Valmistelutyöt ensi kesän ennallistamispolttoa varten alkavat 

(Päivitetty 23.11.2023)

Metsän ennallistamispolttoja jatketaan Liesjärven kansallispuistossa myös kesällä 2024, jos säät sallivat. Polttokohdetta valmistellaan puuston harventamisella marraskuun 2023 lopussa. Puuston harventaminen on tarpeen ennallistamispolton turvallisen toteuttamisen takaamiseksi. Työ vie noin 3-4 päivää. Tuleva polttokohde sijaitsee kansallispuiston pohjoisosassa Peukalolammen ja Pikku-Katavalammen välissä. Toimenpidealueen pinta-ala on noin 4,9 hehtaaria.

 • Huom! Sikomäenpolkua ei voi käyttää välillä Katavalammintie–Sikomäki (n. 400 m) valmisteluhakkuun ollessa käynnissä.

Metsän polttaminen on luontaisia metsäpaloja jäljittelevä, tärkeä ennallistamistoimi, jonka tarkoituksena on palauttaa aiemmin talousmetsänä ollut alue luonnontilaisen kaltaiseksi. Toimenpiteet toteutetaan osana Helmi-elinympäristöohjelmaa (ym.fi). Ennallistamispoltto kuuluu myös EU:n rahoittamaan Taiga2LIFE -projektin (metsa.fi) toimintaan.

Lue koko uutinen.

Talven auraukset tiedoksi

(Päivitetty 22.11.2023)

Kohtalaista lumisadetta on luvattu. Huomioittehan, että Liesjärven kansallispuistossa ei aurata Sikomäen pysäköintialuetta sekä Tittilammin keittokatokselle, Kaksvetisen kodalle ja Peukalolammin laavulle vieviä teitä. Puiston muilla pysäköintialueilla on talvikunnossapito: luontoon.fi/liesjarvi/saapuminen

Ajankohtaista talviretkille

(Päivitetty 21.11.2023)

Liesjärven kansallispuisto on saanut ylleen kevyen lumipeitteen. Talven tulo tuo mukanaan uudenlaisen näkymän ja mahdollisuuden tutustua puiston maisemaan ja luontoon - vaikkapa lumikenkäillen. Maastossa lumen ja jään määrä vaihtelee talven etenemisen mukaan. Pitäväpohjaiset kengät ovat talviretkillä joka tapauksessa tarpeen ja pitkoksilla liikkuessa kannattaa olla erityisen varovainen.

 • Tulosta tai lataa kartta mukaan retkelle.
 • Saapuminen Liesjärvelle.
 • Pirttilahden, Peukalolamminkankaan, Kopinlahden, Lehdoksen sekä Korteniemen pysäköintialueilla on talvikunnossapito. Huomioithan, että pysäköintialueet ovat pienemmät talviaikaan eikä autoja saa pysäköidä teiden varsille. Kansallispuiston pysäköintialueille johtavilla metsäteillä on ajettava varoen ja huomioiden vallitseva säätilanne.
  • HUOM! Sikomäen pysäköintialuetta sekä Tittilammin keittokatokselle, Kaksvetisen kodalle ja Peukalolammin laavulle vieviä teitä ei aurata.
 • Taukopaikoilla on talvikunnossapito. Polttopuita viedään tarpeen mukaan.
 • Reittejä on eripituisia vaihtoehtoja. Lue lisää reiteistä. Huomioithan, että polkuverkostoa ei ylläpidetä talviaikaan, esimerkiksi Peukaloisen polku ei ole esteetön lumisena talviaikana. 
  Kansallispuiston vesipisteet sijaitsevat Hyypiön saunan pihapiirissä Pirttilahdessa sekä Korteniemen perinnetilan pihapiirissä. On hyvä huomioida, että kaivojen pumput saattavat jäätyä, eikä vettä välttämättä saa nostettua. Oma talousvesi kannattaa ottaa mukaan.
 • Puiston suosituilla vuokratuvilla, Hyypiö ja Peukaloinen, löytyy vielä jonkin verran vapaita varausajankohtia yli yön kestäville talviretkille. Tittilammin keittokatoksella vapaita varausajankohtia on vielä paljon. Päivävarauksen lisäksi Tittilammin keittokatoksen voi halutessaan varata myös vuorokaudeksi. Keittokatoksessa yöpyminen on kielletty, mutta katoksen välittömässä läheisyydessä olevalla telttailualueella ja laavulla on mahdollista keittokatoksen vuorokaudeksi varanneiden yöpyä omassa rauhassa.
  • HUOM! Tittilammin varattava keittokatos ei ole talvella esteetön.
 • Talousvettä saa Hyypiön vuokratuvan kaivosta ja Korteniemen pumppukaivosta (rantasaunan polun varrella). Korteniemen pihassa olevan vinttikaivon vesi on tarkoitettu vain kastelukäyttöön, ei juotavaksi.
 • Ota tavaksi tarkastaa sääennuste ja mahdolliset varoitukset aina ennen retkeä. 
 • Tutustu myös puiston järjestyssääntöihin jo ennen retkeäsi.

Kiireellisissä asioissa voit ottaa yhteyttä asiakas- ja retkeilyneuvontaamme puhelimitse 0206 39 5270 ma - pe klo 9–15 tai sähköpostitse sisasuomi(at)metsa.fi. Facebookissa päivystämme epäsäännöllisesti. Pyrimme vastamaan viesteihin mahdollisimman pian.

Kaivojen vesi täyttää talousveden vaatimukset

(Julkaistu 14.6.2023)

Sekä Hyypiön että Korteniemen rengaskaivon vedelle tehtiin talousvesitutkimus 24.5.2023. Kummankin kaivon vesinäyte täytti tutkituilta osin talousvedelle asetetut laatuvaatimukset ja laatusuositukset. Kaivot sijaitsevat Liesjärven kansallispuistossa Hyypiön saunan pihapiirissä Pirttilahdessa ja Korteniemen perinnetilan pihapiirissä. 

Soukonkorven pitkokset ovat vaaralliset

(Päivitetty 18.4.2023)

Liesjärven kansallispuistossa Soukonkorven ympyräreitin varrella (koillisosa) sijaitsevat pitkokset ovat paikoin vaaralliset ja kyseinen reitinosa pysyy suljettuna toistaiseksi. Edestakaisin kuljettava reitinosuus Kyynäränharjun polulta Savilahteen on käytössä edelleen. 

Uutisia Liesjärveltä

Vinkit retkeilyyn

Luminen männynoksa.

Talvella kannattaa pitää puhelin lämpimänä ja varavirtalähde mukana. Katso myös muut vinkit talviretkeilyyn: Retkeilyn ABC.