Perinnetilaan tutustuminen Patikointi Erävaellus Luontopolkuun tutustuminen Luontokeskukseen tutustuminen Oppimaan luontoon Osallistuminen ryhmäopastukseen Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Melonta Marjastus ja sienestys Kalastus Lintujen tarkkailu Pyöräily Ratsastus Hiihto maastossa Geokätköily

Korteniemen perinnetila. Kuva: S-M Hiukkamäki

Liesjärvellä ja Korteniemen perinnetilalla nautit Suomi-filmin maisemista ja pääset eläytymään entisajan metsänvartijan elämään. Osallistu perinnetilan askareisiin, tee vapaaehtoistyötä ja patikoi viehättävässä hämäläisessä maisemassa.

Joillakin kansallispuiston alueilla liikkuminen on rajoitettua osan vuotta. Tarkistathan asian ennen retkelle lähtöä.

Perinnetila

Kalalokki hautoo pesällään. Kuva: Markus Sirkka.Korteniemen perinnetilalla pääset tutustumaan perinteisiin maatilan askareisiin ja eläimiin sekä vanhaan elämäntapaan. Aidolla 1910-luvun metsänvartijan tilalla pidetään kesäisin suomalaisia alkuperäisrotujen kotieläimiä, kuten lehmiä, lampaita, kanoja ja kukkoa. Pelloilla ja kasvimaalla viljellään perinteisin työtavoin vanhoja kotimaisia kasvilajikkeita. Ruis leikataan viikatteilla, kuivataan kuhilailla ja puidaan varstoilla riihessä.

Olet tervetullut osallistumaan talon arkisiin askareisiin sekä kasvukauden aikana järjestettäviin talkoisiin ja työnäytöksiin. Perinnetilaan tutustuminen on maksutonta. Teemaopastukset ryhmille ovat maksullisia, ja ne kannattaa varata ennakkoon: Metsähallituksen asiakaspalvelu, sisasuomi(at)metsa.fi, puh. 0206 39 5270. Lue lisää

Patikointi

Liesjärvi sopii loistavasti päiväretkikohteeksi, sillä puistossa on noin 30 km merkittyjä, helppokulkuisia rengasreittejä (1,5–5 km). Patikoiden voit tutustua muun muassa tunnelmalliseen Ahonnokan vanhan metsän alueeseen sekä järvimaisemaa halkovaan Kyynäränharjuun. Astu polulle ja nauti sammaleisten ikimetsien ja mäntykankaiden tuoksusta, rantametsien rehevyydestä, puiden huminasta ja komeista maisemista!

Vapaaehtoistyö

Haluaisitko kokeilla perinteistä heinäntekoa, jossa heinä niitetään viikatteella ja nostellaan seipäille kuivumaan? Kiinnostaako rukiin riihipuinti tai riukuaidan rakentaminen? Haluatko tehdä vapaaehtoistyötä upeassa hämäläisessä maisemassa? Korteniemen perinnetilalla järjestetään kasvukauden aikana talkoita, joista saat lisätietoa tapahtumakalenterista (tapahtumat.luontoon.fi).

Muut aktiviteetit

 • Geokätköily: Anna geokätköjen johdattaa itsesi hämäläiseen luontoon.
 • Hiihto: Puistossa voi harrastaa maastohiihtoa eli luoda omat latunsa.
 • Kalastus:
  • Onkia ja pilkkiä voi jokamiehenoikeudella rajoitusosia lukuun ottamatta.
  • Viehekalastus on sallittua yhdellä vavalla rajoitusosia lukuun ottamatta. Viehekalastusta varten pitää 18-64 vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu  (www.eräluvat.fi). Luvat voi ostaa erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi). 
  • Liesjärvi, Hangaslampi ja Lahnalammi eivät kuulu kansallispuistoon. Jos kalastat Liesjärvellä tai Lahnalammilla useammalla vavalla, tarvitset kalastonhoitomaksun lisäksi Liesjärven osakaskunnan tai Kyynäräharjun vesialueen osakaskunnan luvan. 
  • Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi
 • Lintujen tarkkailu: Liesjärvellä voit nähdä lukuisia tikkalajeja ja muita kolopesijöitä sekä kalasääsken, kuikan, härkälinnun ja laulujoutsenen.
 • Luontokeskus: Hämeen luontokeskuksesta saa tietoa Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistoista ja lähialueen muista retkeilykohteista sekä -reiteistä.
 • Marjastus ja sienestys: Nouki ämpäriisi mustikat, puolukat ja ruokasienet. Huomioi, että kansallispuiston alueella on rajoitusosia, joissa liikkuminen on lintujen pesintäaikaan (15.4. - 15.7.) kielletty.
 • Melonta: Liesjärvi on kaunis ja mukava melontajärvi. Kanootteja vuokraa puiston yhteistyöyritys. Vesillelaskupaikka on Peräniityssä, Kanteluksentien (nro 13606) varressa.
 • Nähtävyydet ja näköalat: Kyynäränharjulta ja Hyypiökalliolta pääset ihailemaan komeita näköaloja. Tutustu myös Korteniemen perinnetilaan!
 • Oppimaan luontoon: Korteniemen perinnetilalla järjestetään koululaisryhmille teemaopastuksia perinteisistä käsitöistä ja maataloudesta sekä vanhan metsän salaisuuksista.
 • Pyöräily: Valtakunnallinen pyöräilyreitti kulkee puistossa Kyynäränharjun poikki. Hämeen luontokeskuksesta Korteniemeen on mukava pyöräreitti Kukkoharjuntie-Kanteluksentie-Kyynäränharju-Korteniementie. Luontokeskuksesta voi vuokrata pyöriä. Polkupyöräily on sallittu vain sitä varten osoitetuilla teillä ja reiteillä.
 • Ratsastus: Puistossa voi ratsastaa jokamiehenoikeudella.
 • Ryhmäopastukset: Korteniemen perinnetilalla järjestetään maksullisia teemaopastuksia ryhmille. Varaa opastus ennakkoon MH:n asiakaspalvelusta sisasuomi(at)metsa.fi tai 0206 39 5270.
 • Uinti: Korteniemessä on erinomainen luonnonranta, joka soveltuu uimiseen - sopii myös lapsille. Pulahtamaan pääset helposti esimerkiksi Kyynäränharjun eteläpään Kopinlahdessa. Alueella ei kuitenkaan ole virallisia uimarantoja. 
 • Vaellus: Puiston reitit liittyvät yli 200 km:n mittaiseen Hämeen Ilvesreitistöön (www.hameenvirkistysalueyhdistys.fi), jolla voi tehdä yli yön kestäviä vaellusretkiä. Yöpyä voi teltassa, laavulla, kodassa tai maksullisissa yöpymispaikoissa.

Yhteistyötahojen palvelut Liesjärvellä

Vapaaehtoiseksi Liesjärvelle

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus.

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi).

Tuikki.fi