Hetta - Pallas -reitti

3.10.2019
Hannukurun autio- ja varaustuvan kaivossa on edelleen bakteereja. Vesi on keitettävä ennen käyttöä.
Hetta - Pallas -reitin pohjoispäässä Ounastunturien Pyhäkerolla. Kuva: Heikki Sulander / Rinkkaputki.com.

Hetta - Pallas -reitin sijainti Suomessa.Länsi-Lappi
Muonio (www.muonio.fi), Enontekiö (www.enontekio.fi)
Pallas-Yllästunturin kansallispuisto
 

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston suosituimpiin retkikohteisiin kuuluu 55 km:n pituinen Hetta - Pallas -vaellusreitti, joka linjattiin jo vuonna 1934. Reitti kulkee yli tuntureiden poiketen välillä alas kuruihin kuin valmistaakseen kulkijaa kohtaamaan uuden henkeä salpaavan maiseman seuraavan tunturin laelta. Reitti on merkitty nuoliviitoituksella.

Kesäkuun alkuun mennessä lumi on jo pääosin sulanut alueelta, mutta reitti on sulamisvesien vuoksi märkä ja siksi hyvin altis kulumiselle. Suositeltavin vaellusaika alkaakin juhannuksen tienoilta. Talven kynnyksellä lokakuun puolivälissä reitillä tapaa enää vain satunnaisen kulkijan.

Talvinen hiihtoreitti

Hetan ja Pallaksen välillä kulkee talvella myös hiihtoreitti, jonka pituus on reittivalinnan mukaan 53 - 60 km. Talvireitti kulkee kesäreittiä alavampia metsäisiä maita ja soita, joskin Sioskurun ja Hannukurun välillä latu kulkee avotunturissa. Hiihtolatujen tekeminen aloitetaan vasta helmikuun puolivälissä. Sitä ennen reittejä kulkevan pitää osata suunnistaa vaativissa olosuhteissa, sillä valoisa aika on vielä lyhyt, eikä hiihtoreitillä ole välttämättä mitään valmiita uria. Sioskurun ja Hannukurun välinen latu avataan vasta maaliskuun puolivälissä. Lue lisää talviretkeilystä Hetta–Pallas -reitillä.

Pahakurun autiotuvalla tammikuussa. Kuva: Olli Vainio.

Paikalliset latupoolit huolehtivat hiihtoreittien ylläpidosta.  Hetan ja Hannukurun välisen latujen hoidon tilanteen voi tarkistaa Hetan latukartasta (www.infogis.fi) ja Hannukurun ja Pallaksen välisen tunturien itäpuolta kulkevan latureitin tilanteen Raattaman-Ylikyrön latukartasta (www.infogis.fi). Nammalan ja Pallaksen länsipuolen ladun aukiolon näkee Muonion alueen latukartasta (www.infogis.fi). 

Tupien välimatkat ovat talvireitillä pidemmät kuin kesäreitillä. Latumerkintänä on avomaastossa ristiviitta ja metsäisellä seudulla puuhun maalattu sininen kolmio. Talvireitit eivät sovellu kesäretkeilyyn, koska ne monesti kulkevat märillä soilla.

Hiihtosesonki alkaa helmikuun puolivälissä koulujen hiihtolomien alkaessa ja jatkuu huhtikuun loppuun. 

Lumikenkäillen Hetta–Pallas -reitille

Hetasta Pallakselle voi talvisin kulkea myös lumikengillä. Lumikenkäilijät voivat kävellä nuoliviitoin merkittyä kesäreittiä pitkin.  Talvella reittiä ei kuitenkaan huolleta eikä sitä ole pohjattu.

Hetasta Pyhäkeron autiotuvalle asti on mahdollista lumikenkäillä moottorikelkkailu-uraa, mutta kannattaa varoa uralla kelkkailevia. Lumikenkäily ei ole sallittua huolletuilla latureiteillä. 

Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/hetta-pallas.

Asiakaspalvelu 

Pallastunturin luontokeskus
Puh. 0206 39 7930
pallastunturi(at)metsa.fi

Tunturi-Lapin luontokeskus
Puh. 0206 39 7950
tunturi-lappi(at)metsa.fi
 

Hetta - Pallas -vaellusreitti Retkikartassa.

Ajankohtaista

Tapahtumat, uutiset ja sosiaalinen media. Lue lisää ajankohtaista-sivulta.

Pallastunturin sää

Paikallissää
(www.ilmatieteenlaitos.fi)