Itärajan kesäretkeilyreitti

29.9.2021
Huomio Itärajan reitistä kiinnostuneet vaeltajat! Itärajan kesäretkeilyreittiä ylläpidetään enää välillä Hossa - Martinselkosen Eräkeskus. Muilta osin reitti on heikossa kunnossa eikä retkeilyn turvallisuutta voida enää taata.
Metsän keskellä virtaa joki ja kelopuu kaatunut joen yli. Toinen kelopuu on kallellaan jokeen päin ja vedestä pilkistää komas kelopuu.

Itärajan kesäretkeilyreitin sijainti Suomessa
Kainuu, Suomussalmi, Martinselkosen ja Housuvaaran suojelualueet, Vieremänsuon soidensuojelualue, Hossan kansallispuisto.

Itärajan kesäretkeilyreitti on 57 kilometriä pitkä, Kainuun itärajan tuntumassa kulkeva erämainen vaellusreitti, joka yhdistää Martinselkosen luonnonsuojelualueen ja Hossan kansallispuiston. Reitin varrella on runsaasti nähtävää, mm. Martinselkosen erämainen korpimetsä, upea Vieremäsuo sekä talvisodasta kertovia muistomerkkejä. Reitin päätepiste on Hossan kansallispuisto, jossa sijaitsevat mm. Värikallion kalliomaalaukset. 

Kesäretkeilyreitti soveltuu erävaellukseen. Talvella kesäretkeilyreitillä voi harjoittaa myös umpihankihiihtoa. Kesäretkeilyreitin lisäksi itärajalla kulkee talviretkeilyreitti, jolla ei ole säännöllistä ylläpitoa. Talvi- ja kesäretkeilyreitit yhtyvät paikoin ja myötäilevät toisiaan pitkiäkin taipaleita.

Itärajan kesäretkeilyreitti voidaan jakaa päivän tai parin mittaisiin osuuksiin. Reitin voi kulkea kokonaan tai osittain. Osuuksien alku- ja päätepaikkoja ovat kaikki Hossantien / Juntusrannantien (tie nro 843) itärajalle erkanevien sivuteiden ja retkeilyreitin risteyskohdat.

Itärajan retkeilyreittiä ei enää ylläpidetä välillä Martinselkonen-Murhisalo. Murhisalossa on 9 km:n pituinen reitti, joka oli osa aiempaa pitkää Itärajan kesäretkeilyreittiä.

Aluetta hoitaa: Metsähallitus, Luontopalvelut.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/itarajankesaretkeilyreitti

Uutisia Itärajan kesäretkeilyreitistä

Asiakaspalvelu

Hossan luontokeskus
Puh. 0206 39 6041 (0,00€/min + pvm/mpm), 040 751 7221
hossa(at)metsa.fi

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Itärajan kesäretkeilyreitin kartan Retkikartta.fi:ssä.