Rokuan ohjeet ja säännöt
Ohjeita Rokualla liikkumiseen
Rokuan kansallispuiston järjestyssääntö (pdf, 409 kt, julkaisut.metsa.fi), vahvistettu 15.6.2009.
Rokuan kansallispuistossa on sallittua
- liikkuminen jalan ja hiihtäen
- marjojen ja ruokasienten poimiminen
- maastopyöräily merkityillä reiteillä
rajoitettua
- Avotulen teko ja leiriytyminen on sallittu vain virallisilla taukopaikoilla (Kodat, laavut, tuvat).
- Kalastus on kielletty Pitkäjärvellä, Hätäjärvellä, ja Saarijärvellä.
- Seuraavat vesistöt ovat Rokuan kalastusyhtymän hallinnassa, ja näihin pitää ostaa vesistökohtainen lupa (myös onkiminen on kielletty ilman lupaa); Saarinen, Vaulujärvi, Ahveroinen, Jaakonjärvi. Lupia myyvät Rokua Health & Spa ja Kyläkauppa Satumaa, Kylmälä.
- Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).
- Ratsastaminen on sallittua vain teitä pitkin.
kiellettyä
- tulenteko metsäpalovaroituksen aikana kaikilla taukopaikoilla.
- Avotulen teko on kielletty aina, jos alueelle on annettu metsäpalovaroitus (ilmatieteenlaitos.fi). Rokuan kansallispuiston alueella kielto koskee poikkeuksellisesti myös hormillisia tulisijoja paloherkän maaston vuoksi.
- lemmikkieläinten vapaana pitäminen
- Kalastus on kielletty Pitkäjärvellä, Hätäjärvellä, ja Saarijärvellä.
- muiden kuin ruokasienten sekä puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen
- maa- tai kallioperän vahingoittaminen ja maa-ainesten tai kaivoskivennäisten ottaminen
- luonnonvaraisten selkärankaisten eläinten pyydystäminen, tappaminen tai hätyyttäminen tai niiden pesien hävittäminen
- selkärangattomien eläinten pyydystäminen tai kerääminen
- moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta
- roskaaminen ja rakenteiden vahingoittaminen.
Ennakkovarustautuminen
Varusteet ja turvallisuus
-
Rokua on erittäin metsäpaloherkkää aluetta. Muistathan, että metsäpalovaroituksen aikana tulenteko on kielletty myös merkityillä tulentekopaikoilla.
-
Rokuan maasto on helposti kuluvaa. Retkeilijöitä suositellaan käyttämään merkittyjä reittejä.
-
Tukesin hyväksymien höyrystävien hyönteistorjuntalaitteiden käyttö on sallittua vain käyttöohjeita noudattaen. Niitä saa käyttää vain rakennusten ulkopuolella kuten terasseilla ja kuisteilla pihapiirissä. Niitä ei saa käyttää esimerkiksi retkeillessä tai luonnossa kulkien. Kansallispuistojen ja muiden luontokohteiden taukopaikkoja (ml. laavuja) ei luokitella rakennuksiksi, joten käyttö taukopaikoilla ei ole sallittua.
-
Lue lisää ympäristöä säästävästä retkeilystä.
-
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
-
Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.
-
-
Katso myös retkikohteen ajankohtaista-sivu.
Pyöräilijän etiketti
- Pidä huolta luonnosta ja vältä tarpeetonta maaston kuluttamista. Ylä- ja alamäet ovat herkimpiä kulumiselle. Pysy reitillä!
- Käytä oikeaa tilannenopeutta kun liikut samoilla reiteillä jalankulkijoiden kanssa.
- Rokuan maasto- ja retkipyöräilyreiteillä pyöräillään omalla vastuulla. Metsähallitus ei ole vastuussa pyöräilijälle tai välineille aiheutuneesta vahingosta reitin tai sillä olevien rakenteiden ominaisuuksista johtuen.
Matkapuhelimien kuuluvuus
- Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, kansallispuiston alueella voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.
- Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Tarkista varoitukset
Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.
Retkietiketti
1. Kunnioita luontoa.
2. Suosi merkittyjä reittejä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
5. Älä roskaa.