Mallan ohjeet ja säännöt

Polku kesäisessä tunturissa.

Ohjeita Mallan luonnonpuistossa liikkumiseen

Alueella retkeillessä ota huomioon, että luonnonpuistot on perustettu erityisesti luonnonsuojelua ja tieteellistä tutkimusta varten. Lumettomana aikana liikkuminen muualla kuin merkityillä reiteillä edellyttää kirjallista lupaa, joka haetaan Metsähallitukselta. Talvisin alueella saa hiihtää vapaasti, mutta moottorikelkkailu on kielletty. Mallan luonnonpuiston käyttöä ohjataan hoito- ja käyttösuunnitelmalla (julkaisut.metsa.fi) sekä  järjestyssäännöllä (julkaisut.metsa.fi).
 

Mallan luonnonpuistossa on sallittua

Mallan luonnonpuistossa on kiellettyä

 • viitoitetuilta poluilta poikkeaminen, mikä koskee myös Kitsiputouksen ympäristöä.
 • liikkuminen muuten kuin jalan tai hiihtäen
 • maastopyöräily
 • roskaaminen
 • kasvillisuuden sekä maa- ja kallioperän vahingoittaminen
 • eläimistön häiritseminen tai vahingoittaminen
 • metsästys sekä kalastaminen
 • marjastus, sienestys sekä kasvien, eläinten tai niiden osien ottaminen
 • lemmikkieläinten vapaana pitäminen
 • leiriytyminen ja avotulen teko
 • porojen laiduntaminen
 • kaikki luontoa, maisemaa tai muuta ympäristöä muuttava tai häiritsevä toiminta
 • moottoriajoneuvojen käyttö
 • Mallan luonnonpuiston järjestyssääntö (julkaisut.metsa.fi) kokonaisuudessaan.
 • Droonien lennättäminen on kielletty luonnonsuojelualueiden liikkumisrajoitusalueilla sekä lintujen tärkeillä pesimäalueilla, kuten tunturipahdoilla, saarilla, luodoilla ja merenlahdilla, joilla pesii lintuyhdyskuntia sekä tärkeillä levähdyspaikoilla. Myös muiden selkärankaisten eläinten häirintä on luonnonsuojelualueilla kielletty, minkä takia droonien lennättäminen voidaan kieltää muuallakin. 

Rajanylitykset

Käsivarressa reitit ylittävät valtakuntien rajoja monta kertaa ja tällöin tulee ottaa huomioon se, ettei kuljeta mukanaan tullattavaa tavaraa. Koiran kanssa rajanylitystä suunnittelevan täytyy selvittää tarvittavat rokotukset ja madotukset ennen vaellusta. Tarttuvien tautien leviämisen ehkäisemiseksi koirien vienti valtion rajojen yli on tarkasti säädeltyä. Kaikki tarvittava tieto löytyy Ruokaviraston sivuilta (ruokavirasto.fi). Ruotsiin suuntaavan on lisäksi tehtävä Ruotsin tullille (tullverket.se, ruotsiksi) ilmoitus koiran tuonnista

Metsähallituksen palvelujen yrityskäyttö on maksullista

Metsähallituksen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista.

Ennakkovarustautuminen

Matkapuhelimien kuuluvuus

Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovat kattavia, Mallan luonnonpuiston alueella voi olla katvealueita. Tarkista verkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa kannattaa hakeutua muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle ja kokeilla puhelimen SIM-kortin poistamista hätäpuhelun ajaksi. Huomaa, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa. 

Pidä puhelin lämpimänä ja ota mukaan varavirtalähde tai vara-akku.

Varusteet ja turvallisuus

Mallan luonnonpuistossa liikkuessa kannattaa ottaa mukaan kartta, kompassi ja asialliset retkeilyvarusteet. Muista, että tunturissa sääolot vaihtuvat hyvin äkkiä ja kesälläkin voi sataa lunta. Ennen retkelle lähtöä kannattaa tutustua Retkeilyn ABC:n vinkkeihin ympäristöä säästävästä retkeilystä sekä retken suunnittelusta. 

Luonnonpuiston polku on osin pitkostettu. Sään mukaiset maastojalkineet ovat silti tarpeen. Kesällä voi olla runsaasti sääskiä, joten sääskisuojasta on silloin hyötyä. Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.

Retkelle lähtiessä kannattaa tehdä ilmoitus aikataulusta ja reittisuunnitelmista perheelle tai majapaikkaan. Jos joudut retkelläsi hätään, eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Toimi hätätilanteessa näin

Vuodenajat

Syksyiset tunturit.

Maaliskuussa aurinko lämmittää päivällä, mutta yöpakkasten jäljiltä on aamulla vielä kylmää. Lumipeite on paksuimmillaan, paikoin lunta on yli metri. Parhaat hiihtokelit ovat Käsivarressa huhtikuusta toukokuun puoleenväliin.

Lumi sulaa tunturikoivikoista kesäkuussa, mutta tunturissa lunta on paikoin vielä metreittäin. Liikkuminen maastossa on vaikeaa. Tuntureilta valuvat sulamisvedet kastelevat polut ja tekevät niistä herkästi kuluvia. Retkeilijöiden toivotaan ottavan tämän huomioon valitessaan retken reittiä ja ajankohtaa.

Vasta heinäkuussa kannattaa retkeilijän toden teolla suunnata Käsivarren tuntureille kukkaloistoa ihailemaan. Räkkä eli sääskiaika on myös alkanut, tosin ylhäällä tunturissa sääskistä ei ole yhtä suurta ongelmaa kuin puurajalla.

Ruska on parhaimmillaan syyskuun toisella viikolla ja jatkuu pari viikkoa. Joskus syysmyrsky riepottaa puut paljaiksi ennen aikojaan. Myös ensilumi käy maassa yleensä syyskuussa ja valkaisee kaukaisimmat tunturinhuiput.

Tammikuu on vuoden kylmin kuukausi, keskilämpötilan ollessa vain -13,6 astetta. Helmikuussa aurinko antaa jo valoaan, mutta yli -20 asteen pakkasjaksot voivat kestää päiväkausia. Talviretkeily ja maastossa yöpyminen vaativat perusteellista suunnittelua ja erittäin hyviä varusteita onnistuakseen.

Sesonkiajat

Suosituimmat retkeilyajat ovat kevät maaliskuun lopulta toukokuun alkuun sekä kesä ja syksy heinäkuulta syyskuun puoliväliin.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa hiihtäjä nostaa roskan ladulta.

1. Kunnioita luontoa.

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää 

Yrittäjälle

Metsähallituksen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista.