Retkeilyn ajankohtaisia

Kolin luontokeskus Ukko

Saapuminen

 

Retkeilyn ajankohtaisia

(Päivitetty 17.4.2024)

Päivitämme tähän artikkeliin ajankohtaista tietoa Kolin kansallispuiston retkeilyolosuhteista, maastopalveluista, poikkeustilanteista. 

Kolilla on vielä paikoin reilusti lunta ja koko kansallispuiston alueella vielä ainakin paikoittain. Etelärinteet ovat paikoin sulat. Suosittelemme retkeilijöille pitäväpohjaisia, varrellisia jalkineita. 

Voit tutustua olosuhteisiin myös itse Kolin kelikameroista, jotka sijaitsevat mm. Kolin rinteillä. https://koliski.fi/laskettele/kamerat

Kolin reitit

Valitse retkelle hyvät, tukevat ja mieluimmin varrelliset talvikengät. Lämpötilojen vaihdellessa ja reittien tallautuessa polut voivat olla liukkaita tai upottavia.

Huippujen lumikenkäilyreitin merkintä eli siniset heijastinkepit on korjattu pois maastosta tältä kaudelta.

Herajärven kierros on vaativa sulanmaan vaellusreitti. Reitti on vaativa raskaiden nousujen ja jyrkkien alamäkien vuoksi. Retkeilysesonki alkaa, kun Kiviniemessä sijaitseva Sikosalmen lautta vapautuu jäistä. Kerromme siitä tällä sivulla. Poluilla on tällä hetkellä vielä lunta ja jäätä.

Liikkuminen Kolin kansallispuiston reiteillä tapahtuu kulkijan omalla vastuulla. Lue lisää reiteistämme ja tutustu myös yhteistyötahojemme välinevuokrausmahdollisuuksiin.

Saapuminen


Kolille pääsee myös julkisen liikenteen eli junan, bussien ja taksin kyydissä. Junat pysähtyvät Joensuussa, jossa voit hypätä bussin kyytiin ja jäädä pois Kolinportilla. Kolinportilta Kolille on noin 9 km, loppumatkalle kannattaa tilata taksi. Lisätietoja Saapuminen-sivulta. 

Vinkit kevätkauden retkeilyyn

Vuokratuvat

Kolin kansallispuistossa on 11 vuokratupaa, joita vuokrataan Metsähallituksen Eräluvat-verkkokaupassa. Verkkokauppa uudistuu vuonna 2024. Tästä syystä vuoden 2025 vuokrakauden myynti alkaa poikkeuksellisesti vasta marraskuussa 2024. 

Vuoden 2024 vuokrakalenterit ja tupien esittelyt löydät tuttuun tapaan osoitteesta: luontoon.fi/tuvat tai vaihtoehtoisesti luontoon/koli/palvelut.

Pyöräily Kolilla

Kolin kansallispuistossa pyöräily on sallittu ainoastaan ajoteillä. Pyöräilyä rajoitetaan, koska Kolin kansallispuisto on jyrkkäpiirteinen, reitit vaativia ja vilkkaasti kuljettuja ja maasto herkästi kuluvaa. Tarkasta Kolin ohjeet ja säännöt ennen retkelle lähtemistä.

Vinkki: Hyvän 20 km:n pyöräilylenkin saat polkemalla Ylä-Kolintieltä etelään Jerontielle, josta edelleen Kotaniementielle ja Pienen-Mäkräntielle. Pienen-Mäkräntieltä käännytään pohjoiseen ja jatketaan Rantatietä Merilänrannantielle, josta voi palata takaisin Ylä-Kolintielle. Huomioi, että ajoteillä liikkuu paljon autoilijoita.

Tulenteko ja tulentekopaikat

Kolin luontokeskus Ukon vieressä sijaitsevaa Pääministerin tulentekopaikkaa lukuun ottamatta kaikilta karttaan merkatuilta tulentekopaikoiltamme pitäisi löytyä rankapuuta, jota retkeilijä voi itse sahata ja pilkkoa nuotion tekemistä varten.

Tutustu tarkemmin alueen karttoihin ja palvelurakenteisiin.

Vedenottopaikat ja kaivot

Ikolanahon lähde ja Jeron vuokratuvan kaivo ovat käyttökiellossa. Vettä ei tule juoda edes keitettynä. Juomavettä voi tarvittaessa hakea Kolin luontokeskus Ukosta. Ukon ollessa suljettuna vettä voi hakea Break Sokos Hotel Kolilta (sokoshotels.fi).

Lue lisää Herajärven kierroksen juomavedestä ja Kolin kansallispuiston juomavedestä.

 

Metsähallitus pyytää retkeilijöitä välttämään liikkumista Kolin kansallispuiston Tarhapuron ympäristössä - Herkät kasvilajit ovat kärsineet tallaantumisesta 

(Julkaistu 21.6.2023)

Tarhapuron putouksen maasto Kolin kansallispuistossa on pahoin kulunut, joten retkeilijöitä kehotetaan välttämään putouksen alueella liikkumista toistaiseksi. Tavoitteena on, että kasvillisuus elpyisi. Lisäksi Tarhapurolle tarvittaisiin uusia retkeilyrakenteita, jotta vesiputoukseen voisi jatkossa tutustua luontoarvoja vaarantamatta. 

Kansallispuistojen, kuten muidenkin luonnonsuojelualueiden tärkein tehtävä on luonnon eli eliölajien ja luontotyyppien suojelu. Kohteet ovat myös merkittäviä virkistysalueita, mutta virkistyskäyttö pitää aina sovittaa luonnon sallimiin rajoihin. Lue uutinen täältä.

Uutisia Kolilta

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Tupien varaukset

Kansallispuiston vuokratuvat ovat varattavissa nyt Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).

Vinkit retkeilyyn

Nainen pystyttää telttaa.

Ensimmäinen yön yli retki, varusteet ja vinkit: Retkeilyn ABC.