Luontoon.fi uutiset

Luvatonta moottorikelkkailua Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa - luvattomalla kelkkailulla voi olla vaikutusta myös lintujen pesintään

Metsähallituksen tietoon on tullut luvatonta moottorikelkkailua Pallas-Yllästunturin eteläosassa. Aluetta valvovat viranomaiset, poliisi, rajavartiolaitos ja Metsähallituksen erätarkastajat.

Kaksi moottorikelkkailijaa ajaa merkittyä uraa pitkin.
 

Pallas–Yllästunturin kansallispuistossa on järjestyssäännön mukaan kielletty moottorikäyttöisten maakulkuneuvojen ja moottoriveneiden käyttö, samoin laskeutuminen ilma-aluksella. Moottorikäyttöisillä kulkuneuvoilla saa liikkua vain poronhoitotöissä tai viranomaistehtävissä – muissa tapauksissa vain Metsähallituksen luvalla.

– Nykyinen virallinen moottorikelkkareitti sivuaa kansallispuistoa, mutta ei kulje sen alueella, kertoo erätarkastaja Mika Seurujärvi Eräpalveluista.

– Luvattomasta moottorikelkkailusta luonnonsuojelualueella tulee lain rikkojalle tulojen nettomäärästä määräytyvästi päiväsakkoja, minkä päälle kertyy päiväsakkoa maastoliikennerikkomuksesta, kertoo Seurujärvi.

Luvaton maastoliikenne häiritsee uhanalaisten petolintujen pesintää

Metsähallituksen Luontopalvelut myös muistuttaa, että moottorikelkoilla ajaminen maastoliikenteeseen tarkoitettujen urien ulkopuolella ilman maanomistajan lupaa on laitonta. Luvaton moottorikelkkailu häiritsee parhaillaan käynnissä olevaa tiettyjen uhanalaisten lintujen pesintää. Esimerkiksi uhanalainen maakotka häiriintyy helposti, jos sen pesän lähellä ajetaan moottorikelkalla tai liikutaan muuten.

– Kotka yleensä lentää pakoon ihmisen lähestyessä pesäpaikkaa ja silloin munien haudonta keskeytyy. Kylmien kelien aikaan kevättalvella jo lyhyt emon poissaolo pesältä riittää siihen, että munat kylmettyvät ja poikaset jäävät syntymättä, luonnonsuojelun erityisasiantutija Stefan Siivonen Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo.

Lisätietoja