Ohjeita Karhunkierroksella liikkumiseen

Karhunkierros kulkee pääosin Oulangan kansallispuiston alueella. Kansallispuistossa saa liikkua jalan, hiihtäen, lumikenkäillen, soutaen tai meloen lukuun ottamatta rajoitusosia.

Ennakkovarustautuminen

Matkapuhelimien kuuluvuus

  • Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, Karhunkierroksella on muutamia katvealueita. Jokilaaksojen matalimmat reitin kohdat ja kallioiden ympäröimät uomat ovat huonoimmin kuuluvia paikkoja. Myös matkapuhelimien ja operaattoreiden välillä on kuuluvuuseroja.
  • Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.
  • Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.

Turvallisuus

  • Karhunkierrosreitillä on kilometrin välein välimatkatolpat, jotka osoittavat etäisyydet kilometrinä reitin päätepisteisiin, Hautajärvelle ja Rukalle. Myös lähimmät kohteet on kerrottu maasto-opasteissa. Opasteissa on myös koordinaatit.
  • Ota mukaan ensiapupakkaus. Lataa matkapuhelimeesi 112-sovellus. Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
  • Tietoa melonnan turvallisuudesta ja varusteista: Turvallista melontaa (melontajasoutuliitto.fi) ja Melontaopas (melonta.wasalab.com).
  • Retkeilyn ABCTurvallisuus ja Ympäristövinkit.

Sesonki

Sesonkiaika on Karhunkierroksella ja Oulangan kansallispuistossa 15.6. - 30.9. Kauden aikana koko Karhunkierroksen kiertää noin 5000 vaeltajaa. Oulangan kansallispuistoon tehdään vuosittain noin 250 000 käyntiä ja pelkästään Juuman ja Kiutakönkään alueille noin 80 000 käyntiä.

Talviretkeily Oulangalla

Talvi on Kuusamossa ankara kovan pakkasen ja paksun lumipeitteen takia. Suosittelemme talvivaellusta vain kokeneille retkeilijöille. On myös hyvä pitää mielessä, että sääolosuhteet voivat muuttua hyvin nopeasti. Pohjoisen talvi kestää keskimäärin 6 kuukautta ja huhtikuu sekä joskus jopa toukokuu lasketaan talvikuukausiksi paksun lumipeitteen sekä pakkasasteiden vuoksi. Lue lisää talviretkeilystä Oulangalla.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää