Kolin luontokeskus Ukko suljettu ma 20.11. - ma 27.11. huoltotöiden vuoksi

Kolin kansallispuiston reitellä löydät ohejeita lähtöpaikkaopasteista, maasto-opasteista, reittiviitoituksesta ja reittirankenteista. Kansallispuisto palveluineen on auina auki retkeilijöille!

Lukiessasi tätä, olet juuri oikeassa paikassa. Retken suunnittelu kannattaa aloittaa täältä luontoon.fi sivuilta. Retkeilyyn löytyy kattavasti vinkkejä pukeutumisesta,  jokaisenoikeuksita aina hätätilanteissa toimimiseen Retkeilyn ABC:stä (luontoon.fi/retkeilynabc).

Kolin kansallispuistosta löytyy kattavasti tietoa:
luontoon.fi/koli
luontoon.fi/kolinluontokeskus
ukko.retkipaikka.fi

Facebook: Kolin kansallispuisto
Instagram #luontoon.fi

Kolin matkailualueen palvelut löytyvät kootusti:
koli.fi

 

Sikosalmessa paikoitellen jääriite, lossin varaan ei kannata enää suunnitella retkeä

(Päivitetty 13.11.2023)

Sikosalmessa on vesi auki vielä osittain, mutta lossin varaan ei kannata enää laskea. On aivan säätilasta ja sateista kiinni, miten salmen tilanne vaihtelee. Talvea kohti kuitenkin mennään ja Kolilla on muutaman sentin lumikerros maassa. 

 

Kolin kansallispuiston ajankohtaista säätilannetta voi seurata rinne- ja kelikameroista

(Päivitetty 11.11.2023)

Päivitämme kelitietoja sitä mukaa, kun saamme tietoa retkeilijöiltä tai luontovalvojiltamme maastosta. Aivan ajankohtaisimman tiedon alueelta voi kuitenkin jokainen tarkastaa kelikameroista, joita on mm. Kolin rinteille.

https://koliski.fi/laskettele/kamerat

 

Kolilla pikkupakkasta, mutta Kiviniemen Sikosalmen lossilla pääsee vielä yli

(Päivitetty 8.11.2023)

Syysvaeltajille tiedoksi, että virtaus pitää Sikosalmea vielä auki ja lossilla pääsee yli. Alamme kuitenkin olla lähellä niitä aikoja, jolloin lossi jämähtää paikoilleen. Lossia ei nosteta talviteloille, vaan se odottelee kevättä ja jäiden sulamista omalla paikallaan. Tiedotamme lossin tilanteesta tällä sivulla ja Kolin kansallispuiston Facebook-sivulla.

Kolin ajankohtaisia asioita ja tietoa palveluista kannattaa seurata myös Kolin luontokeskus Ukon Facebook-sivulta: https://www.facebook.com/luontokeskusukko ja verkkosivuilta ukko.retkipaikka.fi sekä koli.fi-sivuilta.

Kiviniemen palveluista vastaa Kontiolahti Outdoor: https://kontiolahtibiathlon.com/kontiolahti-outdoor/kiviniemi

 

Kolin luontokeskus Ukossa tapahtuu syyslomaviikoilla

(Pävitetty 13.10.2023)

Kiinnostaako talviretkeilyharrastuksen aloittaminen tai haluatko oppia käyttämään tuluksia nuotiotulen sytyttämiseen? Entäpä tuikkivan tähtitaivaan tiirailu asiantuntijoiden seurassa? Tule bongaamaan hyvät retkivarusteet ulkoiluvaruste -Outletista 21.10. Katso Retkipaikan järjestämät Ukon syyslomaviikkojen tapahtumat ukko.retkipaikka.fi.

20.10. perjantaina vietetään Kolin koiraretkipäivää. Suuntaa RetkiHaun mukana kansallispuistoon retkelle kello 10.30-12.00 tai Ilona Karjalaisen kanssa Ukkoon luennolle kello 13.00-15.00, jos haluat lisää kokemusta koiran kanssa retkeilystä tai tietoutta kuinka retkeillä vastuullisesti ja koiraystävällisesti huiskuhäntäisen kaverisi kanssa suojelualueilla. Päivän kruunaa retkeilevien pehmokoiraeläinten tapaaminen luontokeskuksen yläaulassa kello 15.30 alkaen. 
Lisätietoja, lippuja ja ilmottautumiset RetkiHau -perheretkelle kalastusretket.fi
Luennolle ja pehmokoiraeläin tapamiseen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Kolin luontokeskus Ukon lämpimistä juomista, herkuista ja maittavasta lounaasta vastaa Kahvila Eväsretket.

Luontokeskus ja kahvila ovat avoinna syyslomien ajan ma-la klo 10-17 ja su klo 10-15.

Vaarojen Maraton 6.-7.10. Kolin kansallispuistossa

(Päivitetty 3.10.2023)

Useita kymmeniä ihmisiä on lähdössä juoksemaan pilvisenä ja hämäränä syyspäivänä.
 

Huomioithan retkeillessäsi, että perjantaina ja lauantaina Kolin kansallispuiston poluilla on vilkasta vuosittaisen polkujuoksutapahtuman vuoksi. Paikalle odotetaan 1300 juoksijaa sekä heidän huoltojoukkojaan. Kolin ja Mäkrän alueella on paljon juoksijoita lauantaina kello 9-12 kilpailureittien alueella. 

Kolin kylällä ruuhautumista on odotettavissa perjantaina alkuillasta ja lauantaina aikaisin aamulla. Ylä-Kolintien pysäkäintialueet tulevat olemaan täynnä perjantain iltapäivästä lauantain iltapäivään asti.

Pysäköintiin suosittelemme: Kolin urheilukenttää, josta non-stop -kuljetus ylös Kolille sekä 
laskettelurinteiden pysäköintipaikkaa, josta on mahdollista nousta maisemahissillä ylös Kolille.  Maisemahissi pyörii lauantaina 7.10.2023 kello 7-11 ja 12-19. 

Kansallispuiston alue on tapahtumasta huolimatta vapaassa käytössä. Kolin ja Mäkrän alueella joitakin risteyksiä on nauhoitettu ohjaamaan juoksijoita oikeaan suuntaan. Kansallispuistokävijät voivat ylittää tai kiertää nauhoitukset.

Kolin Paimenvaaran polulle kisareitit eivät osu. Lisäksi rauhallisen retkeilyn tiimoilta näinä päivinä kannattaa harkita myös Pohjois-Karjalan biosfäärialueen muita upeita luontokohteita: Patvinsuon- ja Petkeljärven kansallispuistoja, Ruunaan retkeilyaluetta tai useita pienempiä kohteita lähialueilla.

Lisätietoja Itä-Suomen retkikohteista: luontoon.fi/retkikohteet.

Lisätietoja tapahtumasta: vaarojenmaraton.fi
Sarjat ja reittikartat: sarjat ja reitit

 

Metsähallitus pyytää retkeilijöitä välttämään liikkumista Kolin kansallispuiston Tarhapuron ympäristössä - Herkät kasvilajit ovat kärsineet tallaantumisesta 

(Julkaistu 21.6.2023)

Tarhapuron putouksen maasto Kolin kansallispuistossa on pahoin kulunut, joten retkeilijöitä kehotetaan välttämään putouksen alueella liikkumista toistaiseksi. Tavoitteena on, että kasvillisuus elpyisi. Lisäksi Tarhapurolle tarvittaisiin uusia retkeilyrakenteita, jotta vesiputoukseen voisi jatkossa tutustua luontoarvoja vaarantamatta. 

Kansallispuistojen, kuten muidenkin luonnonsuojelualueiden tärkein tehtävä on luonnon eli eliölajien ja luontotyyppien suojelu. Kohteet ovat myös merkittäviä virkistysalueita, mutta virkistyskäyttö pitää aina sovittaa luonnon sallimiin rajoihin. Lue uutinen täältä.

Uutisia Kolilta

Tupien varaukset

Kansallispuiston vuokratuvat ovat varattavissa nyt Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).

Vinkit retkeilyyn

Luminen männynoksa.

Talvella kannattaa pitää puhelin lämpimänä ja varavirtalähde mukana. Katso myös muut vinkit talviretkeilyyn: Retkeilyn ABC.