Rokuan kansallispuistossa juhlitaan 11.6.2022

(Päivitetty 19.5.2022)
Rokuan kansallispuistossa juhlitaan uusittuja retkeilyreittejä ja kansallispuiston laajenemista 11.6. klo 12-15 Lianjärven päivätuvan läheisyydessä. 

Metsähallituksen luontopalvelut tarjoaa maksuttoman bussikuljetuksen Oulusta Rokualle. Bussissa on oppaana Joni Partanen Metsähallitukselta.  Lisätietoja ja ilmoittautumiset Saaga Travelin verkkokaupassa. 

Mikäli haluat yöpyä Rokuan kansallispuistossa Rokua Health & Spa hotelli tarjoaa -15% alennuksen koodilla KANSALLISPUISTO . Tarjous on voimassa 5.6.2022 asti ja koskee vain nettivarauksia,  ei koske uusia varauksia eikä voi yhdistää muihin tarjouksiin. Tutustu www.rokua.com ja varaa majoituksesi  tästä.

 

PÄIVÄN OHJELMA 

Klo 11.30

 • Opastettu kävely Health&Spalta (Kuntoraitti 2) Lianjärvelle Harjun polkua pitkin. Tapahtumaan voi saapua myös omatoimisesti Harjun polkua pitkin. 

Klo 12-12.30

 • Rokuan valssi, Sami Pelkonen haitari
 • Tervetuloa,  Kati Jurkko, juontaja
 • Puhe, Saara Airaksinen, Metsähallituksen luontopalvelut
 • Puhe, Mikko Kiuttu, Rokua Geopark
 • Runo, Raija Robinsson
 • Lianjärven historiaa, Raija Robinsson

Klo 12.30-15

 • Retkeilyrasti, Metsähallituksen luontopalvelut
 • Linnunpönttöjen myyntiä, Oulujokilaakson luonto
 • Sup-lautoja, kanootteja kokeiltavaksi Atteson Fishing
 • Kelluva teltta Atteson Fishing
 • Fatbiket kokeiltavaksi Rokua Outdoors
 • Haitari taustamusiikkia Sami Pelkonen
 • Kahvi- pulla ja makkaratarjoilu, Metsähallituksen luontopalvelut

Klo 13-13.30

 • Pentti Punkin syntymäpäivät duo

Klo 13.30-14

 • Opastettu retki lähiympäristöön, Mikko Kiuttu, Rokua Geopark

Klo 14-14.30

 • Perinneleikit, Oulujokilaakson luonto

Klo 14.15-14.45

 • Luontomeditaatio, Ismo Lampi, Metsähallituksen luontopalvelut

n klo15 

 • Opastettu kävely Health & Spalle, josta bussi lähtee klo 15.30 kohti Oulua.

Päivään on vapaa pääsy, varaa mukaasi säänmukainen varustus ja oma muki. 

Tervetuloa!

 Tapahtuman järjestävät Metsähallituksen luontopalvelut, Rokua Geopark ja alueen yritykset sekä Oulujokilaakson luonto. 

 

Rokuan kansallispuiston laajentaminen

Kuulutus 13.5.2022

Viitaten luonnonsuojelulain (1096/1996) 22 §:ään Metsähallitus ilmoittaa Muhoksen kunnan alueella Rokuan kansallispuiston laajentamisesta.

Suojelualuekiinteistöön 494-891-1-2 Rokuan kansallispuisto on liitetty kiinteistöstä 494-405-3-3 Kukkohovi I, 9,5576 ha.

TNro 2021-677490, rekisteröity 11.5.2022.

Kuulutus pidetään nähtävillä Metsähallituksen verkkosivuilla 14 vuorokautta.

Yhteyshenkilö: Pertti Palojärvi, puh. 0206396643.

 

Kestävöintitöitä Rokuan kansallispuistossa

(Päivitetty 4.3.2022)
Maaliskuun aikana Pookivaaran pysäköintipaikan kautta ajetaan kuorma-autoilla reittien kestävöintimateriaaleja maastoon. Tämän vuoksi Pookivaaran huipulle johtavan huoltotien puomi on usein avoinna ja liikennettä alueella tavallista enemmän. Alueella retkeilevien toivotaan ottavan liikenteen huomioon ja jättävän huoltotien ja sen portin ympäristön avoimeksi kuljetuksille.

Kansallispuiston reittiuudistus saatiin vuonna 2021 pitkälti valmiiksi, mutta uusien reittien kestävöintityöt tehdään kuluvan vuoden aikana loppuun. Metsähallitus tiedottaa tarvittaessa asiasta lisää.

Tie Pookivaaran p-paikalle ja Pookivaaran monikäyttöura ovat jälleen avoinna

(Päivitetty 9.2.2022)
Tie Pookivaaran pysäköintialueelle on jälleen auki retkeilijöille. Myös Pookivaaran laelle johtava monikäyttöura on tampattu ja hyvässä kunnossa. Paljon lunta koko alueelle tuoneen myräkän vuoksi retkeily Pookivaaraan oli jonkin aikaa vaikeaa, mutta nyt jälleen mahdollista.

Kunta ylläpitää latuja ja muita monikäyttöuria. Hiihtolatujen tilanteen voi tarkistaa tästä linkistä (Fluent Outdoors).

Rokuan kansallispuiston talviaikainen saavutettavuus paranee

(Päivitetty 28.1.2022)
Rokuan kansallispuisto on lopputalven saavutettavissa kansallispuiston eteläpuolelta, kun Pitkäjärven pysäköintialue otetaan tulevasta viikonlopusta (29.-30.1.) alkaen myös talviaikaiseen käyttöön. Pitkäjärven pysäköintialueelle pääsee Keisarintietä Neittävän suunnasta. Tähän saakka Keisarintiellä ei ole ollut talvisin säännöllistä ylläpitoa Rokuanjärveltä eteenpäin, mutta nyt lopputalven ajan tie aurataan Rokuanjärveltä Pitkäjärven pysäköintialueelle saakka.

Pitkäjärven pysäköintialueen käyttöönottoon on vaikuttanut lisääntynyt kysyntä kansallispuiston eteläosien saavuttamiseksi myös talvella. Lumikenkäilyyn ja umpisella hiihtelyyn eteläosat tarjoavat satumaisia retkimaastoja, ja Pitkäjärven ja Rokuanjärven taukopaikat ovat retkeilijöiden käytettävissä ympäri vuoden. Retkelle kannattaa varustautua kartan ja kompassin kera, sillä Rokuan maastot voivat olla merkittyjen reittien ulkopuolella haastavia suunnistaa, erityisesti silloin kun lumiset puut heikentävät näkyvyyttä.

Pitkäjärven, ja aiemmin talvikäyttöön avatun Pookivaaran, pysäköintialueiden käyttöä sekä erityisesti kansallispuiston eteläosien kävijämääriä seurataan lopputalven ajan, ja tuloksia hyödynnetään seuraavien talvien huolto- ja ylläpitosuunnitteluun.

Rokuan kansallispuiston käyntimäärässä 181 prosentin nousu

(Päivitetty 27.1.2022)
Rokuan kansallispuiston käyntimäärä oli viime vuonna lähes 63 000. Lue koko uutinen Oulun seudulla vilkas retkeilyvuosi – investoinnit luontokohteisiin näkyvät laadukkaampina retkeilypalveluina.

Talvireitti avattu Pookivaaraan

(Päivitetty 26.1.2022)
Kuluvana talvena Metsähallitus ylläpitää Rokuan kansallispuistossa avoinna kokeiluluontoista talvireittiä Pookivaaralle. Reitin alkupiste on Pookivaaran pysäköintipaikalla ja se vie Pookivaaran laelle. Hiihtoladun lähettyvillä kulkevalla talvireitillä on monikäyttöura, jolla saa hiihtää, lumikenkäillä, kävellä ja pyöräillä. Reittiä tampataan talven aikana, jotta se pysyy avoinna, ja se on merkitty maastoon aurauskepeillä.

Pookivaaran pysäköintipaikalle vievä tie pidetään aurattuna koko talven. Sen sijaan Pookinpolku -nimellä tunnettua reittiä ei pidetä talviaikaan avoinna.

Rokuan alueen hiihtoladut ja muut monikäyttöurat ovat kunnan ylläpitämiä.

Ikäviä uutisia Pookivaaralta - Pookin käymälässä tehtiin ilkivaltaa

(Päivitetty 10.9.2021)
Syyskuun alussa huomattiin, että Pookin käymälässä oli tehty ilkivaltaa. Käymälän teknisessä tilassa oli tehty tuhoja repimällä irti putket, jotka johtavat virtsan maanalaiseen säiliöön. Lisäksi lattiakaivosta oli viety kannet pois ja komposteista revitty kahvat.

Sotkun ja hajuhaittojen lisäksi teoista aiheutui satojen eurojen edestä korjauskuluja, jolle olisi ollut Rokualla hyödyllisempääkin käyttöä.

Metsähallituksen Luontopalvelut muistuttaa, että vahingonteko on rikos. 

Myrskyn jäljet on korjattu - reitit käytettävissä

(Päivitetty 5.7.2021)
Rokualla juhannusviikon myrskytuhot on saatu varsin hyvin raivattua ja maastopyöräreititkin ovat auki. Puiden rungot jätetään maastoon, jossa ne ovat hyvä lahopuun lähde luonnon monimuotoisuudelle. Kaatuneita ja kallellaan olevia puita voi olla vielä reittien ulkopuolella, joten noudatathan varovaisuutta maastossa kulkiessasi.

Myrsky teki juhannusviikolla pahoja tuhoja Rokuan kansallispuistossa. Puita kaatui teille ja patikointi- ja pyöräreiteille.

Uutisia Rokualta

Luontoaiheisia tapahtumia läheltä ja kaukaa

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.
(tapahtumat.luontoon.fi)