Karhunkierroksen kiertäminen ei vaadi erityisiä erä- tai suunnistustaitoja, mutta retkeilyn perustiedot ja -taidot on hyvä hallita. Retkeilyn perustaitoihin voi perehtyä Retkeilyn ABC -sivulla. Etukäteen kannattaa valmistautua reitin patikointiin tutustumalla reittikuvaukseen ja hankkimalla alueen kartta, sellainen on mm. ulkoilukartta Rukatunturi-Oulanka 1:50 000.

Reitti ei sovellu liikuntaesteisille maaston korkeusvaihtelun ja porrastusten vuoksi.

Kesällä

Sopiva vaellusnopeus on noin 3 km tunnissa. Osuuksien ohjeellinen kulkuaika:

Kosteat kohdat on pitkostettu. Reittiin ei sisälly kahluita, sillä vesistöt ylitetään riippusilloin.

Talvella

Osa Karhunkierros -reitistä on myös talvikäytössä. Oulangan luontokeskukselta Juumaan kulkee moottorikelkalla (lumitilanteen mukaan) ylläpidetty 26 km:n pituinen Oulangan erämaareitti. Reitti on vaativa kapeiden ja jyrkkien laskujen takia.

Lisätietoja

  • Osan Karhunkierroksen osuuksista voi myös kulkea vesitse, meloa. Lisätietoja Oulangan melontareiteistä.
  • Lemmikkieläinten kanssa vaellusta suunnittelevien kannattaa varautua siihen, että reitillä on siltoja ja riippusiltoja, joita lemmikit eivät välttämättä suostu tai kykene ylittämään. Tupiin saa tuoda lemmikkieläimiä, mutta vain muiden tuvan käyttäjien suostumuksella. Lisää Oulangan ohjeissa ja säännöissä.

Talviretkeilyn tärpit

Juho Niemelä antaa loistavia vinkkejä talviretkeilyyn Pudasjärven Syötteen laduilta, ja vähän tulillakin pysähtyen. Hiihtokaverina Juholla Metsähallituksen Luontopalvelujen podisti Sini Salmirinne.

Kuuntele Talviretkeilyn tärpit latulenkiltä ladeltuna.