Virtavesikunnostusta Koskikaran kierroksella

(Julkaistu 11.9.2023)

Heti Koskikaran kierroksen alussa ylitetään pieni ja kaunis Hiilenpuro, jonka vesi on lähdevaikutteista ja siten kesälläkin muita vesiä viileämpää. Puron Rutajokeen laskevaa alaosaa on vuosien mittaan suoristettu ja perattu. 11.-15.9.2023 puron alaosaa kunnostetaan lisäämällä siihen kiviä, puuta ja soraa. Työssä käytetään pientä metsäkonetta. Kunnostuksen tavoitteena on palauttaa puron alajuoksukin lähemmäs luonnontilaa. Mutkat, kivikot ja peitteisyys purossa luovat tärkeitä piilopaikkoja taimenen poikasille. Samalla tavoitellaan vesikasvien ja -hyönteisten palatumista ja monimuotoisuuden paranemista. Rutajoki on tärkeä Päijänteen taimenen kutujoki. Koskikaran kierros on kunnostuksen aikana käytettävissä tavalliseen tapaan.

Syysretkivinkit

(Julkaistu 8.9.2023)

Leivonmäen kansallispuiston eri osissa on pysäköintialueet, joilta voit aloittaa retkesi. Lue lisää saapumisesta.

Leivonmäen patikointimaastot ovat varsin helppokulkuiset. Maastopyöräilyn ystäville löytyy 22 km pitkä maastopyöräilyreitti. Rutajärvi on myös oivallinen melontakohde. Tutustu reitteihin ja vuokraa fatbike tai melontakalusto helposti Selänpohjasta Versonalta.

Kaikki kansallispuiston yhteistyöyrittäjien tarjoamat palvelut löydät täältä.

Parhaat telttapaikat löydät Lintuniemestä ja Harjujärveltä, lue lisää.

Koirat ovat tervetulleita kansallispuistoon hihnassa.

Leivonmäen kansallispuistossa ei ole juomavesipisteitä. Pintavedet suositellaan puhdistettavaksi ennen käyttöä. Lue tästä retkeilyn juomavesivinkit.

Metsäpalovaroituksen tai ruohikkopalovaaran ollessa voimassa, tulet saa Leivonmäellä tehdä ainoastaan Harjujärven keittokatoksen hormilliseen ja katettuun tulisijaan erityistä varovaisuutta noudattaen. Tarkista varoitukset täältä (fmi.fi/varoitukset).

Tulosta tai lataa mukaasi Leivonmäen kansallispuiston esitekartta (pdf, 2,1 Mt, julkaisut.metsa.fi).

Leivonmäen kansallispuisto sai kestävän matkailun Sustainable Travel Finland merkin

(Julkaistu 1.9.2023)

Leivonmäen kansallispuisto on saanut valtakunnallisen Visit Finlandin myöntämän kestävän matkailun Sustainable Travel Finland -merkin. Merkki kertoo Leivonmäen kansallispuiston pitkäjänteisestä työstä vastuullisuuden ja kestävyyden eteen. Jatkossa Leivonmäen kansallispuistossa tullaan kiinnittämään erityistä huomiota esimerkiksi saavutettavuuden parantamiseen ja esteettömien palveluiden löydettävyyteen.

Sustainable Travel Finland on ns. sateenvarjomerkki, joka kerää alleen Suomen matkailun vastuulliset toimijat. Merkin saanut toimija on kestävän matkailun edelläkävijä ja pyrkii kaikessa toiminnassaan vähentämään toiminnan haitallisia vaikutuksia ympäristöönsä niin globaalisti kuin paikallisesti. Merkki myönnetään määräajaksi ja se edellyttää toiminnan jatkuvaa kehittämistä kohti ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävämpää ja vastuullisempaa matkailua.

Uusi turvepilari löytyy nyt Leivonmäeltä Nelostien vierestäPilarikehikon sisällä yli kolme metriä korkea turvepaakku. Kuoro esiintymässä pilarin edessä.

(Julkaistu 1.8.2023)

Kirveslammen pysäköintialueen pitkäaikainen maamerkki, suosta nostettu turvepilari jouduttiin poistamaan elokuussa 2022. Uusi turvepilari löytyy nyt Nelostien varrelta, Karoliinan Kestikievarin pihasta (Kuusirinne 11, Joutsa). Paalun pystytti Joutsan kunta yhteistyössä Leivonmäen kansallispuiston ystävät ry:n kanssa. Turvepilari  paljastettiin juhlallisin menoin 16.7.2023. Pilarin alimmat turvekerrokset ovat syntyneet Pajusuossa tuhansia vuosia sitten. Tutustu turvepilariin tarkemmin tämän videon avulla (youtube.com).

 

Leivonmäen kansallispuisto 20-vuotta

Leivonmäen kansallispuiston 20-vuotisjuhlalogo.(Julkaistu 12.6.2023)

Kansallispuiston 20-vuotisjuhlatapahtuma vietettiin Letkaliiterissä sunnuntaina 11.6.2023 musiikillissa merkeissä. Kiitos kaikille mukana olleille!

Koskikaran kierroksen uudet luontopolkutaulut pystytettiin torstaina 8.6.2023 Osuuskauppa Keskimaan Ilo auttaa -kampanjan tuella. Taulut kertovat Rutajoen mielenkiintoisesta historiasta ja eläimistöstä. Tutustu Koskikaran kierrokseen.

Tutustu muihin Leivonmäen kansallispuiston ystävät ry:n järjestämiin juhlavuoden tapahtumiin (leky22webnode.fi).

Kirveslammen pysäköintialueen turvepaalu poistettiin

(Julkaistu 31.8.2022)

Kirveslammen pysäköintialueella seissyt 19-vuotias turvepaalu on poistettu. Se oli mennyt huonoon kuntoon, eikä myöskään voinut jäädä samaan paikkaan pysäköintialueen uudelleenjärjestelyjen takia. Joutsan kunta selvittää parhaillaan mahdollisuutta pystyttää uusi turvepaalu valtatie 4:n varteen. Turvepaalu on ollut varmasti monelle mieleenpainuva maamerkki. Sitä voi muistella esimerkiksi tämän Leivonmäen kansallispuiston ystävät ry:n julkaiseman videon avulla (youtube.com).

Uutisia Leivonmäeltä

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Hyvinvointitekoja Keski-Suomessa

Metsähallitus on mukana Keski-Suomen monialaisessa hyvinvoinnin asiantuntijaverkostossa (KEHO, kehofinland.fi). Metsähallituksen tavoitteena yhteistyölle on innostaa ihmisiä liikkumaan luonnossa ja vahvistaa heidän luontosuhdettaan ja sitä kautta lisätä arkiliikunnan määrää ja edistää kansanterveyttä. Lisäksi yhteistyöllä pyritään edistämään viherjatkumoa ja parantamaan palvelupolkua Jyväskylän seudun lähiluonnosta kansallispuistoihin (Etelä-Konnevesi, Isojärvi, Leivonmäki, Pyhä-Häkki, Salamajärvi). Yhteistyö on osa Metsähallituksen terveyden edistämisen ohjelmaa "Hyvinvoiva luonto, hyvinvoiva ihminen", joka ulottuu vuoteen 2025 saakka.