Liesjärvellä ja Korteniemen perinnetilalla nautit Suomi-filmin maisemista ja pääset eläytymään entisajan metsänvartijan elämään. Osallistu perinnetilan askareisiin, tee vapaaehtoistyötä ja patikoi viehättävässä hämäläisessä maisemassa.

Joillakin kansallispuiston alueilla liikkuminen on rajoitettua osan vuotta. Tarkistathan asian ennen retkelle lähtöä.

Perinnetila

Korteniemen perinnetilalla pääset tutustumaan perinteisiin maatilan askareisiin ja eläimiin sekä vanhaan elämäntapaan. Aidolla 1910-luvun metsänvartijan tilalla pidetään kesäisin suomalaisia alkuperäisrotujen kotieläimiä, kuten lehmiä, lampaita, kanoja ja kukkoa. Pelloilla ja kasvimaalla viljellään perinteisin työtavoin vanhoja kotimaisia kasvilajikkeita. Ruis leikataan viikatteilla, kuivataan kuhilailla ja puidaan varstoilla riihessä.
Joukko retkeilijöitä kerää ruista kesäisellä pellolla lyhteiksi.
Olet tervetullut osallistumaan talon arkisiin askareisiin sekä kasvukauden aikana järjestettäviin talkoisiin ja työnäytöksiin. Perinnetilaan tutustuminen on maksutonta. Teemaopastukset ryhmille ovat maksullisia, ja ne kannattaa varata ennakkoon: Metsähallituksen asiakaspalvelu, sisasuomi(at)metsa.fi, puh. 0206 39 5270. Lue lisää.

Patikointi

Liesjärvi sopii loistavasti päiväretkikohteeksi, sillä puistossa on noin 30 km merkittyjä, helppokulkuisia ympyräreittejä (1,5–5 km). Patikoiden voit tutustua muun muassa tunnelmalliseen Ahonnokan vanhan metsän alueeseen sekä järvimaisemaa halkovaan Kyynäränharjuun. Astu polulle ja nauti sammaleisten ikimetsien ja mäntykankaiden tuoksusta, rantametsien rehevyydestä, puiden huminasta ja komeista maisemista! 

Tutustu Liesjärven esteettömään Peukaloisen polkuun ja muihin reitteihin.


 

Vapaaehtoistyö

Haluaisitko kokeilla perinteistä heinäntekoa, jossa heinä niitetään viikatteella ja nostellaan seipäille kuivumaan? Kiinnostaako rukiin riihipuinti tai riukuaidan rakentaminen? Haluatko tehdä vapaaehtoistyötä upeassa hämäläisessä maisemassa? Korteniemen perinnetilalla järjestetään kasvukauden aikana talkoita, joista saat lisätietoa esimerkiksi Korteniemen Ajankohtaista-sivulta.

Perinnetilan emäntä ja retkeilijä puivat riihessä ruista varstoilla.

Muut aktiviteetit

 • Geokätköily: Anna geokätköjen johdattaa itsesi hämäläiseen luontoon.
 • Hiihto: Puistossa voi harrastaa maastohiihtoa eli luoda omat latunsa.
 • Kalastus:
  • Onkia ja pilkkiä voi jokaisenoikeudella rajoitusosia lukuun ottamatta.
  • Viehekalastus on sallittua yhdellä vavalla rajoitusosia lukuun ottamatta. Viehekalastusta varten pitää 18-69 vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi)Luvat voi ostaa erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi). 
  • Liesjärvi, Hangaslampi ja Lahnalammi eivät kuulu kansallispuistoon. Jos kalastat Liesjärvellä tai Lahnalammilla useammalla vavalla, tarvitset kalastonhoitomaksun lisäksi Liesjärven osakaskunnan tai Kyynäräharjun vesialueen osakaskunnan luvan. 
  • Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi
 • Lintujen tarkkailu: Liesjärvellä voit nähdä lukuisia tikkalajeja ja muita kolopesijöitä sekä kalasääsken, kuikan, härkälinnun ja laulujoutsenen.

Perhe kiikaroi järven rannassa.

 • Marjastus ja sienestys: Nouki ämpäriisi mustikat, puolukat ja ruokasienet. Huomioi, että kansallispuiston alueella on rajoitusosia, joissa liikkuminen on lintujen pesintäaikaan (15.4. - 15.7.) kielletty.

Perhe poimii marjoja rannan tuntumassa sijaitsevalta oranssina hohtavalta kosteikolta.

 • Melonta: Liesjärvi on kaunis ja mukava melontajärvi. Kanootteja vuokraa puiston yhteistyöyritys. Vesillelaskupaikka on Peräniityssä, Kanteluksentien (nro 13606) varressa.

Kaksi toisiinsa yhdistettyä kanoottia, joissa molemmissa meloo kaksi henkilöä. Taustalla ruovikkoa ja metsänreunaa.

 • Nähtävyydet ja näköalat: Kyynäränharjulta ja Hyypiökalliolta pääset ihailemaan komeita näköaloja. Tutustu myös Korteniemen perinnetilaan!
 • Oppimaan luontoon: Korteniemen perinnetilalla järjestetään koululaisryhmille teemaopastuksia perinteisistä käsitöistä ja maataloudesta sekä vanhan metsän salaisuuksista.
 • Pyöräily: Valtakunnallinen pyöräilyreitti kulkee puistossa Kyynäränharjun poikki. Hämeen luontokeskuksesta Korteniemeen on mukava pyöräilyreitti Kukkoharjuntie-Kanteluksentie-Kyynäränharju-Korteniementie. Polkupyöräily on sallittu vain sitä varten osoitetuilla teillä ja reiteillä, katso kartta (pdf, 1,1 Mt, julkaisut.metsa.fi).
 • Ratsastus: Puistossa voi ratsastaa jokaisenoikeudella.
 • Ryhmäopastukset: Korteniemen perinnetilalla järjestetään maksullisia teemaopastuksia ryhmille. Varaa opastus ennakkoon Metsähallituksen asiakaspalvelusta sisasuomi(at)metsa.fi tai 0206 39 5270.
 • Uinti: Korteniemessä on erinomainen luonnonranta, joka soveltuu uimiseen - sopii myös lapsille. Pulahtamaan pääset helposti esimerkiksi Kyynäränharjun eteläpään Kopinlahdessa. Alueella ei kuitenkaan ole virallisia uimarantoja. 
 • Vaellus: Puiston reitit liittyvät yli 200 km:n mittaiseen Hämeen Ilvesreitistöön (hameenvirkistysalueyhdistys.fi), jolla voi tehdä yli yön kestäviä vaellusretkiä. Yöpyä voi teltassa, laavulla, kodassa tai maksullisissa yöpymispaikoissa.