Rokuan kansallispuisto tarjoaa liikkujalle nautinnollisia retkiä mielenkiintoisissa ja geologiastaan tunnetuissa maisemissa. Luonnonantimet kruunaavat retket.

Opastettuja retkiä, varustevuokrausta, kuljetuspalveluita, ruokailupalveluita ja majoitusta tarjoavat Rokuan yhteistyöyritykset.

Patikointi

Rokuan kansallispuisto on mukavan pieni kävellen tutkittavaksi. Päiväretkeksi sopiva Pookinpolku (4,9 km) kiertää kauniin Pitkäjärven ja kuljettaa komeassa vanhassa mäntymetsässä Pookivaaran huipulle. Pookinpolku on osa Rokuan alueen laajempaa reittiverkostoa. Reittivaihtoehdoissa on niin helpompia kuin haastavampiakin reittivalintoja. Rokuaa kiertävä Keisarinkierros (20 km) soveltuu yönyliretkelle ja yhdistää alueen tärkeimmät nähtävyydet, kuten Pookivaaran ja Syvyydenkaivon, joka on Suomen syvin luonnontilainen suppa. Lue lisää Rokuan kansallispuiston reiteistä.

Maastopyöräily

Rokuan alueella kulkee keltaisilla maalimerkeillä merkitty maastöpyöräilyreitistö. Tarjolla on nopeasti ajettavia uria, mutta myös korkeuserojen vuoksi vaativia reittejä. Kansallispuiston alueella pyöräily on sallittua vain merkityillä reiteillä. Tutustu Rokuan maastopyöräilyreitteihin.

Mies ja nainen pyöräilevät hymyillen polulla mäntymetsän keskellä.

 

Marjastus ja sienestys

Vaikka Rokuan kankaat ovat karuja, ne tuottavat maan antimia. Hyvinä vuosina niin marja- kuin sienisato on runsas. Puolukkaämpärillisen poimii silloin hetkessä, ja kopallinen herkkutatteja voi hyvin kertyä tuliaiseksi tunnin parin retkeltä.

Nähtävyyksien ja näköalojen katselu

Dyynit, supat (jääkauden sulamisvaiheessa hiekan sisään jääneiden jäälohkareiden synnyttämiä painanteita) ja harjunrinteet ovat erikoista katseltavaa. Paksut jäkäliköt luovat karuille, kumpuileville kankaille kauniin vaaleata loistetta. Pookivaaran päältä ja siellä olevasta Palovartijan tornista näkee, mitä jääkausi sai aikaan. Nuorten metsien keskellä kansallispuiston ikipetäjikkö näyttää, millaiseksi metsä kasvaa, kun se saa olla rauhassa.

Kaksi retkeilijää puisessa portaikossa. Ympäröivä metsä on aurinkoista mäntymetsää.
 

Muut aktiviteetit

  • Geokätköily: Rokuan kansallispuistosta löytyy geokätköjä (geocache.fi), joiden etsiminen on hauskaa ja oiva tapa tutustua kansallispuistoon.
  • Hiihto: Rokuan alue soveltuu mainiosti hiihtämiseen. Lue lisää Rokuan talvireiteistä.
  • Lumikenkäily: Kansallispuiston kumpuileva maasto takaa haastavan ympäristön lumikenkäilyyn.
  • Osallistuminen ryhmäopastukseen: Ryhmäopastuksia voi tiedustella yhteistyöyrittäjiltä.
  • Tutustuminen alueen luontoon: Kansallispuiston retkeilyrakenteiden yhteydessä on erityisesti alueen luonnosta kertovia opasteita.
  • Tähtitaivaan tarkkailu: Kirkkaana talviyönä taivaan auetessa Rokualla voi havainnoida revontulien tanssia taivaalla. Pookivaara on erinomainen kohde tähtitaivaan tarkkailemiseen.  
  • Uinti: Uinti on sallittua kaikissa puiston järvissä ja lammissa. Uit kansallispuiston vesissä omalla vastuulla.
  • Vaellus: Kansallispuistossa voi vaeltaa monta päivääkin reittejä yhdistelemällä. Puiston alueella sijaitsee useita tulentekopaikkoja. Huomaathan, että maastopalovaroituksen aikana tulenteko on kielletty alueella kokonaan, myös hormillisissa tulisijoissa.
  • Valokuvaus: Erikoiset jäkälän peittämät maaston muodot ja kirkkaat vedet tarjoavat kauniita kuvauskohteita.