Varoitukset ja huomioitavaa

Saapuminen Kolille

Retkeilyn ajankohtaisia

Kolin luontokeskus Ukko

Retkeilyn ajankohtaisia

(Päivitetty 28.1.2023)

Asiakasneuvojien vinkit talviretkeilyyn

Kolin reitit

Kolin kansallispuistossa kulkevia reittejä ei talvikunnossapidetä. Osa suosituimmista reiteistä voi kuitenkin tallautua avoimiksi. Yleensä hyvin tamppautuneita polkuja kulkee Ukko-Kolilta aina Ikolanahoon asti, mutta säätä kannattaa seurata, sillä rankka lumisade peittää polustot nopeasti.

Kylän polun talvireitti on merkitty maastoon sinisillä kuitunauhoilla. Reitti ajetaan tarvittaessa arkisin moottorikelkalla lumen tamppaamiseksi ja sitä pitkin pääsee kävelemään Kolin kylän ja Yläpihan välillä ilman lumikenkiä. Reitin tamppaamisessa voi myös esiintyä viivettä. Suosittelemme varautumaan kävelyretkelle tukevilla nastakengillä tai liukuesteillä.

Reitit Kolilla ovat pääosin vaativia, kivikkoisia, juurakkoisia ja mäkisiä. Liikkuminen Kolin kansallispuiston reiteillä tapahtuu kulkijan omalla vastuulla. Tutustu myös yhteistyötahojemme välinevuokrausmahdollisuuksiin.

Lumikenkäily ja liukulumikenkäily Kolilla

Huippujen lumikenkäilyreitti on avattu kaudelle 2022-2023. Reitti on merkitty maastoon sinisillä heijastinviitoilla ja sen suositeltu kulkusuunta on vastapäivään. Huomioithan, että reitti on tarkoitettu vain lumikenkäilyyn. Lataa Huippujen lumikenkäilyreitin reittiesite ja kartta.

Liukulumikenkiä emme suosittele Kolin huippujen läheisyydessä liikkumiseen turvallisuussyistä. Liukulumikenkä soveltuu hyvin tuoreelle ja puuterimaiselle lumelle ja koskemattomalle hangelle maltillisen mäkiseen maastoon. Tällaisia maastoja löydät kansallispuistosta Vaaralanaholta, Mäkränaholta, Jauholanvaaran tuntumasta ja kauempaa esimerkiksi Räsävaaran lähistöltä.

Tutustu yhteistyötahojemme välinevuokrausmahdollisuuksiin.

Hiihtäminen ja laskettelu Kolilla

Kolin alueelle ajetaan talveksi latuja lumitilanteen mukaan. Kansallispuiston alueella laduista kulkee vain pieni osa. Tarkasta Kolin ajantasainen latutilanne (koli.fi). Toivomme, että pohjustetuilla laduilla ei käveltäisi, jotta latujen pohjustus- ja ajotyö ei menisi hukkaan. Kolin kansallispuistossa voi myös lasketella (koliski.fi).

Pyöräily Kolilla

Kolin kansallispuistossa pyöräily on sallittu ainoastaan ajoteillä. Pyöräilyä rajoitetaan, koska Kolin kansallispuisto on jyrkkäpiirteinen, reitit vaativia ja vilkkaasti kuljettuja ja maasto herkästi kuluvaa. Tarkasta Kolin ohjeet ja säännöt ennen retkelle lähtemistä.

Vinkki: Hyvän 20km:n pyöräilylenkin saat polkemalla Ylä-Kolintieltä etelään Jerontielle, josta edelleen Kotaniementielle ja Pienen-Mäkräntielle. Pienen-Mäkräntieltä käännytään pohjoiseen ja jatketaan Rantatietä Merilänrannantielle, josta voi palata takaisin Ylä-Kolintielle. Huomioi, että ajoteillä liikkuu paljon autoilijoita.

Tulenteko ja tulentekopaikat

Tarkasta aina ennen tulentekoa voimassaolevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi). Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. 

Kolin luontokeskus Ukon vieressä sijaitsevaa Pääministerin tulentekopaikkaa lukuun ottamatta kaikilta karttaan merkatuilta tulentekopaikoiltamme pitäisi löytyä rankapuuta, jota retkeilijä voi itse sahata ja pilkkoa nuotion tekemistä varten.

Tutustu tarkemmin alueen karttoihin ja palvelurakenteisiin.

Vedenottopaikat ja kaivot

Ikolanahon lähde ja Jeron vuokratuvan kaivo ovat käyttökiellossa. Vettä ei tule juoda edes keitettynä. Juomavettä voi tarvittaessa hakea Kolin luontokeskus Ukosta. Ukon ollessa suljettuna vettä voi hakea Break Sokos Hotel Kolilta (sokoshotels.fi).

Lue lisää Herajärven kierroksen juomavedestä ja Kolin kansallispuiston juomavedestä.

Saapuminen Kolille talvella

(Päivitetty 13.1.2023)

Talviaikaan suosittelemme saapumista Kolille asfaltoidun Kolintien (tie numero 504) kautta, vaikka navigaattori neuvoisi muuta. Jerontietä (nro 15735) tai Rantatietä (nro 5046) ei ole päällystetty, joten ne voivat olla haastavia erityisesti suurille kulkuneuvoille.

Kaikkia retkeily- ja puistoalueiden teitä tai pysäköintialeuita ei talvikunnossapidetä. Tarkasta ennen retkelle lähtöä, mitkä pysäköintialueet ovat käytettävissä. Myös vaihteleva talvisää on hyvä huomioida talvella retkeillessään.

Osalla pienistä teistä voi esiintyä aurausviivettä. Talviretkeilijän on hyvä varata autoonsa matkaan lapio ja esimerkiksi pieni pussi hiekoitushiekkaa lumisten teiden tai jäisten mäkien varalta. Teiden auraustilannetta pohtiessasi voit myös tutustua teiden hoitoluokituksiin (vayla.fi) ja maanteiden kunnossapitoon (liikennetilanne.fintraffic.fi).

Näyttelyhaku Kolin Luontokeskus Ukon yläaulaan vuodeksi 2024 on auki 

(Päivitetty 1.1.2023)

Näyttelyhaku Kolin Luontokeskus Ukon yläaulaan vuodeksi 2024 on auki 1.1.-31.1.2023. 

Julkisilla yhteyksillä Kolin kansallispuistoon

(Päivitetty 17.12.2022)

Joensuusta Kolille pääsee laskettelukauden aikana lauantaisin ja sunnuntaisin Ski & Spa -bussilla (koliski.fi). Matka on tilattava ennakkoon edeltävänä päivänä.

Joensuun ja Kajaanin rautatieasemilta pääsee Ahmovaaraan asti bussilla. Ahmovaarasta on matkaa Kolin kansallispuistoon 9 km. Matkan Ahmovaarasta Kolin kansallispuistoon voi taittaa kävellen, pyörällä tai taksilla (kolintaksi.fi). Arkisin Ahmovaarasta Kolin kylälle pääsee myös etukäteen tilattavalla jatkobussiyhteydellä (koli.fi). Kolin kylältä retkeilijä voi suunnata Kylän polkua pitkin Kolin luontokeskus Ukolle ja edelleen Ukko-Kolin maisemapaikalle.

Lieksan rautatieasemalta Kolin kansallispuistoon pääsee etukäteen tilattavalla Kimppakyydillä (lieksa.fi).

Lue lisää Saapuminen-sivustolta.

Sikosalmen vetolautta Herajärven pohjoispään kierroksen varrella ei ole enää käytettävissä

(Päivitetty 18.11.2022)

Herajärven pohjoispään kierroksen varrella sijaitseva Sikosalmi alkaa jäätyä. Salmessa sijaitseva vetolautta on jähmettynyt Ahosaaren puolelle, eikä se ole enää käytettävissä. Lautta on käytettävissä jälleen ensi keväänä salmen sulamisen jälkeen, arviolta toukokuussa. Huomaathan, että Herajärven kierros on vaativa sulanmaan vaellusreitti, eikä reitillä ole talvikunnossapitoa.

Uudistunut Kolin luontokeskus Ukko avoinna yleisölle

(Päivitetty 21.9.2022)

Kolin luontokeskus Ukon alakerran tiloja uudistettiin tänä keväänä. Luontokeskus oli remontin ajan suljettu yleisöltä. Uudistuneista tiloista löytyy Retkipiste, asiakaspalvelupiste ja myymälä. Monipuolista ja eri tasoisille retkeilijöille sopivaa retkeilyinfoa löytyy jatkossa Kolin luontokeskus Ukon Retkipisteestä ja aulatiloista. Vierailijat voivat omatoimisesti tutustua eri tasoisiin reitteihin ja valita sopivan kohteen oman taitotasonsa mukaan. Vierailijat voivat myös hioa retkeily- ja vaellustaitojaan tutustumalla Retkipisteen toiminnallisiin sisältöihin. Myös Kolin päiväreittejä on uudistettu ja täydennetty uusilla luontopolkutauluilla. Lue lisää uudistuksistamme.

Asiakasneuvoja tarkastelemassa asiakkaiden jättämiä viestejä Retkipisteen Turinapuulla. Etualalla Roskattomasta retkeilystä kertova infotaulu.

Tarkasta metsäpalovaroitukset ja sää ennen retkeä

(Päivitetty 7.8.2022)

Tarkasta aina ennen retkeä voimassa olevat varoitukset ja sää (ilmatieteenlaitos.fi). 

  • Ukkosella on vältettävä korkeita vaaroja ja avointa maastoa. Kova myrskytuuli voi kaataa poluille puita.
  • Tulenteko ei ole jokamiehenoikeus, joten tulta ei voi tehdä mihin tahansa. Tulenteko on sallittu ainoastaan merkityillä, virallisilla tulentekopaikoilla, jotka on merkitty tulisymboleilla myös karttoihin.
  • Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana avotulenteko on kiellettyä. Kolin kansallispuiston alueella tulet saa tehdä metsäpalovaroituksen aikana ainoastaan Rinnetuvan kahdella katetulla ja hormillisella laavulla tai Herajärven kierroksen varrella sijaitsevalla Ryläyksen kodalla. Katto, hormi ja maasta irrallaan oleva tulisija ehkäisevät tulen ja kipinöiden leviämistä maastoon. Myös hormillisia ja katettuja tulisijoja käyttäessä tulee noudattaa erityistä varovaisuutta.
  • Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta.

Kolin luontokeskus Ukon vaihtuvien näyttelyiden kalenteri 2022–2023 on julkaistu

(Päivitetty 6.7.2022)

Kolin luontokeskus Ukon näyttelyhaku vuodelle 2023 on päättynyt ja vaihtuvien näyttelyiden kalenteri julkaistu. Kolin luontokeskus Ukon vaihtuvien näyttelyiden tilat sijaitsevat luontokeskuksen yläkerran aulatilassa ja alakerran lastennurkkauksessa. Yläkerran aulatilan vaihtuvat näyttelyt järjestetään yhteistyössä Kolin kulttuuriseura ryn (kolinkulttuuriseura.fi) kanssa. Näyttelyhaku vuodelle 2024 avataan vuodenvaihteessa 2022–2023. Tiedusteluita voi esittää suoraan Kolin kulttuuriseuralle.

​​​Kolin luontokeskuksen vaihtuviin näyttelyihin on vapaa pääsy. Yläkertaan pääsee myös hissillä. Tutustu Kolin luontokeskuksen näyttelyihin tarkemmin Kolin luontokeskus Ukon sivuilla.

Uutisia Kolilta