Itärajan kesäretkeilyreitti

Metsän keskellä virtaa joki ja kelopuu kaatunut joen yli. Toinen kelopuu on kallellaan jokeen päin ja vedestä pilkistää komas kelopuu.

Itärajan kesäretkeilyreitin sijainti SuomessaKainuu, Suomussalmi, Juortanansalo - Lapinsuon ja Vieremänsuon soidensuojelualueet, Murhisalon, Viisriihisen, Karsikkovaaran, Vaskenvaaran, Martinselkosen ja Housuvaaran suojelualueet, Hossan kansallispuisto

Itärajan kesäretkeilyreitti on 160 kilometriä pitkä, Kainuun itärajan tuntumassa kulkeva erämainen vaellusreitti. Reitin varrella on runsaasti nähtävää, mm. vienankarjalaiset kylät sekä Murhisalon ja Martinselkosen erämaiset alueet. Reitin varrelta voi havaita myös talvisodasta kertovia muistomerkkejä. Reitin päätepiste on Hossan kansallispuisto, jossa sijaitsevat mm. Värikallion kalliomaalaukset.

Kesäretkeilyreitti soveltuu erävaellukseen. Talvella kesäretkeilyreitillä voi harjoittaa myös umpihankihiihtoa. Kesäretkeilyreitin lisäksi itärajalla kulkee talviretkeilyreitti, jolla ei ole säännöllistä ylläpitoa. Talvi- ja kesäretkeilyreitit yhtyvät paikoin ja myötäilevät toisiaan pitkiäkin taipaleita.

Itärajan kesäretkeilyreitti voidaan jakaa päivän tai parin mittaisiin osuuksiin. Reitin voi kulkea kokonaan tai osittain. Osuuksien alku- ja päätepaikkoja ovat kaikki Kuhmo - Suomussalmi -tieltä (Kuhmontie, tie nro 912) tai Hossantien/Juntusrannantien (tie nro 843) itärajalle erkanevien sivuteiden ja retkeilyreitin risteyskohdat.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/itarajankesaretkeilyreitti