Kolin luontokeskus Ukossa huoltotauko 1.-7.11.2021

(Päivitetty 13.10.2021)

Kolin luontokeskus Ukko on suljettuna viikolla 44 (1.-7.11.2021) Ukon tilojen huoltotöiden vuoksi. 

Huoltotauon aikana Ukon asiakaspalvelu palvelee ma-pe klo 10:00-16:00 välisen ajan:

Alueen karttoja voi ostaa Break Sokos Hotel Kolin (sokoshotels.fi) vastaanotosta.

Lakkalassa kestävöitetään polkua

(Päivitetty 13.10.2021)

Lakkalasta pohjoiseen kestävöitetään polkua n. puolen kilometrin matkalla. Työt alkoivat tänään ja arvioitu kesto n. viikko.

Ylä-Kolilla testataan palohälyttimiä

(Päivitetty 12.10.2021)

Ylä-Kolin palohälytinlaitteistoa testataan 13.10.2021 alkaen klo 8.00. Hälytinkellot kuuluvat Kolin luontokeskus Ukossa, Sokos hotellilla ja Ylä-Kolin pihapiirissä. 

Paluu normaaleihin aukioloaikoihin Kolin luontokeskus Ukossa

(Päivitetty 13.10.2021)

Palvelemme maanantaista 16.8. alkaen jälleen normaalein aukioloajoin:

Ma–la klo 10–17
Su klo 10–15

Luontokeskus Ukosta löydät monipuoliset palvelut ja tuotteet retkeilyyn ja virkistykseen, kuten kartat, luontoaiheiset kirjat ja lahjatavarat sekä lähialueen kansallispuistojen logotuotteet.

Luontokeskuksessa on maksullisen pysyvän näyttelyn ”Katse kansallismaisemaan” lisäksi kaksi maksutonta vaihtuvaa taidenäyttelyä; Sami Parkkisen valokuvataidenäyttely "Kasvu" ja Milja Laineen "Metsän uni" -kuvitusnäyttely.

Ukon tiloissa palvelee samoilla aukioloaijoilla opastettuja retkiä tarjoava matkamuisto-/retkeilyvarustemyymälä Koli Shop Retkitupa (feelkoli.fi) ja paikallisia herkkuja myyvä Kahvila Eväsretket (kalastusretket.fi).

Suosithan Kolin julkisia kulkuyhteyksiä

(Päivitetty 25.8.2021)

Kolille pääset oman auton lisäksi myös kimppatakseilla ja bussilla. Ajankohtaiset tiedot saapumiseen joko omalla autolla tai julkisilla löydät täältä.

Väylävirasto tiedottaa: Soratiet huonossa kunnossa

(Päivitetty 23.7.2021)

Kuivuus on tänä kesänä asettanut rajoituksia sorateiden hoidolle (palautevayla.fi). Kuivaa soratietä ei voi järkevästi tasata tai muokata, koska tie menee heti pian ”nimismiehen kiharille” ja olisi täten vielä heikommassa kunnossa kuin ennen käsittelyä. Sademääräksi tarvitaan kunnon kasteleva sade, jotta kuivaa soratietä päästää kunnostamaan.

Tienkäyttäjillä on mahdollisuus ilmoittaa tien kunnossa havaitsemistaan puutteista. Ilmoitukset eivät kuitenkaan ole tilauksia, joiden mukaan automaattisesti ryhdytään välittömiin korjaustoimenpiteisiin. Ilmoituksen tien liikennettä vaarantavan huonosta kunnosta voi tehdä Tienkäyttäjän linjalle puh. 0200 2100 (auki 24/7) tai voit jättää viestin Palauteväylä-palvelussa (liikenne.palautevayla.fi).

Herajärven retkeilykeskus palvelee taas retkeilijöitä Kiviniemessä

(Päivitetty 16.7.2021)

Herajärven retkeilykeskuksen (kiviniementila.fi) päärakennus tuhoutui tulipalossa toukokuun lopulla. Kahvio- ja majoituspalvelut on kuitenkin nyt saatu palautettua Kiviniemeen täysimääräisinä ja ne ovat jälleen Herajärven kierrosta kiertävien retkeilijöiden käytettävissä. Vaeltajia varten Kiviniemen tilan pihapiiristä löytyy myös sininen juoma- ja talousvesikontti. Kontin ulkoseinässä on infotaulu ja hana retkeilijöitä varten.

Muista aina tarkistaa metsäpalovaroitus ennen tulen tekoa

(Päivitetty 30.7.2021)

Tarkasta ajankohtaisten varoitusten voimassaolo aina ennen tulen tekoa (ilmatieteenlaitos.fi).

Metsäpalovaroituksen ollessa voimassa avotulen teko on kielletty kaikilla Kolin kansallispuiston tulipaikoilla. Huomaa, että myös risukeitin lasketaan avotuleksi.

Pitkään kestäneet helteiden vuoksi metsäpalovaroitus on ollut voimassa lähes koko kesän. Metsäpalon aiheuttamista vahingoista on aina vastuussa tulen sytyttäjä.

Suosi metsäpalovaroituksen aikana ilman tulta valmistettavia ja nautittavia retkieväitä. Myös kaasu- ja spriikäyttöiset retkikeittimet ovat sallittuja.

Ahosaareen hakkuu ja uuden tieuran rakentaminen

(Päivitetty 9.7.2021)

Ahosaareen tehdylle hakkuualueelle on rakennettu uusi tieura kesäkuun 2021 aikana. Uusi tieura ei näy vielä alueen kartoissa. Uusi tie ylittää Herajärven kierroksen heti Sikosalmen lautan itäpuolella. Otathan tämän huomioon vaelluksellasi.

Ikolanahon lähde ja Jeron kaivo käyttökiellossa

(Päivitetty 1.10.2020)

Ikolanahon lähde ja Jeron vuokratuvan kaivo ovat käyttökiellossa. Vettä ei tule juoda edes keitettynä. Juomavettä voi tarvittaessa hakea Kolin luontokeskus Ukosta.

Herajärven kiertäjien on syytä ottaa mukaansa riittävästi vettä, sillä Herajärven kierros on vaativa reitti korkeuserojen vuoksi. Vesipulloja voi täyttää Luontokeskus Ukossa, tai Ukon ollessa suljettuna, Break Sokos Hotel Kolissa. Toinen juomavesipiste löytyy Kiviniemen tilan pihapiiristä, jonne on asennettu suuri sininen vesikontti retkeilijöitä varten.

Muita vedenottopaikkoja Herajärven kierroksella on varsin niukasti, mutta vettä voi ottaa esimerkiksi Myllypurosta, Pitkälammesta (Ryläyksen ja Kiviniemen välillä), Eteläpäältä ja Pitkälammelta (Ylä-Murhin lähellä). Muista, että luonnonvesi tulee aina keittää ennen käyttöä.

Uutisia Kolilta

Tupien varaukset

Kansallispuiston vuokratuvat ovat varattavissa nyt Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).

  Kolin kansallispuisto

  @Luontoonfi #kolinkansallispuisto