Liesjärven reitit

17.1.2022
Tutustu koronaturvallisuusohjeisiin ennen kuin lähdet retkelle tai vierailet luontokeskuksissa.

Liminganlahden luontokeskus on suljettu 1.1.-4.2.2022. Suomen luontokeskus Haltia on suljettu 10.1.–1.2.2022. Kolin luontokeskus Ukko on suljettu 1.-26.1.2022. Kuusamon palvelupiste Karhuntassu on suljettu 13.1.-31.1.2022.

Suomen muissa luontokeskuksissa edellytämme maskin käyttöä ja 2 m turvavälin noudattamista. Lisäksi käytössä voi olla koronapassi ja/tai asiakasmäärää on rajoitettu. Tarkista tiedot luontokeskuksien sivuilta. Rajoituksien voimassaoloaika on aluekohtainen. Tarkemmat aluekohtaiset tiedot löytyvät aluehallintoviraston sivuilta.

Retkeilyreitit ja polut

Reittien lähtöpisteet

Kansallispuiston reitit lähtevät Pirttilahden, Kopinlahden, Lehdoksen, Sikomäen, Peukalolamminkankaan ja Korteniemen pysäköintialueilta. Ruostejärven virkistysalueen pysäköintialueelta lähtevä Hämeen Ilvesreitin osa johtaa puiston halki Korteniemen perinnetilalle.

Metsä, jossa on suuria mäntyjä ja sammaleista maastoa. Tiheään kasvaneiden mäntyjen raoista pilkahtaa auringonvaloa.

Rengasreitit, lähtöpaikka Korteniemi (Korteniementie 242, Tammela)

 • Ahonnokan luontopolku, 1,3 km, vie kulkijan vanhaan sammaleiseen ikimetsään. Luontopolku on helppokulkuinen ja sen varrella olevat taulut kertovat metsän salaperäisistä pikku eliöistä. Ahonnokasta avautuu kaunis maisema Liesjärvelle. 

  Ahonnokan luontopolun kartta (retkikartta.fi, avautuu uuteen ikkunaan)
   
 • Punatulkun kierros, 3,1 km, on Korteniemestä lähtevä rengasreitti. Reitti kulkee vaihtelevassa maastossa seuraillen aluksi Hämeen Ilvesreittiä. Erkaannuttuaan Ilvesreitistä Punatulkun kierros jatkuu kuitenkin mäntykankaan läpi vähän soisemmalle alueelle ja sieltä edelleen Liesjärven rantaa kohti Korteniemen pihaa. Reitiltä on yhteys puiston halki Korteniemestä Kyynäränharjulle johtavalle polulle. Reitti on merkitty punaisilla vinoneliöillä.

  Punatulkun kierroksen kartta (retkikartta.fi, avautuu uuteen ikkunaan)
   
 • Pohjantikan kierros, 5 km, on Korteniemestä lähtevä rengasreitti, joka on merkitty sinisillä vinoneliöillä. Reitti kulkee Liesjärven rantaa seuraillen Pitkäkärkeen, jossa on pieni niitty latoineen. Niityn kohdalla on lammasaita, joka ylitetään maastoportaita pitkin. Reitin varrella on vanhoja metsiä ja paljon lahopuustoa. Reitiltä on yhteys puiston halki Korteniemestä Kyynäränharjulle johtavalle polulle.

  Pohjantikan kierroksen kartta (retkikartta.fi, avautuu uuteen ikkunaan)
   
 • Korteniemen pysäköintialueella on esteetön kuivakäymälä. Pysäköintialueelta pääsee avustajan kanssa pyörätuolilla metsäistä hiekkatietä 200 metrin matkan Korteniemen perinnetilalle. Tarvittaessa voi ajaa Korteniemen pihapirin tuntumaan. Korteniemen tupaan pääsee pyörätuolilla pyynnöstä paikoilleen asetettavia luiskia pitkin. Avustaja on suositeltava.

Rengasreitti, lähtöpaikka Pirttilahden pysäköintialue (Kanteluksentie 211, Tammela)

 • Hyypiön reitti, 2,8 km, lähtee Kyynäränharjun pohjoispäästä, Kanteluksentien varrelta. Polku lähtee aluksi kohti Kyynäränharjua ja on merkitty oransseilla vinoneliöillä. Polun alussa voi ihailla rehevää metsää ja lehtomaista kasvillisuutta. Kanteluksentien ylitettyä reitti muuttuu vaihtelevaksi sekä maastoltaan että maisemiltaan. Polku nousee Hyypiönkalliolle, jossa voi levähtää ja ihailla Tapolanjärvelle avautuvaa maisemaa. Reitti kulkee Siltalahden venevalkaman kautta takaisin Kanteluksentielle. Reitti soveltuu myös aloitteleville retkeilijöille ja lapsiperheille.

  Hyypiön reitin kartta (retkikartta.fi, avautuu uuteen ikkunaan)

Muut reitit

Liesjärven kansallispuiston alueella kulkee rengasreittien lisäksi myös muita merkittyjä reittejä, jotka on merkitty kansallispuiston karttaan. Merkittyjä reittejä pitkin voi kulkea esimerkiksi koko alueen läpi Korteniemestä Kyynäränharjun kautta aina Hyypiönkalliolle tai jopa entiselle Hämeen luontokeskukselle saakka.

Liesjärven kansallispuiston polkuverkosto on myös osa Hämeen Ilvesreitistöä (hameenvirkistysalueyhdistys.fi).

Polulla sähköpyörätuolilla, kävellen ja rattaiden kanssa liikkuvat henkilöt.