Ajankohtaista Kolilla

Varoitukset ja huomioitavaa

Saapuminen Kolille

Retkeilyn ajankohtaisia

Kolin luontokeskus Ukko

Kahvila Eväsretket suljettuna 3.10.-8.11.2022 vinon lasiseinän remontin vuoksi

(Päivitetty 3.10.2022)

Kolin luontokeskus Ukossa remontoidaan kahvilan vinoa lasiseinää. Kahvila on remontin aikana suljettuna ja palvelee jälleen 9.11. alkaen. Kolin luontokeskus Ukko on muutoin normaalisti avoinna yleisölle. Liiku työmaan läheisyydessä varoen ja kulkuopasteita noudattaen. Pahoittelemme remontista aiheutuvaa häiriötä.

Kolin luontokeskus Ukossa ilmaisia luontoelokuvia syyslomaviikoilla 17.-30.10.2022

(Päivitetty 3.10.2022)

Kolin luontokeskus Ukko tarjoaa syyslomaviikoilla 17.-30.10.2022 (vkot 42-43) ilmaisen sisäänpääsyn sekä luontokeskuksen näyttelyihin että sisätiloissa nonstoppina pyöriviin luontoelokuviin. Luontokeskuksesa pyörivät Mustarinta -lyhytelokuva, Tarinoita metsästä - 20 kertomusta Suomen luonnosta lyhytelokuvasarja ja Torsti-kuutin sukellusseikkailu Saimaalla. Valitse uudistettujen reittiemme joukosta sopivimmat syyspolut lomalla koettavaksi.

Huomioi Kolille saapuessasi pysäköintialueiden perussaneeraukset. Myös luontokeskuksessa toimiva Kahvila Eväsretket on syyslomien aikaan suljettuna vinon lasiseinän remontin vuoksi.

Kolin kansallispuiston pysäköintialueilla kunnostuksia 3.10.2022 alkaen

(Päivitetty 29.9.2022)

Osa Kolin kansallispuiston pysäköintialueista on osittain tai täysin suljettuina peruskorjausten vuoksi. Jos lähdet pidemmälle vaellukselle, varmista työmaaviitoista, että autosi on jätetty sopivaan paikkaan.

Saneerauksia tehdään seuraavasti:

 • Ylä-Kolin pysäköintialueilla P1-P3 (Ylä-Kolintie 31, Lieksa) tehdään 3.10.2022 alkaen asfaltointitöitä. Käytössä on työsuunnitelman mukaan vain osa parkkialueista kerrallaan. Työmaa-alue on rajattu selkeästi. Noudata alueella liikkuessasi erityistä varovaisuutta.
 • Ukko-Kolin rinteiden pysäköintialue P5 (Rantatie 27, Lieksa) suljetaan saneerauksen vuoksi liikenteeltä 3.10.-20.11.2022.
 • Sataman uuden tukiparkin rakentaminen Rantatien varteen alkaa 10.10.2022. Tämä aiheuttaa rekkaliikennettä alueella.

Saneeraustöillä pyritään jatkossa helpottamaan liikennöimistä kansallispuistoon ja purkamaan ajoittaisia ruuhkia.

Infografiikka Ylä-Kolin alueen pysäköintialueista.

Retkeilyn ajankohtaisia

(Päivitetty 24.9.2022)

Kolin kansallispuiston reitit ovat pääosin vaativia, kivikkoisia, juurakkoisia ja mäkisiä. Myös Ukko-Kolin vaativa esteetön reitti on maastoltaan haastava, joten pyörätuolilla liikkuvalle hyväkuntoinen avustaja tai sähköpyörätuoli on useimmiten tarpeellinen apu. Liikkuminen Kolin kansallispuiston reiteillä tapahtuu kulkijan omalla vastuulla. Lue lisää reiteistämme ja tutustu myös yhteistyötahojemme välinevuokrausmahdollisuuksiin.

Ruskan aikana pysäköintialueet etenkin Kolin tunnetuimpien maisemapaikkojen lähellä voivat ruuhkautua. Vaikka P1-P3 olisivat täynnä, pysäköiminen Ylä-Kolintien varrelle on sakon uhalla kielletty. Väärin pysäköity auto voi estää hälytysajoneuvojen, bussien ja matkailuajoneuvojen kulkemisen. Suosittelemme ruuhka-aikoina muita pysäköintialueitamme niiltä lähtevine uudistettuine polkuineen. Katso ruskan parhaat reittivinkit.

Asiakasneuvojien vinkit syysretkeilyyn:

 • Syksyllä retkeillessä kannattaa huomioida märkien kallioiden, juurakoiden ja kivikoiden liukkaus. Valitse mukaasi hyvät, tukevat vaelluskengät. Myös vaellussauvat ovat hyvä apu liukkaalla kelillä retkeilyyn.
 • Varaudu retkelle riittävällä juomavedellä ja sopivilla eväillä.
 • Maastossa voi olla paljon hirvikärpäsiä. Lue suojautumisvinkit.
 • Hämärä alkaa hiipiä syyskaudella jo varhain. Tarkasta ennen retkeä sään yhteydestä päivän pituus (ilmatieteenlaitos.fi). Retkelle on hyvä varautua otsa- tai taskulampulla.
 • Muista myös lämmin ja säänmukainen pukeutuminen.
 • Ota haltuun Retkietiketti ja lue lisäksi Kolin kansallispuiston ohjeet ja säännöt ennen retkelle lähtöä.
 • Kansallispuiston eteläosissa on katvealueita, joissa puhelin ei välttämättä kuulu. Muista ladata 112 Suomi-sovellus puhelimeesi. Tarkista aina ennakkoon myös varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).

Kolin kansallispuistossa on käynnissä opastusviestinnän kokonaisuudistus. Uudistuksen yhteydessä päiväreiteillemme on tullut uutta sisältöä vuoden 2022 aikana. Uudet luontopolkutaulut löytyvät jo Huippujen kierroksen, Kolinuuron kierroksen, Kylän polun ja Kiehisen kierroksen varrelta. Lue lisää uudistuksistamme.

Ruskan parhaat reittivinkit Kolin kokijoille

 • Aloitteleville vaeltajille
  • Uusi Kiehisen kierros (3–19km) kokoaa yhteen puiston harvinaisempia aarteita Kolin kansallispuiston vähemmän tunnetuissa eteläosissa. Vaativalla reitillä voit syventää ymmärrystäsi kansallispuiston arvoista ja maastossa toimimisesta. Kiehisen kierrokselle voit lähteä Rykiniemen (Vaaralahdentie 116, Joensuu), Seppälän (Herajärven rantatie 36, Kontiolahti) tai Pirunkirkon pysäköintialueelta (Rantatie 118, Lieksa).
 • Haasteita hakeville eräilijöille
  • ​​​​​​Vaativan Mäkrän kierron (7,5 km) varrella voi kokea kauneimmat maisemapaikat ja monimuotoisen vaaraluonnon metsineen ja niittyineen puolen päivän haastavalla patikkamatkalla. Reitille voi lähteä esimerkiksi Peiponpellon pysäköintialueelta (Kotaniementie 31, Lieksa), jolloin matkaa kierrokselle kertyy yhteensä 8,9 km. 
  • Mäkrän kiertoon voi liittää myös piipahduksen kauniilla Tarhapuron vesiputouksella, jonne pääsee nousemaan Likolahden pysäköintialueelta (Rantatie 45, Lieksa). Reitti Likolahdesta Mäkrän kierron varrelle on erittäin vaativa kivikkoisuutensa ja jyrkkyytensä vuoksi. Tällä reittivalinnalla tulee kierrokselle pituutta 10,7 km.
  • Herajärven kierros (3560 km) kulkee kansallispuiston läpi ja mahdollistaa monen päivän vaelluksen. Vaellusreitti vie sinut vaihteleviin maastoihin purojen solinan täyttämistä lehdoista karuille kallioisille näköalapaikoille ja vaarametsiin. Tarkasta reitin vaihtoehtoiset aloitus- ja lopetuspisteet.
 • Rauhaa rakastavalle retkeilijälle
  • Paimenen polku (2,5 km) on vaativa, mutta rauhallinen ympyräreitti, jonka varrelta pääsee kätevästi myös Mäkrän kierrolle ja Huippujen kierrokselle kauneimpia maisemapaikkojamme ihailemaan. Paimenen polulla voit antaa metsän helliä kaikkia aistejasi rauhaisan vehreyden sylissä. Matkaan pääset Paimenenvaaran pysäköintialueelta (Kotaniementie 10, Lieksa).
 • Tarinoista nauttivalle kulkijalle
  • Komeita kansallismaisemia pääsee ihailemaan uudistettua Kylän polkua (3km/suunta) pitkin. Uudet vaativan luontopolun kohdeopasteet kertovat tarinoita muun muassa vaaroilla asuneista hengistä, kylän kehityksestä ja voimahahmoista, matkailun vilkkaista varhaisvaiheista sekä kansallispuiston synnystä. Reitille lähdetään Kolin kirkon pysäköintialueelta (Ylä-Kolintie 4, Lieksa).
  • Kohti kansallismaisemia voi lähteä myös Suomen vanhinta luontopolkua eli Sataman polkua (2,1km/suunta) pitkin Kolin sataman pysäköintialueelta (Rantatie 12, Lieksa). Tämä reitti ohjaa kulkijan ensimmäisten matkailijoiden ja kareliaanitaiteilijoiden jalanjäljissä jyrkkää rinnettä ylös Yläpihalle ja Ukko-Kolille saakka.

Harjoitteluvaellus Kiehisen kierros (3–19 km)

Kiehisen kierros on uusi, aloitteleville vaeltajille suunnattu osittainen ympyräreitti. Vaativalla reitillä on suuria korkeuseroja ja osa poluista on hyvin kivikkoisia ja juurakkoisia. Reittiin sisältyy myös vesistön ylitys kahlaamalla Herajoella, jonka voi halutessaan kiertää. Reitti vaatii retkeilijältä hyvää peruskuntoa. Lue lisää uudesta harjoitusvaelluksestamme.

Kiehisen kierroksen varrella on uusia retkeilyn ja vaeltamisen perustaitoja opettavia luontopolkutauluja, joten se on ihanteellinen reitti ensimmäiselle yönylivaellukselle. Koko kierroksen kiertämiseen on hyvä varata kaksi päivää aikaa. Muista tarkastaa ja testata varusteet jo kotona ennen maastoon lähtemistä. Vaelluksen suunnittelua auttavat Retkeilyn ABC:n ensimmäiseen vaellus ja yön yli retkeilyn varusteluettelo.

Herajärven kierros (3560 km)

Herajärven kierros on vaativa kesäreitti. Reitti on vaativa raskaiden nousujen ja jyrkkien alamäkien vuoksi. Reitillä on Sikosalmessa vetolautta ja Herajoella kahluuvaijeri.

Herajärven pohjoispään kierrokseen (35 km) suositellaan varaamaan 2–3 päivää täysin sulan maan aikaan, koska vaellusreitti on kesälläkin vaativa ja hidaskulkuisuuden korkeuserojen takia. Herajärven koko kierroksen kiertäjien on hyvä varata retkeen 4-5 päivää.

Valmistaudu Herajärven kierrokseen huolellisesti. Lisätietoa Herajärven kierroksesta ja reitin palveluista löydät reitin virallisilta nettisivuilta.

Pyöräily Kolilla

Kolin kansallispuistossa pyöräily on sallittu ainoastaan ajoteillä. Pyöräilyä rajoitetaan, koska Kolin kansallispuisto on jyrkkäpiirteinen, reitit vaativia ja vilkkaasti kuljettuja ja maasto herkästi kuluvaa. Tarkasta Kolin ohjeet ja säännöt ennen retkelle lähtemistä.

Vinkki: Hyvän 20km:n pyöräilylenkin saat polkemalla Ylä-Kolintieltä etelään Jerontielle, josta edelleen Kotaniementielle ja Pienen-Mäkräntielle. Pienen-Mäkräntieltä käännytään pohjoiseen ja jatketaan Rantatietä Merilänrannantielle, josta voi palata takaisin Ylä-Kolintielle. Huomioi, että ajoteillä liikkuu paljon autoilijoita.

Tulenteko ja tulentekopaikat

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Kolin kansallispuiston alueella tulet saa tehdä metsäpalovaroituksen aikana ainoastaan Rinnetuvan kahdella katetulla ja hormillisella laavulla tai Herajärven kierroksen varrella sijaitsevalla Ryläyksen kodalla. Tarkasta siis aina ennen tulentekoa voimassaolevat varoitukset. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. 

Kolin luontokeskus Ukon vieressä sijaitsevaa Pääministerin tulentekopaikkaa lukuun ottamatta kaikilta karttaan merkatuilta tulentekopaikoiltamme löytyy rankapuuta, jota retkeilijä voi itse sahata ja pilkkoa nuotion tekemistä varten.

Tutustu tarkemmin alueen karttoihin ja palvelurakenteisiin.

Vedenottopaikat ja kaivot

Ikolanahon lähde ja Jeron vuokratuvan kaivo ovat käyttökiellossa. Vettä ei tule juoda edes keitettynä. Juomavettä voi tarvittaessa hakea Kolin luontokeskus Ukosta. Ukon ollessa suljettuna vettä voi hakea Break Sokos Hotel Kolilta (sokoshotels.fi).

Tarkasta ennen retkeä myös vesistöjen sinilevätilanne. Sinileväisessä vedessä ei saa uida, eikä vettä saa käyttää juoma- tai pesuvetenä edes keitettynä. Karttapalvelusta voit tarkistaa sinilevätilanteen alueellasi.

Lue lisää Herajärven kierroksen juomavedestä ja Kolin kansallispuiston juomavedestä.

Uudistunut Kolin luontokeskus Ukko avoinna yleisölle

(Päivitetty 21.9.2022)

Kolin luontokeskus Ukon alakerran tiloja uudistettiin tänä keväänä. Luontokeskus oli remontin ajan suljettu yleisöltä. Uudistuneista tiloista löytyy Retkipiste, asiakaspalvelupiste ja myymälä. Monipuolista ja eri tasoisille retkeilijöille sopivaa retkeilyinfoa löytyy jatkossa Kolin luontokeskus Ukon Retkipisteestä ja aulatiloista. Vierailijat voivat omatoimisesti tutustua eri tasoisiin reitteihin ja valita sopivan kohteen oman taitotasonsa mukaan. Vierailijat voivat myös hioa retkeily- ja vaellustaitojaan tutustumalla Retkipisteen toiminnallisiin sisältöihin. Myös Kolin päiväreittejä on uudistettu ja täydennetty uusilla luontopolkutauluilla. Lue lisää uudistuksistamme.

1.9.2022 alkaen Kolin luontokeskus Ukko on avoinna ma-la klo 10–17 ja su 10–15. Asiakaspalvelua saa tänä aikana:

Tietoa alueen palveluista ja karttoja löydät Luontoon.fi-sivuiltamme sekä Metsähallituksen Retkikartta.fi-palvelusta. Karttoja on myös mahdollista ostaa Kolin matkailuneuvonnan verkkokaupasta (koli.fi) ja Break Sokos Hotel Kolin (sokoshotels.fi) vastaanotosta.

Asiakasneuvoja tarkastelemassa asiakkaiden jättämiä viestejä Retkipisteen Turinapuulla. Etualalla Roskattomasta retkeilystä kertova infotaulu.

Tarkasta metsäpalovaroitukset ja sää ennen retkeä

(Päivitetty 7.8.2022)

Tarkasta aina ennen retkeä voimassa olevat varoitukset ja sää (ilmatieteenlaitos.fi). 

 • Ukkosella on vältettävä korkeita vaaroja ja avointa maastoa. Kova myrskytuuli voi kaataa poluille puita.
 • Tulenteko ei ole jokamiehenoikeus, joten tulta ei voi tehdä mihin tahansa. Tulenteko on sallittu ainoastaan merkityillä, virallisilla tulentekopaikoilla, jotka on merkitty tulisymboleilla myös karttoihin.
 • Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana avotulenteko on kiellettyä. Kolin kansallispuiston alueella tulet saa tehdä metsäpalovaroituksen aikana ainoastaan Rinnetuvan kahdella katetulla ja hormillisella laavulla tai Herajärven kierroksen varrella sijaitsevalla Ryläyksen kodalla. Katto, hormi ja maasta irrallaan oleva tulisija ehkäisevät tulen ja kipinöiden leviämistä maastoon. Myös hormillisia ja katettuja tulisijoja käyttäessä tulee noudattaa erityistä varovaisuutta.
 • Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta.

Tarkasta sinilevätilanne ennen retkeä

(Päivitetty 7.8.2022)

Helteisenä kesänä syntyy herkästi sinileväkukintoja. Pääosin Itä-Suomessa ei ole havaittu sinilevää tai sitä on vain vähäisiä määriä. Sinilevän voit tunnistaa myös yksinkertaisella juomalasi- tai keppitestillä (jarviwiki.fi). Sinilevä on myrkyllistä, joten jos vedessä on tai tiedät, että siinä on äskettäin ollut paljon sinilevää, muista nämä asiat:

 • Älä ui sinileväisessä vedessä
 • Älä päästä lapsia tai lemmikkieläimiä rantaveteen leikkimään tai uimaan
 • Vettä ei saa käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä edes keitettynä
 • Vettä ei saa käyttää löylyvetenä
 • Vettä ei suositella pesuvedeksi
 • Vettä ei suositella tiskivedeksi

Sinileväiseen veteen tulee aina suhtautua oletuksella, että siitä voi aiheutua terveydellistä haittaa. Jos epäilet uineesi sinileväisessä vedessä, peseydy huolellisesti runsaalla puhtaalla vedellä. Karttapalvelusta (vesi.fi) voit tarkistaa sinilevätilanteen alueellasi.

Kolin luontokeskus Ukon vaihtuvien näyttelyiden kalenteri 2022–2023 on julkaistu

(Päivitetty 6.7.2022)

Kolin luontokeskus Ukon näyttelyhaku vuodelle 2023 on päättynyt ja vaihtuvien näyttelyiden kalenteri julkaistu. Kolin luontokeskus Ukon vaihtuvien näyttelyiden tilat sijaitsevat luontokeskuksen yläkerran aulatilassa ja alakerran lastennurkkauksessa. Yläkerran aulatilan vaihtuvat näyttelyt järjestetään yhteistyössä Kolin kulttuuriseura ryn (kolinkulttuuriseura.fi) kanssa. Näyttelyhaku vuodelle 2024 avataan vuodenvaihteessa 2022–2023. Tiedusteluita voi esittää suoraan Kolin kulttuuriseuralle.

Kuva öistä tähtitaivasta vasten kuvatusta aihkimännyn siluetista.
​​​

Parhaillaan Kolin luontokeskus Ukon yläkerran aluassa on esillä Tarinapuut-näyttely ja alakerran lastennurkkauksessa Monimuotoinen Koli -kuvitusnäyttely. Kolin luontokeskuksen vaihtuviin näyttelyihin on vapaa pääsy. Yläkertaan pääsee myös hissillä. Tutustu Kolin luontokeskuksen näyttelyihin tarkemmin Kolin luontokeskus Ukon sivuilla.

Julkisilla yhteyksillä Kolin kansallispuistoon

(Päivitetty 24.9.2022)

Joensuun ja Kajaanin rautatieasemilta pääsee Ahmovaaraan asti bussilla. Ahmovaarasta on matkaa Kolin kansallispuistoon 9 km. Matkan Ahmovaarasta Kolin kansallispuistoon voi taittaa kävellen, pyörällä tai taksilla (kolintaksi.fi). Arkisin Ahmovaarasta Kolin kylälle pääsee myös etukäteen tilattavalla jatkobussiyhteydellä (koli.fi). Kolin kylältä retkeilijä voi suunnata Kylän polkua pitkin Kolin luontokeskus Ukolle ja edelleen Ukko-Kolin maisemapaikalle.

Lieksan rautatieasemalta Kolin kansallispuistoon pääsee etukäteen tilattavalla Kimppakyydillä (lieksa.fi).

Lue lisää Saapuminen-sivustolta.

​​​Kolin luontokeskus Ukkoon haetaan palveluntuottajaa Metsähallituksen yhteistyökumppaniksi

(Päivitetty 6.5.2022)

Metsähallitus kilpailuttaa lähikuukausina Kolin luontokeskus Ukkoon palveluntuottajan vastaamaan luontokeskuksen asiakaspalvelusta ja myymälätilan liiketoiminnasta. Haettavan palveluntuottajan liiketila sijoittuu luontokeskuksen ensimmäisen kerroksen uudistettuihin tiloihin.

Etsimme yhteistyökumppania, jolla on vankka asiakaspalvelu- ja retkeilyosaaminen, kokemusta opastus- ja ohjelmapalveluyrittäjyydestä, myymälätoiminnasta ja välinevuokrauksesta. Toiminnassa tulee huomioida läpileikkaavasti ekologisuus ja vastuullisuus.

Ensivaiheessa kiinnostuneita toimijoita pyydetään osallistumaan markkinavuoropuheluun sähköpostitse 12.5.2022 mennessä. Tutustu markkinavuoropuhelun ilmoitukseen kysymyksineen tarkemmin täältä (hankintailmoitukset.fi).

Kolin luontokeskus Ukon toimintatapauudistuksen tavoitteena on luoda Metsähallituksen julkisista palveluista ja luontokeskukseen soveltuvasta liiketoiminnasta kokonaisuus, joka palvelee Kolin kansallispuiston kävijöitä ja edistää vastuullista luonnon virkistyskäyttöä ja kestävää luontomatkailutoimintaa koko Pohjois-Karjalan biosfäärialueella. Metsähallitus vastaa jatkossakin Ukon kiinteistöstä ja sen ylläpidosta, näyttelyistä ja niiden sisällöistä, viestinnästä sekä palveluntuottajien sopimuksista ja laadunvalvonnasta. 

Lue lisää täältä.

Uutisia Kolilta

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Tupien varaukset

Kansallispuiston vuokratuvat ovat varattavissa nyt Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).