Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Pellavan käsittelyä ja saunontaa Korteniemen perinnetilan perinnepäivässä 10.6.2023

(Päivitetty 9.6.2023)

Liesjärven kansallispuistossa Korteniemen perinnetilan perinnepäivässä lauantaina 10.6. loukutetaan, lihdataan ja häkilöidään pellavaa. Myös rukki pyörii ja kudotaan pellavaisia nauhoja. Touhua riittää kello 11 – 17. Savusaunaan pääsee kello 13:n jälkeen. Tuvassa on päivän ajan myytävänä keittoa ja kahvia kastamisineen. Vapaa pääsy. Tervetuloa, toivottaa Korteniemen väki!

Kyynäränharjun perinnepäivä 25.7. klo 13-19

(Päivitetty 8.6.2023)

Tervetuloa Kyynäränharjun perinnepäivään Liesjärven kansallispuistoon tiistaina 25.7.2023 klo 13-19! Perinnetapahtumassa juhlitaan elävää kulttuuriperintöä eli suomalaisia tapoja, taitoja, makuja ja luontosuhdetta. Tapahtuma järjestetään Hyypiön majan pihapiirissä sekä Kyynäränharjulla (Pirttilahden pysäköintialue, Kanteluksentie 211, Tammela). Tapahtuma on osa Hämeen Härkätiepäivää, jolloin Härkätien varrella järjestetään useita paikallista kulttuuria, kohteita ja palveluita esitteleviä tapahtumia.  

Tapahtuman ohjelma:
•    Klo 13–14 Tietoa ja tarinaa savusaunasta, vihdan tekoa 
•    klo 14 alkaen Hyypiön kämpän savusauna ja puusauna lämpimänä  
•    klo 14–16 Mato-onkikisat (lasten sarja alle 12v. ja yleinen sarja yli 13v.) 
•    klo 16–18 Myyttinen metsäretki (rajoitettu osallistujamäärä 10 hlöä) 
•    klo 16:15-17:30 Harjun historiaa - opastettu kävelyretki Kyynäränharjulle 
•    Tammelan Martat paistavat lettuja klo14–18 (niin kauan kuin taikinaa riittää).  
•    Tarinoita pitkin päivää Hyypiön majasta ja yleisesti Liesjärven kulttuuriperinnöstä.

Kaikille avoimen ja ilmaisen tapahtuman järjestää Maaseuturahaston rahoittama Luontokohteiden kulttuuriperintö eläväksi -hanke (2022–2024), jota toteuttavat LAB-ammattikorkeakoulu ja Metsähallituksen Luontopalvelut.

Tv-sarjan kuvaukset vaikuttavat Korteniemessä

(Julkaistu 5.6.2023)

Liesjärven kansallispuistossa kuvataan tv-sarjaa. Kuvauksia tehdään Korteniemen perinnetilan päärakennuksen sisätiloissa. Siksi sisätiloihin tutustuminen ei ole mahdollista joka hetki perinnetilan aukioloaikana. Kuvaukset vaikuttavat myös pysäköintiin. Korteniemessä kannattaa varautua jättämään auto jo Lehdoksen pysäköintialueelle. Korteniemen pysäköintialueesta osa on kuvausjärjestelijöiden käytössä jo keskiviikkona 7.6.2023. Liikenteenohjaajat ovat paikalla kuvausten aikana. Kerromme muista päivämääristä heti, kun niitä varmistuu. Pahoittelemme mahdollisia häiriöitä.

Liesjärvellä ja Torronsuolla on nyt yhteinen Facebook-sivu

(Julkaistu 10.5.2023)

Liesjärven kansallispuiston  Facebook-sivun päivittäminen on lopetettu ja jatkossa tiedotamme ajankohtaisista asioista Torronsuon kanssa yhteisellä sivulla.

Ajankohtaista kesätretkille

(Päivitetty 6.6.2023)

Liesjärven kansallispuiston kesä tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia retkeilyyn, patikointiin, pyöräilyyn, melontaan, rauhalliseen oleskeluun ja muuhun virkistäytymiseen. Jos haluat viipyä päiväretkeä kauemmin, puistossa on telttailupaikkoja ja kaksi vuokratupaa. Mitä teetkin, sinua ympäröi vaihteleva luonto, josta löydät niin luonnontilaisia aarniometsiä kuin nuoria ja keski-ikäisiä metsiä, kauniita rantoja ja järvimaisemia. Kansallispuiston tunnetuin luonnonnähtävyys on matala ja hiekkarantainen Kyynäränharju. Korteniemen perinnetilalla poiketessasi saatat tavata alkuperäisrotuisia lampaita ja lehmiä maisemanhoitotöissään. Tilan kesään kuuluvat myös monenlaiset ilmaiset tapahtumat, joihin olet tervetullut mukaan.

 • Korteniemen perinnetilan aukioloajat:
  • 1.6.–30.6. ke-su klo 11–17 (suljettu juhannusaattona 23.6.)
   1.7.–31.7. ti-su klo 11–17 
   1.8.–30.9. ke-su klo 11–17
 • Kesäkahvila Korteniemen perinnetilalla
  • Visit Letku ry pitää kesäkahvilaa perinnetilan tuvassa lauantaisin 1.7. - 12.8. ja 10.9. klo 12 - 15.
 • Perinnetilan tapahtumia: www.luontoon.fi/korteniemi/tapahtumat
  • Suurin tapahtuma on tervanpoltto la 9.9.2023. Se on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä, Tammelan kunnan 600-vuotisjuhlallisuuksia ja Korteniemen perinnetilan 25-vuotissyntymäpäivien viettoa.
 • Vuokratuvat. Vielä on vapaita aikoja suosituilla vuokratuvilla Hyypiö ja Peukaloinen sekä Tittilammin esteettömällä varauskeittokatoksella.
 • Telttailualueet. Liesjärven kansallispuistossa saa telttailla Savilahden varsinaisen telttailualueen lisäksi Peukalolammin laavun ja Kaksvetisen kodan välittömässä läheisyydessä. 
 • Höyrystyvät hyönteismyrkyt. Hyttyskausi on menossa, ja Metsähallitus muistuttaakin, että höyrystyviä hyönteismyrkkyjä (valmistenimiä Ryobi ja Thermacell)  ei saa käyttää kansallispuiston poluilla ja muilla reiteillä, tauko- ja tulentekopaikoilla eikä laavuilla. Kielto johtuu siitä, että nämä aineet ovat vaarallisia luonnon monimuotoisuudelle. www.metsa.fi/tiedotteet/hoyrystyvat-hyonteismyrkyt-ovat-vaarallisia-luonnolle
 • Polttopuu. Tulentekopaikkojen polttopuu on vain polttamista varten. Rangoista ja muusta puusta ei saa rakennella majoja, eikä puuta saa kanniskella esimerkiksi istuimiksi. Maastoon kannetut rangat hiekoittuvat, ja niiden sahaaminen tylsyttää sahoja. Käytä tulentekoon varattuja puita säästeliäästi.
 • Yhteistyöyritysten palvelut. Puiston yhteistyöyritykset tarjoavat monipuolisia palveluja: www.luontoon.fi/liesjarvi/palvelut/yhteistyotahot
 • Esteettömyys. Liesjärven kansallispuistossa on esteettömiä palveluja, ks. www.luontoon.fi/liesjarvi/esteeton. Voit tiedustella esteettömiä palveluja myös Liesjärven kansallispuiston yhteistyöyrityksiltä.

 • Kaivot. Puiston kaivot sijaitsevat Hyypiön saunan pihapiirissä Pirttilahdessa sekä Korteniemen perinnetilan pihapiirissä. 

 • Ruohikkopalo-, metsäpalo- ja muut varoitukset. Tarkasta sääennuste ja mahdolliset varoitukset aina ennen retkeä: www.ilmatieteenlaitos.fi 

 • Ohjeet ja säännöt. Tutustu Liesjärven kansallispuiston järjestyssääntöihin jo ennen retkeäsi: www.luontoon.fi/liesjarvi/ohjeetjasaannot. Esimerkiksi koirien tulee olla aina kytkettynä kansallispuistossa ja muutamille saarille on maihinnousukielto 15.4. - 15.7. (kartta).

 • Bussilla Kyynärän pysäkille. Valtatie 2:lla liikennöi useita pikavuoroja päivittäin. Kirjoita aIkatauluhakuun kohteeksi Liesjärven kansallispuisto, jolloin haku tarjoaa kohteen pysäkiksi 'Kyynärä, Tammela'. Se on Kyynäräntien risteyksessä aivan kansallispuiston tuntumassa. Aikataulut löydät Matkahuollon sivustolta www.matkahuolto.fi
 • Kiireelliset asiat. Voit ottaa yhteyttä asiakas- ja retkeilyneuvontaamme puhelimitse 0206 39 5270 ma - pe klo 9–15 tai sähköpostitse sisasuomi(at)metsa.fi. Facebookissa päivystämme epäsäännöllisesti. Pyrimme vastamaan viesteihin mahdollisimman pian.

Uusin kävijätutkimus julkaistu

(Päivitetty 18.1.2023)

Liesjärven kansallispuiston kävijätutkimus toteutettiin vuoden 2021 aikana. Tutkimusvuoden käyntimäärä puistossa oli 60 100. Edellinen kävijätutkimus toteutettiin vuonna 2010. Tuolloin puistoon tehtiin puolestaan noin 31 000 käyntiä. Käyntimäärä on ollut kasvusuunnassa jo pidemmän aikaa. Tuoreimman kävijätutkimuksen mukaan Liesjärven kansallispuisto on erityisesti nuorten aikuisten suosiossa.
Lisätietoa:

Soukonkorven pitkokset ovat vaaralliset

(Päivitetty 18.4.2023)

Liesjärven kansallispuistossa Soukonkorven ympyräreitin varrella (koillisosa) sijaitsevat pitkokset ovat paikoin vaaralliset ja kyseinen reitinosa pysyy suljettuna toistaiseksi. Edestakaisin kuljettava reitinosuus Kyynäränharjun polulta Savilahteen on käytössä edelleen. 

Uutisia Liesjärveltä