Vietä iloinen retkipäivä perheen kanssa keskisuomalaisessa maisemassa! Pakkaa mukaan eväät ja patikoi Leivonmäen turvallisia ja helppokulkuisia polkuja ja pitkospuureittejä pitkin järvien, harjujen ja soiden kirjomaan metsäluontoon.

Osassa aluetta liikkuminen on rajoitettua tiettynä vuodenaikana. Tarkistathan asian ennen retkelle lähtöä.

Luontopolut

Leivonmäen kauniiseen kansallispuistoon tutustut kätevimmin luontopoluilla. Koskikaran kierros (3,5 km) esittelee alueen rikasta luontoa, ja Luupään lenkki (2,2 km) kertoo seudun geologiasta ja jääkauden jäljistä. Poluilla tulevat tutuiksi muun muassa supat, harjut, siirtolohkareet sekä puiston tunnuseläin kehrääjä. Luupään lenkin geologiseen polkuun sisältyy koululaisille tarkoitettuja tehtäviä sekä opettajan käsikirja. Lue lisää koululaisille tarkoitetuista luontopoluista ja myös muista Leivonmäen reiteistä.

Luupään lenkin osuus Harjujärven rannalta Turasenlammille (700 m) sopii myös lastenvaunujen kanssa tai pyörätuolilla avustajan kanssa liikkuville retkeilijöille. Harjujärven rannan keittokatos on esteetön.

Retkeilijä polulla aurinkoisessa mäntymetsässä.

Patikointi

Kansallispuistossa on yhteensä noin 28 km merkittyjä reittejä, joista voit valita itsellesi tai perheellesi sopivan. Reitit ovat rauhallisia, ja niitä on helppo seurata maastossa. Puistossa on kolme ympyräreittiä sekä muita reittejä (1,5–11 km), joita pitkin pääset tutustumaan Leivonmäen harjuihin, soihin ja metsiin.

Laavu ja nuotiopaikka kesäisessä metsässä. Laavulla on retkeilijöitä.

Marjastus ja sienestys

Hae pöytääsi todelliset lähiherkut – kotimaiset ruokasienet ja metsämarjat. Marjastus ja sienestys on puistossa sallittua lukuun ottamatta Haapasuon rajoitusosaa lintujen pesimäaikaan 15.4.–15.7.

Kolme lasta keräämässä sieniä metsässä.

Muut aktiviteetit

  • Lintujen tarkkailu: Haapasuonharju on kansallispuiston tunnuseläimen, kehrääjän, merkittävimpiä reviirialueita Keski-Suomessa. Laajan Haapasuon linnustoa pääset tarkkailemaan Kirveslammin kierroksen varrella sijaitsevasta lintutornista.

Retkeilijä katselee kiikareilla lintutornista. Taustalla aukenee kesäinen suomaisema ja pitkospuureitti.

  • Lumikenkäily: Lumikenkäily on hauska tapa tutustua talviluontoon. Vuokraa lumikengät ja kokeile!
  • Maastopyöräily: Maastopyöräily on sallittu jokaisenoikeudella rajoitusosia lukuun ottamatta. Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkuvat. Leivonmäen kansallispuistossa on myös 22 km pitkä maastopyöräilyreitti. Tutustu maastopyöräilyreittiin.

  • Melonta ja soutu: Keinahtele Rutajärven laineilla meloen tai soutaen. Veneen voit laskea vesille Harjunlahdesta tai Haapalahdesta. Yöpyä voit Niinisaaren laavulla. Rutajoki on niin voimakkaasti perattu ja padottu, että sitä ei voi meloa.
  • Nähtävyydet ja näköalat: Kirveslammen kierroksen (1,7 km) varrella sijaitsevasta luontotornista näet Haapasuon maisemat linnun silmin. Joutsniemen harjuniemeltä avautuu komea näköala Rutajärvelle. Myös Haapasuonharjulla voi nauttia kauniista maisemista.
  • Oppimaan luontoon: Oivallinen paikka luontoretkille, ympäristökasvatukselle ja muutaman päivän luontoleirikouluille. Viitoitetut polut vievät luonnon helmaan, tulentekopaikoille, laavulle ja telttailualueelle. Luupään lenkin (2,2 km) geologiseen polkuun sisältyy koululaisille tarkoitettuja tehtäviä. Lue lisää
  • Uinti: Virallista uimarantaa ei ole, mutta Joutsan kunnan Harjulahden uimaranta rajoittuu kansallispuistoon.
  • Vapaaehtoistyö: Vapaaehtoisena pääset nauttimaan Leivonmäen kauniista maisemista ja tekemään tärkeää työtä Suomen upeimman luonnon hyväksi. Kansallispuistossa toimii aktiivisesti Leivonmäen kansallispuiston ystävät ry (leky22.webnode.fi).