Ajankohtaista syysretkille

(Päivitetty 12.9.2022)

Ihanaa syysretkeilyä Liesjärven kansallispuistossa! Syksy saapuu puistoon luoden maisemaan ja luonnon yksityiskohtiin runsaasti eri värisävyjä. Korteniemen perinnetilan syyspäivät täyttyvät sadonkorjuun ja talveen valmistautumiseen liittyvien askareiden merkeissä.

 • Korteniemen perinnetila on avoinna 30.9. asti ke-su klo 11–17. Lue lisää tulevista tapahtumista.
 • Syksyisestä luonnosta voi nauttia perinnetilaan tutustumisen lisäksi vaikkapa patikoiden, lintuja tarkkaillen sekä marjastaen ja sienestäen. Myös puiston yhteistyöyritykset tarjoavat monipuolisia palveluja
 • Kansallispuiston taukopaikkoja palvelurakenteineen huolletaan syksyllä säännöllisesti. Polttopuita viedään tarpeen mukaan. 
 • Pitkospuutyömaat ovat käynnissä syksyn aikana Savilahdella, Siltalahdella ja Sikomäellä. Uusia kuivakäymälöitä asennetaan lokakuussa Pirttilahdelle, Kopinlahdelle, Peukalolammille ja Kaksvetiselle. Pitkospuutyömaat ja kuivakäymälöiden asennukset eivät estä retkeilijöiden kulkemisia reiteillä. 
 • Uudesta esteettömästä Peukaloisen polusta (4 km) on tullut puiston suosittu ja tykätty retkeilyreitti. Pöytäpenkkiyhdistelmiä on tuotu lisää Peukaloisen polun varren levikkeille levähtämistä ja evästelyä varten. Lue lisää reiteistä. 
 • Puiston suosituilla vuokratuvilla, Hyypiö ja Peukaloinen, löytyy vielä jonkin verran vapaita varausajankohtia yli yön kestäville syysretkille. Tittilammin keittokatoksella vapaita varausajankohtia on puolestaan vielä paljon. 
  • Päivävarauksen lisäksi Tittilammin keittokatoksen voi nyt halutessaan varata myös vuorokaudeksi. Keittokatoksessa yöpyminen on kielletty, mutta katoksen välittömässä läheisyydessä olevalla telttailualueella ja laavulla on mahdollista keittokatoksen vuorokaudeksi varanneiden yöpyä omassa rauhassa.
 • Hyvää talousvettä saa Hyypiön vuokratuvan kaivosta ja Korteniemen pumppukaivosta (rantasaunan polun varrella). Korteniemen pihassa olevan vinttikaivon vesi on tarkoitettu vain kastelukäyttöön, ei juotavaksi.
 • Liesjärven nettiesite (julkaisut.metsa.fi)
 • Ota tavaksi tarkastaa sääennuste ja mahdolliset varoitukset aina ennen retkeä: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset. Metsäpalovaroituksen aikana saa tehdä tulen ainoastaan hormillisiin ja katettuihin keittokatoksiin (Tittilammin keittokatos ja Kaksvetisen kota).
 • Tutustu myös puiston järjestyssääntöihin jo ennen retkeäsi. Esimerkiksi koirien tulee olla aina kytkettynä kansallispuistossa. 
 • Kiireellisissä asioissa voit ottaa yhteyttä asiakas- ja retkeilyneuvontaamme puhelimitse 0206 39 5270 ma - pe klo 9–15 tai sähköpostitse sisasuomi(at)metsa.fi. Facebookissa päivystämme epäsäännöllisesti. 

Tyyni järvenpinta ja rantaviivaa. Rannalla kasvaa metsää.Koivun runko, johon on kiinnitetty reittimerkkejä. Koivun takana näkyy metsäpolku ja puita.
 

Tittilammin keittokatos on varattavissa nyt myös vuorokaudeksi

(Päivitetty 12.8.2022)

Tittilammin keittokatoksen välittömään läheisyyteen on kesän aikana valmistunut uusi esteetön telttailualue. Telttailualue mahdollistaa sen, että Tittilammin keittokatosta voi nyt varata päiväkäytön lisäksi myös vuorokaudeksi. Keittokatoksessa ei saa yöpyä, mutta esteettömällä telttailualueella mahtuu noin 20-25 henkilöä yöpymään teltoissaan. Keittokatos ympäristöineen sopii nyt entistä paremmin esimerkiksi erilaisten ryhmäretkien tukikohdaksi tai vaikka perhejuhlien pitopaikaksi.

Tittilammin esteettömällä telttailualueella voivat yöpyä ainoastaan keittokatoksen vuorokaudeksi varanneet asiakkaat. Lähin jokamiesretkeilyä varten tarkoitettu telttailualue on noin 800 metrin päässä Kaksvetisen kodan välittömässä läheisyydessä. Lisätietoa: Tittilammin keittokatos.

Liesjärvellä ennallistetaan metsää polttamalla

(Päivitetty 23.5.2022)

Retkeilijät huomio! Liesjärven kansallispuistossa poltetaan metsää 24.5.2022. Poltettava alue sijaitsee Liesjärven Kansallispuiston eteläisellä osa-alueella Tervalamminsuon eteläpuolella. Polttokohde on kooltaan noin 5 hehtaaria. Poltto aloitetaan iltapäivällä noin klo 12:00-18:00 välisenä aikana kun tuuliolosuhteet ovat vakiintuneet. Polttotapahtuma kestää arviolta 5-7 tuntia, jonka jälkeen paloaluetta vartioidaan siihen saakka kunnes se on sammunut. Polttoalue ei sijaitse puiston reittien varrella, mutta poltosta aiheutuvaa savua voi kantautua myös tietyille kohdille Ilvesreitistöä. Poltosta tiedotetaan kansallispuiston alueella myös maastokyltein. 

Kyseessä on luonnonhoidollinen metsän poltto, jonka tarkoituksena on jäljitellä luonnonkuloa. Polton tavoitteena on tuottaa alueelle palanutta ja hiiltynyttä puuainesta, joka on välttämätöntä lahopuusta ja palaneesta puuaineksesta riippuvaiselle lajistolle. Metsän ennallistamispoltto toteutetaan osana HELMI-elinympäristöohjelmaa

Yhteistyötahojen tarjoamia palveluja Liesjärven kansallispuistossa

(Päivitetty 4.4.2022)

Kevätretkien aika alkaa olla käsillä! Opastettuja retkiä ja muita ohjelmapalveluja Liesjärven kansallispuistossa tarjoavat useat yhteistyöyrittäjämme. Palvelutarjontaan voi tutustua yritysten omilta nettisivuilta. Yrittäjät noudattavat kestävän luontomatkailun periaatteita (metsa.fi) toimiessaan kansallispuistossa.

Peukalolammin esteetön reitti on valmis 

(Päivitetty 25.9.2020)

Peukalolammin uusi vaativa esteetön reitti on valmistunut Rautasenmiilu-Peukalolammi-Kaksvetinen alueelle. Neljä kilometriä pitkä reitti on kivituhkapinnoitteinen ja paikoin mäkinen, joten se soveltuu lastenvaunuille ja avustajan kanssa pyörätuolilla liikkuville. Reitin lähtöpiste sijaitsee Peukalolamminkankaalla (osoite Kanteluksentie 580, josta käännytään Katavalammintielle, jota ajetaan 300 m, jossa Peukalolammin uusi pysäköintialue). Reitin merkinnät ovat osittain vielä puutteelliset, mutta kapeahkoa mursketietä on helppo seurata. Polun kestävöinnin ohessa Peukalolammin laavun lähiympäristö sai kivituhkapäällysteen. Lisäksi Peukalolammin ja Kaksvetisen taukopaikkarakenteet ja käymälät on muutettu esteettömiksi. Tällä hetkellä polttopuusuojat eivät ole esteettömiä. Esteetön reitti on rakennettu osana Kanta- ja Päijät-Hämeen luontomatkailun kärkikohteiden ja reitistöjen kehittämishanketta. Hankkeen toteuttajana on Metsähallituksen Luontopalvelut ja rahoitus tulee Hämeen Ely-keskuksen kautta EU:n Maaseuturahastosta. Lisäksi rakentamiseen on käytetty eduskunnan Luontopalveluille myöntämiä lisämäärärahoja. 

Soukonkorven pitkokset ovat vaaralliset

(Päivitetty 25.9.2020)

Liesjärven kansallispuistossa Soukonkorven ympyräreitin varrella (koillisosa) sijaitsevat pitkokset ovat paikoin vaaralliset ja kyseinen reitinosa pysyy suljettuna toistaiseksi. Edestakaisin kuljettava reitinosuus Kyynäränharjun polulta Savilahteen on käytössä edelleen. 

Uutisia Liesjärveltä

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.