Juumasta Rukatunturille vievä osuus kulkee vaaramaisemissa. Reittiosuuden alku on helppokulkuista metsäistä maastoa, mutta tunturi- ja vaaraosuuksilla reitti muuttuu vaativaksi. Osuuden ohjeellinen kulkuaika on noin 2 päivää.

Juumasta Porontimajoelle vaeltaminen ei vaadi suurempia ponnisteluja, mutta reitin edetessä Kumpuvaaran maisemiin sen vaativuustaso nousee. Osuuden loppupuolella vaeltaja kohtaa Konttaisen ja Valtavaaran. Vaarajonon korkein kohta, Valtavaaran huippu, kohoaa 491 metrin korkeuteen. Vaellus päättyy Rukatunturin juurelle, Rukan keskusaukiolle.

Otathan riittävästi juomavettä mukaan esim. Porontimalta lähtiessäsi, koska loppuosuudella Konttainen-Rukatunturi on vain harvoja paikkoja, joista voi ottaa vettä (Suolampi ja Valtavaaranlampi). Muistathan keittää tai puhdistaa luonnonveden ennen juomista!

Vaihtoehtoisesti tämänkin reitin voi kulkea päiväretkenä. 

  • Palvelut: 3 autiotupaa, päivätupa, laavu, taukokatos ja kota
  • Juumassa useita leirintäalueita sekä kahviloita, Rukalla runsaasti majoitus-, ruokailu- ja ohjelmapalveluita
Retkeilijät nousevat Valtavaaran rinnettä, taka-alalla metsää ja Konttaisen vaara.

Jätehuolto

Jätteiden kierrätyspiste sijaitsee Juumassa Pienen Karhunkierros -reitin varressa Myllykosken ja Aallokkokosken välissä. Pisteessä voi lajitella metalli-, lasi-, muovi- ja paperijätteen sekä vaarallisen jätteen (paristot, pienakut).

Muut palvelut

  • Juumassa on leirintäalueita ja lomakyliä.
  • Rukalla on monipuolisia majoitus- ja matkailupalveluita, esimerkiksi matkailuauto- ja -vaunualue, mökkikyliä sekä hotelleja ja kuntosali.

Lisätietoja Kuusamon palveluista Kuusamo Infosta (kuusamo.fi) ja Rukan matkailukeskuksen verkkosivuilta (ruka.fi).