Retken voi aloittaa joko Oulangan luontokeskukselta tai Oulangan kansallispuiston leirintäalueelta (oulankacamping.fi) , joka sijaitsee noin 1,5 km luontokeskuksesta pohjoiseen. Osuuden vaativin väli on Päähkänäkalliolta Kitkajokivarteen, josta jatketaan kiertäen Pientä Karhunkierrosta Juuman kylään. Myös Pieni Karhunkierros -reitti luokitellaan vaativaksi. Osuuden ohjeellinen kulkuaika on noin 2 päivää, mutta pelkkään kävelyyn ilman taukoja menee noin 8-9 tuntia.

Reitin alkumatka luontokeskukselta Kiutakönkäälle on melko vaativa. Kiutakönkäältä reitti jatkuu ratisevan kuivia mäntykankaita pitkin ja laskeutuu alas lehtopuron ääreen, josta jatketaan Oulankajokivartta Ansakämpälle. Autiotuvalta reitti etenee helppokulkuisena, metsäisenä osuutena kohti niin sanottua Kitkanniemen aluetta seuraavalle tuvalle, Jussinkämpälle, jonka jälkeen seuraa reitin vaativin osuus: laskeutuminen Päähkänäkalliolta alas jyrkkää rinnettä, ja sen jälkeen kulku Kitkajoen varren kivikkoista rantaa Juumaan.

Päähkänäkallion rinteen alla reitti yhtyy Pieneen Karhunkierrokseen. Retkeilijä voi valita, haluaako kulkea Juumaan Pientä Karhunkierrosta myötä- tai vastapäivään. Vastapäivään eli Kallioportin kautta kierrettäessä reitillä on Myllykosken riippusilta, Kallioportin näköalapaikka sekä Myllykosken päivätupa. Myötäpäivään kierrettäessä matkalle osuu mm. komea Jyrävän putous, Siilastuvan autiotupa sekä Harrisuvannon riippusilta. Reittiosuus päättyy Juumaan.

Jyrävän koski metsäisten kallioiden keskellä.

Melontareitti

Kanootilla voi osuudesta meloa 6 km Kiutakönkään alapuolella olevalta veneenlaskupaikalta entisen Ansakämpän kohdalle. Tämän jälkeen Oulangan luontokeskukselta Jäkälämutkaan menevä melontareitti erkanee Karhunkierroksen polkureitistä. Lue lisää Oulangan melontareiteistä.

Ansakämpän autiotupa, ympärillä kesäistä metsää.

Talvireitti

Talvella osalla reittiä ajetaan moottorikelkalla reittipohja, jota voi hiihtää tai lumikenkäillä. Reittiä ylläpidetään helmikuun puolesta välistä huhtikuun loppuun hiihtokelien salliessa. Lue lisää Oulangan erämaareitistä.

Muut palvelut