Ajankohtaista Kolilla

1.10.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Koronavirusrajoitukset tiukentuneet

(Päivitetty 22.1.2021)

Pohjois-Karjalan maakunta on koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa. Myös Kolin luontokeskus Ukossa noudatetaan tiukentunutta viranomaisohjeistusta, jonka mukaan yli 20 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty 22.2.2021 saakka. Auditorio Vaarasalia vuokrataan siis enintään 20 henkilön tilaisuuksiin edellyttäen turvavälien ja hygieniaohjeistusten noudattamista.
Muistathan luontokeskusvierailulla noudattaa kahden metrin turvaväliä, käyttää kasvomaskia ja huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta.

Lisätietoja

Kahvila Eväsretket suljettu 18.2.2021 saakka

(Päivitetty 8.1.2021)

 • Kolin luontokeskus Ukon tiloissa toimiva Kahvila Eväsretket on suljettu hiljaisen sesongin ja koronan vuoksi 11.1.–18.2.2021. Kahvilassa palvelee kuitenkin koko ajan laadukas kahviautomaatti, josta saa perus- ja erikoiskahvit, kuumaa mehua ja kaakaota.
 • Hiihtolomakaudella 19.2.–14.3. kahvila on jälleen avoinna joka päivä luontokeskuksen aukioloaikoina ma–la klo 10–17 ja su klo 10–15.

Huippujen lumikenkäreittiä ei ole merkitty vielä maastoon

(Päivitetty 6.1.2021)

 • Huippujen lumikenkäilyreittiä ei ole vielä päästy pohjustamaan ja merkitsemään maastoon. Maastossa on lunta lumikenkäilyä varten vähänlaisesti ja lumi on rakenteeltaan kevyttä pakkaslunta, josta lumikengät menevät helposti läpi. Lunta pitää sataa lisää vielä noin 10 cm, jotta reitti saadaan käyttökuntoon. 
 • Huippujen kierros, Uuron kierros ja Mäkrän kierto ovat tällä hetkellä kuljettavissa ilman lumikenkiä, mutta nastakengistä tai kunnon liukuesteistä on todella paljon apua portaissa ja liukkailla reitinpätkillä. Varsinkin Ukko-Kolin huipulle vievät portaat (risteystolpalta 65) ja Pääministerin tulentekopaikan takaa laskeutuvat portaat (risteystolpalta 10) ovat erittäin liukkaat ja haastavassa kunnossa. Portaissa ei ole talvikunnossapitoa.  
 • Suositeltava talvireitti huipuille kulkee radiomaston kulmalta risteyksestä nro 11 mukaillen kesäreittiä. Reitin voit tarkastaa Huippujen lumikenkäilyreitin reittiesitteestä (julkaisut.metsa.fi) sivulta 2.

Kolilla lunta vähänlaisesti ja jäät heikkoja

(Päivitetty 6.1.2021)

 • Kolilla on lunta noin 25 cm. Järvien jäät ovat erittäin ohuet varsinkin isoissa järvissä ja Pielisellä liikkumista on syytä toistaiseksi välttää. 

Alkutalven olosuhteet Kolilla

(Päivitetty 28.12.2020)

 • Järvien jäät ovat ohuet, joten jäille menoa ei suositella.
 • Kolille on satanut jo ohut lumipeite. Lämpötilat vaihtelevat edelleen nollan asteen molemmin puolin, joten varsinkin kalliopinnat ja portaat voivat olla erittäin liukkaita. Alkutalvesta olosuhteet vaihtelevat muutenkin nopeasti, joten otathan tämän huomioon retkeilyvarustuksessasi ja varaathan mukaan varsinkin kunnolliset jalkineet, mielelään nastakengät tai liukuesteet. 
 • Portaissa yläpihalta Ukko-Kolille risteyksestä nro 65 ylös ei ole talvikunnossapitoa. Talvireitti huipuille kulkee radiomaston kulmalta risteyksestä nro 11 mukaillen kesäreittiä. Reitin voit tarkastaa Huippujen lumikenkäilyreitin reittiesitteestä (julkaisut.metsa.fi) sivulta 2.

Kolin luontokeskus Ukko on jälleen avoinna

(Päivitetty 28.12.2020)

Sikosalmen vetolossi pois käytöstä

(Päivitetty 8.12.2020)

 • Herajärven kierroksen varrella oleva Sikosalmen vetolossi on poistunut käytöstä talven 2020-2021 ajaksi. Herajärven jääpeitteen myötä myös Sikosalmen vetolossi on jäätynyt paikoilleen. 
 • Sikosalmea ei kannata lähteä ylittämään jäätä pitkin, sillä vesi virtaa kapeassa salmessa Herajärvestä kohti Eteläpäänselkää ja sen myötä jääpeite pysyy ohuena läpi talven.

Ikolanahon lähde ja Jeron kaivo käyttökiellossa

(Päivitetty 1.10.2020)

 • Ikolanahon lähde ja Jeron vuokratuvan kaivo ovat käyttökiellossa. Vettä ei tule juoda edes keitettynä.
 • Herajärven kiertäjien on syytä täyttää vesivarannot Kolin luontokeskus Ukossa ja tarvittaessa täydentää vesivarantoja Myllypurosta. Myllypuron vesi tulee keittää ennen juomista. Kolin mäkisessä ja raskaassa maastossa kannattaa kantaa vettä reilusti mukana, ettei vesi pääse matkan varrella loppumaan. Vedenottopisteitä varsinkin pohjoisen Herajärven kierroksen varrella on rajallinen määrä. 
 • Jeron ja Ikolanahon vuokratupien asukkaiden kannattaa tuoda mukanaan juomavettä.  Juomavettä voi tarvittaessa hakea myös Kolin luontokeskus Ukosta.

Uutisia Kolilta

Tupien varaukset

Kansallispuiston vuokratuvat ovat varattavissa nyt Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).

  Kolin kansallispuisto

  @Luontoonfi #kolinkansallispuisto