Rokuan kansallispuisto tarjoaa liikkujalle nautinnollisia retkiä mielenkiintoisissa ja geologiastaan tunnetuissa maisemissa. Luonnonantimet kruunaavat retket.

Patikointi

Rokuan kansallispuisto on mukavan pieni kävellen tutkittavaksi. Päiväretkeksi sopiva Pookin polku (5,3 km) kiertää kauniin Pitkäjärven ja kuljettaa komeassa vanhassa mäntymetsässä Pookivaaran huipulle. Reitti liittyy Rokuan alueen laajaan polkujen verkostoon. Polut tarjoavat niin helppoja kuin haastavia reittivalintoja. Rokuaa kiertävä Keisarinkierros (20,6 km) soveltuu yönyliretkelle ja yhdistää alueen tärkeimmät nähtävyydet, kuten Pookivaaran ja Syvyydenkaivon, joka on Suomen syvimpiä ja pinta-alaltaan laajin suppa. Lue lisää Rokuan kansallispuiston reiteistä.

Maastopyöräily

Rokuan alueella kulkee noin 24 kilometrin mittainen ruskeilla maastopyöräsymboleilla ja keltaisilla maalimerkeillä merkitty maastöpyöräilyreitistö. Tarjolla on nopeasti ajettavia uria mutta myös korkeuserojen vuoksi vaativia reittejä. Kansallispuiston alueella pyöräily on sallittua vain merkityillä reiteillä.

Kaksi pyöräilijää ajaa kotarakennuksen pihasta reitille. Taustalla on kesäinen järvimaisema.

 

Marjastus ja sienestys

Vaikka Rokuan kankaat ovat karuja, ne tuottavat maan antimia. Hyvinä vuosina niin marja- kuin sienisato on runsas. Puolukkaämpärillisen poimii silloin hetkessä, ja kopallinen herkkutatteja voi hyvin kertyä tuliaiseksi tunnin parin retkeltä.

Nähtävyyksien ja näköalojen katselu

Dyynit, supat (jääkauden sulamisvaiheessa hiekan sisään jääneiden jäälohkareiden synnyttämiä painanteita) ja harjunrinteet ovat erikoista katseltavaa. Paksut jäkäliköt luovat karuille, kumpuileville kankaille kauniin vaaleata loistetta. Pookivaaran päältä ja siellä olevasta Palovartijan tornista näkee, mitä jääkausi sai aikaan. Nuorten metsien keskellä kansallispuiston ikipetäjikkö näyttää, millaiseksi metsä kasvaa, kun se saa olla rauhassa.

Kaksi retkeilijää puisessa portaikossa. Ympäröivä metsä on aurinkoista mäntymetsää.
 

Muut aktiviteetit

  • Geokätköily: Rokuan kansallispuistosta löytyy geokätköjä (geocache.fi), joiden etsiminen on hauskaa ja oiva tapa tutustua kansallispuistoon.
  • Hiihto: Rokuan alue soveltuu mainiosti hiihtämiseen. Lue lisää Rokuan talvireiteistä.
  • Lumikenkäily: Kansallispuiston kumpuileva maasto takaa haastavan ympäristön lumikenkäilyyn.
  • Osallistuminen ryhmäopastukseen: Ryhmäopastuksia voi tiedustella yhteistyöyrittäjiltä.
  • Tutustuminen luontopolkuun: Kansallispuiston Pookin polun (5,3 km) varrella on alueen geologiasta, elollisesta luonnosta ja kulttuurista kertovia opasteita.
  • Tähtitaivaan tarkkailu: Kirkkaana talviyönä taivaan auetessa Rokualla voi havainnoida revontulien tanssia taivaalla. Pookivaara on erinomainen kohde tähtitaivaan tarkkailemiseen.  
  • Uinti: Uinti on sallittua kaikissa puiston järvissä ja lammissa. Uit kansallispuiston vesissä omalla vastuulla.
  • Vaellus: Kansallispuistossa voi vaeltaa monta päivääkin reittejä yhdistelemällä. Puiston alueella sijaitsee useita tulentekopaikkoja. Huomaathan, että metsäpalovaroituksen aikana tulenteko on kielletty alueella kokonaan, myös hormillisissa tulisijoissa.
  • Valokuvaus: Erikoiset jäkälän peittämät maaston muodot ja kirkkaat vedet tarjoavat kauniita kuvauskohteita.

Ratkaise Rokuan zombien arvoitus

""
(Pdf, 809 kt).