Ajankohtaista Pallas-Yllästunturilla

Tapahtumia Pallas-Yllästunturilla

Vuontisjoen silta Muoniossa on suljettu

Vuontisjoen silta Torassiepin–Mäntyrovan -reitillä on suljettu.

Torassieppi–Pallas kesä- ja latureitillä sijaitseva Vuontisjoen silta on suljettu. Vuontisjoessa on vuolas virtaus ja joki on kivinen, joten joen ylitystä kahlaamalla ei suositella. Sillan korjausaikataulu ei ole vielä tiedossa.(Päivitetty 4.10.2018)

Pyhäkeron ja Pyhäjärven autiotuvat kunnostettu

Ounastunturien Pyhäkeron autiotupa. Kuva: Marko Huusko

Aakenuksen Pyhäjärven ja Ounastunturien Pyhäkeron autiotuvat on nyt kunnostettu ja ne palvelevat retkeilijöitä entistä ehompina. Tervetuloa! (Päivitetty 4.10.2018)

Tuomikurun kota on valmis

Tuomikurun uusi kota rakentajineen. Kuva: Jari Ylläsjärvi

Ylläsjärvellä Kiirunankiepin varrella sijaitseva uusi Tuomikurun kota on nyt valmis. Tuomikurussa on huomioitu erityisesti lapsiperheet. Tervetuloa! (Päivitetty 8.9.2018)

Kahvikeidas myyty yksityiselle yrittäjälle

Ylläsjärvellä Kahvikeitaan rakenteet on myyty yksityiselle yrittäjälle ja siihen on rakenteilla latukahvila. Kahvikeidas sijaitsee kansallispuiston ulkopuolella, ja aluetta kehitetään palvelemaan matkailua entistä paremmin.

Kahvikeitaan maksuttomat palvelut on korvattu Tuomikurun uudella kodalla. Myös Ojanlatvan päivätupa palvelee retkeilijöitä. Ojanlatvalle vievät pitkokset ovat huonossa kunnossa, joten siellä kannattaa kulkea varovasti. 
 
Tunturijärvelle on noussut uusi kota retkeilijoiden käyttöön, ja sen viimeistely on käynnissä. (Päivitetty 8.9.2018)

Punaisellahiekalla ei saa pitää tulia

Auringonlasku Punaisellahiekalla. Kuva: Maarit Kyöstilä

Punaisenhiekan autiotuvan läheisyydessä tulia ei saa tehdä muualle kuin tulentekopaikalle! Omien tulipaikkojen teko on kaikkialla kansallispuiston virkistysvyöhykkeellä kiellettyä. Tulet saa tehdä vain virallisille rakennetuille tulentekopaikoille! (Päivitetty 4.9.2018)

Hetta–Pallas -vaellusreitin viitoitus on valmis

Uusi Hetta–Pallas -reitin nuoliviitta. Kuva: Hanna Kämäräinen

Vanha ja tunnettu Hetta–Pallas -vaellusreitti on saanut uudet viitat. Tervetuloa vaeltamaan!(Päivitetty 8.9.2018)

Piimäjänkän yli menevä pitkosreitti poistuu

Pallastunturin alueen reiteistä Killinpoikainjärvien pohjoispuolinen pitkosreitti on poistumassa ja se on erittäin huonossa kunnossa. Polkua ei suositella enää käytettävän. (Päivitetty 8.6.2018)

Killinpoikainjärvien pohjoispuolinen pitkospuureitti poistuu ja se on erittäin huonokuntoinen.

Ole huomaavainen maastopyöräilijä

  • Huomaavainen pyöräilijä ottaa huomioon muut kulkijat.
  • Pyöräilijä on nopeampi ja väistää muita.
  • Hallittu tilannenopeus tuo turvallisuutta kaikille.
  • Oikea ajotapa ei kuluta maastoa, siksi vältämme lukkojarrutuksia. Poluilta poikkeaminen on kansallispuistossa kiellettyä!
  • Pysymme maastopyöräilyyn osoitetuilla reiteillä.
  • Noudatamme kansallispuiston sääntöjä sekä roskattoman retkeilyn periaatteita.
  • Nautimme luonnosta muistaen myös vastuumme.

Kartan lukua. Kuva: Heli Koivulahti

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa pyöräily on sallittu kaikilla virallisilla merkityillä kesäreiteillä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Pyöräilyä ei sallita luonnonsuojelullisista tai turvallisuussyistä Palkaskerolla (pdf 386 kt), Varkaankurussa (pdf 320 kt), Tuomikurussa (pdf 325 kt), Pirunkurussa (pdf 329 kt) ja Kellostapulinkurussa (pdf 411 kt). Pyöräilyyn soveltuvat erityisesti sitä varten kunnostetut reitit, kuten Ylläs - Levi -maastopyöräilyreitti (50 - 60 km).

Kansallispuiston yhteistyöyrittäjät

Paula Sieppi oppaana Pallastunturilla. Kuva: Anne ja Heikki Sulander / Rinkkaputki.com 

Kaipaatko aktiviteetteja, majoitusta, opasta retkelle tai hyvää paikallista ruokaa? Metsähallituksen yhteistyöyrittäjät noudattavat kestävän luontomatkailun periaatteeita ja tarjoavat parhaita paikallisia palveluita juuri sinulle!

Lue lisää Kylästä kylään -hankkeesta (www.metsa.fi).

Muistathan pitää koiran kytkettynä

Muistathan pitää koirakaverin kytkettynä kansallispuistossa ympäri vuoden ja joka paikassa luonnossa erityisesti lintujen ja muiden eläinten pesimäaikaan. Kiitos!
 
Koiran kanssa Taivaskerolla. Kuva: Hanna Ala-Kulppi
 

Tupien varaaminen 

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston varaus- ja vuokratupia voi varata soittamalla  Pallastunturin luontokeskukseen,  Tunturi-Lapin luontokeskukseenYllästunturin luontokeskus Kellokkaaseen tai palvelunumeroon 020 69 2424 (www.eraluvat.fi). ​Varaustupien hinta on noussut vuoden 2018 alussa. Uusi hinta on 12 €/yö/hlö

Retkeile roskatta  

Suomen kansallispuistoissa on siirrytty jo 1990 -luvulla "Roskattomaan retkeilyyn" eli retkeilijöiden oletetaan tuovan omat roskansa pois suojelualueelta. Kestävän retkeilyn mottona on, että "hyvästä retkeilijästä ei jää jälkeäkään."  

Valistunut retkeilijä on myös säästäväinen kansallispuiston polttopuiden käytössä. Tulipaikoilla monesti palava "ikuinen tuli" lisää huoltokustannuksia ja rasittaa ympäristöä. Tulistele ja tunnelmoi siis harkiten! Tutustu Retkeilijän ABC:hen.   

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston järjestyssääntö   

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston järjestyssääntö löytyy täältä (julkaisut.metsa.fi). Huomaa, että ympärivuotisia rajoitusvyöhykkeitä on mm. Pahakurussa, Hannukurussa ja Suaskurussa (www.retkikartta.fi). Siellä liikkuminen on lajistonsuojelullisista syistä kiellettyä ympäri vuoden. Varkaankurun ja Pyhäjoen rajoitusvyöhykkeillä ei poluilta saa kesäaikana poiketa!

Päivän sää

Ilmatieteenlaitos tarjoaa tiedot paikallissäästä. Laukukeron mittauspiste on Pallastuntureilla keskellä kansallispuistoa.

Pulmusposti

Kansallispuiston uutiskirje: 

Tilaa Pulmusposti tästä.

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertue Suomen 40 kansallispuistossa

Mennään metsään

  • Lähde Marko Krapun matkaan liikkumaan polkuja pitkin "maapallon ympäri"! YLE:n polkujuoksukiertue Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa 13.-14.7.2018. YLE oli mukana Nuts Ylläs-Pallas polkujuoksutapahtumassaLue lisää (www.yle.fi).
  • Huom! Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.
  • Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.