Siilastuvan kattoremontti on valmistunut ja tupa on taas käytössä

(Päivitetty 30.5.2023)
Siilastuvan autiotupa poistettiin käytöstä kattoremontin vuoksi 8.5.2023. Tuvan kattoremontti on nyt valmistunut ja tupa on nyt avattu jälleen vaeltajien käyttöön.

NUTS polkujuoksutapahtuma on startannut Karhunkierroksella

(Päivitetty 12.5.2023)
Polkujuoksijoiden unelmatapahtuma järjestetään 26.–27.5.2023 Karhunkierros-vaellusreitillä upeissa maisemissa Oulangan kansallispuistossa sekä Valtavaaran ja Pyhävaaran luonnonsuojelualueella. Tapahtumassa juostavat matkat lähtevät Rukalta, Hautajärveltä, Oulangan luontokeskukselta ja Juumasta. Osa matkoista juostaan yöaikaan.

Tapahtumaan on ilmoittautunut yli 3000 juoksijaa. Karhunkierroksen vaellusreitti on tapahtuman ajan normaalisti käytössä myös muille kulkijoille. Sopu sijaa antaa - muistetaan kohdattaessa kunnioittaa toinen toisiamme.

Lisää tietoa ja ilmoittautuminen tapahtumaan tapahtumajärjestäjän sivuilla (nutskarhunkierros.fi).

Keroharjun kuiskaus -reitin köysivene on taas käytössä 25.5. alkaen

(Päivitetty 24.5.2023)
Keroharjun kuiskaus (17 km) reitin vaelluskausi lähenee, joten köysivene asennetaan jälleen paikoilleen. Köysiveneellä ylitetään Niitselysjoki, mikä sijaitsee reitin pohjoispäässä. Köysivene otetaan aina lokakuisin talven ajaksi pois käytöstä.

Porojen vasomisaika on käynnissä - pidä koira hihnassa

(Päivitetty 25.5.2023)

Aurinkoisessa tiheässä kuusikossa seisoo hangella vastasyntynyt vasa emänsä kanssa.

Porojen vasomisaika on nyt käynnissä. Vasonta-aika alkaa huhtikuun loppupuolella ja kestää kesäkuulle saakka. Vasonnan huippu on toukokuun puolessa välissä. Vaadin eli naarasporo, jolla on jo pikkuvasa mukana, yleensä väistää herkästi ihmistä. Vaatimia ei missään nimessä saa tähän aikaan vuodesta laukottaa, sillä vasa voi joutua emästään eroon tai vielä tiineenä oleva vaadin voi saada keskenmenon. Emänsä maidosta riippuvaiselle vasalle tämä voi olla kohtalokasta.

Pidä siis koira kiinni kaikkialla poronhoitoalueella ja etelässä myös, koska lintujen pesintäaika on myös käynnissä ja talven jälkeen heräävä luonto on kaikkialla herkimmillään!

Kevättulvan aika on ohi Karhunkierroksen reitillä

(Päivitetty 22.5.2023)
Aina keväisin lumien sulamisvedet katkaisevat Karhunkierroksen vaellusreitin monesta kohtaa. Oulankajoen tulvahuippu oli tänä vuonna 15.5.2023. Lämpimien ja kuivien kelien johdosta tulva laskeutunut nopeasti sekä loputkin lumet ovat nyt sulaneet. Karhunkierroksen vaellusreitti on nyt kuljettavissa, mutta poluilla saattaa olla vielä paikoitellen märkää ja mutaista.

Siilastupa suljettu toukokuussa.

(Päivitetty 18.5.2023)
Siilastuvan autiotupa on ollut poissa käytöstä 8.5.2023 lähtien kattoremontin takia. Remontin arvioitu valmistumisaika on toukokuun loppupuolella. Päivitämme tälle sivulle tiedon, kun remontti valmistuu.

Pienen Karhunkierroksen kartta on päivitetty

(Päivitetty 17.5.2023)
Pienen Karhunkierroksen kartta on päivitetty ja se löytyy Oulangan Kartat-sivulta.

Pähkänänkalliolla ja Koivumutkassa liikkuminen kielletty 1.4.-15.8.2023

(Päivitetty 15.4.2023)
Oulangan kansallispuiston Pähkänänkallion ja Koivumutkan rajoitusosilla liikkuminen on kielletty 1.4.–15.8. Lisätietoja ohjeet ja säännöt -sivulla.

Pähkänänkallion ja Koivumutkan rajoitusosat näet alla olevasta kartasta.

Oulangan luontokeskus mukana Miljoona roskapussia -kampanjassa

(Päivitetty 3.4.2023)
Oulangan luontokeskus on tehnyt Retkietikettiin kuuluvaa roskatonta retkeilyä tutuksi jo vuosia. Tänä vuonna luontokeskus osallistuu Suomen suurimpiin siivoustalkoisiin eli Ylen järjestämään Miljoona roskapussia -kampanjaan (yle.fi). Kaksi kuukautta kestäviin roskiensiivoustalkoisiin voi osallistua kuka tahansa keräämällä roskia ja kirjaamalla kerättyjen roskapussien määrän roskalaskuriin (yle.fi, laskuri käytössä 13.4. alkaen). Pidetään yhdessä luonto roskista puhtaana!

Pienen Karhunkierroksen uusi lähtöportti on avattu käyttöön

""(Päivitetty 27.10.2022)
Pienen Karhunkierroksen uusi lähtöpiste portteineen ja samalla uusi reittiosuus pysäköintialueelta Niskakoskelle on otettu käyttöön. Reitillä ei vielä ole opasteviittoja, mutta reitin kulkeminen on turvallista leveää kivituhkalla päällystettyä reittipohjaa myöten. Opasteviitat ja opastetaulut asennetaan viimeistään ensi keväänä, kun maa on sulanut roudasta.

Lue lisää Pienen Karhunkierroksen reittikuvauksesta.

Kuusamon kaupungin tiedote Pienestä Karhunkierroksesta (kuusamo.fi).

Myllykosken uusi riippusilta avattiin retkeilijöiden käyttöön

(Päivitetty 12.8.2022)
Myllykosken uusi riippusilta on valmis ja on avattu retkeilijöiden käyttöön tänään 12.8. puolen päivän aikoihin. Uusi silta on vanhaan siltaan verrattuna hieman korkeammalla. Työt vielä jatkuvat Myllykoskella. Riippusillan rakentaminen on osa Juuman ja Myllykosken alueen kehityshanketta, jota toteuttaa Kuusamon kaupunki yhteistyössä Metsähallituksen Luontopalvelujen kanssa.

Kuusamon kaupungin tiedote Myllykosken sillan valmistumisesta (kuusamo.fi).

Pienen Karhunkierroksen uusi lähtöpaikka on pysäköintialueen reunalla, josta rakennetaan uusi reitti Niskakosken riippusillalle. Uusi reitti tulee olemaan murskepintainen ja Metsähallitus rakentaa suojelualueen puolelle uudet portaat. Rakennustyöt ovat käynnistyneet ja reitti otetaan viimeistään käyttöön keväällä 2023. Vanhan reitin osuus poistuu tämän jälkeen käytöstä. Juuman vanha lähtöpaikka rauhoitetaan alueen leirintäalueen ja kahvilatoiminnan käyttöön.

Piirros Myllykosken riippusillan rakentamissuunnitelmasta. Uusi riippusilta tulee vanhan vasemmalle puolelle.

 

Karttakuva Pienen Karhunkierroksen uudesta reittilinjauksesta.

 

Oulangan Ohjeet ja säännöt -sivu on uudistettu

(Päivitetty 21.1.2022)
Tutustu uudistettuun Ohjeet ja säännöt -sivuun, jossa avataan järjestyssääntöä ja annetaan ohjeita retkeilyyn.

AVI:n päätöksellä Juuman alueella ei saa metsästää

(Päivitetty 17.1.2022)
Aluehallintoviranomainen julkaisi perjantaina päätöksen uusista metsästysrajoituksista suosituilla retkeilykohteilla Koillismaalla ja Kainuussa. Metsästys kielletään retkeilijöiden suosimilla paikoilla viiden vuoden määräajaksi 14.1.2022–13.1.2027. Päätös koskee mm. Juuman sekä Rukan–Valtavaaran–Pyhävaaran alueita, joilla kulkee päiväreitti Pieni Karhunkierros ja vaellusreitti Karhunkierros.

AVI toteaa, että alueet ovat suosittuja virkistys- ja matkailukohteita, joten metsästyksen rajoittaminen on tarpeen alueella liikkuvien ihmisten turvallisuuden vuoksi.

Karhunkierroksen vaeltajat: reittimuutos Valtavaaralla

(Päivitetty 22.7.2021)
Valtavaaralla on tehty reittimuutos, joka koskee retkeilijöitä Valtavaaran huiputus -päiväreitillä ja Karhunkierros-vaellusreitillä (ks. kartta alla).

Syynä reittimuutokseen ovat vanhalla reitillä olevat huonokuntoiset portaat, jotka uusi reittilinjaus nyt kiertää. Reittimuutoksen myötä päiväreitti Valtavaaran huiputus päättyy Saaruan pysäköintialueella samaan kohtaan kuin mistä reitti alkaa. Uusi reittilinjaus kulkee viime talvena murskeella kestävöityä polkua pitkin. Reitti on merkitty maastoon viitoilla ja väliaikaisilla reittimerkinnöillä.

Uutisia Karhunkierrokselta

Luontoaiheisia tapahtumia läheltä ja kaukaa

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.
(tapahtumat.luontoon.fi)

Karhunkierroksen sää

Katso Kuusamon ja Sallan viimeisimmät säätiedot (Ilmatieteenlaitos.fi).

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Karhunkierroksen saamia tunnustuksia

  • Vuoden Retkikohde 2014 (Suomen Messusäätiö)
  • Apu-lehden lukijoiden äänestys: Viisi Paras retkikohdetta 2013
  • Suomen Ladun palkinto: Vuoden liikuttaja 2005