Juumasta Rukatunturille vievä osuus kulkee vaaramaisemissa. Reittiosuuden alku on helppokulkuista metsäistä maastoa, mutta tunturi- ja vaaraosuuksilla reitti muuttuu vaativaksi. Osuuden ohjeellinen kulkuaika on noin 2 päivää.

Juumasta Porontimajoelle vaeltaminen ei vaadi suurempia ponnisteluja, mutta reitin edetessä sen vaativuustaso nousee maaston korkeuserojen kasvaessa. Porontimajoen jälkeen noustaan Vattuvaaralle, jonka jälkeen huiputetaan vielä Kumpuvaara, Konttainen ja Valtavaara ennen Rukalle saapumista. 

Vaarajonon korkein kohta on Valtavaaran huippu, joka kohoaa 491 metrin korkeuteen. Valtavaara tunnetaankin Kuusamon korkeimpana vaarana. Huipulta näkyy kauas länteen Posiolla sijaitsevaan Riisitunturin kansallispuistoon asti ja itään Venäjän puolelle Paanajärven kansallispuistoon.

Vaellus päättyy Rukatunturin (ruka.fi) juurelle, Rukan keskusaukiolle.

Huomioitavaa

  • Rukan pään vaarajono (Kumpuvaara-Konttainen-Valtavaara-Rukatunturi) on Karhunkierroksen vaativin reittiosuus, jolla on korkeuseroista johtuen paljon nousuja ja laskuja, jotka koettelevat vaeltajan kuntoa ja sinnikkyyttä. Lähde reitille vain hyvässä peruskunnossa. Varaa aikaa ja energiaa reitin kulkemiseen. Polulla on paikoin pitkospuita, portaita ja köysikaiteita helpottamassa kulkua.
  • Otathan riittävästi juomavettä mukaan Porontimajoelta tai viimeistään Kumpuvaaran laavun vieressä olevasta Iso Kuikkalammesta, koska Karhunkierroksen fyysisesti raskaalla loppuosuudella kohti Rukaa on vain harvoja paikkoja, joista voi ottaa vettä (lähinnä Valtavaaralla sijaitsevat Suolampi ja Valtavaaranlampi). Muistathan keittää tai puhdistaa luonnonveden ennen juomista!
  • Konttainen ja Valtavaara sijaitsevat luonnonsuojelualueella, jolla on omat sääntönsä alueen ainutlaatuisen luonnon suojelemiseksi. Lisää tietoa Valtavaaran-Pyhävaaran luonnonsuojelualueesta

Palvelut reitillä

  • Kuusamon kaupunki huoltaa taukopaikkoja Juumasta Konttaisen pohjoispuolelle: Puurosuon laavut, Porontimajoen laavu ja kaksi autiotupaa (vanha vesimylly ja uudempi tupa), Kumpuvaaran laavu Ison Kuikkalammen vieressä. 
  • Konttaisella ei ole taukopaikkoja eikä tulentekomahdollisuutta. Valtavaaran retkeilypalveluihin kuuluvat Suolammen laavu, Valtavaaran päivätupa, Valtavaaran kota ja Valtavaaranlammen keittokatos. Näitä taukopaikkoja hoitaa Metsähallitus. 

Muut palvelut

Asiakaspalvelu