Saapuminen Kolille

Retkeilyn ajankohtaisia

Kolin luontokeskus Ukko

Saapuminen Kolille

(Päivitetty 24.5.2023)

Ylä-Kolin P1-parkkipaikalla maalataan ruutuja torstaina 25.5. Olethan tarkkana ajo-ohjeiden suhteen! Muut Ylä-Kolin parkkialueet sekä Rinneparkki on saatu maalattua keskiviikkona 24.5.

Suosittelemme saapumista Kolille asfaltoidun Kolintien (tie numero 504) kautta, vaikka navigaattori neuvoisi muuta. Jerontietä (nro 15735) tai Rantatietä (nro 5046) ei ole päällystetty, joten ne voivat olla haastavia erityisesti suurille kulkuneuvoille.

Tarkasta ennen retkelle lähtöä, mitkä pysäköintialueet ovat käytettävissä.

Retkeilyn ajankohtaisia

(Päivitetty 23.5.2023)

Tarkasta voimassa olevat varoitukset ja sää

Tarkasta sää ja voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi) aina ennen retkeä.

Reittien kuljettavuus ja olosuhteet juuri nyt

Herajärven kierros

Herajärven kierros on vaativa sulan maan vaellusreitti ilman talvikunnossapitoa. Reitti sisältää raskaita nousuja ja jyrkkiä alamäkiä. Keväällä lumi viipyy vaaramaaston varjoisilla rinteillä ja painanteissa pitkään ja reitti on erityisen haastava kulkea. Reitillä on myös vetolautta ja kahluuvaijeri. Lautta ei ole käytettävissä jäiden aikaan ja kahluuvaijeriylitys voi olla vaikeaa kevättulvien aikaan.

Herajärven pohjoispään kierros (35 km) on kuljettavissa. Sikosalmi on jo täysin sulanut ja ylityslautta on käytettävissä.

Toukokuussa reitit voivat olla lumisia, märkiä ja mutaisia. Esimerkiksi vuosina 2021–2022 Ryläyksellä lunta oli puoleen väliin reittä vielä toukokuun alkupuolella. Myös tulviin on hyvä varautua, esimerkiksi Lakkalan tilalle johtavalla tiellä voi olla vettä. Reitillä on myös Herajoen kahluuvaijeri. Korkean vedenpinnan aikaan kahlaamon voi kiertää Herajoentien, sillan ja Vaaralahdentien kautta. Jos jättää kahluuvaijerin ja Hirvivaaralle kiipeämisen väliin ja kulkee Vesivaaran jälkeen Herajoentietä pitkin Rekilammentien risteykseen saakka, on tietä pitkin kuljettava osuus 3 km, ja vaellusmatka lyhenee reilun kilometrin.

Herajärven pohjoispään kierrokseen (35 km) suositellaan varaamaan 2–3 päivää sulan maan aikaan johtuen reitin vaativuudesta ja hidaskulkuisuudesta. Aikaisin keväällä, kun maastossa voi vielä olla lunta, kannattaa varata 4 päivää pohjoispään kierrokselle. Telttailu voi olla haastavaa vielä toukokuussa, sillä telttapaikat voivat olla vielä lumisia tai maa kylmä ja märkä.

Olosuhdetietoja voi kysyä lähempänä vaellusajankohtaa Kolin luontokeskus Ukosta. Muita lisätietoja Herajärven kierroksesta ja reitin palveluista löydät reitin virallisilta nettisivuilta.

Kauden aktiviteetit

Pyöräily Kolilla

Kolin kansallispuistossa pyöräily on sallittu ainoastaan ajoteillä. Pyöräilyä rajoitetaan, koska Kolin kansallispuisto on jyrkkäpiirteinen, reitit vaativia ja vilkkaasti kuljettuja ja maasto herkästi kuluvaa. Tarkasta Kolin ohjeet ja säännöt ennen retkelle lähtemistä.

Vinkki: Hyvän 20km:n pyöräilylenkin saat polkemalla Ylä-Kolintieltä etelään Jerontielle, josta edelleen Kotaniementielle ja Pienen-Mäkräntielle. Pienen-Mäkräntieltä käännytään pohjoiseen ja jatketaan Rantatietä Merilänrannantielle, josta voi palata takaisin Ylä-Kolintielle. Huomioi, että ajoteillä liikkuu paljon autoilijoita ja talvisin teillä voi esiintyä aurausviivettä. Rospuuttoaikana reittiä pitkin ei välttämättä pääse turvallisesti pyörällä kulkemaan.

Skutsirastit

(Päivitetty 24.5.2023)

Yhteistyössä Mielenterveyden keskusliitto kanssa suunnitellut ja toteutetut Skutsirastit pitää sisällään yhteensä 21 hyvinvointiharjoitusta, jotka on sijoitettu Suomen kansallispuistoihin sekä luonnonsuojelu- ja retkeilyalueille. Lue koko tiedote Skutsirasteista.

Tulenteko ja tulentekopaikat

Tulenteko ei ole jokaisenoikeus, eikä tulta voi tehdä mihin ja milloin tahansa.

  • Tulenteko on sallittu ainoastaan merkityillä, virallisilla tulentekopaikoilla, jotka on merkitty tulisymboleilla karttoihin. Kolin luontokeskus Ukon vieressä sijaitsevaa Pääministerin tulentekopaikkaa lukuun ottamatta kaikilta tulentekopaikoiltamme pitäisi löytyä rankapuuta, jota retkeilijä voi itse sahata ja pilkkoa nuotion tekemistä varten.
  • Mikäli metsäpalovaroitus (ilmatieteenlaitos.fi) on voimassa, tulen saa tehdä ainoastaan hormillisilla ja katetuilla tulentekopaikoilla (Ryläyksen kota) ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen.
  • Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta.

Tutustu tarkemmin alueen karttoihin ja palvelurakenteisiin.

Vesitilanne ja vedenottopaikat

Ikolanahon lähde ja Jeron vuokratuvan kaivo ovat käyttökiellossa. Vettä ei tule juoda edes keitettynä. Juomavettä voi tarvittaessa hakea Kolin luontokeskus Ukosta. Ukon ollessa suljettuna vettä voi hakea Break Sokos Hotel Kolilta (sokoshotels.fi).

Lue lisää Herajärven kierroksen juomavedestä ja Kolin kansallispuiston juomavedestä.

Julkisilla yhteyksillä Kolin kansallispuistoon

(Päivitetty 17.4.2023)

Joensuun ja Kajaanin rautatieasemilta pääsee Ahmovaaraan asti bussilla. Ahmovaarasta on matkaa Kolin kansallispuistoon 9 km. Matkan Ahmovaarasta Kolin kansallispuistoon voi taittaa kävellen, pyörällä tai taksilla (kolintaksi.fi). Arkisin Ahmovaarasta Kolin kylälle pääsee myös etukäteen tilattavalla jatkobussiyhteydellä (koli.fi). Kolin kylältä retkeilijä voi suunnata Kylän polkua pitkin Kolin luontokeskus Ukolle ja edelleen Ukko-Kolin maisemapaikalle.

Lieksan rautatieasemalta Kolin kansallispuistoon pääsee etukäteen tilattavalla Kimppakyydillä (lieksa.fi).

Lue lisää Saapuminen-sivustolta.

Ninka Reitun satukirja julkaistaan ja kuvitusnäyttely avataan Kolin luontokeskus Ukossa 28.3!

(Päivitetty 17.3.2023)

Liperiläinen kuvataiteilija, lastenkirjailija ja sarjakuvapiirtäjä Ninka Reittu on kirjoittanut ja kuvittanut vastuulliseen retkeilyyn innostavan lastenkirjan ”Myrsky ja Saana metsässä: Retkietiketti-satuja”. Metsähallituksen Luontopalvelut haluaa satukirjalla huolehtia tulevien sukupolvien kasvattamisesta luontoa kunnioittavaan retkeilyyn. Satujen ja taidenäyttelyn tarkoituksena on innostaa lapsia luontoon ja samalla kertoa, miten luonnossa liikutaan luontoa ja toisia retkeilijöitä kunnioittaen.

Kirja julkaistaan ja kirjaan liittyvän taidenäyttelyn avajaisia juhlitaan Kolin luontokeskus Ukossa 28.3.2023 kello 10. Julkistamistilaisuudessa Ninka Reittu lukee sadun ”Roskapeikot” kaikille satujen maailmasta kiinnostuneille. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Uudistunut Kolin luontokeskus Ukko avoinna yleisölle

(Päivitetty 21.9.2022)

Kolin luontokeskus Ukon alakerran tiloja uudistettiin tänä keväänä. Luontokeskus oli remontin ajan suljettu yleisöltä. Uudistuneista tiloista löytyy Retkipiste, asiakaspalvelupiste ja myymälä. Monipuolista ja eri tasoisille retkeilijöille sopivaa retkeilyinfoa löytyy jatkossa Kolin luontokeskus Ukon Retkipisteestä ja aulatiloista. Vierailijat voivat omatoimisesti tutustua eri tasoisiin reitteihin ja valita sopivan kohteen oman taitotasonsa mukaan. Vierailijat voivat myös hioa retkeily- ja vaellustaitojaan tutustumalla Retkipisteen toiminnallisiin sisältöihin. Myös Kolin päiväreittejä on uudistettu ja täydennetty uusilla luontopolkutauluilla. Lue lisää uudistuksistamme.

Asiakasneuvoja tarkastelemassa asiakkaiden jättämiä viestejä Retkipisteen Turinapuulla. Etualalla Roskattomasta retkeilystä kertova infotaulu.

Kolin luontokeskus Ukon vaihtuvien näyttelyiden kalenteri 2022–2023 on julkaistu

(Päivitetty 6.7.2022)

Kolin luontokeskus Ukon näyttelyhaku vuodelle 2023 on päättynyt ja vaihtuvien näyttelyiden kalenteri julkaistu. Kolin luontokeskus Ukon vaihtuvien näyttelyiden tilat sijaitsevat luontokeskuksen yläkerran aulatilassa ja alakerran lastennurkkauksessa. Yläkerran aulatilan vaihtuvat näyttelyt järjestetään yhteistyössä Kolin kulttuuriseura ryn (kolinkulttuuriseura.fi) kanssa. Näyttelyhaku vuodelle 2024 avataan vuodenvaihteessa 2022–2023. Tiedusteluita voi esittää suoraan Kolin kulttuuriseuralle.

​​​Kolin luontokeskuksen vaihtuviin näyttelyihin on vapaa pääsy. Yläkertaan pääsee myös hissillä. Tutustu Kolin luontokeskuksen näyttelyihin tarkemmin Kolin luontokeskus Ukon sivuilla.

Uutisia Kolilta

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Tupien varaukset

Kansallispuiston vuokratuvat ovat varattavissa nyt Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).