Ohjeita Karhunkierroksella liikkumiseen

Karhunkierros kulkee pääosin Oulangan kansallispuiston alueella. Tutustu Oulangan ohjeisiin ja sääntöihin

Oulangan kansallispuiston järjestyssääntö (julkaisut.metsa.fi) kokonaisuudessaan.

 • Karhunkierroksella noudatetaan pääosin Oulangan kansallispuiston järjestyssääntöjä. 
 • Kansallispuistossa saa liikkua jalan, hiihtäen, soutaen tai meloen lukuun ottamatta rajoitusosia. 
 • ​Pyöräily on sallittua ainoastaan reittiosuudella Taivalköngäs - Oulangan luontokeskus (9 km).
 • Muuhun kuin jokamiehenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).

Kalastus

Tietyillä osuuksilla, mm. Oulankajoella Karhunkierroksella voi kalastaa Oulangan kansallispuiston luvalla. Lue lisää kalastuksesta ja kalastusalueesta Oulangan kansallispuiston Aktiviteetit-sivulta.

Ennakkovarustautuminen

Matkapuhelimien kuuluvuus

 • Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, Karhunkierroksella on muutamia katvealueita. Jokilaaksojen matalimmat reitin kohdat ja kallioiden ympäröimät uomat ovat huonoimmin kuuluvia paikkoja. Myös matkapuhelimien ja operaattoreiden välillä on kuuluvuuseroja.
 • Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.
 • Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.

Turvallisuus

 • Karhunkierroksella retkeilevien ei tarvitse ilmoittautua asiakaspalvelupisteisiin.
 • Karhunkierrosreitillä on kilometrin välein välimatkatolpat, jotka osoittavat etäisyydet kilometrinä reitin päätepisteisiin, Hautajärvelle ja Rukalle. Myös lähimmät kohteet on kerrottu maasto-opasteissa. 
 • Oulangan kansallispuistossa on ajan tasalla oleva palo- ja pelastussuunnitelma, joka auttaa asiakaspalveluamme toimimaan nopeasti hätätapauksien, kuten onnettomuuksien tai metsäpalon sattuessa. Lisää Oulangan ohjeista ja säännöistä
 • Kitkanniemellä, Oulangan kansallispuiston eteläosassa, metsästetään syksyisin hirviä, joten hirvenmetsästysaikana kannattaa alueella liikuttaessa käyttää värikästä vaatetusta, eritoten päähinettä.
 • Tietoa melonnan turvallisuudesta ja varusteista: Turvallista melontaa (melontajasoutuliitto.fi) ja Melontaopas (melonta.wasalab.com).
 • Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
 • Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.
 • Retkeilyn ABC:
 • Katso myös Karhunkierroksen Ajankohtaiset.

Talviretkeily Oulangalla

Sääolosuhteet

Talvi on Kuusamossa ankara kovan pakkasen ja paksun lumipeitteen takia. Suosittelemme talvivaellusta vain kokeneille retkeilijöille. On myös hyvä pitää mielessä, että sääolosuhteet voivat muuttua hyvin nopeasti Etelä-Suomeen verrattuna. Pohjoisen talvi kestää keskimäärin 6 kuukautta ja huhtikuu sekä joskus jopa toukokuu lasketaan talvikuukausiksi paksun lumipeitteen sekä pakkasasteiden vuoksi.

Lumipeite (fmi.fi) tulee vuosittain yleensä lokakuun puolen välin tienoilla, ja lunta kertyy talven aikana keskimäärin 85 cm. Kovimmiksi pakkaslukemiksi (fmi.fi) on Kiutakönkäällä mitattu -46 °C.

Kevät saapuu yleensä Kuusamoon huhtikuun viimeisellä viikolla päivien pidentyessä, mutta ei ole tavatonta, että polut ovat lumen peitossa vielä kesäkuussa.

Valmistautuminen

On tärkeää perehtyä retkikohteeseen jo ennalta ja valmistaudut retkelle huolella. Reitillä pysyttely sekä sääennusteiden seuraaminen auttavat retken onnistumisessa. Rukatunturi-Oulanka 1:50 000 on hyvä ulkoilukartta, joka kannattaa hankkia ennen patikoinnin aloittamista.

Talvella retkeileminen on vaativaa. Sää- ja valo-olosuhteet ovat keskitalvella vaikeat, sillä pakkasta voi olla jopa -40 astetta ja kaamosaikana marraskuusta helmikuuhun päivänvaloa on vain muutamia tunteja. Myös nopeisiin lämpötilanvaihteluihin kannattaa varautua ja pitää mielessä, että Oulangan kansallispuiston jokilaaksossa voi olla yli 10 astetta enemmän pakkasta kuin Ruka-Kuusamon alueella. Muista, että tuuli lisää pakkasen purevuutta huomattavasti. Myös energiantarve on pakkasella suurempi, mikä kannattaa huomioida eväitä pakatessa.

Tutustu tarkasti päivän valoisan ajan pituuteen (moisio.fi) ennen vaellusta. Päivän lyheneminen saavuttaa huippunsa talvipäivän seisauksena noin joulukuun 21. päivänä. Tästä alkaa astronominen talvi, joka päättyy kevätpäivän tasaukseen noin 90 vuorokautta myöhemmin. Talvipäivän seisauksesta päivät alkavat pidetä, noin viisi minuuttia viikossa. Kevättä kohden päivän pidentyminen nopeutuu ja muutos on suurimmillaan kevätpäivän tasauksessa. Talvipäivänseisauksen aikaan Kuusamossa päivän pituus on 2 tuntia ja 49 minuuttia. Aurinko nousee 10:37 ja laskee 13:26.

Talvivaelluksella kannattaa ottaa huomioon, että kuluvauhti on huomattavasti hitaampi kuin sulan maan aikaan, keskimäärin 1,5 km tunnissa. Umpihangessa, painavan rinkan kanssa, kulkuvauhti voi pudota 1 km tunnissa Oulangan korkeusvaihtelujen vuoksi.

Talvipakkasilla autiotupien lämmitykseen voi kulua useita tunteja, joka tulee ottaa huomioon retkeä suunnitellessa. Yöllä lämpötila tuvissa voi tippua pakkasen puolelle jos tulta ei pidetä yllä läpi yön.

Otathan huomioon, että virtaavien jokien - erityisesti Oulankajoen - jää voi olla haurasta läpi talven kovan virtauksen takia. Lumipeite voi peittää jään hauraat kohdat eikä jokijäällä tai joen uomassa olevilla jäälippailla tule missään tilanteessa seistä tai kävellä.

Varusteet

Tärkeimmät varusteet talviretkellä ovat taskulamppu, puukko, tulitikut, kartta ja kompassi. Ne tulisi olla kaikkein lyhimmillä päiväretkilläkin mukana eväiden ja juoman lisäksi. Tarkempaa tietoa varusteista ja retkeilystä saa retkeilykirjoista ja retkeilyn ABC-sivulta.

Yön yli kestävillä vaelluksilla kannattaa huolehtia, että mukana on hyvä talvimakuupussi sekä hyvin eristävä makuualusta. Säätiedotteita kannattaa seurata aktiivisesti ennen vaellukselle lähtöä sekä pakata mukaan ylimääräisiä vaatteita äkillisiä lämpötilamuutoksia varten. Vähemmän kuljetuille poluille suosittelemme ottamaan mukaan lumikengät, sillä poluilla ei ole talvikunnossapitoa.

Pakkaskeleillä matkapuhelimen akku uupuu hetkessä. Akku säilyy paremmin, kun matkapuhelinta säilyttää muovipussissa lähellä kehoa. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa kosketushäiriöiden takia, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, mukaan kannattaa ottaa esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on kestävä akku. Varavirtalähdettä on syytä säilyttää lähellä kehoa, jotta se säilyy toimintakuntoisena.

Dronen lennättäminen

 • Oulangan kansallispuisto kuuluu lähes kokonaan ADIZ rajavyöhykkeeseen, jonka takia myös harrastajien täytyy tehdä dronen lennättämisestä lentosuunnitelma AIS Finlandille.
 • Lentosuunnitelman laadintaohjeita löytyy AIS Finlandin verkkosivuilta (ais.fi). Lisätietoja saa myös soittamalla Oulangan luontokeskuksen asiakaspalvelusta.

Sesonki

Sesonkiaika on Karhunkierroksella ja Oulangan kansallispuistossa 15.6. - 30.9. Kauden aikana koko Karhunkierroksen kiertää noin 5000 vaeltajaa. Oulangan kansallispuistoon tehdään vuosittain noin 200 000 käyntiä ja pelkästään Juuman ja Kiutakönkään alueille noin 60 000 käyntiä.

Vuodenajat ja ilmiöt

 • Ensilumi sataa Oulangalla yleensä lokakuun loppupuolella. Talvi on Koillismaalla ankara kovan pakkasen ja paksun lumipeitteen takia. Suosittelemme talvivaellusta vain kokeneille retkeilijöille.
 • Lumien sulamisen vaikutuksesta Oulankajoen kevättulva alkaa yleensä toukokuun puolessa välissä ja tulvaveden lasku kestää aina kesäkuun alkuun. Maastossa voi olla varjoisissa painanteissa lunta vielä toukokuun lopussakin, jopa kesäkuussa.
 • Ruska alkaa yleensä elokuun lopulla. Ruska vaihtelee vuosittain.
 • Sääsket ilmaantuvat yleensä juhannuksen aikoihin. Niiden määrään vaikuttavat mm. edellisen kesän ja syksyn sateet sekä talven ankaruus. Mäkäräaika on heinäkuun lopulta syyskuun alkuun. Loppukesästä tulevat polttiaiset, joita esiintyy pakkasiin saakka.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa hiihtäjä nostaa roskan ladulta.

1. Kunnioita luontoa.

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää