Patikointi Oppimaan luontoon Tutustua luontokeskukseen Luontotupaan tutustuminen Osallistuminen ryhmäopastukseen Luontopolkuun tutustuminen Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Sienestys ja marjastus Kalastus Pyöräily Melonta Lintujen tarkkailu Retkihiihto Retkiluistelu Maastoratsastus Geokätköily Kiipeily

Nuuksio on pääkaupunkiseudun metropolin lähikansallispuisto, joka tarjoaa monipuolista tekemistä koko perheelle.

Patikointi

Nuuksion monimuotoiseen luontoon pääsee helpoimmin tutustumaan monilla merkityillä kävelyreiteillä. Haukkalammen, Kattilan ja Siikajärven ympäristössä on yhteensä yli 30 km merkittyjä retkeilyreittejä. Mainion yleiskuvan puistosta saat Haukkalammen luontotuvalta lähtevillä rengasreiteillä (2–7 km). Nuuksion reitit tarjoavat sopivaa haastetta sekä aloittelevalle retkeilijälle että kokeneelle eränkävijälle. 

Oppimaan luontoon

Linturetkellä Nuuksiossa. Kuva: Emilia Rüf.

Suomen luontokeskus Haltian luontokoulu ja Nuuksion luonto tarjoavat kouluryhmille oivan mahdollisuuden päästä oppimaan, kokemaan, innostumaan ja toimimaan. Nuuksiossa nuoret voivat oppia retkeilytaitoja ja ympäristövastuullisuutta. Junior Ranger -leireillä he pääsevät tutkimaan ja tutustumaan kansallispuiston työntekijöiden jännittävään arkeen.

Luontokeskukseen tutustuminen  

Upeassa Suomen luontokeskus Haltiassa voi tutustua paitsi Nuuksion ja pääkaupunkiseudun luontoon myös koko Suomen luonnon helmiin. Näyttelyt tuovat luonnon kävijän iholle, ja luontokeskuksesta pääsee suoraan retkeilemään Nuuksion ja Pitkäjärven huikeisiin maisemiin.
 
Haltia on Suomen ensimmäinen kokonaan puusta rakennettu julkinen rakennus, jossa kaunis arkkitehtuuri yhdistyy huippumoderneihin ekologisiin ratkaisuihin. Rakennus lämpenee ja jäähtyy auringosta ja maasta saatavalla energialla. Lue lisää
 

Muut aktiviteetit

 • Lodjaus: 10 piilotetun lodjun etsiminen tarjoaa uutta haastetta kokeneillekin Nuuksion-kävijöille. Lue lisää
 • Luontopolut: Kahdella luontopolulla pääset tutustumaan luonnon ennallistamiseen sekä metsä- ja suomaisemiin. Nahkiaispolku (2 km) on vaikeakulkuinen, Kaarniaispolku (2,7 km) sopii lapsillekin.
 • Marjastus ja sienestys: Marjastus ja sienestys on sallittua koko puiston alueella. Nouda ruokapöytääsi mustikat, puolukat ja suppilovahverot.
 • Melonta: Nuuksioon voi tutustua myös meloen, esim. Haukkalammella tai Nuuksion Pitkäjärvellä.
 • Nähtävyydet ja näköalat: Hienot ja vaihtelevat maisemat: järviä, metsiä, laaksoja, kallioita ja soita. Upeita näköaloja pääset katselemaan esimerkiksi Haukankierros-reitillä.
 • Pyöräily: Valtakunnalliseen pyöräilyreittiverkostoon kuuluva reitti numero 2 kulkee kansallispuiston läpi Siikajärveltä Haukkalammen kautta kohti Salmia. Parhaiten pyöräilyyn soveltuvat reitit jatkuvat kansallispuistosta ympäröiville ulkoilualueille. Polkupyöräily on sallittu vain sitä varten osoitetuilla teillä ja reiteillä.
 • Ratsastus: Nuuksioon voit tutustua myös hevosen selässä: puistossa on 22 km ratsastusreittejä (julkaisut.metsa.fi).
 • Retkiluistelu: Oiva tapa nauttia talvisen luonnon hiljaisuudesta ja vauhdin hurmasta. Lue lisää turvallisesta retkiluistelusta.   
 • Ryhmäopastukset: Runsaasti yhteistyöyrittäjien tuottamia opastuspalveluita. Lue lisää
 • Uinti: Uinti on sallittua kaikissa puiston järvissä ja lammissa, mutta alueella ei ole virallista uimarantaa. Uit kansallispuiston järvissä ja lammissa omalla vastuulla.
 • Vaellus: Koko viikonlopun vaelluksen voit tehdä yhdistelemällä lyhyitä reittejä tai suunnistamalla reittien ulkopuolella. Puistossa voi yöpyä merkityillä telttailualueilla, laavuilla tai Oravankolon ja Tikankolon varaustuvissa. Huomaathan, että vain voimassa oleva tupavaraus oikeuttaa liikkumaan vuokratuvan piha-alueella.
 • Vapaaehtoistoiminta: Voit auttaa hoitamaan Nuuksion upeaa luontoa vapaaehtoistapahtumissa, joissa yhdistyvät hienot maisemat ja tärkeä työ.
 • Geokätköily: Runsaasti geokätköjä, joiden etsiminen on hauska tapa tutustua Nuuksioon. Lue lisää.
 • Hiihto: Hiihtämällä maastossa pääset kansallispuiston jokaiseen kolkkaan. Lähimmät huolletut ladut löytyvät puistoa ympäröiviltä Helsingin ja Espoon kaupunkien ulkoilualueilta. 
 • Kalastus: Kansallispuiston vesillä voi rauhoitettuja vesiä lukuun ottamatta pilkkiä, onkia ja viehekalastaa yhdellä vavalla. Viehekalastusta varten pitää 18-64 vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi). Luvat voi ostaa erälupien verkkokaupasta (www.eraluvat.fi). Kalastus Myllypurossa ja muissa puiston virtavesissä on kokonaan kielletty. Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi (www.kalastusrajoitus.fi).

 • Kiipeily: Kolmoislammilla ja Romvuorella pääset kokeilemaan kalliokiipeilyä ja köydellä laskeutumista. Jääkiipeily on sallittua koko puiston alueella.

 • Lintujen tarkkailu: Seuraa lintuja metsiin, niityille ja kallioille ja anna niiden toimia luonto-oppainasi. Kiipeä Matalajärven lintutorniin.
   

Yhteistyötahojen palvelut Nuuksiossa

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus.

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi).

Tuikki.fi