Leivonmäen kansallispuisto on upea paikka luontoretkille ja ympäristökasvatukselle ympäri vuoden. Viitoitettujen polkujen varsilla kansallispuiston suo-, harju- ja metsäluonto ovat helposti saavutettavissa ja jääkauden jäljet selvästi nähtävissä. Talvella luminen puisto hiihtolatuineen kutsuu viettämään liikunnallista talvipäivää. Polkuverkoston varrella on useita tulentekopaikkoja evästelyyn.

Kaksi lasta tutkii kädessä olevaa käpylehmää. Taustalla kesäistä metsää Leivonmäen kansallispuistossa.

Aineistot

Muistathan, että luonnonsuojelualueilla on rajoituksia kasvien keräämiseen ja eläinten tutkimiseen. Tutustu Leivonmäen kansallispuiston sääntöihin ja ota tarvittaessa yhteyttä Metsähallituksen asiakaspalveluun.

Luonto-opastukset

Kansallispuiston yhteistyöyrityksiltä voi tiedustella luonto-opastuksia ja vauhdikkaita leirikouluohjelmia.

Retkivinkit

Leivonmäen kansallispuistossa ja sen läheisyydessä on noin 28 km reittejä ja luontopolkuja, jotka johtavat tutustumaan monipuolisiin luontokohteisiin harjuille, soille, metsään ja rannoille. 

Kaksi lasta kyykistyneenä rantavedessä. Taustalla kesäinen järvimaisema Leivonmäen kansallispuistossa.

 • Luupään lenkin geologinen luontopolku, 2,2 km
  • Mikä on suppa? Miltä näyttää harju? Entäpä siirtolohkare? Jääkauden jäljet tulevat tällä luontopolulla tutuiksi. Oppimista tukee laadukas oppimismateriaali tehtävineen. Harjujärvellä on esteettömät keittokatos, tulentekopaikka ja kuivakäymälä.
 • Kirveslammen kierros, 1,7 km
  • Kirveslammen pysäköintipaikalta lähtevä reitti kuljettaa pitkospuita myöten Haapasuolle, jossa suon elämää voi tarkkailla luontotornista käsin.
 • Mäyränkierros, 5,5 km
  • Selänpohjan pysäköintialueelta alkava helppokulkuinen reitti johdattaa harjuluontoon ja suomaisemaan. Reitiltä erkanevat pistopolut Joutsniemen tulentekopaikalle (600 m) ja Soimalammen laavulle (1,5 km). Lintuniemen puolikodalla on tulentekopaikka, telttailualue ja uintimahdollisuus. Alueella ei ole kuitenkaan virallista uimarantaa.
 • Jokasää on retkisää, kun on sopiva retkivaatetus.
 • Olethan aina roskaton retkeilijä.
 • Pidä huolta turvallisuudesta.

Ruokailut

Leivonmäellä on useita tulentekopaikkoja, joilla voi nauttia eväitä nuotion loimussa. Muistathan, että metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on sallittua ainoastaan Harjujärven keittokatoksen hormillisessa tulisijassa. Maastossa ei ole vesipisteitä, joten juomavettä kannattaa ottaa mukaan.

Majoitus

Pienille ryhmille soveltuvia yöpymispaikkoja ovat Lintuniemen ja Harjujärven telttailualueet sekä Soimalammen laavu. Huomaathan, ettei alueita voi varata etukäteen. Yhteistyöyrittäjät tarjoavat majoitusta kansallispuiston lähialueilla. Tutustu yöpymismahdollisuuksiin tarkemmin Leivonmäen kansallispuiston palvelut-sivulla.

Vinkit lasten kanssa retkeilyyn 

Retkeilyn ABC: lasten kanssa retkelle

Ihme ja kumma -videosarja

Ihme ja kumma on lapsille suunnattu videosarja luonnon monimuotoisuudesta. Tuotanto: Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi.

Piirretty kuva, jossa on videon otsikko sekä kasveja ja eläimiä.

Virtuaalinen tulistelupaikka

Leivonmäelle on lennähtänyt kehrääjiä, joilla on kyljessään QR-koodi. Koodista pääset virtuaaliselle tulistelupaikalle, jossa voit muun muassa osallistua tietovisaan, tarkistaa varoitukset tai katsoa ja kuunnella kehrääjälintua. Lue aiheesta lisää (visitjyvaskyla.fi) tai mene suoraan seikkailemaan virtuaaliselle tulistelupaikalle (digigamecenter.fi).

Metallinen linnun siluetti laavun seinällä. Linnussa on QR-koodi.