Hossan metsät ovat suurelta osin mäntyvaltaisia ja melko karuja. Vaarojen ylärinteillä tapaa kuusikoita. Soita on kohtalaisen paljon ja suuri osa niistä on pieniä. Muutama suurempikin suokokonaisuus mahtuu alueelle. Hossa on kolmen vesireitin kohtauspaikka, mistä johtuen alueella on paljon virtavesiä. Järviä ja lampia on yli sata. Vedet ovat karuja ja kirkkaita lukuun ottamatta tummia suolampia.  

Jääkauden jäljet ovat Hossassa selvästi näkyvissä. Alueen läpi kulkee laaja useamman harjun harjumuodostelma, johon liittyy mm. suppia ja suppalampia.  

Järvisätkin on leinikin sukua. Kuva: Jari Ilmonen

Lajisto   

Hossan kansallispuiston lajisto on Kainuulle tyypillistä ja siinä näkyy alueen pohjoinen sijainti. Kasvilajistossa ja linnustossa on Lapin piirteitä. Suopursu kiipeää soilta karuille kankaille ja kevään ääniin kuuluu järripeipon ryystäminen. Kankailla kasvaa mustikkaa ja puolukkaa ja karujen soiden laitamilta voi loppukesästä poimia hilloja.

Sienestäjällekin kasvaa Hossassa saalista, karujen metsien sieniä kuten herkkutattia ja kehnäsientä.    

Veden ja maan labyrintti. Kuva: Hannu Huttu

Talvella saa hiihdellä hyvän tovin seuranaan vain utelias käpytikka ja muutama tiainen. Avoimissa koskipaikoissa pulahtelee koskikara, joka jo varhain keväällä alkaa laulaa kevätlaulua. Puronvarressa voi tavata saukon jäljet.  

Hossa on poronhoitoaluetta, joten poroja tapaa usein. Hirvikanta on hyvä. Kaikkia suurpetoja on tavattu alueella, mutta karhu on vakituisin asukas ja nukkuu lähes joka talvi talviunta jossakin päin kansallispuistoa.  

Mesikämmen, metsän kuningas. Kuva: Ari Meriruoko

Hossan järvien ja harjulampien kalat nauttivat harvinaisen monipuolisesta äyriäisravinnosta, joka viihtyy vedessä, johon runsas pohjavesi tuo happea.  

Kirjailija Ilmari Kianto oli oikeassa: täällä soivat rastas ja metso. Kuukkeli seurailee usein kulkijaa. Maisemaa komistavat suuret erämaiden ja soiden linnut: laulujoutsen ja metsähanhi. Maa- ja merikotkien lentoakin on saatu Hossassa katsella. 

Hossan kansallispuisto 

  • perustettu 2017 
  • pinta-ala 110 km2

Hossan kansallispuiston tunnus

Metsähallituksen julkaisuja Hossasta (julkaisut.metsa.fi)

Muita julkaisuja

Hossan leirikoulu- ja kouluvierailuohjelma

Hossan leirikoulu- ja kouluvierailuohjelma

Hossan leirikoulu- ja kouluvierailuohjelma (julkaisut.metsa.fi)

Hossa time lapse

Hossa time lapse
www.youtube.com

Videoita Hossasta