Ajankohtaista Kolilla

17.1.2022
Tutustu koronaturvallisuusohjeisiin ennen kuin lähdet retkelle tai vierailet luontokeskuksissa.

Liminganlahden luontokeskus on suljettu 1.1.-4.2.2022. Suomen luontokeskus Haltia on suljettu 10.1.–1.2.2022. Kolin luontokeskus Ukko on suljettu 1.-26.1.2022. Kuusamon palvelupiste Karhuntassu on suljettu 13.1.-31.1.2022.

Suomen muissa luontokeskuksissa edellytämme maskin käyttöä ja 2 m turvavälin noudattamista. Lisäksi käytössä voi olla koronapassi ja/tai asiakasmäärää on rajoitettu. Tarkista tiedot luontokeskuksien sivuilta. Rajoituksien voimassaoloaika on aluekohtainen. Tarkemmat aluekohtaiset tiedot löytyvät aluehallintoviraston sivuilta.

Paimenlomaviikkojen arvonta alkaa 18.1.2022 

(Päivitetty 15.1.2022)

Haku kansallispuistojen kesän 2022 Paimenviikoille on auki 18.1. klo 12 - 25.1. klo 12. Paimenet arvotaan hakijoiden joukosta helmikuun aikana.

Paimenlomalla pääset nauttimaan luonnosta ja kiireettömästä elämänmenosta sekä hoivaamaan lampaita, lehmiä tai hevosia. Samalla osallistut arvokkaaseen luonnonsuojelutyöhön ja saat aimo annoksen hyvinvointia luonnon helmassa. Kolin kansallispuiston paimennuskohteet ovat Seppälä ja Lakkala. Lisätietoa paimenlomista löydät täältä. Onnea suosittujen lomaviikkojen arvontaan!

Linkki hakulomakkeeseen.

Lämpenevät kelit lisäävät tykkylumen painoa – vältä puiden välitöntä läheisyyttä

(Päivitetty 12.1.2022)

Sään lauhtuessa ja lämpötilan käydessä nollan yläpuolella puihin kerääntynyt tykkylumi kerää lisää kosteutta ja lumen paino kasvaa. Tämä saattaa johtaa puiden painavien latvusten katkeamiseen ja kosteiden lumikuormien putoamiseen. Retkeilijöitä kehotetaan lämpimällä kelillä erityiseen varovaisuuteen tykkylumen peittämien puiden läheisyydessä.

Kolin luontokeskus Ukko suljettuna 1.1.–26.1.2022 huonontuneen koronatilanteen vuoksi

(Päivitetty 5.1.2022)

Kolin luontokeskus Ukossa Metsähallituksen myymälä ja näyttelyt ovat huonontuneen koronatilanteen vuoksi suljettuna. Näin pyrimme ehkäisemään lähikontaktien aiheuttamaa tartunnan riskiä ja takaamaan asiakkaiden ja henkilöstön terveysturvallisuuden.

Metsähallituksen asiakasneuvonta palvelee edelleen päivittäin 1.1.–26.1. välisenä aikana ma-su klo 10:00–15:00
sähköpostitse ukko(at)metsa.fi
puhelimitse 0206 39 5654
ja somessa Kolin kansallispuisto (facebook.com)

Huomioithan, että Metsähallituksen myymälän ja näyttelyiden ollessa suljettuna Kolin luontokeskus Ukon tiloissa toimivien yrittäjien palveluita voidaan sulkutilanteessa tarjota erityisjärjestelyin. Seuraa yrittäjien tiedotusta heidän palveluidensa saatavuudesta Kahvila Eväsretkien (kalastusretket.fi) ja Retkituvan (feelkoli.fi) omilla sivuilla.

Kolin alueen karttoja voi tarkastella Kartat ja Reitit -sivuilla ja Metsähallituksen Retkikartta.fi -palvelussa. Karttoja on mahdollista ostaa Kolin matkailuneuvonnan verkkokaupasta (koli.fi) ja Break Sokos Hotel Kolin (sokoshotels.fi) vastaanotosta.

Seuraamme viranomaisohjeita ja tiedotamme luontokeskuksen aukioloajoista tällä sivulla sekä Kolin luontokeskus Ukon sivuilla.

Vältä Jerontietä ja Rantatietä – saavu Kolille aina asfaltoidun Kolintien kautta

(Päivitetty 26.12.2021)

Aurausviiveen ja talviolosuhteiden vuoksi suosittelemme saapumaan Kolin kansallispuistoon aina asfaltoidun Kolintien (nro 504) kautta, vaikka navigaattori neuvoisi muuta.

Tielle nro 504 käännytään valtatie 6:lta Neste Kolinportin kohdalta. Jerontie ja Rantatie ovat erityisen haastavia talvisin, kelirikon aikaan sekä suurille ajoneuvoille, kuten matkailuautoille, myös kesällä.

Lue lisää Saapuminen-sivustolta esimerkiksi pysäköintialueidemme talvikunnossapidosta.

Huippujen lumikenkäilyreitti avattu ja talvireitti Kolin satamaan merkattu oranssein nauhoin

(Päivitetty 26.12.2021)

Kolin kansallispuiston lumikenkäilyreitit on avattu ja merkattu maastoon oransseilla merkkinauhoilla. Huippujen lumikenkäilyreitti kiertää Huippujen kierroksen tuntumassa noin 1,5 km matkalla. Lataa Huippujen lumikenkäilyreitin kartta.

Sataman polku ei ole talvisin käytettävissä, vaan lumikengillä kuljettava talvireitti satamaan kiertää Kylän polkua pitkin Vaaralanaholle ja siitä Kasken kierrosta pitkin Kolin sataman suuntaan.

Huomaa myös, että reitistöillämme ei ole talvikunnossapitoa. Lue lisää talvireiteistämme.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Metsähallituksen "Kolin kutsu" -muistitietokeruu käynnissä

(Päivitetty 26.12.2021)

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) ja Metsähallitus keräävät Kolin kansallispuiston 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Koliin liittyviä muistoja ja kokemuksia. Kerro, mitä Koli merkitsee juuri sinulle! Keräykseen toivotaan vastauksia sekä paikallisilta asukkailta että vierailijoilta. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan kirjapalkintoja. Keruu on käynnissä 28.2.2022 saakka. Jätä omat muistosi Kolista SKS:n nettilomakkeella (finlit.fi).

Ski & Spa -bussilla Kolin kansallispuistoon viikonloppuisin

(Päivitetty 13.12.2021)

Kolin kansallispuistoon pääsee Joensuusta laskettelukauden ajan lauantaisin ja sunnuntaisin kerran päivässä edestakaisen matkan kulkevalla bussilla. Kuljetus on varattava edeltävänä päivänä ennakkoon. Katso tarkemmat tiedot ja aikataulut Laskettele-sivun alaosiosta (koliski.fi).

Tarkasta teiden ja pysäköintialueiden käytettävyys ennen retkelle lähtöä

(Päivitetty 28.11.2021)

Kaikkia retkeily- ja puistoalueiden teitä ei talvikunnossapidetä. Tarkasta ennen retkelle lähtöä, mitkä pysäköintialueet ovat käytettävissä Saapuminen-sivun Autolla Kolille -osiosta. Talviretkeilijän on hyvä varata autoonsa matkaan lapio ja esimerkiksi pieni pussi hiekoitushiekkaa lumisten teiden tai jäisten mäkien varalta. Lisäksi retkeilijän on  hyvä varautua vaihtelevaan talvisäähän eli paikoin liukkaisiin tai upottaviin polkuihin talvella retkeillessään. Katso lisää talviretkeilyvinkkejä.

Ikolanahon lähde ja Jeron kaivo käyttökiellossa

(Päivitetty 1.10.2021)

Ikolanahon lähde ja Jeron vuokratuvan kaivo ovat käyttökiellossa. Vettä ei tule juoda edes keitettynä. Juomavettä voi tarvittaessa hakea Kolin luontokeskus Ukosta. Ukon ollessa suljettuna vettä voi hakea Break Sokos Hotel Kolilta (sokoshotels.fi).

Uutisia Kolilta

Tupien varaukset

Kansallispuiston vuokratuvat ovat varattavissa nyt Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).

  Kolin kansallispuisto

  @Luontoonfi #kolinkansallispuisto