Ajankohtaista Karhunkierroksella
Muistutus: luontokeskus suljettu tänään ja huomenna (28.–29.11.)
(Päivitetty 28.11.2023)
Oulangan luontokeskus on poikkeuksellisesti kiinni 28.-29.11.2023 huoltotöiden vuoksi. Huoltoon kuuluvat esimerkiski järjestelmien päivitys, näyttelyn siivous ja Oulas-nallen dioraaman kuntan uusiminen.
WWF:n suositun talvilintukameran livelähetykset pyörivät jälleen
(Päivitetty 14.11.2023)
Luontoliven kamerassa vilahtelee monelle Oulangan kävijälle tuttuja, vanhojen metsien lintulajeja. Talviruokintapaikka ei sijaitse Oulangan kansallispuistossa, vaan kansallispuiston lähellä, luonnonsuojelualueen ulkopuolella.
- Luontoliveä voi seurata WWF:n sivuilla (wwf.fi)
- Lisää tietoa Luontolivestä ja kuvauspaikasta (wwf.fi)
- Mitä lintuja Luontolivessä voi nähdä (wwf.fi)
Luontokeskuksen loppuvuoden aukioloajat
(Päivitetty 31.10.2023)
Oulangan luontokeskus on loppuvuoden ajan avoinna tiistaista lauantaihin klo 10–16. Maanantaisin ja sunnuntaisin luontokeskus on kiinni. Huomioithan poikkeukset aukioloajoissa:
- torstaina 9.11. luontokeskus on avoinna klo 10–12.30 henkilöstön koulutustilaisuuden vuoksi
- luontokeskus suljettu huollon ajaksi ma 27.11. – ke 29.11.
- luontokeskus suljettu joulun pyhinä la 23.12. – ti 26.12.
Luontokeskuksessa toimiva Ravintola Talonpöytä Oulanka (talonpoyta.fi) on suljettu, arviolta ensi kesäkauden alkuun.
Luontokeskuksen asiakaspalvelusta on saatavilla myös pikkupurtavaa, virvokkeita ja lämmintä juotavaa, kuten pikakahvia, teetä ja kaakaota. Otathan kuitenkin evästä mukaan jo kansallispuistoon tullessasi. Lähimmät kaupat sijaitsevat Käylässä ja Rukalla.
Lumitilanne retkeilyreiteillä ja talvella kuljettavissa olevat reitit
(Päivitetty 25.10.2023)
Lokakuun aikana Kuusamossa on satanut vuorotellen lunta, räntää ja vettä. Oulangan kansallispuiston retkeilyreiteillä polut ovat pysyneet pääosin sulina, vaikka lunta on kertynyt Kuusamon korkeimmille alueille, etenkin vaaroille. Riippusillat ja puiset portaat ovat tällä hetkellä jäisen liukkaita.
Oulangan luontokeskukselta lähtevät, Kiutakönkäälle vievät reitit ovat kuljettavissa läpi talven, samoin puiston eteläosassa sijaitseva Pieni Karhunkierros, joka kuitenkin on korkeuserojen takia talven liukkailla erityisen vaativa reitti. Lumisena aikana ei pääse autolla Kanjonin kurkkaukselle, Könkään kuohun esteettömälle reitille eikä Rytikönkään reissun lähtöpisteelle Oulangan leirintäalueelle.
Karhunkierros-vaellusreitin (82 km) polku on vielä hyvin kuljettavissa Hautajärvi-Porontimajoki välillä, mutta Porontimajoen ja Rukan väliselle polulle on kertynyt noin 20 cm lunta, joka on tamppaantunut retkeilijöiden jalkojen alla erityisesti rinteissä todella liukkaaksi. Valtavaara-Pyhävaaran luonnonsuojelualueen reitit etenkin Konttaisella ja Valtavaaralla ovat jäisiä, joten kulkijalla kannattaa olla pitävät talvikengät, nastat tai liukuesteet.
Talven lähestyessä päivän pituus alkaa lyhentymään ja ilmat kylmentyä, joten retkelle on hyvä lähteä heti aamupäivästä ja pukea lämpimät vaatteet päälle. Pakkaa reppuun mukaan juomista ja evästä sekä varalta otsalamppu. Katso varusteluettelo talviselle päiväretkelle sekä vinkit talviretkeilyyn.
Niitselysjoen köysivene poistetaan 13.10.
(Päivitetty 11.10.2023)
Keroharjun kuiskaus -reitin pohjoisella lähtöpisteellä sijaitseva Niitselysjoen ylittävä köysivene otetaan aina talven ajaksi pois käytöstä. Ennen lumien tuloa reitillä pääsee vielä kulkemaan eteläpäästä Liikasenvaarantieltä erkanevan Harjulammentien kautta. Lumisena aikana Harjulammentietä ei aurata. Lisätietoa Keroharjun kuiskaus-reitistä.
Aiemmin ilmoitimme, että vene poistettaisiin maanantaina 16.10. Poisto on nyt aikaistettu perjantaille sääolosuhteiden vuoksi.
Huomioi retkeillessäsi porojen rykimäaika
(Päivitetty 2.10.2023)
Rykimäaika, eli porojen kiima-aika, on nyt käynnissä. Rykimäaika kestää syyskuun loppupuolelta loka-marraskuulle. Hirvaat eli urosporot piirittävät naarasporoja eli vaameja. Hirvaat ovat mustasukkaisia vaameistaan ja puolustavat asemaansa toisia hirvaita vastaan. Rykimäajan nimi tulee hirvaiden ääntelystä, joka muistuttaa rykimistä.
Rykimäaikaan retkeillessä kannattaa pitää ääntä, jotta porot havaitsevat sinut ajoissa. Kierrä porot mahdollisimman kaukaa ja vältä kulkemasta hirvaan ja vaamien välistä. Hirvas voi ahdisteltuna kokea ihmisen uhkaavan asemaansa ja tulla päälle. Jos hirvas hyökkää, ota jalat alle. Jos lähistöllä on puita, voit hakea niistä suojaa. Ottamalla nämä asiat huomioon, liikkuminen pohjoisen luonnossa rykimäaikaankin onnistuu hyvin.
Lisätietoa porojen syksystä (paliskunnat.fi).
Oulangan kansallispuiston käyntimäärät alkuvuonna
(Päivitetty 9.9.2023)
Oulangan kansallispuistoon tehtiin 1.1.–31.7.2023 välisenä aikana lähes 97 500 käyntiä. Tämä on kolme prosenttia vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna ja seitsemän prosenttia vähemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2019. Oulangan käyntimäärät noudattelevat alueen matkailun lukuja ja muutokset kulkevat käsi kädessä. Oulangan luontokeskukseen tehtiin alkuvuoden 2023 aikana lähes 51 500 käyntiä, joka on 26 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana vuosi sitten. Lue lisää uutisesta.
Reittimerkintöjä kunnostettu Kanjonin kurkkauksella ja Könkään keinolla
(Päivitetty 8.9.2023)
Kanjonin kurkkaus- sekä Könkään keino -päiväreittien vihreät reittimerkinnät on nyt maalattu uudelleen. Vanhat merkit olivat jo paikoitellen haalistuneet ja kuluneet pois näkyvistä. Merkintöjä myös hieman lisättiin, jotta retkeilijät pysyisivät oikealla polulla. Reittimerkintöjen väri pysyi samana.
Pähkänänkalliolla ja Koivumutkassa liikkuminen kielletty 1.4.-15.8.2023
(Päivitetty 15.4.2023)
Oulangan kansallispuiston Pähkänänkallion ja Koivumutkan rajoitusosilla liikkuminen on kielletty 1.4.–15.8. Lisätietoja ohjeet ja säännöt -sivulla.
Pähkänänkallion ja Koivumutkan rajoitusosat näet alla olevasta kartasta.
Pienen Karhunkierroksen uusi lähtöportti on avattu käyttöön
(Päivitetty 27.10.2022)
Pienen Karhunkierroksen uusi lähtöpiste portteineen ja samalla uusi reittiosuus pysäköintialueelta Niskakoskelle on otettu käyttöön. Reitillä ei vielä ole opasteviittoja, mutta reitin kulkeminen on turvallista leveää kivituhkalla päällystettyä reittipohjaa myöten. Opasteviitat ja opastetaulut asennetaan viimeistään ensi keväänä, kun maa on sulanut roudasta.
Lue lisää Pienen Karhunkierroksen reittikuvauksesta.
Kuusamon kaupungin tiedote Pienestä Karhunkierroksesta (kuusamo.fi).
Myllykosken uusi riippusilta avattiin retkeilijöiden käyttöön
(Päivitetty 12.8.2022)
Myllykosken uusi riippusilta on valmis ja on avattu retkeilijöiden käyttöön tänään 12.8. puolen päivän aikoihin. Uusi silta on vanhaan siltaan verrattuna hieman korkeammalla. Työt vielä jatkuvat Myllykoskella. Riippusillan rakentaminen on osa Juuman ja Myllykosken alueen kehityshanketta, jota toteuttaa Kuusamon kaupunki yhteistyössä Metsähallituksen Luontopalvelujen kanssa.
Kuusamon kaupungin tiedote Myllykosken sillan valmistumisesta (kuusamo.fi).
Pienen Karhunkierroksen uusi lähtöpaikka on pysäköintialueen reunalla, josta rakennetaan uusi reitti Niskakosken riippusillalle. Uusi reitti tulee olemaan murskepintainen ja Metsähallitus rakentaa suojelualueen puolelle uudet portaat. Rakennustyöt ovat käynnistyneet ja reitti otetaan viimeistään käyttöön keväällä 2023. Vanhan reitin osuus poistuu tämän jälkeen käytöstä. Juuman vanha lähtöpaikka rauhoitetaan alueen leirintäalueen ja kahvilatoiminnan käyttöön.
Oulangan Ohjeet ja säännöt -sivu on uudistettu
(Päivitetty 21.1.2022)
Tutustu uudistettuun Ohjeet ja säännöt -sivuun, jossa avataan järjestyssääntöä ja annetaan ohjeita retkeilyyn.
AVI:n päätöksellä Juuman alueella ei saa metsästää
(Päivitetty 17.1.2022)
Aluehallintoviranomainen julkaisi perjantaina päätöksen uusista metsästysrajoituksista suosituilla retkeilykohteilla Koillismaalla ja Kainuussa. Metsästys kielletään retkeilijöiden suosimilla paikoilla viiden vuoden määräajaksi 14.1.2022–13.1.2027. Päätös koskee mm. Juuman sekä Rukan–Valtavaaran–Pyhävaaran alueita, joilla kulkee päiväreitti Pieni Karhunkierros ja vaellusreitti Karhunkierros.
AVI toteaa, että alueet ovat suosittuja virkistys- ja matkailukohteita, joten metsästyksen rajoittaminen on tarpeen alueella liikkuvien ihmisten turvallisuuden vuoksi.
Karhunkierroksen vaeltajat: reittimuutos Valtavaaralla
(Päivitetty 22.7.2021)
Valtavaaralla on tehty reittimuutos, joka koskee retkeilijöitä Valtavaaran huiputus -päiväreitillä ja Karhunkierros-vaellusreitillä (ks. kartta alla).
Syynä reittimuutokseen ovat vanhalla reitillä olevat huonokuntoiset portaat, jotka uusi reittilinjaus nyt kiertää. Reittimuutoksen myötä päiväreitti Valtavaaran huiputus päättyy Saaruan pysäköintialueella samaan kohtaan kuin mistä reitti alkaa. Uusi reittilinjaus kulkee viime talvena murskeella kestävöityä polkua pitkin. Reitti on merkitty maastoon viitoilla ja väliaikaisilla reittimerkinnöillä.
Uutisia Karhunkierrokselta
-
18.10.2023
Metsähallitus muistuttaa: kesäretkeilysesonki meni Pohjois-Suomessa jo, älä lähde vaeltamaan liian kepeissä varusteissa
-
02.10.2023
Muuttuva ilmasto pakottaa sopeutumaan toimintaympäristön muutoksiin
-
15.09.2023
Selvitys: kansallispuistoissa liikkuminen säästi yhteiskunnan rahoja 164 miljoonaa euroa viime vuonna
-
08.09.2023
Kansallispuistojen suosio kasvaa: Uudet ja kunnostetut kohteet houkuttelevat yhä enemmän kävijöitä
-
08.09.2023
Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Koillismaan alueen kansallispuistojen käyntimäärät hyvällä tasolla alkuvuonna 2023
Karhunkierroksen saamia tunnustuksia
- Vuoden Retkikohde 2014 (Suomen Messusäätiö)
- Apu-lehden lukijoiden äänestys: Viisi Paras retkikohdetta 2013
- Suomen Ladun palkinto: Vuoden liikuttaja 2005
Vinkit retkeilyyn
Talvella kannattaa pitää puhelin lämpimänä ja varavirtalähde mukana. Katso myös muut vinkit talviretkeilyyn: Retkeilyn ABC.