Ajankohtaista Kolilla

14.7.2021
Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Riippumatot Kolin kansallispuistossa

(Päivitetty 23.7.2021)

Kolin kansallispuiston alueella myös tilapäinen päivälepäily riippumatossa on sallittua vain leiriytymistä varten osoitetuilla alueilla. Toisin sanoen Kolin kansallispuistossa riippumaton virittäminen lasketaan leiriytymiseksi, vaikka kyseessä olisi vain tauon pitäminen.

Yleisesti tilapäinen päivälepäily riippumatossa ja makuupussissa on luonnonsuojelualueilla sallittua kaikkialla missä liikkuminenkin. Kolin on kuitenkin yksi Suomen suosituimmista kansallispuistoista, jonka vuoksi puiston käyttöaste on niin kova, että oheinen linjaus on jouduttu tekemään maaston tarpeettoman kulumisen ehkäisemiseksi.

Leiriytyminen, mukaan lukien päivälepäily riippumatossa, on sallittua Turulan, Myllypuron, Lakkalan, Ylä-Murhin, Rykiniemen, isomman Hiekkasaaren ja Iso-Korpin telttailualueilla.

Väylävirasto tiedottaa: Soratiet huonossa kunnossa

(Päivitetty 23.7.2021)

Kuivuus on tänä kesänä asettanut rajoituksia sorateiden hoidolle (palautevayla.fi). Kuivaa soratietä ei voi järkevästi tasata tai muokata, koska tie menisi heti pian ”nimismiehen kiharille” ja olisi täten vielä heikommassa kunnossa kuin ennen käsittelyä. Sademääräksi tarvitaan kunnon kasteleva sade, jotta kuivaa soratietä päästää kunnostamaan.

Tienkäyttäjillä on mahdollisuus ilmoittaa tien kunnossa havaitsemistaan puutteista. Ilmoitukset eivät kuitenkaan ole tilauksia, joiden mukaan automaattisesti ryhdytään välittömiin korjaustoimenpiteisiin. Ilmoituksen tien liikennettä vaarantavan huonosta kunnosta voi tehdä Tienkäyttäjän linjalle puh. 0200 2100 (auki 24/7) tai voit jättää viestin Palauteväylä-palvelussa (liikenne.palautevayla.fi).

Herajärven retkeilykeskus palvelee taas retkeilijöitä Kiviniemessä

(Päivitetty 16.7.2021)

Herajärven retkeilykeskuksen (kiviniementila.fi) päärakennus tuhoutui tulipalossa toukokuun lopulla. Kahvio- ja majoituspalvelut on kuitenkin nyt saatu palautettua Kiviniemeen täysimääräisinä ja ne ovat jälleen Herajärven kierrosta kiertävien retkeilijöiden käytettävissä. Vaeltajia varten Kiviniemen tilan pihapiiristä löytyy myös sininen juoma- ja talousvesikontti. Kontin ulkoseinässä on infotaulu ja hana retkeilijöitä varten.

Varaudu sinileväkauteen

(Päivitetty 14.7.2021)

Hyvin lämpimän kesän myötä myös sinilevien kukinta saattaa olla tavallista runsaampaa. Toistaiseksi Pielisen tai Herajärven seudulta ei ole havaittu sinileväesiintymiä, mutta tilanne saattaa lämpöjakson jatkuessa muuttua nopeastikin. Sinilevätilannetta (jarviwiki.fi) kannattaa pitää silmällä.

Retkeilijä voi helppojen lasi- ja keppitestin avulla tarkastaa sinilevätilanteen ja ilmoittaa omat havaintonsa Järvi-wikiin (jarviwiki.fi).

Sinileväistä vettä ei saa käyttää pesu- tai löylyvetenä eikä ruoanlaittoon. Sinilevämyrkky ei häviä vedestä keittämällä. Lapsia tai kotieläimiä ei saa päästää rannalle voimakkaan kukinnan aikana.

Sinileväesiintymien syntymistä voit myös omalta osaltasi vähentää ehkäisemällä pesuaineiden joutumista vesistöihin. Jo 10 henkilön peseytyminen samassa rannassa voi lisätä merkittävästi paikallista ravinnekuormitusta ja sinilevien määrää. Suosi biohajoavia pesuaineita ja toimita kaikki pesut ja tiskaukset riittävän kaukana, noin 5 metrin päässä vesistöstä.

Myös rinteiden laavuilla (P5) tulenteko kielletty toistaiseksi korkean metsäpalovaaran vuoksi

(Päivitetty 14.7.2021)

Metsäpalovaroituksen ollessa voimassa avotulen teko on kielletty kaikilla Kolin kansallispuiston tulipaikoilla. Pitkään kestäneet helteet kasvattavat metsäpaloriskiä entisestään. Metsäpalon aiheuttamista vahingoista on aina vastuussa tulen sytyttäjä.

Suosi metsäpalovaroituksen aikana ilman tulta valmistettavia ja nautittavia retkieväitä. Myös kaasu- ja spriikäyttöiset retkikeittimet ovat sallittuja. Huomaa, että myös risukeitin lasketaan avotuleksi.

Tarkasta ajankohtaisten varoitusten voimassaolo aina ennen retkeä ja jos mahdollista, myös retken aikana (ilmatieteenlaitos.fi).

Suosithan kesällä Kolin julkisia kulkuyhteyksiä

(Päivitetty 9.7.2021)

Kesällä Kolille saapuessa kannattaa hyödyntää ensisijaisesti julkisen liikenteen mahdollisuuksia:

Maisemahissillä (koli.fi) pääsee 5.6. – 15.8. Ukko-Kolin rinteiden pysäköintialueelta (Rantatie 27 Lieksa, tilaa noin 200 autolle) Kolin luontokeskus Ukkoon.

Bussilla pääsee kesän ajan Joensuusta ja Nurmeksesta Kolille saakka maanantaista perjantaihin. Bussiyhteys tulee varata etukäteen (koli.fi).

Ilmainen bussi (koli.fi) liikennöi 28.6. – 1.8. Kolin sataman, Kolin urheilukentän (P4) ja luontokeskus Ukon välillä.

Historiallisella juna-laivayhteydellä (koli.fi) pääsee 25.6. – 7.8. Vuonislahdesta Kolin satamaan maanantaista lauantaihin. Muista varata matkat etukäteen.

Ruuhkaisimmat pysäköintialueemme ovat Ukko-Kolin huipun tuntumassa sijaitsevat P1-P3. Nämä pysäköintialueet ovat kesäisin usein täynnä, jonka vuoksi kannattaa hyödyntää yllä olevia kesän julkisia kulkuyhteyksiä. Jos joudut tulemaan omalla autolla, kannattaa suunnitella retkelle lähtö muilta pysäköintialueiltamme.

Pysäköinti infokartta.

Veneretkelle Hiekkasaarille ja katse kohti Mustarindaa

(Päivitetty 9.7.2021)

Metsähallituksen ja Pielisen retken järjestämillä veneretkillä Hiekkasaareen voi viettää kivan kesäisen retkipäivän kansallispuiston saaressa ja kokea Kolin vaarat järveltä päin.

Veneretket Kolin kansallispuiston Hiekkasaarille lähtevät joka torstai kello 11:00 elokuun viidenteen päivään asti. Mahdollinen lisälähtö lähtee 11:45. Retken kesto on 2-3h. Lipun hinta 25€/aikuiset ja 12,5€/lapset. Myös kiltit koirat mahtuvat mukaan. Varaukset vastaanotetaan Kolin luontokeskus Ukossa, puh. 0206 39 5654 tai ukko(at)metsa.fi.

Pielisen harjusaarten jono muodostaa hiekkarantoineen merkittävän harjuluonnon suojelukohteen, ja saaret ovatkin osa Kolin kansallispuiston upeinta luontoa. Koska kaikilla kansallispuiston kävijöillä ei ole mahdollisuutta tutustua saariin itsenäisesti, järjestää Metsähallituksen luontopalvelut yhdessä Pielisen retken (pielisenretki.fi) kanssa tänäkin kesänä mahdollisuuden tutustua Kolin kansallispuiston vesialueisiin ja isompaan Hiekkasaareen ohjatusti.

Ahosaareen hakkuu ja uuden tieuran rakentaminen

(Päivitetty 9.7.2021)

Ahosaareen tehdylle hakkuualueelle on rakennettu uusi tieura kesäkuun 2021 aikana. Uusi tieura ei näy vielä alueen kartoissa. Uusi tie ylittää Herajärven kierroksen heti Sikosalmen lautan itäpuolella. Otathan tämän huomioon vaelluksellasi.

Pidennetyt kesäaukioloajat luontokeskus Ukossa

(Päivitetty 18.6.2021)

Palvelemme kesäsesongin ajan 18.6.–15.8.2021:

Ma–la klo 10–19
Su klo 10–17

Metsähallituksen retkeilyneuvonnan puhelinaika on ma–su klo 10–16.

Luontokeskus Ukosta löydät monipuoliset palvelut ja tuotteet retkeilyyn ja virkistykseen, kuten kartat, luontoaiheiset kirjat ja lahjatavarat sekä lähialueen kansallispuistojen logotuotteet.

Luontokeskuksessa on maksullisen pysyvän näyttelyn ”Katse kansallismaisemaan” lisäksi kolme maksutonta vaihtuvaa taidenäyttelyä; Susanna Lendieran maalauksia "Pohjantähden reitillä",
valokuvanäyttelykokonaisuus "Vuoden luontokuvat 2020" ja Emmi Jormalaisen kuvitusnäyttely "Vaarallisia vaaramaisemia".

Ukon tiloissa palvelee samoihin aukioloaikoihin opastettuja retkiä tarjoava matkamuisto-/retkeilyvarustemyymälä Koli Shop Retkitupa (feelkoli.fi) ja paikallisia herkkuja myyvä kahvila, Kahvila Eväsretket (kalastusretket.fi). Eväsretkiltä saa myös keittolounasta.

Kyytöt ovat saapuneet Kolille kesälaitumelleen

(Päivitetty 9.6.2021)

Kyytöt ovat kirmanneet kesän viettoon Kolin kansallispuiston laitumille yhteensä 12 aikuisen ja neljän vasikan voimin. Muistathan, että eläimiä ei saa ruokkia millään, mikä ei kasva laitumella.

Eläimet hoitavat kansallispuiston perinnemaisemaa laiduntamalla Ollilan, Turulan ja Vaaralanahon peltoja ja metsälaitumia läpi kesän. Maisema pysyy eläinten ansiosta avoimena ja elävänä.

Lehmiä laitumella, jota ympäröi perenteinen puinen aitaus.

Ikolanahon lähde ja Jeron kaivo käyttökiellossa

(Päivitetty 1.10.2020)

Ikolanahon lähde ja Jeron vuokratuvan kaivo ovat käyttökiellossa. Vettä ei tule juoda edes keitettynä. Juomavettä voi tarvittaessa hakea Kolin luontokeskus Ukosta.

Herajärven kiertäjien on syytä ottaa mukaansa riittävästi vettä, sillä Herajärven kierros on vaativa reitti korkeuserojen vuoksi. Vesipulloja voi täyttää Luontokeskus Ukossa, tai Ukon ollessa suljettuna, Break Sokos Hotel Kolissa. Toinen juomavesipiste löytyy Kiviniemen tilan pihapiiristä, jonne on asennettu suuri sininen vesikontti retkeilijöitä varten.

Muita vedenottopaikkoja Herajärven kierroksella on varsin niukasti, mutta vettä voi ottaa esimerkiksi Myllypurosta, Pitkälammesta (Ryläyksen ja Kiviniemen välillä), Eteläpäältä ja Pitkälammelta (Ylä-Murhin lähellä). Muista, että luonnonvesi tulee aina keittää ennen käyttöä.

Sikosalmen vetolossi käytettävissä

(Päivitetty 3.5.2021)

Sikosalmen vetolossi Herajärven kierroksen varrella Kiviniemessä vapautui keväällä 2021 jäistä toukouun alussa.

Uutisia Kolilta

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.

Tupien varaukset

Kansallispuiston vuokratuvat ovat varattavissa nyt Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).

  Kolin kansallispuisto

  @Luontoonfi #kolinkansallispuisto