Kolin luontokeskus Ukko on avoinna 
Saapuminen Kolille
Kolin kansallispuiston reitit
Herajärven kierros
Vedenottopaikat: Jeron ja Ikolanahon kaivot ja lähteet käyttökiellossa
Tulenteko ja tulentekopaikat
Kyytöt, lampaat ja perinnemaisemat

Uudistunut Kolin luontokeskus Ukko on avoinna yleisölle

(Päivitetty 22.6.2022)

Kolin luontokeskus Ukon alakerran tiloja uudistettiin tänä keväänä. Luontokeskus oli remontin ajan suljettu yleisöltä. Uudistuneista tiloista löytyy Retkipiste, asiakaspalvelupiste ja myymälä. Monipuolista ja eri tasoisille retkeilijöille sopivaa retkeilyinfoa löytyy jatkossa Kolin luontokeskus Ukon Retkipisteestä ja aulatiloista. Vierailijat voivat omatoimisesti tutustua eri tasoisiin reitteihin ja valita sopivan kohteen oman taitotasonsa mukaan. Vierailijat voivat myös hioa retkeily- ja vaellustaitojaan tutustumalla Retkipisteen toiminnallisiin sisältöihin. Myös Kolin päiväreittejä uudistetaan. Reittejä täydennetään uusilla luontopolkutauluilla kuluvan kesän aikana. Lue lisää uudistuksistamme.

16.6.2022 alkaen Kolin luontokeskus Ukko on avoinna ma-la klo 10–19 ja su 10–17. Asiakaspalvelua saa tänä aikana:

Tietoa alueen palveluista ja karttoja löydät Luontoon.fi-sivuiltamme sekä Metsähallituksen Retkikartta.fi-palvelusta. Karttoja on myös mahdollista ostaa Kolin matkailuneuvonnan verkkokaupasta (koli.fi) ja Break Sokos Hotel Kolin (sokoshotels.fi) vastaanotosta.

Vuoden Luontokuvat 2021 -valokuvanäyttely esillä Kolin luontokeskus Ukossa 15.6.2.7.2022

(Päivitetty 14.6.2022)

Kolin luontokeskus Ukon yläkerran aulatilassa avautuu 15.6.2022 Vuoden Luontokuvat 2021 -valokuvanäyttely. Näyttelyn teokset kertovat luontomme moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista, sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Näyttelyn kuvat koostuvat Vuoden Luontokuvasta, kilpailun sarjavoittajista sekä muista kilpailussa palkituista kuvista.
 
Vuoden Luontokuvaksi 2021 valittiin Pekka Tuurin taidokas vedenalaiskuva ”Liskomies”. Pekka Tuuri on Vuoden Luontokuva -kilpailun historian viides kuvaaja, joka on pystynyt uusimaan voittonsa. Vuoden Luontokuvaksi valittu on henkeäsalpaava tilannekuva, joka poikkeaa tavanomaisista näkökulmista: Se tuo esiin myös vähemmän nähtyä elämää ympäriltämme. ”Vesiliskon maailma avautuu kuvassa hienona kokonaisuutena. Hääasuinen liskokoiras leijuu kutulammikossaan kuin avaruudessa. Vedenpinnan tuolla puolen maisemaksi piirtyy eläimen arkisempi ympäristö”, tuomaristo tunnelmoi voittokuvaa.
 
Vuonna 2021 Vuoden Luontokuvakilpailu järjestettiin 41. kerran. Vuoden Luontokuva -kilpailu keräsi tänä vuonna 13 110 kuvaa kaikkiaan 826 eri kuvaajalta. Vuoden Luontokuvat 2021 -näyttely kiertää eri puolilla Suomea (luontokuva.org) vuoden 2022 ajan. Kolin luontokeskus Ukossa näyttely on nähtävillä lauantaihin 2.7. saakka.

Näyttelyyn on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Kyytöt laitumella.

Kyytöt ja suomenlampaat ovat saapuneet Kolille kesälaitumelleen

(Päivitetty 11.6.2021)

Nurmeksen Kivikkolan tilan kyytöt, eli itäsuomenkarja avasivat laidunkauden Kolin kansallispuiston laitumilla viime viikolla. Kahdeksan kyyttölehmää vaeltaa Ollilan, Turulan ja Mattilan lähistön pelto- ja metsälaitumilla tämän kesän hoitamassa kansallispuiston perinnemaisemaa.  Maisema pysyy eläinten ansiosta avoimena ja elävänä. Suosittuja Paimenviikkoja järjestetään tänäkin kesänä Seppälän ja Lakkalan tiloilla eteläisessä kansallispuistossa. Lakkalan, Seppälän ja Mattilan laitumilla on mahdollista nähdä suomenlampaita. 

Muistathan, että eläimiä ei saa ruokkia millään, mikä ei kasva laitumella.

Juuri nyt kyyttöjä pääsee katsomaan Turulasta käsin, jonne pääsee esimerkiksi polkuja pitkin Kolin kylältä tai huipuilta päin. Jos saavut autolla, voit parkeerata Turulan, Ollilan ja Mattilan yhteiselle pysäköintialueelle mäen alle (Ylä-Kolintie 12) ja kävellä kyyttöjen luo tietä pitkin noin 300 m.

Suomenlampaita pääsee Kolilla ihailemaan Mattilan laitumen lisäksi Lakkalan ja Seppälän tilojen laitumilla. Seppälän ja Lakkalan pysäköintialueelta (Herajärven rantatie 36, Kontiolahti) on laitumille n. 1,5-2 km kävelymatka.

Kiskohissi epäkunnossa, P1:ltä kulku Yläpihalle hissin viereltä lähteviä portaita pitkin

(Päivitetty 8.6.2022)

P1:n ja Kolin luontokeskus Ukon välillä liikennöivä kiskohissi on epäkunnossa. Kulkeminen P1:ltä Yläpihalle tapahtuu toistaiseksi pelkästään jalkaisin P1:ltä lähteviä portaita pitkin. Huomioi, että portailta lähtevä kävelyreitti Yläpihalle risteää ajotien kanssa. Ole tietä ylittäessäsi varovainen. 

Lyhyt 15 min jättöliikenne on Yläpihalle sallittua matkatavaroiden toimittamiseksi hotellille. P
ysäköinti Yläpihalla on kielletty, lukuun ottamatta kahta esteetöntä pysäköintipaikkaa. Suosi kesäaikana julkisia yhteyksiä ja muita, pienempiä pysäköintialueitamme.

Yläpihalle pääsee myös maisemahissillä Ukko-Kolin rinteiden pysäköintialueelta (Rantatie 27, Lieksa). Katso maisemahissin (koli.fi) kulkuajat ja hinnat.

Infografiikka Ylä-Kolin pysäköintialueista.

Junalla ja vesibussilla Kolin kansallispuistoon

(Päivitetty 24.5.2022)

Suomen tunnetuimpiin kansallismaisemiin pääsee kesällä 2022 myös busseilla ja historiallisella juna-laivayhteydellä (koli.fi).

Vuonislahden rautatieasemalta on matkaa Kolille vesiteitse noin 10 kilometriä. Parinsadan metrin päässä Vuonislahden asemasta on satama, josta matka Kolille taittuu vesibussilla (koli.fi). Vesibussi M/Y Elektra risteilee 10.6.-21.8. välisenä aikana keskiviikosta maanantaihin Kolin, Vuonislahden ja Kelvänsaaren välillä. Vuonislahdesta saavutaan vesibussilla Kolin satamaan, josta voi ensimmäisten matkailijoiden ja karelianistitaiteilijoiden jalanjäljissä nousta Suomen vanhinta luontopolkua, eli Sataman polkua pitkin kohti Ukko-Kolin ikonisia maisemia.

Joensuun ja Kajaanin rautatieasemilta pääsee Ahmovaaraan asti myös bussilla. Ahmovaarasta on matkaa Kolin kansallispuistoon 9 km. Matkan Ahmovaarasta Kolin kansallispuistoon voi taittaa kävellen, pyörällä tai taksilla (kolintaksi.fi). Arkisin Ahmovaarasta Kolin kylälle pääsee myös etukäteen tilattavalla jatkobussiyhteydellä (koli.fi). Kolin kylältä retkeilijä voi suunnata Kylän polkua pitkin Kolin luontokeskus Ukolle ja edelleen Ukko-Kolin maisemapaikalle.

Lieksan rautatieasemalta Kolin kansallispuistoon pääsee etukäteen tilattavalla Kimppakyydillä (lieksa.fi).

Lue lisää Saapuminen-sivustolta.

Kolin luontokeskus Ukkoon haetaan palveluntuottajaa Metsähallituksen yhteistyökumppaniksi

(Päivitetty 6.5.2022)

Metsähallitus kilpailuttaa lähikuukausina Kolin luontokeskus Ukkoon palveluntuottajan vastaamaan luontokeskuksen asiakaspalvelusta ja myymälätilan liiketoiminnasta. Haettavan palveluntuottajan liiketila sijoittuu luontokeskuksen ensimmäisen kerroksen uudistettuihin tiloihin.

Etsimme yhteistyökumppania, jolla on vankka asiakaspalvelu- ja retkeilyosaaminen, kokemusta opastus- ja ohjelmapalveluyrittäjyydestä, myymälätoiminnasta ja välinevuokrauksesta. Toiminnassa tulee huomioida läpileikkaavasti ekologisuus ja vastuullisuus.

Ensivaiheessa kiinnostuneita toimijoita pyydetään osallistumaan markkinavuoropuheluun sähköpostitse 12.5.2022 mennessä. Tutustu markkinavuoropuhelun ilmoitukseen kysymyksineen tarkemmin täältä (hankintailmoitukset.fi).

Kolin luontokeskus Ukon toimintatapauudistuksen tavoitteena on luoda Metsähallituksen julkisista palveluista ja luontokeskukseen soveltuvasta liiketoiminnasta kokonaisuus, joka palvelee Kolin kansallispuiston kävijöitä ja edistää vastuullista luonnon virkistyskäyttöä ja kestävää luontomatkailutoimintaa koko Pohjois-Karjalan biosfäärialueella. Metsähallitus vastaa jatkossakin Ukon kiinteistöstä ja sen ylläpidosta, näyttelyistä ja niiden sisällöistä, viestinnästä sekä palveluntuottajien sopimuksista ja laadunvalvonnasta. 

Lue lisää täältä.

Kolin kansallispuiston reitit

(Päivitetty 11.6.2022)

Kesä on saapunut Kolillekin. Varaudu retkellesi riittävällä juomavedellä. Maastossa voi myös olla mäkäräisiä ja hyttysiä.

Kolin kansallispuistossa on erilaisia päiväretkeilyreittejä ja pidempiä vaellusreittejä. Lue lisää reiteistämme ja tutustu myös yhteistyötahojemme välinevuokrausmahdollisuuksiin.

Herajärven kierros

(Päivitetty 11.6.2022)

Herajärven kierros on vaativa kesäreitti. Reitti on vaativa raskaiden nousujen ja jyrkkien alamäkien vuoksi. Reitillä on Sikosalmessa vetolautta ja Herajoella kahluuvaijeri.

Herajärven pohjoispään kierrokseen (35 km) suositellaan varaamaan 2–3 päivää täysin sulan maan aikaan, koska vaellusreitti on kesälläkin vaativa ja hidaskulkuisuuden korkeuserojen takia. Herajärven koko kierroksen kiertäjien on hyvä varata retkeen 4-5 päivää.

Valmistaudu Herajärven kierrokseen huolellisesti. Lisätietoa Herajärven kierroksesta ja reitin palveluista löydät reitin virallisilta nettisivuilta.

Vedenottopaikat ja kaivot

(Päivitetty 11.6.2022)

Ikolanahon lähde ja Jeron vuokratuvan kaivo ovat käyttökiellossa. Vettä ei tule juoda edes keitettynä. Juomavettä voi tarvittaessa hakea Kolin luontokeskus Ukosta. Ukon ollessa suljettuna vettä voi hakea Break Sokos Hotel Kolilta (sokoshotels.fi).

Lue lisää Herajärven kierroksen juomavedestä ja Kolin kansallispuiston juomavedestä.

Tulenteko ja tulentekopaikat

(Päivitetty 11.6.2022)

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Tarkasta siis aina ennen tulentekoa voimassaolevat varoitukset. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. 

Kolin luontokeskus Ukon vieressä sijaitsevaa Pääministerin tulentekopaikkaa lukuun ottamatta kaikilta karttaan merkatuilta tulentekopaikoiltamme löytyy rankapuuta, jota retkeilijä voi itse sahata ja pilkkoa nuotion tekemistä varten.

Tutustu tarkemmin alueen karttoihin ja palvelurakenteisiin.

Uutisia Kolilta

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Tupien varaukset

Kansallispuiston vuokratuvat ovat varattavissa nyt Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).