Karhunkierroksen vaativuus

18.4.2019
Erämaareitti (26km) Oulangan luontokeskukselta Juumaan on suljettu. Kyseessä on talvireitti. Reitillä voi olla paikoin vettä. Oulangan päiväreiteille suuntaavilla kannattaa yhä olla nastakengät tai liukuesteet matkassa, sillä polut ovat paikoin liukkaita, etenkin porraskohdissa.
Harrisuvannon riippusilta on yksi Karhunkierroksen silloista. Kuva: Sini Salmirinne.

Karhunkierroksen kiertäminen ei vaadi erityisiä erä- tai suunnistustaitoja, mutta retkeilyn perustiedot ja -taidot on hyvä hallita. Etukäteen kannattaa valmistautua reitin patikointiin tutustumalla reittikuvaukseen ja hankkimalla alueen kartta, sellainen on mm. ulkoilukartta Rukatunturi-Oulanka 1:50 000.

Reitti ei sovellu liikuntaesteisille maaston korkeusvaihtelun ja porrastusten vuoksi.

Kesällä

Sopiva vaellusnopeus on noin 3 km tunnissa. Osuuksien ohjeellinen kulkuaika:

Kosteat kohdat on pitkostettu. Reittiin ei sisälly kahluita, sillä vesistöt ylitetään riippusilloin.

Kuva: Siru-Leena Mukkala

Talvella

Osa Karhunkierros -reitistä on myös talvikäytössä. Oulangan luontokeskukselta Juumaan kulkee moottorikelkalla (lumitilanteen mukaan) ylläpidetty 26 km:n pituinen Oulangan erämaareitti. Reitti on vaativa kapeiden ja jyrkkien laskujen takia.

Lisätietoja

  • Osan Karhunkierroksen osuuksista voi myös kulkea vesitse, meloa. Lisätietoja Oulangan melontareiteistä.
  • Lemmikkieläinten kanssa vaellusta suunnittelevien kannattaa varautua siihen, että reitillä on siltoja ja riippusiltoja, joita lemmikit eivät välttämättä suostu tai kykene ylittämään. Tupiin saa tuoda lemmikkieläimiä, mutta vain muiden tuvan käyttäjien suostumuksella. Lisää Oulangan ohjeissa ja säännöissä.