Uusin kävijätutkimus julkaistu

(Päivitetty 18.1.2023)

Liesjärven kansallispuiston kävijätutkimus toteutettiin vuoden 2021 aikana. Tutkimusvuoden käyntimäärä puistossa oli 60 100. Edellinen kävijätutkimus toteutettiin vuonna 2010. Tuolloin puistoon tehtiin puolestaan noin 31 000 käyntiä. Käyntimäärä on ollut kasvusuunnassa jo pidemmän aikaa. Tuoreimman kävijätutkimuksen mukaan Liesjärven kansallispuisto on erityisesti nuorten aikuisten suosiossa.
Lisätietoa:

Ajankohtaista talviretkille

(Päivitetty 2.12.2022)

Ihanaa talviretkeilyä Liesjärven kansallispuistossa! Liesjärvellä on jo kaunis lumipeite, mutta se ei vielä haittaa liikkumista. Ahkerimmin käytetyt reitit, kuten Kyynäränharju, ovat kuljettavissa yleensä pitkään talvellakin. Reiteillä ei ole talvikunnossapitoa, mutta polku-ura tamppautuu retkeilijöiden toimesta. Tärkeää on varustautua oikein; pukeutua lämpimästi ja laittaa jalkaan pitäväpohjaiset retkikengät. Pitkoksilla tulee olla erityisen varovainen. Hyviä vinkkejä talviretkeilyyn voi lukea esimerkiksi Retkeilyn ABC-sivuilta (www.luontoon.fi/retkeilynabc).

 • Korteniemen perinnetilan perinteinen joulutapahtuma järjestetään keskiviikkona 21.12.2022 klo 18 alkaen. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Lue lisää: Korteniemen joulurauha.
 • Kansallispuiston taukopaikkoja huolletaan talvisin. Polttopuita toimitetaan tarpeen mukaan.
 • Pitkospuutyömaat ovat valmistuneet Savilahdella, Siltalahdella ja Sikomäellä. 
 • Uusia kuivakäymälöitä asennettiin loka-marraskuussa Pirttilahdelle, Kopinlahdelle, Peukalolammille ja Kaksvetiselle. HUOM! Uusien käymälärakennusten esteettömät käymälät otetaan käyttöön keväällä 2023. Vanha esteetön käymälä on siihen asti käytössä. Uuden rakennuksen tavallinen käymälä on jo käytettävissä.
 • Pirttilahden ja Kopinlahden pysäköintialueita on laajennettu. Viimeistelytöitä tehdään vielä joulukuussa, esimerkiksi liikennemerkit puuttuvat. Pysäköintialueet ovat viimeistelytöistä huolimatta käytettävissä. Pirttilahden pysäköintialueen on tarkoitus olla jatkossa vinoparkki.
 • Pirttilahden, Sikomäen, Peukalolamminkankaan, Kopinlahden, Lehdoksen sekä Korteniemen pysäköintialueilla on talvikunnossapito. Huomioithan, että pysäköintialueet ovat pienemmät talviaikaan eikä autoja saa pysäköidä teiden varsille. Kansallispuiston pysäköintialueille johtavilla metsäteillä on ajettava varoen ja huomioiden vallitseva säätilanne.
 • Kansallispuiston vesipisteet sijaitsevat Hyypiön saunan pihapiirissä Pirttilahdessa sekä Korteniemen perinnetilan pihapiirissä. On hyvä huomioida, että kaivojen pumput saattavat jäätyä, eikä vettä välttämättä saa nostettua. Oma talousvesi kannattaa ottaa mukaan.
 • Metsähallitus ei ylläpidä latuverkostoa Liesjärven kansallispuistossa talviaikaan. Lumikengillä ja umpihankihiihtämällä pääsee kansallispuistossa liikkumaan laajemmin.
 • Liesjärven nettiesite (julkaisut.metsa.fi)
 • Ota tavaksi tarkastaa sääennuste ja mahdolliset varoitukset aina ennen retkeä: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset. 
 • Tutustu myös puiston järjestyssääntöihin jo ennen retkeäsi. 
 • Kiireellisissä asioissa voit ottaa yhteyttä asiakas- ja retkeilyneuvontaamme puhelimitse 0206 39 5270 ma - pe klo 9–15 tai sähköpostitse sisasuomi(at)metsa.fi. Facebookissa päivystämme epäsäännöllisesti. 

Keräämme tarinoita Hämeen luontokohteista

(Päivitetty 1.11.2022 ja 23.12.2022)

Luontokohteiden kulttuuriperintö eläväksi -hankkeessa keräämme marraskuussa 2022 kulttuuriperintöön liittyviä tarinoita seuraavista Kanta- ja Päijät-Hämeen keskeisistä luontokohteista: Torronsuon, Liesjärven ja Päijänteen kansallispuistot, Evon retkeilyalue ja Paistjärven suojelualue. Kokoamme tarinoista verkkojulkaisun.
Jaa mainittuihin kulttuuriympäristöihin liittyvä muistosi, kokemuksesi tai tarinasi 30.11. mennessä. Lisätietoa ja webropol-kysely.

23.12.2022: Jakamalla tarinan oli mahdollisuus halutessaan osallistua arvontaan täyttämällä yhteystietonsa kyselylomakkeelle. Arvontapalkintona oli vuorokauden majoitus Liesjärven kansallispuistossa Tammelassa sijaitsevalla Hyypiön vuokratuvalla. Arvonta on tarinansa lähettäneiden ja arvontaan osallistuneiden kesken suoritettu ja voittajalle on ilmoitettu yksityisviestillä.

Soukonkorven pitkokset ovat vaaralliset

(Päivitetty 25.9.2022)

Liesjärven kansallispuistossa Soukonkorven ympyräreitin varrella (koillisosa) sijaitsevat pitkokset ovat paikoin vaaralliset ja kyseinen reitinosa pysyy suljettuna toistaiseksi. Edestakaisin kuljettava reitinosuus Kyynäränharjun polulta Savilahteen on käytössä edelleen. 

Uutisia Liesjärveltä