Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Luonnonsuojelualueen laajentaminen, Leivonmäen kansallispuisto

Kuulutus 13.6.2024

Viitaten luonnonsuojelulain (1096/1996) 22 §:ään Metsähallitus ilmoittaa Joutsan kunnan alueella Leivonmäen kansallispuiston laajentamisesta.

Suojelualuekiinteistöön 172-891-1-1 Leivonmäen kansallispuisto on liitetty kiinteistö 172-418-3-19 Keinola.

Toimitusnumero 2023-715115, rekisteröity 1.7.2023.

Kuulutus pidetään nähtävillä Metsähallituksen verkkosivuilla 14 vuorokautta.

Yhteyshenkilö: Teemu Rintala.

Vinkit retkille

(Julkaistu 21.5.2024)

Leivonmäen kansallispuisto sai kestävän matkailun Sustainable Travel Finland merkinSUSTAINABLE TRAVEL FINLAND.

(Julkaistu 1.9.2023)

Leivonmäen kansallispuisto on saanut valtakunnallisen Visit Finlandin myöntämän kestävän matkailun Sustainable Travel Finland -merkin. Merkki kertoo Leivonmäen kansallispuiston pitkäjänteisestä työstä vastuullisuuden ja kestävyyden eteen. Jatkossa Leivonmäen kansallispuistossa tullaan kiinnittämään erityistä huomiota esimerkiksi saavutettavuuden parantamiseen ja esteettömien palveluiden löydettävyyteen.

Sustainable Travel Finland on ns. sateenvarjomerkki, joka kerää alleen Suomen matkailun vastuulliset toimijat. Merkin saanut toimija on kestävän matkailun edelläkävijä ja pyrkii kaikessa toiminnassaan vähentämään toiminnan haitallisia vaikutuksia ympäristöönsä niin globaalisti kuin paikallisesti. Merkki myönnetään määräajaksi ja se edellyttää toiminnan jatkuvaa kehittämistä kohti ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävämpää ja vastuullisempaa matkailua.

Uusi turvepilari löytyy nyt Leivonmäeltä Nelostien vierestä

Pilarikehikon sisällä yli kolme metriä korkea turvepaakku. Kuoro esiintymässä pilarin edessä.(Julkaistu 1.8.2023)

Kirveslammen pysäköintialueen pitkäaikainen maamerkki, suosta nostettu turvepilari jouduttiin poistamaan elokuussa 2022. Uusi turvepilari löytyy nyt Nelostien varrelta, Karoliinan Kestikievarin pihasta (Kuusirinne 11, Joutsa).

Paalun pystytti Joutsan kunta yhteistyössä Leivonmäen kansallispuiston ystävät ry:n kanssa. Turvepilari  paljastettiin juhlallisin menoin 16.7.2023. Pilarin alimmat turvekerrokset ovat syntyneet Pajusuossa tuhansia vuosia sitten. Tutustu turvepilariin tarkemmin tämän videon avulla (youtube.com).

Uutisia Leivonmäeltä

Hyvinvointitekoja Keski-Suomessa

Metsähallitus on mukana Keski-Suomen monialaisessa hyvinvoinnin asiantuntijaverkostossa (KEHO, kehofinland.fi). Metsähallituksen tavoitteena yhteistyölle on innostaa ihmisiä liikkumaan luonnossa ja vahvistaa heidän luontosuhdettaan ja sitä kautta lisätä arkiliikunnan määrää ja edistää kansanterveyttä. Lisäksi yhteistyöllä pyritään edistämään viherjatkumoa ja parantamaan palvelupolkua Jyväskylän seudun lähiluonnosta kansallispuistoihin (Etelä-Konnevesi, Isojärvi, Leivonmäki, Pyhä-Häkki, Salamajärvi). Yhteistyö on osa Metsähallituksen terveyden edistämisen ohjelmaa "Hyvinvoiva luonto, hyvinvoiva ihminen", joka ulottuu vuoteen 2025 saakka.

Vinkit retkeilyyn

Retkeilijä veistää kiehistä.

Tulenteko: Retkeilyn ABC.