Kattilan leirialue

Kattilan leirialue on tarkoitettu ainoastaan lasten ja nuorten luontokasvatukseen. Luontokasvatuksen tavoitteena on lisätä kykyä havainnoida ympäristöä kaikilla aisteilla (ympäristöherkkyys), vahvistaa luontosuhdetta ja -yhteyttä sekä edistää luonnontuntemusta.

Kattilan leirialue Nuuksion kansallispuiston ytimessä tarjoaa tähän hyvät mahdollisuudet. Leirialue on avoimella niityllä, jota hoidetaan laiduntamalla ja niittämällä. Niittyä ympäröivät kansallispuiston monipuoliset metsät, eikä lähimmille lammille tai kalliollekaan ole pitkä matka. Kattilasta lähtee retkeilyreittejä Haukkalammen ja Salmen suuntiin. 

Kattilan leirialuetta voivat varata omaan luontokasvatukseensa vain varhaiskasvatusryhmät ja koululuokat. Aluetta ei varata yksityishenkilöille tai järjestöille. Ryhmän enimmäiskoko on 40 henkeä ja leiriytymisen enimmäiskesto 2 vrk.

Varaukset

Leirialue on varhaiskasvatus- ja kouluryhmille maksuton. Muut ryhmät eivät voi varata aluetta. Niityn käyttöä vain luvalliseen luontokasvatuskäyttöön valvotaan. 

Leirialueen varaus tehdään Eräluvat.fi-verkkokaupassa (verkkokauppa.eraluvat.fi), jossa näkee alueen varaustilanteen varauskalenterista. Alue on varattavissa klo 10-15 päiväkäyttöön ja klo 15-10 yöpymiseen tai näiden yhdistelmänä.

Sijainti

Nuuksion kansallispuistossa Kattilan niityllä, osoite: Kattilantie 426, Vihti
Koordinaatit (WGS84): N 60° 19.5748'   E 24° 29.6266'

Kartta

Nuuksion esitekartta, Pdf 3,9 Mt(julkaisut.metsa.fi) 

Varustus

Leirialue on tasaista niittyä, joka niitetään säännöllisesti. Muita osia niitystä ei saa käyttää leiriytymiseen.

Leirialueen laidalla on kaksi tulentekopaikkaa, puuliiteri ja kuivakäymälä. Näitä rakenteita ei voi varata vain omaan käyttöön, vaan ne ovat myös muiden retkeilijöiden käytettävissä. Puuliiteristä löytyy polttopuuta sekä kirves puiden pilkkomista varten. 

Tulentekopaikoilla tulenteko on kielletty, jos maastopalovaroitus on voimassa. Lähistöllä on myös keittokatos retkeilijöiden vapaassa käytössä. Keittokatoksessa tulenteko on sallittu maastopalovaroituksen ollessa voimassa ellei paloviranomainen toisin määrää.

Juomavesi

Juomavettä on saatavissa niityn yläreunassa sijaitsevasta käsipumpulla varustetusta kaivosta. Omat vedenkuljetusastiat tarvitaan.

Jätehuolto

Huolehdittehan omalta osaltanne vastuullisesta toiminnasta ja lajittelette syntyvän jätteen. Ekopiste on kaivon lähellä punaisen huoltorakennuksen päädyssä. Ekopisteessä on astiat bio- ja energiajätteelle sekä paperille, lasille ja metallille. Leirialueen käyttäjien kuitenkin toivotaan ensisijaisesti vievän tuottamansa jätteet mennessään. Lue lisää Roskattomasta retkeilystä. 

Kulkuyhteydet

Bussilla
Leirialueelle kulkee Espoon keskuksesta lähtevä bussi 245(A). Kesäaikaan bussilla pääsee perille asti, niitty on päätepysäkin (Kattila) vieressä. Talvella linjan päätepysäkki on Nuuksionpäässä, 3,1 km Kattilasta. Espoon keskukseen pääsee muun muassa junalla (E, L, U ja Y). Helsingin seudun liikenteen Reittiopas (reittiopas.hsl.fi) ohjaa perille monesta suunnasta. Reittioppaassa on myös lisätiedot vyöhykkeistä, hinnoista ja voimassaoloajoista.

Autolla
Autolla Kattilaan ajetaan Nupurintieltä (tie 110, Vanha Turuntie), josta käännytään pohjoiseen Brobackantielle Nupurin kohdalta. Brobackantie vaihtuu Nuuksiontieksi, jota ajetaan Suomen luontokeskus Haltian ohi Nuuksiontien loppuun saakka.

Lisäpalvelut

Vinkkejä luontokasvatukseen

Huomioi nämä suunnitellessasi retkeä tai leiriä    

  • Kasvien keräily on kiellettyä Nuuksion kansallispuistossa. 
  • Kansallispuistossa lemmikkieläimet tulee pitää hihnassa ympäri vuoden.  
  • Kattilan leirialueen vieressä on laidun, jossa on kesäisin kansallispuiston luontoa hoitamassa lehmiä tai lampaita. Eläimiä ei saa häiritä eikä laitumelle mennä. 
  • Nuuksion kansallispuistossa ei ole virallista uimarantaa, mutta lampia ja järviä on paljon. Monet niistä ovat suo- tai kalliorantaisia. Uiminen omalla vastuulla on sallittua. 
  • Kattilan leirialue on melko tasaista maastoa, joten alueella voi liikkua pyörätuolilla. Lähimmät kuivakäymälät eivät kuitenkaan ole esteettömiä. 
  • Kattilan rakennukset ovat luontomatkailuyrityksen käytössä ja niiden pihapiiri on yksityisaluetta, jota ei saa käyttää ilman lupaa. 
  • Nuuksion kansallispuiston ohjeet ja säännöt 
  • Matkapuhelinten kuuluvuus

Huollosta vastaava

Metsähallitus, Luontopalvelut.

Varaustilanne

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Nuuksion kartan Retkikartta.fi:ssä.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää