Leivonmäen kansallispuisto opettajille

14.7.2021
Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Leivonmäen kansallispuisto on upea paikka luontoretkille ja ympäristökasvatukselle ympäri vuoden. Viitoitettujen polkujen varsilla kansallispuiston suo-, harju- ja metsäluonto ovat helposti saavutettavissa ja jääkauden jäljet selvästi nähtävissä. Talvella luminen puisto hiihtolatuineen kutsuu viettämään liikunnallista talvipäivää. Polkuverkoston varrella on useita tulentekopaikkoja evästelyyn.

Kaksi lasta tutkii kädessä olevaa käpylehmää. Taustalla kesäistä metsää Leivonmäen kansallispuistossa.

Aineistot

Muistathan, että luonnonsuojelualueilla on rajoituksia kasvien keräämiseen ja eläinten tutkimiseen. Tutustu Leivonmäen kansallispuiston sääntöihin ja ota tarvittaessa yhteyttä Metsähallituksen asiakaspalveluun.

Luonto-opastukset

Kansallispuiston yhteistyöyrityksiltä voi tiedustella luonto-opastuksia ja vauhdikkaita leirikouluohjelmia.

Retkivinkit

Leivonmäen kansallispuistossa ja sen läheisyydessä on noin 28 km reittejä ja luontopolkuja, jotka johtavat tutustumaan monipuolisiin luontokohteisiin harjuille, soille, metsään ja rannoille. 

Kaksi lasta kyykistyneenä rantavedessä. Taustalla kesäinen järvimaisema Leivonmäen kansallispuistossa.

 • Luupään lenkin geologinen luontopolku, 2,2 km
  • Mikä on suppa? Miltä näyttää harju? Entäpä siirtolohkare? Jääkauden jäljet tulevat tällä luontopolulla tutuiksi. Oppimista tukee laadukas oppimismateriaali tehtävineen. Harjujärvellä on puolikota, tulentekopaikka ja kuivakäymälä.
 • Kirveslammen kierros, 1,7 km
  • Kirveslammen pysäköintipaikalta lähtevä reitti kuljettaa pitkospuita myöten Haapasuolle, jossa suon elämää voi tarkkailla luontotornista käsin. Suon rakenne hahmottuu hauskasti pysäköintialueen turvepilarin avulla.
 • Mäyränkierros, 5,5 km
  • Selänpohjan pysäköintialueelta alkava helppokulkuinen reitti johdattaa harjuluontoon ja suomaisemaan. Reitiltä erkanevat pistopolut Joutsniemen tulentekopaikalle (600 m) ja Soimalammen laavulle (1,5 km). Lintuniemen puolikodalla on tulentekopaikka, telttailualue ja uintimahdollisuus. Alueella ei ole kuitenkaan virallista uimarantaa.
 • Jokasää on retkisää, kun on sopiva retkivaatetus.
 • Olethan aina roskaton retkeilijä.
 • Pidä huolta turvallisuudesta.

Ruokailut

Leivonmäellä on useita tulentekopaikkoja, joilla voi nauttia eväitä nuotion loimussa. Muistathan, että metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on kiellettyä myös tulentekopaikoilla. Maastossa ei ole vesipisteitä, joten juomavettä kannattaa ottaa mukaan.

Majoitus

Pienille ryhmille soveltuvia yöpymispaikkoja ovat Lintuniemen telttailualue ja Soimalammen laavu. Huomaathan, ettei alueita voi varata etukäteen. Yhteistyöyrittäjät tarjoavat majoitusta kansallispuiston lähialueilla. Tutustu yöpymismahdollisuuksiin tarkemmin Leivonmäen kansallispuiston palvelut-sivulla.

Vinkit lasten kanssa retkeilyyn 

Retkeilyn ABC: lasten kanssa retkelle.