Karhunkierros kulkee pääosin Oulangan kansallispuiston alueella. Puiston pääopastuspaikka on Oulangan luontokeskus. Reitin varrella on Kiutakönkäällä, Juumassa ja Rukalla tarjolla palveluja, kuten kioskeja ja kahviloita, joissa myydään mm. elintarvikkeita ja retkitarvikkeita. Kaikkea ei siis tarvitse kantaa. Lisätietoja Oulangan palvelut -sivulta. Katso myös Oulangan kansallispuiston yhteistyöyritysten palvelut.

Karhunkierroksen hoidosta ja asiakaspalvelusta vastaavat Metsähallitus ja Kuusamon kaupunki, niin että Metsähallitus hoitaa Oulangan kansallispuistossa sekä Konttaiselta Valtavaaralle ja Rukalle kulkevaa osuutta reitistä ja Kuusamon kaupunki vastaa Karhunkierroksen osuudesta Juumasta Konttaiselle.

Ruokailu ja eväiden hankinta

Oulangan luontokeskuksessa on Ravintola Talonpöytä Oulanka (talonpoyta.fi), jossa on sesonkiaikana päivittäin tarjolla lämmin lounas. Valikoimiin kuuluu maukkaita kahvila- ja ravintolatuotteita, retkieväitä, paikallisia villiherkkuja ja pientä naposteltavaa.

Kahvilat ja kioskit

Juomavesi

  • Pintavesi, kuten järvien, jokien ja purojen vedet, kannattaa puhdistaa ennen juontia, sillä veden laatu vaihtelee alueittain.
  • Suosittelemme juomaveden ottamista pulloihin asiakaspalvelupisteissä. Luonnonvesien käyttö juomavetenä on omalla vastuulla.

Jätehuolto

Oulangan kansallispuistossa ja Karhunkierroksella noudatetaan roskatonta retkeilyä.

Karhunkierroksella on kaksi jätteiden kierrätyspistettä: toinen polun varrella Oulangan leirintäalueen vieressä ja toinen Juumassa Pieni Karhunkierros -reitin varrella Myllykosken ja Aallokkokosken välissä.

  • Leirintäalueen vieressä olevaan kierrätyspisteeseen voi lajitella sekajätteen, metallin, lasin ja ehjät palautuspullot- ja tölkit. Pienen Karhunkierroken varrella olevaan kierrätyspisteeseen voi lajitella sekajätteen, metallin ja ehjät palautuspullot- ja tölkit.
  • Maatuvat jätteet voi laittaa kuivakäymälöihin.
  • Pieniä määriä puhdasta paperia tai pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikoilla ja autiotupien tulisijoissa.
  • Kaikki muu jäte, kuten patterit ja retkikeittimien kaasupatruunat, kannetaan mukana pois luonnosta ja toimitetaan asianmukaisiin keräyspisteisiin.

Jo vaellusta suunniteltaessa kannattaa miettiä matkan aikana kertyvän jätteen määrää. Rinkkaa pakatessa voi mm. poistaa ylimääräiset pakkaukset tai vaihtaa ne kierrätettäviin kääreisiin. Vähentämällä jätettä jo ennen retkeä pienennät myös rinkan painoa.

Polttopuuhuolto

Polttopuut ajetaan moottorikelkoilla autiotuville ja tulentekopaikoille talvella. Polttopuut ovat pitkiä rankoja, joita pitää pilkkoa sahalla ja kirveellä. Kesäaikana polttopuuvarastoja täydennetään tarvittaessa.

Karhunkierroksella polttopuuta kuluu vuosittain paljon, koska Oulangan kansallispuisto on suosittu retkeilykohde. Toivomme retkeilijöiden käyttävän polttopuuta kohtuullisesti.

Käymälät

Karhunkierroksen varrella on kaikkiaan 10 autiotupaa ja kaikkien yhteydessä on kuivakäymälä. Käymälöihin voi myös laittaa biojätteen. Käymälät huolletaan säännöllisesti aina jäteastian täyttyessä.

Käymälöissä ei ole wc-paperia.

Kuivakäymälä Jyrävällä, taka-alalla alempana polulla on retkeilijä.

Jäte- ja polttopuuhuollon vastuutaho

Pääosa Karhunkierros -reitistä on Metsähallituksen hoidossa. Huoltohenkilökunta käy näillä etapeilla pari kertaa viikossa. Juuman kylästä Konttaisen pohjoispuolelle kulkevaa reittiä hoitaa Kuusamon kaupunki (kuusamo.fi).

Yhteydet muihin reitteihin

UKK-reitti osuus Hossa - Kuusamo - Sallatunturi kulkee Karhunkierrosta myöten Rukalta Hautajärvelle.

Lähialueiden palvelut 

Huomautukset

Oulangan kansallispuisto on yksi Suomen suosituimmista kansallispuistoista. Alueelle tehdään vuosittain yli 200 000 käyntiä. Runsaat kävijämäärät kuormittavat myös Karhunkierrosta varsinkin sesonkiaikoina.

Toivomme retkeilijöiden käyttävän merkittyjä reittejä, jotta ympäröivä luonto säilyisi mahdollisimman luonnontilaisena, eikä alueelle muodostuisi uusia polkuja.

Savilammen autiotupa takaa nähtynä. Tikkaat nojaavat seinää vasten, ja tuvan vieressä on puinen pöytä penkkeineen.

Yöpyminen

Autio- ja varaustuvat

Karhunkierroksella on 10 autio- ja päivätupaa, joista 8 on Oulangan kansallispuiston alueella.

Telttailu ja laavut

Karhunkierroksen reitin varrella on useita laavuja ja telttailualueita. Teltan saa pystyttää myös autiotupien ja tulentekopaikkojen läheisyyteen.

Leirintäalueet

Tupia Oulangan kansallispuiston leirintäalueella.

Varusteiden vuokraus

Varusteet

Karhunkierroksella on mukava retkeillä, kun hallussa on perustiedot ja -taidot retkeilystä. Varusteista tärkeimmät ovat hyvä kartta (Rukatunturi - Oulanka ulkoilukartta 1:50 000) ja riittävät ennakkotiedot alueesta.

Reitin varrella olevat autiotuvat ovat yleensä sesonkiaikana täynnä, joten teltta ja makuupussi kannattaa ottaa mukaan.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.