Mitä on lodjaus?

Lodjaus on arvoitusten ratkaisua, luontotiedon testausta, suunnistusta ja uusien, hienojen paikkojen löytämistä. Tarkoituksena on innostaa kaikkia retkeilijöitä tutustumaan luontoon. Lodjauksessa etsitään lodjuja eli maastoon kätkettyjä laatikoita johtolankojen avulla. Lisätietoja lodjauksesta (www.lodjaus.partio.net).

Liesjärven lodjut

Liesjärven kansallispuistoon on kätketty kuusi hirvimerkillä varustettua lodjua kohteisiin, joissa alueella kiertelevä hirvi vierailee ihastelemassa luonnon ihmeitä. Lodjut ovat erilaisissa paikoissa ympäri kansallispuistoa ja osaan näistä paikoista ei ehkä tulisi muuten mentyä. Jokainen lodju on varustettu leimasimella ja vieraskirjalla. Liesjärven lodjuissa on myös kohteeseen liittyvää luontotietoa, tarinoita, historiaa ja pieni tehtävä. Lodjuihin sijoitetuissa leimoissa on kirjaimet, joista muodostuu sana, kun on kerännyt kaikki leimat.

Liesjärven kansallispuiston lodjut on sijoitettu eri puolille puistoa, mistä saa hyvän tekosyyn useammalle retkipäivälle. Lodjaus-varusteisiin kuuluu alueen kartta, kompassi ja oma vihko, johon kerätään leimoja. Perinteisesti lodjaajalla on myös oma leimasin, jolla hän voi kuitata käyntinsä lodjussa olevaan vieraskirjaan. Hyvä aloituspaikka retkelle on Hämeen luontokeskus, josta löytyy alueen kartta ja muuta apua vihjeiden ratkaisuun. Myös Liesjärven kansallispuiston Pirttilahden ja Korteniemen perinnetilan pysäköintialueilta löytyy alueen kartat.

Johtolanka kertoo

Johtolangat voivat olla runoja, pieniä tarinoita ja arvoituksia. Osa lodjuista on helposti löydettävissä, kun osa taas vaatii hyvää kuntoa ja päättelykykyä. Johtolankojen perässä kerrotaan suositeltavat vuodenajat ja vaikeusasteet kyseisen lodjun löytämiseksi.

Johtolangat saat mukaasi Hämeen luontokeskuksesta, tai voit tulostaa ne itsellesi tästä.

Anna palautetta

Jos et löytänyt lodjua tai lodjauksesta on muuta huomautettavaa, voit antaa palautetta Metsähallitukselle joko soittamalla numeroon 0206 39 5270 tai käymällä paikanpäällä. Palautteen anto onnistuu myös sähköpostilla osoitteeseen sisasuomi(at)metsa.fi.