Ajankohtaista Pallas-Yllästunturilla

Tapahtumia Pallas-Yllästunturilla

Murskeen ajoa Kotamajan ja Kukastunturin välillä

Ylläs - Levi maastopyöräilyreittiä kunnostetaan ensi kesänä. Mursketta ajetaan Kotamajan ja Kukastunturin välillä ma 23.4.–ke 25.4.2018 pääosin latureittiä myöten. Mursketta voi tippua kuormasta ladulle. Pahoittelemme häiriötä. (Päivitetty 19.4.2018)

Talviretkeilyreitit

Kansallispuiston eteläpäässä on latujen lisäksi erittäin runsas talvipolkujen verkosto. Talvipolut on tarkoitettu kaikkeen muuhun talviretkeilyyn kuin hiihtoon. Talvipoluilla saa pyöräillä, kävellä, lumikenkäillä, potkukelkkailla ja ulkoiluttaa koiraa. Talviretkeilyreitit on merkitty sinivalkoisilla pyöräilijän, retkeilijän ja lumihiutaleen kuvilla. Ladut ovat vain hiihtämistä varten. Koiraladut on merkitty kartoille ja maastoon erikseen.

Talviretkeilyreitit on merkitty sinivalkoisin merkein ja sinisin kepein. Kuva: Henri Arponen

Viitat opastavat oikeille reiteille

Kansallispuiston sisällä sekä latujen että kesäretkeilyreittien viitat ovat ruskeavalkoisia. Kesäaikaiset maastopyöräilyreitit on merkitty valkoisin pyöräilijäviitoin. Talviretkeilyreitit on merkitty sinivalkoisin viitoin ja niissä on lumihiutaleen kuva.

Ladut, talviretkeilyreitit ja kesäreitit on merkitty erilaisin viitoin. Kuva: Henri Arponen

Ladut

Latuja huoltaa neljä latupoolia. Karttoja voit ostaa alueen matkailuyrityksistä ja luontokeskuksista. Kartoista kertyneillä tuloilla rahoitetaan latujen hoitoa.

Kukastunturin yli menevältä ladulta on hienot näkymät Ylläkselle. Kuva: Jari Ylläsjärvi

Tupien varaaminen 

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston varaus- ja vuokratupia voi varata soittamalla  Pallastunturin luontokeskukseen,  Tunturi-Lapin luontokeskukseenYllästunturin luontokeskus Kellokkaaseen tai palvelunumeroon 020 69 2424 (www.eraluvat.fi). ​Varaustupien hinta nousee vuoden 2018 alussa. Uusi hinta on 12 €/yö/hlö

Kansallispuiston yhteistyöyrittäjät  

Kaipaatko aktiviteetteja, majoitusta, opasta retkelle tai hyvää paikallista ruokaa? Metsähallituksen yhteistyöyrittäjät noudattavat kestävän luontomatkailun periaatteeita ja tarjoavat parhaita paikallisia palveluita juuri sinulle!

Lue lisää Kylästä kylään -hankkeesta (www.metsa.fi).

Muistathan pitää koiran kytkettynä

Muistathan pitää koirakaverin kytkettynä kansallispuistossa ympäri vuoden ja joka paikassa luonnossa erityisesti lintujen ja muiden eläinten pesimäaikaan. Kiitos!
 
Koiran kanssa Taivaskerolla. Kuva: Hanna Ala-Kulppi
 

Retkeile roskatta  

Suomen kansallispuistoissa on siirrytty jo 1990 -luvulla "Roskattomaan retkeilyyn" eli retkeilijöiden oletetaan tuovan omat roskansa pois suojelualueelta. Kestävän retkeilyn mottona on, että "hyvästä retkeilijästä ei jää jälkeäkään."  

Valistunut retkeilijä on myös säästäväinen kansallispuiston polttopuiden käytössä. Tulipaikoilla monesti palava "ikuinen tuli" lisää huoltokustannuksia ja rasittaa ympäristöä. Tulistele ja tunnelmoi siis harkiten! Tutustu Retkeilijän ABC:hen.   

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston järjestyssääntö   

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston järjestyssääntö löytyy täältä (julkaisut.metsa.fi). Huomaa, että ympärivuotisia rajoitusvyöhykkeitä on mm. Pahakurussa, Hannukurussa ja Suaskurussa (www.retkikartta.fi). Siellä liikkuminen on lajistonsuojelullisista syistä kiellettyä ympäri vuoden. Varkaankurun ja Pyhäjoen rajoitusvyöhykkeillä ei poluilta saa kesäaikana poiketa!

Lumivyöryennuste

Muista tarkistaa Ilmatieteenlaitoksen lumivyöryennuste (www.ilmatieteenlaitos.fi)!

Päivän sää

Ilmatieteenlaitos tarjoaa tiedot paikallissäästä. Laukukeron mittauspiste on Pallastuntureilla keskellä kansallispuistoa.

Pulmusposti

Kansallispuiston uutiskirje 
kevättalven tapahtumista
ja ToBe1 hankkeesta.

Pallas-Yllästunturi

TripAdvisorissa

Kävijät ovat kovasti tykänneet Pallas-Yllästunturin kansallispuiston maisemista ja palveluista!