Ajankohtaista Leivonmäellä

9.1.2024
Koskikaran kierros ja Rutalahden yhdysreitti on suljettu Korvenkosken sillalle ja sen ympäristöön kertyneen paannejään takia.

Retkilatu on avattu

(Julkaistu 2.2.1024)

Joutsan kunta ylläpitää Leivonmäellä retkilatua. Latu on luonteeltaan erämaalatu ja sitä hoidetaan epäsäännöllisesti. Tarkista latutilanne Joutsan kunta.

Koskikaran kierros ja Rutalahden yhdysreitti suljettu

(Julkaistu 9.1.2024)

Vuodenvaihteen kovat pakkaset ovat jälleen muodostaneet Korvenkosken sillalle hyydepadon ja jäätä on kerrostunut sekä sillalle että ympäröivään maastoon ja polulle. Sillan ylittämisen turvallisuutta ei näissä olosuhteissa voida taata, joten se on toistaiseksi poissa käytöstä. Tämä katkaisee siis sekä Koskikaran kierroksen että Rutalahden yhdysreitin käytön.


 

Vinkit talven retkille

(Julkaistu 7.11.2023, päivitetty 9.1.2024)

Leivonmäen kansallispuiston pysäköintialueista talvikunnossapidon piirissä ovat kaikki pysäköintialueet. Huomioithan kuitenkin, että aurauksissa voi esiintyä viivettä. Täältä löydät pysäköintialueiden tarkemmat tiedot ja osoitteet.

Kansallispuiston taukopaikat ovat käytettävissä ympäri vuoden, mutta lumityöt ovat kävijöiden omalla vastuulla. Reiteillä on syytä varautua sääolojen mukaan lumeen, jäähän tai märkyyteen. Talviretkellä oleellista on varautuminen, lue parhaat vinkit retkeilyn ABC:stä.

Reiteistä ainakin osuus Selänpohjan pysäköintialueelta Lintuniemen kotalaavulle pysyy yleensä auki tallattuna, usein Joutsniemeen saakka. Leivonmäen kansallispuistossa on oivat maastot liukulumikenkäilyyn, metsäsuksilla hiihtelyyn ja lumikenkäilyyn. Koskikaran kierros ja Rutalahden yhdysreitti on pois käytöstä Rutajoen Korvenkoskeen kehittyneen hyydepadon takia.

Kansallispuiston yhteistyöyrittäjien tarjoamat palvelut majoituksesta ruokapalveluihin ja välinevuokraukseen löydät täältä.

Tulosta tai lataa mukaasi Leivonmäen kansallispuiston esitekartta (pdf, 2,1 Mt, julkaisut.metsa.fi).

Virtavesikunnostusta Koskikaran kierroksella

(Julkaistu 11.9.2023)

Heti Koskikaran kierroksen alussa ylitetään pieni ja kaunis Hiilenpuro, jonka vesi on lähdevaikutteista ja siten kesälläkin muita vesiä viileämpää. Puron Rutajokeen laskevaa alaosaa on vuosien mittaan suoristettu ja perattu. 11.-15.9.2023 puron alaosaa kunnostetaan lisäämällä siihen kiviä, puuta ja soraa. Työssä käytetään pientä metsäkonetta. Kunnostuksen tavoitteena on palauttaa puron alajuoksukin lähemmäs luonnontilaa. Mutkat, kivikot ja peitteisyys purossa luovat tärkeitä piilopaikkoja taimenen poikasille. Samalla tavoitellaan vesikasvien ja -hyönteisten palatumista ja monimuotoisuuden paranemista. Rutajoki on tärkeä Päijänteen taimenen kutujoki. Koskikaran kierros on kunnostuksen aikana käytettävissä tavalliseen tapaan.

Leivonmäen kansallispuisto sai kestävän matkailun Sustainable Travel Finland merkinSUSTAINABLE TRAVEL FINLAND.

(Julkaistu 1.9.2023)

Leivonmäen kansallispuisto on saanut valtakunnallisen Visit Finlandin myöntämän kestävän matkailun Sustainable Travel Finland -merkin. Merkki kertoo Leivonmäen kansallispuiston pitkäjänteisestä työstä vastuullisuuden ja kestävyyden eteen. Jatkossa Leivonmäen kansallispuistossa tullaan kiinnittämään erityistä huomiota esimerkiksi saavutettavuuden parantamiseen ja esteettömien palveluiden löydettävyyteen.

Sustainable Travel Finland on ns. sateenvarjomerkki, joka kerää alleen Suomen matkailun vastuulliset toimijat. Merkin saanut toimija on kestävän matkailun edelläkävijä ja pyrkii kaikessa toiminnassaan vähentämään toiminnan haitallisia vaikutuksia ympäristöönsä niin globaalisti kuin paikallisesti. Merkki myönnetään määräajaksi ja se edellyttää toiminnan jatkuvaa kehittämistä kohti ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävämpää ja vastuullisempaa matkailua.

Uusi turvepilari löytyy nyt Leivonmäeltä Nelostien vierestä

Pilarikehikon sisällä yli kolme metriä korkea turvepaakku. Kuoro esiintymässä pilarin edessä.(Julkaistu 1.8.2023)

Kirveslammen pysäköintialueen pitkäaikainen maamerkki, suosta nostettu turvepilari jouduttiin poistamaan elokuussa 2022. Uusi turvepilari löytyy nyt Nelostien varrelta, Karoliinan Kestikievarin pihasta (Kuusirinne 11, Joutsa).

Paalun pystytti Joutsan kunta yhteistyössä Leivonmäen kansallispuiston ystävät ry:n kanssa. Turvepilari  paljastettiin juhlallisin menoin 16.7.2023. Pilarin alimmat turvekerrokset ovat syntyneet Pajusuossa tuhansia vuosia sitten. Tutustu turvepilariin tarkemmin tämän videon avulla (youtube.com).

Leivonmäen kansallispuisto 20-vuotta

Leivonmäen kansallispuiston 20-vuotisjuhlalogo.(Julkaistu 12.6.2023)

Kansallispuiston 20-vuotisjuhlatapahtuma vietettiin Letkaliiterissä sunnuntaina 11.6.2023 musiikillissa merkeissä. Kiitos kaikille mukana olleille!

Koskikaran kierroksen uudet luontopolkutaulut pystytettiin torstaina 8.6.2023 Osuuskauppa Keskimaan Ilo auttaa -kampanjan tuella. Taulut kertovat Rutajoen mielenkiintoisesta historiasta ja eläimistöstä. Tutustu Koskikaran kierrokseen.

Tutustu muihin Leivonmäen kansallispuiston ystävät ry:n järjestämiin juhlavuoden tapahtumiin (leky22webnode.fi).

Uutisia Leivonmäeltä

Hyvinvointitekoja Keski-Suomessa

Metsähallitus on mukana Keski-Suomen monialaisessa hyvinvoinnin asiantuntijaverkostossa (KEHO, kehofinland.fi). Metsähallituksen tavoitteena yhteistyölle on innostaa ihmisiä liikkumaan luonnossa ja vahvistaa heidän luontosuhdettaan ja sitä kautta lisätä arkiliikunnan määrää ja edistää kansanterveyttä. Lisäksi yhteistyöllä pyritään edistämään viherjatkumoa ja parantamaan palvelupolkua Jyväskylän seudun lähiluonnosta kansallispuistoihin (Etelä-Konnevesi, Isojärvi, Leivonmäki, Pyhä-Häkki, Salamajärvi). Yhteistyö on osa Metsähallituksen terveyden edistämisen ohjelmaa "Hyvinvoiva luonto, hyvinvoiva ihminen", joka ulottuu vuoteen 2025 saakka.

Vinkit retkeilyyn

Luminen männynoksa.

Talvella kannattaa pitää puhelin lämpimänä ja varavirtalähde mukana. Katso myös muut vinkit talviretkeilyyn: Retkeilyn ABC.