Mitä on lodjaus?

Lodjaus on arvoitusten ratkaisua, luontotiedon testausta, suunnistusta ja uusien, hienojen paikkojen löytämistä. Tarkoituksena on innostaa kaikkia retkeilijöitä tutustumaan luontoon. Lodjauksessa etsitään lodjuja eli maastoon kätkettyjä laatikoita johtolankojen avulla. Lisätietoja lodjauksesta (lodjaus.partio.net).

Nuuksion lodjuista

Nuuksiossa kyse on uudenlaisesta luontopolusta, lodjaus-rastistosta. Nuuksion kansallispuistoon on viety 10 käpymerkeillä varustettua pönttöä, joissa jokaisessa on leimasin ja vieraskirja. Lodjut ovat erilaisilla paikoilla kansallispuistossa, toiset sellaisissa mihin ei ehkä muuten tulisi mentyäkään. Nuuksion lodjuissa on myös kohteeseen liittyvää luontotietoa, tarinoita, historiaa ja elämystehtäviä. Lodjuihin sijoitetuissa leimoissa on kirjaimet, joista muodostuu Nuuksioon liittyvä sana, kun on kerännyt kaikki leimat.

Nuuksion lodju-rastit sijaitsevat ympäri puistoa, kaikkien rastien keräämisellä saat hyvän tekosyyn moneen retkipäivään. Lodjaus-varusteisiin kuuluu Nuuksio-Luukkaa ulkoilukartta, kompassi ja oma vihko, johon kerätä lodjujen leimoja. Perinteisesti lodjaajalla on myös oma leimasin, jolla hän voi kuitata käyntinsä lodjussa olevaan vieraskirjaan. Nuuksion järviylängön geologinen retkeilykartta on myös hyvä apu.

Nuuksion johtolangoista

Johtolangat voivat olla runomuotoisia, pieniä tarinoita ja arvoituksia. Muutama Nuuksion lodjuista löytyy pienellä miettimisellä ja patikoinnilla. Loput vihjeet ovat vaikeampia ja niiden löytäminen vaatii sekä hoksottimia että hyvää kuntoa. Vaativimpien rastien saavuttamiseksi tarvitaan kokemusta vaikeissa paikoissa liikkumisesta. Alkuun pääsee yleensä karttatyöllä, mutta monen lodjun johtolanka aukeaa lopullisesti vasta maastossa. Matkaan voi siis lähtea vaikka koko johtolankaa ei heti ymmärtäisikään. Johtolankojen perässä on suositeltavat vuodenajat ja vaikeusasteet niiden löytämiseksi.

Seuraavana on esimerkki helpohkosta, mutta patikointia vaativasta johtolangasta. Tämä lodju on tavoitettavissa kaikkina vuodenaikoina, mutta paikka on mielenkiintoisin ilman lunta.

Paluu

Puiston itäisessä sirpaleessa
kaikuu rotkon kallioista
susilauman ulvonta.
Pakene hukkia pohjoiseen,
ryntää keskelle suota!
Sieltä janoosi löydät lampareet
ja käkkärämännystä aarteet.

Johtolangat Nuuksion lodjuihin; pdf: 279 kb (julkaisut.metsa.fi). Paperit voi nitoa vasemmasta yläkulmasta tai vaihtoehtoisesti niistä voi askarrella komean lodjausvihkon.

Lataamiseen tarvitset Acrobat Readerin (abobe.fi).

Anna palautetta

Eikö lodjua löytynyt tai puuttuiko sieltä jotain? Millainen oli ensikokemuksesi lodjaamisesta? Anna palautetta sähköpostilla info(at)haltia.com.

Lodjuvihko on päivitetty

Nuuksion lodjuvihko on päivitetty syksyllä 2007. Samalla kadonnut Uikku-lodju on korvattu uudella Telkkä-lodjulla. Muut lodjut ovat pysyneet samoina.