Pyhä-Luosto vaellusreitti 30 km

14.7.2021
Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.
5.10.2020
Suosittelemme kasvomaskia käytettäväksi luontokeskus Naavan sisätiloissa, sekä kansallispuiston taukopaikoilla aina, kun turvavälejä ei ole mahdollista noudattaa.
Maisemia Pyhä-Luosto vaellusreitin varrelta, Peurakeron kyljestä kohti Pyhää. Kuva: Anna Pakkanen

Koe pyhät kohteet polkusi varrella! Muinaisten metsäsaamelaisten pyhien paikkojen tunnelma luo retkelle pyhiinvaelluksen tuntua. Kurujen syvyys ja kerojen korkeus, miljardeja vuosia vanha kallioperä ja aarniometsät luovat mittakaavaa ihmiselämälle. Keskivaativa Pyhä-Luosto reitti sopii hyvin aloittelijallekin. Reitille pääsee julkisilla kulkuneuvoilla.

Isokuru on suljettu kesän ja syksyn 2021 ajan reittirakenteiden kunnostuksen vuoksi. Ukko-Luoston reitti on suljettu tunturin laen pohjoisosassa n. 1,7 kilometrin matkalla rakennus- ja kunnostustöiden vuoksi. Suljettu osuus: Ukko-Luoston kesäreitin ja Vaellusluontopolun risteys - laskettelurinteiden yläosa. Luoston huipulle pääsee Ukko-Luoston portaita pitkin. Lisää tietoa löydät nettisivujemme ajankohtaisista tiedotteista. Voit myös kysyä tarkemmin luontokeskus Naavasta p. 020 639 7302 tai sähköposti pyhaluosto@metsa.fi, sekä seurata fb-sivujamme.


Pyhä-Luosto reitin sijainti Suomessa

Sijainti: Lappi, Itä-Lappi, Sodankylä, Pelkosenniemi, Kemijärvi, Pyhä-Luoston kansallispuisto. Lue lisää saapumisesta reitille.

Näkemistä: Tuntureiden kerot ja kurut, vanhat metsät, suot, Isokuru, Ukko-Luosto, Noitatunturi, Lampivaara ametistikaivoksineen, Pyhänkasteenputous ja -lampi.

Soveltuvuus: Sopii myös aloittelevalle retkeilijälle. Lue lisää reitin vaativuudesta.

Palvelut: Pyhä-Luoston luontokeskus Naava, taukopaikkoja, autio-, varaus- ja päivätupia, Pyhä-Luoston matkailukeskuksen palvelut. Lue lisää reitin palveluista.

Pituus: noin 30 kilometriä, riippuen hieman reittivalinnoista. Reittiä voi halutessaan pidentää n. 47 kilometriin kulkemalla myös Luosto-Yliluosto -osuuden. On myös mahdollista kulkea vain osan reitistä. Lähtöpaikkoja on useita: mm. Pyhä-Luoston luontokeskus Naava, Huttuloma, Rykimäkero, Luosto, Luostonloma sekä 4-tie Käyräsvaara. Lue lisää lähtöpisteistä.

Retkeilyajat: Paras aika kesäkelillä, mutta talvellakin osittain kuljettavissa.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/pyha-luostoreitti

Asiakaspalvelu

Pyhä-Luoston luontokeskus Naava
Puhelin: 0206 39 7302
pyhaluosto(at)metsa.fi
 

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Pyhä-Luoston kartan Retkikartta.fi:ssä.

Yhteistyötahojen palveluja

Pyhä-Luoston kansallispuiston yhteistyötahot tarjoavat majoitusta, opastusta sekä kahvila- ja ravintolapalveluja.