Rokuan kansallispuisto opettajille

14.7.2021
Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Rokualle saapuessaan huomaa lähestyvänsä Kainuun vaara-aluetta, sillä niin erilaista on jääkauden jälkeen hiekasta muodostuneen harjun maisema verrattuna sitä ympäröiviin, alaviin suomaihin. Rokuan alueella on harjun lisäksi myös muita jääkauden jälkiä: pieniä järviä, kaaridyyniä ja suppia eli harjukuoppia. Suomen suurimman supan, Syvyydenkaivon, pohjalla seisoessaan voi arvailla, miten valtava on se jäälohkare ollut, joka on sulanut hiekan alla ja jättänyt supan jälkeensä.

Rokuan historiaan kuuluvat niin terva kuin kalastuskin. Tervahautojen jäännösten ääressä pääsee aikamatkalle menneisiin aikoihin. Keisarintietä pitkin kulkiessaan voi kuvitella, miten matka on ennen taittunut hevoskyydillä kestikievarista toiseen ja Rokuanjärven rannalla voi pohtia, millaista on ollut pyytää kalaa suurella kalapyydyksellä, rijolla.

Aineistot

Luonto-opastukset

  • Rokuan alueella on matkailuyrityksiä, jotka järjestävät tilauksesta maksullisia ohjelmapalveluja myös koululaisryhmille.

Retkivinkit

  • Rokuan alueen helppokulkuiset maastot soveltuvat niin päiväretkikohteeksi kuin lyhyisiin vaelluksiin, sillä alueella on lähes 60 km reittejä sekä useita laavuja ja tulentekopaikkoja. Rokua sopii myös liikuntaesteisille, sillä alueella on pyörätuolin käyttäjille sopivia polkuja, kalastuspaikkoja ja kuivakäymälöitä.
  • Jokasää on retkisää, kun on sopiva retkivaatetus.
  • Olethan aina roskaton retkeilijä.
  • Pidä huolta turvallisuudesta.

Ruokailut

Majoitus

  • Kansallispuiston alueella teltan voi pystyttää kaikkien taukopaikkojen yhteyteen.
  • Pookivaaralla on Metsähallituksen autiotupaverkostoon kuuluva Palovartijan tupa, jossa voi yöpyä maksutta. Pookin Paussi on päiväkäyttöön tarkoitettu tupa, mutta tarvittaessa siinä voi myös yöpyä.
  • Rokuan alueella on runsaasti myös muita majoitusvaihtoehtoja: hotelleja, mökkejä ja leirikeskuksia.

Yhteystiedot