Haluatko tukea Suomen upeimman luonnon hoitoa ja kunnostusta vapaaehtoisena? Vapaaehtoisena pääset nauttimaan Kolin kansallispuiston upeista maisemista luonnonhoitotöiden lomassa sekä kokemaan kansallispuiston rauhoittavan ja rentouttavan vaikutuksen.

Tapahtumat

Kolin kansallispuiston ajankohtaiset vapaaehtoistapahtumat löydät Kolin tapahtumakalenterista. Tutustu myös kaikkien kansallispuistojen vapaaehtoistapahtumiin.

Kasken poltto, kaskiviljely ja sadonkorjuu

Kolin kansallispuistossa poltetaan vuosittain kaski. Kasken polttoon, kaskiviljelyyn ja sadonkorjuuseen ovat tervetulleita osallistumaan kaikki halukkaat. Kesän kaski pyritään polttamaan ennen juhannusta. Kaskialalla viljellään naurista ja ruista. Nauris kylvetään perinteiseen tapaan juhannuksen jälkeen ja ruis elokuussa. Nauriit nostetaan ennen maan routaantumista. Ruissato korjataan vuoden kuluttua kylvöstä syyskuussa.

Kaksi talkoolaista kaskenpoltossa. Ruovikko vihertää, savu nousee maasta.

Kaskiperinnetapahtuminen tarkoista ajankohdista ilmoitetaan Kolin ajankohtaista-sivulla sekä Kolin kansallispuiston Facebook-sivulla (facebook.com). Lisätietoja saa Kolin luontokeskus Ukosta: ukko(at)metsa.fi puh. 0206 39 5654.

Laiduneläinten paimennus

Kolin kansallispuistossa sijaitsevilla Lakkalan ja Seppälän pientiloilla on kesäisin paimenia huolehtimassa luonnonhoitajaeläinten päivittäisistä tarpeista. Kesän paimenviikot ovat varattavissa tammikuussa, jolloin tarkemmat varausohjeet kerrotaan Kolin ajankohtaista-sivulla.

Talkooleirit

Talkooleirejä järjestetään toisinaan Kolin kansallismaisemassa yhteistyössä eri järjestöjen kanssa. Leiriläiset tekevät monipuolisia luonnonhoitotöitä yhdessä Metsähallituksen ja järjestön henkilökunnan kanssa omaksi iloksi ja luonnon hyväksi. Talkooleiristä löydät lisätietoja Kolin tapahtumakalenterista.

Ryhmät

Päivä töissä kansallispuistossa

Ryhmä osallistuu Metsähallituksen työntekijöiden mukana luonnon virkistyskäytön ja luonnonhoitotöihin Kolin kansallispuistossa. Työlajit vaihtelevat vuodenajan mukaan. Ohjelmassa voi olla esimerkiksi polttopuuhuoltoa, kaskenpolttoa ja viljelyä, niittoa ja heinän seivästystä tai laiduneläinten hoitoa. Sopii esimerkiksi leirikouluille, oppilaitoksille, yhdistyksille ja seuroille. Oppilaitokset voivat myös järjestää näyttökokeita ja kursseja Kolin kansallispuistossa. Lisätietoja saa luontokeskus Ukosta: ukko(at)metsa.fi puh. 0206 39 5654.

Vapaaehtoistoiminta

Tutustu myös kaikkien kansallispuistojen vapaaehtoistapahtumiin.