Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Ohjeita Nuuksiossa liikkumiseen

Nuuksion kansallispuistossa on sallittua

 • liikkuminen jalan, hiihtäen, soutaen ja meloen mahdollisia rajoitusosia lukuun ottamatta
 • marjojen ja ruokasienten poimiminen
 • kalliokiipeily ja köydellä laskeutuminen on sallittu Pitkäjärvellä ja itäisimmällä Kolmoislammilla. Sen sijaan jääkiipeily on sallittua koko puiston alueella.

 Retkeilijöitä metsäpolulla aurinkoisena kesäpäivänä.

rajoitettua

 • avotulen teko ja leiriytyminen, jotka on sallittu vain niitä varten osoitetuilla paikoilla.
 • kalastus: Kansallispuiston vesillä voi rauhoitettuja vesiä lukuun ottamatta pilkkiä, onkia ja viehekalastaa yhdellä vavalla. Viehekalastusta varten pitää 18–64 -vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi)Luvat voi ostaa erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi). Kalastus Myllypurossa ja muissa puiston virtavesissä on kokonaan kielletty. Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi (kalastusrajoitus.fi).
 • Maastopyöräily on järjestyssäännön mukaan sallittu ainoastaan tarkoitukseen parhaiten soveltuvilla reiteillä: Kattilantie, Kelkkalan huoltotie, Kolmoislammen huoltotie, Kurjolammentie, Ruuhilammentie, Salmin huoltotie, Siikajärvenranta, Vanha Myllytie. Katso kartta kansallispuiston pyöräilyreiteistä (julkaisut.metsa.fi).
 • Yli viidentoista (15) hengen ryhmiä pyydetään ilmoittamaan etukäteen kansallispuistoon saapumisesta sähköpostitse info(at)haltia.com. Alueen muut käyttäjät huomioiden näin suurten ryhmien toivotaan majoittuvan vain varaustelttapaikoille.
 • Suurien ryhmien (yli 50 henkilöä) tapahtumien järjestäminen kansallispuiston alueella on aina luvanvaraista.
 • Muuhun kuin jokamiehenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).

kiellettyä

 • Avotulen teko metsäpalovaroituksen tai ruohikkopalovaaran aikana on kielletty myös tulentekopaikoilla. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).  Kielto ei koske keittokatoksia tai muita hormilla varustettuja tulisijoja.
 • lemmikkieläinten vapaana pitäminen
 • muiden kuin ruokasienten, puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen; siis myös kukkivien kasvien poimiminen on kiellettyä
 • maa- tai kallioperän vahingoittaminen ja maa-ainesten tai kaivoskivennäisten ottaminen
 • luonnonvaraisten selkärankaisten eläinten pyydystäminen, tappaminen tai hätyyttäminen tai niiden pesien hävittäminen
 • selkärangattomien eläinten pyydystäminen tai kerääminen
 • moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta
 • roskaaminen ja rakenteiden vahingoittaminen
 • Kalastus Myllypurossa ja muissa puiston virtavesissä on kokonaan kielletty.

Ennakkovarustautuminen

Matkapuhelimien kuuluvuus

 • Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, kansallispuiston alueella voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle ja/tai puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.
 • Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.

Varusteet ja turvallisuus

Sesonkiajat

 • Nuuksiossa suosituimmat retkeilyajankohdat ovat kevät- ja syysviikonloput sekä kesät. Eniten kävijöitä on Haukkalammen ympäristössä.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa hiihtäjä nostaa roskan ladulta.

1. Kunnioita luontoa.

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää 

Erätarkastajat valvovat luontokohteita

Kaksi ihmistä seisoo vaaran laella moottorikelkkailuvaatteissa. Taustalla on avoin maisema.

Erävalvonta (eräluvat.fi) on palvelu- ja valistustyötä suomalaisen luonnon hyväksi. Erätarkastajan tehtävänä on valvoa laillisuutta ja luvallisuutta valtion alueilla tapahtuvassa toiminnassa ja luonnon käytössä.

Kun havaitset rikkomuksen tai epäilet rikkomuksen tapahtuneen, voit ilmoittaa havaintosi erätarkastajalle (eräluvat.fi). Toivomme, että jätät ilmoituksen yhteydessä yhteystietosi, mutta voit jättää ilmoituksen myös nimettömänä.