Ajankohtaista Liesjärvellä

14.7.2021
Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.

Lasten perinnepäivässä tutustutaan vanhanajan elämänmenoon 21.7.

(Päivitetty 12.7.2021)

Lasten perinnepäivässä perheet pääsevät tutustumaan ruisleivän syntyyn vanhasta tarinasta alkavan pihasuunnistuksen myötä. Lisäksi voi kokeilla mm. nikkaroimista, pyykkäämistä, köyden punontaa tai lampaiden rapsuttelua. Tervetuloa! Lue koko uutinen.

Eerikkilä ostaa Hämeen luontokeskuksen

(Päivitetty 18.6.2021)

Eerikkilä Sport & Outdoor Resort ostaa Metsähallitukselta Hämeen luontokeskuksen kiinteistön, jossa se on toiminut vuokralaisena vuodesta 2018 lähtien. Lue koko uutinen.  

Liesjärvellä ennallistetaan polttamalla metsää 17.6.2021

(Päivitetty 16.6.2021)

Kyseessä on luonnonhoidollinen metsän poltto, jonka tarkoituksena on jäljitellä luonnonkuloa. Polton tavoitteena on tuottaa alueelle palanutta ja hiiltynyttä puuainesta, joka on välttämätöntä lahopuusta ja palaneesta puuaineksesta riippuvaiselle lajistolle.

Polttokohde sijaitsee Liesjärven Kansallispuiston eteläisellä osa-alueella Onkimaanjärven pohjoispuolella. Poltettava alue on kooltaan noin 9 hehtaaria. Ennallistamispoltto toteutetaan, kun sääolosuhteet polttokohteella ovat polton onnistumisen kannalta otolliset. Tarkempi ajankohta varmistuu lähempänä H-hetkeä. Poltto aloitetaan iltapäivällä noin klo 12:00-18:00 välisenä aikana kun tuuliolosuhteet ovat vakiintuneet. Polttotapahtuma kestää arviolta 5-7 tuntia, jonka jälkeen paloaluetta vartioidaan siihen saakka, kunnes se on sammunut.

Poltosta tiedotetaan kansallispuiston alueella myös maastokyltein.

•    Ennallistaminen ja luonnonhoito Metsähallituksessa, https://www.metsa.fi/luonto-ja-kulttuuriperinto/ennallistaminen/
•    Helmi-elinympäristöohjelma, https://ym.fi/helmi

Liesjärven kaivovedet on tutkittu

(Päivitetty 28.5.2021)

Hyvää talousvettä saa Hyypiön vuokratuvan kaivosta ja Korteniemen pumppukaivosta (rantasaunan polun varrella). Korteniemen pihassa olevan vinttikaivon vettä ei ole tutkittu. Vinttikaivon vesi on tarkoitettu vain kastelukäyttöön, ei juotavaksi. 

Liesjärvellä käynnistyy kävijätutukimus

(Päivitetty 21.5.2021)

Liesjärven kansallispuistossa aloitetaan kävijätutkimus sunnuntaina 23.5. Aloituspäivänä kävijätutkimuksen tekijä on Korteniemessä, mutta kesän ja syksyn aikana hän liikkuu kansallispuiston eri kohteissa. Tutkimustietoa kerätään lokakuulle asti.

Kävijätutkimus toteutetaan alueilla muutaman vuoden välein ja se antaa Metsähallitukselle ja matkailuyrityksille tärkeää tietoa kansallispuistojen kävijöistä, heidän toiveistaan ja kiinnostuksen kohteistaan. Tulokset auttavat parantamaan alueen palveluja ja lisäämään matkailualueen vetovoimaa. Kiitämme jo etukäteen tutkimukseen osallistumisesta.

Korteniemen perinnetilan kesäkausi käynnistyi

(Päivitetty 6.5.2021)

Korteniemen perinnetila on avautunut yleisölle. Lampaat ja kanat saapuvat viikolla 20, muu karja myöhemmin. Peltotöitä käynnistellään sään lämmetessä. Lue lisää tiedotteesta.

Vastuullista kevätretkeilyä Liesjärven kansallispuistossa!

(Päivitetty 15.4.2021)

Keväiset retket ja ulkoilut ovat hyvä hetki opetella Retkietiketin viisi perusohjetta. Alkava kevät on luonnossa herkkää aikaa, joten luonto kiittää Retkietiketin noudattajaa. Myös retkeilysopu säilyy kanssaretkeilijöiden kanssa.

Ota haltuun Retkeilyn ABC ja Retkietiketti.

Peukalolammin esteetön reitti on valmis 

(Päivitetty 25.9.2020)

Peukalolammin uusi vaativa esteetön reitti on valmistunut Rautasenmiilu-Peukalolammi-Kaksvetinen alueelle. Neljä kilometriä pitkä reitti on kivituhkapinnoitteinen ja paikoin mäkinen, joten se soveltuu lastenvaunuille ja avustajan kanssa pyörätuolilla liikkuville. Reitin lähtöpiste sijaitsee Peukalolamminkankaalla (osoite Kanteluksentie 580, josta käännytään Katavalammintielle, jota ajetaan 300 m, jossa Peukalolammin uusi pysäköintialue). Reitin merkinnät ovat osittain vielä puutteelliset, mutta kapeahkoa mursketietä on helppo seurata. Polun kestävöinnin ohessa Peukalolammin laavun lähiympäristö sai kivituhkapäällysteen. Lisäksi Peukalolammin ja Kaksvetisen taukopaikkarakenteet ja käymälät on muutettu esteettömiksi. Tällä hetkellä polttopuusuojat eivät ole esteettömiä. Esteetön reitti on rakennettu osana Kanta- ja Päijät-Hämeen luontomatkailun kärkikohteiden ja reitistöjen kehittämishanketta. Hankkeen toteuttajana on Metsähallituksen Luontopalvelut ja rahoitus tulee Hämeen Ely-keskuksen kautta EU:n Maaseuturahastosta. Lisäksi rakentamiseen on käytetty eduskunnan Luontopalveluille myöntämiä lisämäärärahoja. 

Soukonkorven pitkokset ovat vaaralliset

(Päivitetty 25.9.2020)

Liesjärven kansallispuistossa Soukonkorven rengasreitin varrella (koillisosa) sijaitsevat pitkokset ovat paikoin vaaralliset ja kyseinen reitinosa pysyy suljettuna toistaiseksi. Edestakaisin kuljettava reitinosuus Kyynäränharjun polulta Savilahteen on käytössä edelleen. 

Liesjärven uusi varaustulipaikka on valmistunut

(Päivitetty 5.8.2020)

Liesjärven esteettömän varaustulipaikan rakennustyöt ovat valmistuneet. Varaustulipaikka sijaitsee Tittilammin ja Rautasenmiilun välimaastossa. Kohteessa tehdään vielä viimeistelytöitä ja se on varattavissa alkusyksystä. Tiedotamme lisää, kun kohdetta on mahdollista varata.  

Varaustulipaikka on rakennettu osana Kanta- ja Päijät-Hämeen luontomatkailun kärkikohteiden ja reitistöjen kehittämishanketta. Hankkeen toteuttajana on Metsähallituksen Luontopalvelut ja rahoitus tulee Hämeen Ely-keskuksen kautta EU:n Maaseuturahastosta.

Uutisia Liesjärveltä