Ajankohtaista Kolilla

3.3.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Retkeilyreitit vaihtelevassa ja haastavassa kunnossa

(Päivitetty 17.4.2021)

Otathan huomioon retkeilyvarustuksessasi, että olosuhteet vaihtelevat keväisin nopeasti. Varaa mukaan kunnolliset, mielellään pitkävartiset, jalkineet. Vaihtoehtoisesti voit estää lumen joutumista kenkään käyttämällä säärystimiä. Lisäksi suosittelemme varaamaan mukaan nastat tai liukuesteet. Myös kävelysauvoista on apua epätasaisilla, jäisillä ja lumisilla poluilla.

Kolin reitit ovat paikoin erittäin liukkaita ja paikoin pehmeitä tai upottavia. Mäkrän kierrolle kannattaa lähteä P2 pysäköintialueelta lähtevää hiihtoladun uraa pitkin. Latujen kunnostus on lopettettu viime viikolla, ja vielä toistaieksi latupohjat palvelevat kävelijöitä hyvin. Polkujen ulkopuolella maastossa on edelleen paljon pehmeää lunta, eikä hanki kantoa ole.

Hiihtolatujen kunnostus on lopetettu

(Päivitetty 12.4.2021)

Lisätietoja Kolin laduista (koli.fi).

Huippujen lumikenkäreitin merkinnät poistettu maastosta

(Päivitetty 9.4.2021)

Kolin luontokeskus Ukon pihapiiristä lähtevä Huippujen lumikenkäilyreitin maasto-opasteet on kerätty pois. Reitin varrella on paikoitellen jo näkyvissä sulaa kalliota, jonka lisäksi reitin kunto lumisemmilla osuuksilla on vaihteleva, osin erittäin haastava.

Vakiintuneiden reittien ulkopuolella hanki kannattelee lumikenkäilijää enää aamuisin, jos yöllä on ollut pakkasta. Päivisin hanki pehmenee ja myös lumikengillä voi upota syvälle hankeen, mikä tekee lumikenkäilystä erittäin raskasta. Maastossa lunta on keskimäärin 40 cm.

Kolin luontokeskus Ukon maksuttomat näyttelyt

(Päivitetty 4.4.2021)

Ukon alakerran galleriatilassa on esillä taidemaalari Tapani Ahtosen näyttely Vaalean linnun aika 22.5.2021 asti.

Ukon alakerran rappukäytävällä on esillä Emmi Jormalaisen kuvituksia kirjasta Eksyksissä 30.6.2021 asti.

Ukon 2. kerroksessa on esillä Leena Jarvan Lumikuvia -puupiirrosnäyttely 30.4.2021 asti.

Koronavirustilannetta seurataan luontokeskus Ukon osalta

(Päivitetty 26.3.2021)

Pohjois-Karjala on siirtynyt koronavirusepidemian kiihtymisvaiheeseen. Kolin luontokeskus Ukko on toistaiseksi avoinna, mutta suljemme tarvittaessa luontokeskuksen ilman erillisvaroitusta aluejohdon päätöksellä tai mikäli maakunta siirtyy epidemian leviämisvaiheeseen huolehtiaksemme niin asiakkaiden kuin henkilökunnankin turvallisuudesta. Myös lyhytaikainen sulkeminen on mahdollista, mikäli riittäviä turvavälejä ei muuten voida taata. Tarkistathan koronavirusohjeet ennen luontokeskusvierailua.

Lisätietoja

Koli-Vuonislahti jäätie suljettu

(Päivitetty 26.3.2021)

Kolin ja Vuonislahden välillä kulkeva jäätie (koli.fi) on pehmennyt viime päivien lämpöaallon vuoksi ja on suljettu tältä talvelta. 

Kolilla sivutiet pehmeitä ja haastavia autoille

(Päivitetty 27.3.2021)

Kelien nopea lämpeneminen Kolilla on sulattanut lunta vauhdilla, jonka vuoksi erityisesti sivutiet ovat monin paikoin haastavassa kunnossa. Yöpakkasien puuttuessa varsinkin Jerontie ja Rantatie menevät erittäin pehmeiksi ja auton kanssa voi helposti jäädä jumiin. Suosittelemme keväällä Kolilla autoilevia ajamaan varovasti ja käyttämään ensisijaisesti pääteitä.

Kahvila Eväsretket suljettu toistaiseksi

(Päivitetty 15.3.2021)

Kolin luontokeskus Ukon tiloissa toimiva Kahvila Eväsretket on suljettu toistaiseksi hiljaisen sesongin ja koronan vuoksi. Poikkeukset ovat kuitenkin mahdollisia, tarkista aukiolot Kahvila Eväsretket (kalastusretket.fi). Kahvilassa palvelee koko ajan laadukas kahviautomaatti, josta saa perus- ja erikoiskahvit, kuumaa mehua ja kaakaota.

Kolin pysäköintiratkaisujen hyväksytty yleissuunnitelma 

(Päivitetty 23.2.2021)

Metsähallitus on hyväksynyt Kolin pysäköintiratkaisujen yleissuunnitelmaselosteen: Yleissuunnitelmaseloste Kolin matkailualueen pysäköintiratkaisut (pdf 2,9 Mt) 

Sikosalmen vetolossi pois käytöstä

(Päivitetty 8.12.2020)

  • Herajärven kierroksen varrella oleva Sikosalmen vetolossi on poistunut käytöstä talven 2020-2021 ajaksi. Herajärven jääpeitteen myötä myös Sikosalmen vetolossi on jäätynyt paikoilleen. 
  • Sikosalmea ei kannata lähteä ylittämään jäätä pitkin, sillä vesi virtaa kapeassa salmessa Herajärvestä kohti Eteläpäänselkää ja sen myötä jääpeite pysyy ohuena läpi talven.

Ikolanahon lähde ja Jeron kaivo käyttökiellossa

(Päivitetty 1.10.2020)

  • Ikolanahon lähde ja Jeron vuokratuvan kaivo ovat käyttökiellossa. Vettä ei tule juoda edes keitettynä.
  • Herajärven kiertäjien on syytä täyttää vesivarannot Kolin luontokeskus Ukossa ja tarvittaessa täydentää vesivarantoja Myllypurosta. Myllypuron vesi tulee keittää ennen juomista. Kolin mäkisessä ja raskaassa maastossa kannattaa kantaa vettä reilusti mukana, ettei vesi pääse matkan varrella loppumaan. Vedenottopisteitä varsinkin pohjoisen Herajärven kierroksen varrella on rajallinen määrä. 
  • Jeron ja Ikolanahon vuokratupien asukkaiden kannattaa tuoda mukanaan juomavettä.  Juomavettä voi tarvittaessa hakea myös Kolin luontokeskus Ukosta.

Uutisia Kolilta

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.

Tupien varaukset

Kansallispuiston vuokratuvat ovat varattavissa nyt Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).

  Kolin kansallispuisto

  @Luontoonfi #kolinkansallispuisto