Ajankohtaista Kolilla

1.10.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Loppusyksyn olosuhteet Kolilla

(Päivitetty 23.10.2020)

 • Kolille satoi viikolla 43 ensilumi, joka on sittemmin lähes kokonaan sulanut pois. Tästä johtuen polut ovat monin paikoin märkiä ja mutaisia. Lämpötilat vaihtelevat edelleen nollan asteen molemmin puolin, joten kalliopinnat ja portaat voivat olla varsinkin aamupäivisin  erittäin liukkaita. Loppusyksystä olosuhteet voivat muutenkin vaihdella nopeasti ja ennakoimattomasti, joten otathan tämän huomioon retkeilyvarustuksessani ja varaathan mukaan kunnolliset retkeilyjalkineet. 
 • Aurinko laskee Kolilla jo klo 16 maissa ja päivä lyhenee vuodenajalle tyypilliseen tapaan nopeasti. Herajärven kiertäjien ja pidempiä päiväretkiä tekevien retkeilijöiden kannattaakin varata mukaan hyvä otsalamppu tai muuta lisävalaisusta, ettei pimeys pääse yllättämään. 
 • Sikosalmen vetolautta palvelee retkeilijöitä siihen saakka, kunnes vesistöihin tulee jääpeite. Tiedotamme välittömästi, kun lautta ei ole enää tänä syksynä käytettävissä. 

Kolin luontokeskus Ukko suljettuna marraskuussa

(Päivitetty 23.10.2020)

Syysretkeilijän muistilista

(Päivitetty 14.10.2020)

 • Herajärven kierrokselle tai muulle yön yli retkelle tullessa kannattaa nyt tarkistaa säätiedotus huolella sopivien varusteiden pakkaamiseksi. Yö- ja päivälämpötilojen erot voivat olla suuria ja yöllä asteet käyvät paikoin jo lähempänä nollaa, joten lämpimämpi makuupussi ja kunnollinen taukotakki ovat ehdottomasti tarpeen. Hirvikärpästen varalta suojaava vaatetus tai hyttyshattu on myös hyvä pakata mukaan. Lisäksi sateiden tai aamukasteen jälkeen reitiltä löytyvät avokalliot ja juuret ovat todella liukkaita, joten kunnolliset jalkineet ovat myös paikallaan.
 • Muistathan tarkistaa mahdolliset varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).
 • Hanavettä keittämättä Herajärven kierroksella saa edelleen ainoastaan Kolin luontokeskus Ukosta tai Break Sokos Hotel Kolilta (sokoshotels.fi) ja Herajärven retkeilykeskukselta (kiviniementila.fi). Kaikki matkan varrella olevat vesipisteet, kuten kaivot, lähteet ja luonnonvedet suositellaan keitettäväksi. Jeron kaivo ja Ikolanahon lähde ovat edelleen käyttökiellossa.
 • Matkan varrelta saa kansallispuistossakin poimia marjoja ja ruokasieniä, mutta muut, kuten kasvit, puut ja kivet, saavat jäädä paikoilleen. Lue lisää retkietiketistä.
 • Luontokeskus Ukossa vieraillessasi muistathan noudattaa koronavirusohjeita, kuten riittävää turvaväliä ja hyvää käsihygieniaa. Huomioithan, että opastuspisteissämme on nyt maskisuositus. Voit tarvittaessa kysyä maskia henkilökunnalta. Jos sinulla on flunssaoireita, jätäthän ystävällisesti vierailun toiseen kertaan. Opastuksia sisätiloissa ei järjestetä toistaiseksi.

Ikolanahon lähde ja Jeron kaivo käyttökiellossa

(Päivitetty 1.10.2020)

 • Ikolanahon lähde ja Jeron vuokratuvan kaivo ovat käyttökiellossa. Vettä ei tule juoda edes keitettynä.
 • Herajärven kiertäjien on syytä täyttää vesivarannot Kolin luontokeskus Ukossa ja tarvittaessa täydentää vesivarantoja Myllypurosta. Myllypuron vesi tulee keittää ennen juomista. Kolin mäkisessä ja raskaassa maastossa kannattaa kantaa vettä reilusti mukana, ettei vesi pääse matkan varrella loppumaan. Vedenottopisteitä varsinkin pohjoisen Herajärven kierroksen varrella on rajallinen määrä. 
 • Jeron ja Ikolanahon vuokratupien asukkaiden kannattaa tuoda mukanaan juomavettä.  Juomavettä voi tarvittaessa hakea myös Kolin luontokeskus Ukosta.

Kolin luontokeskus Ukon syysaukioloajat

(Päivitetty 1.10.2020)

Uutisia Kolilta

Tupien varaukset

Kansallispuiston vuokratuvat ovat varattavissa nyt Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).

  Kolin kansallispuisto

  @Luontoonfi #kolinkansallispuisto