Saapuminen Kolille

3.3.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Kolin kansallispuisto sijaitsee tien nro 6 itäpuolella ja Pielisen länsirannalla. Kolille on Joensuusta matkaa 63 km ja Kajaanista 182 km. Keskitalvisin avataan olosuhteiden salliessa Pielisen ylittävä jäätie Kolilta Vuonislahteen (koli.fi).

Retkeilyreiteille

Kolilla on lukuisia pysäköintimahdollisuuksia. Retkeilyreittien lähtöpisteisiin pääsee muun muassa Kolin sataman, Ollilan, Paimenenvaaran, Likolahden, Peiponpellon, Pirunkirkon, Seppälän ja Ryläyksen pysäköintialueilta.

Kansallispuiston suosituimmat pysäköintialueet ovat Ukko-Kolin huipun tuntumassa sijaitsevat P1 ja P2. Nämä pysäköintialueet ovat usein ruuhkaisia, jonka vuoksi retkelle lähtö kannattaa suunnitella muilta pysäköintialueilta.

Kimppakyydillä Kolille

Kimppataksi (kolintaksi.fi) liikennöi Joensuu–Koli välillä. Kimppataksi on etukäteen tilattava ovelta ovelle palvelu, jonka kyytiin voi nousta myös reitin varrelta.

Katso myös muut kuljetuspalveluita tarjoavat yhteistyötahot ja Miten Kolille (koli.fi).

Bussilla Kolille

Lähin linja-autopysäkki sijaitsee 6 tien varrella Ahmovaaralla (Kolinportti). Pysäkiltä on matkaa Kolin kansallispuistoon 9 km. Linja-autot (matkahuolto.fi) liikennöivät Ahmovaaran Kolinportille Joensuusta ja Kajaanista ympäri vuoden.

Vinkki: Matkahuollon bussiaikatauluja (liput.matkahuolto.fi) hakiessa kannattaa pysäkiksi valita Ahmovaara (Juuka), koska silloin pystyy tarkastelemaan yhdellä haulla sekä Kolinportin pihassa pysähtyviä vakiovuoroja että Joensuuntien (tien nro 6) varrella pysähtyviä pikavuoroja.

Matkan Ahmovaaralta Kolin kansallispuistoon voi taittaa kävellen, pyörälläkimppataksilla tai taksilla (kolintaksi.fi).

Matkailuautot, -vaunut ja linja-autot voivat pysäköidä P3 pysäköintialueelle (Ylä-Kolintie 31, Lieksa), joka sijaitsee P2:n takaosassa. Linja-autoille on parhaiten kääntymistilaa Yläpihalla (Ylä-Kolintie 39, Lieksa).

Junalla Joensuuhun, Kajaaniin tai Vuonislahteen

Junalla (vr.fi) lähimmäksi Kolin kansallispuistoa pääsee Joensuuhun (63 km) tai Kajaaniin (182 km).

Koli‒Vuonislahti jäätien (koli.fi) ollessa auki lähin rautatieasema on Vuonislahdessa (18 km).

Matkat Joensuun ja Vuonislahden rautatieasemilta Kolin kansallispuistoon voi taittaa Kolin taksipalvelulla (kolintaksi.fi). Joensuusta ja Kajaanista pääsee Ahmovaaralle asti bussilla. Ahmovaaralta on matkaa Kolin kansallispuistoon 9 km. Matkan Ahmovaaralta Kolin kansallispuistoon voi taittaa kävellen, pyörälläkimppataksilla tai taksilla (kolintaksi.fi).

Autolla Kolille

Vinkki: Vältä ruuhkaa ja katso muut pysäköintialueetsesonkiajat ja ajankohtaista.

Vinkki 2: Rantatie (tien nro 5046) ja Jerontie (tien nro 15735) ovat mutkikkaita ja mäkisiä metsäteitä. Talvisin tiet voivat olla haastavia, eikä niillä suositella ajamaan ilman nastarenkaita.

P1, P2 ja P3 pysäköintialueet, Ylä-Kolintie 31, Lieksa (tien nro 5040). Tilaa noin 145 autolle. Pysäköintialueilta pääsee jalan portaita pitkin tai ilmaisella kiskohissillä pihapiiriin, josta löytyy Kolin luontokeskus Ukko, useita reittien lähtöpisteitä sekä Break Sokos Hotel (sokoshotels.fi). Portaat alkavat kiskohissin vierestä. Huomioithan, että portaissa ei ole talvikunnossapitoa.

P1–P3 ruuhkautuvat ajoittain. Ruuhkaisinta on viikonloppuisin, sesonkina (kesä–elokuussa), loma-aikoina sekä juhlapyhinä. Ruuhka-aikoina suosittelemme lähtöpisteeksi kansallispuiston muita pysäköintialueita. Esimerkiksi Likolahden, Paimenvaaran, Ukko-Kolin rinteiden tai Ollilan pysäköintialueilta on vain 1–2 km kävelymatka polkuverkostoa pitkin Kolin luontokeskus Ukkoon sekä useiden eri päiväreittien lähtöpisteisiin.

Matkailuautoille, -vaunuille ja linja-autoille tarkoitettu P3 pysäköintialue sijaitsee P2 takaosassa.

Sähköauton latauspisteitä löytyy P1 pysäköintialueelta. Latauspisteet ovat maksullisia.

Kiskohissi kulkee metsään rakennettua kiskoa pitkin. Hississä on matkustajia.

Muut pysäköintialueet (pohjoisesta etelään)

Kolin sataman pysäköintialue, Rantatie 12, Lieksa (tien nro 5046). Tilaa noin 15 autolle. Talvikunnossapidon aikana pysäköintialue on pienempi.

Ollilan pysäköintialue, Ylä-Kolintie 12, Lieksa (tien nro 5040). Tilaa noin 10 autolle. Talvikunnossapidon aikana pysäköintialue on pienempi.

Ukko-Kolin rinteiden pysäköintialue, Rantatie 27, Lieksa. Tilaa noin 200 autolle. Talvikunnossapidon aikana pysäköintialue on pienempi. Pysäköintialueelta pääsee Kolin luontokeskus Ukkoon maisemahissillä. Katso maisemahissin (koli.fi) kulkuajat ja hinnat.

Likolahden pysäköintialue, Rantatie 45, Lieksa. Tilaa noin 6 autolle. Talvikunnossapidon aikana pysäköintialue on pienempi.

Paimenenvaaran pysäköintialue, Kotaniementie 10, Lieksa. Tilaa noin 5 autolle. Talvikunnossapidon aikana pysäköintialue on pienempi.

Peiponpellon pysäköintialue, Kotaniementie 31, Lieksa. Tilaa noin 7 autolle. Talvikunnossapidon aikana pysäköintialue on pienempi.

Ryläyksen pysäköintialue, Herajärventie 1, Lieksa. Tilaa noin 5 autolle. Talvikunnossapidon aikana pysäköintialue on pienempi.

Pirunkirkon pysäköintialue, Rantatie 118, Lieksa. Tilaa noin 6 autolle. Talvikunnossapidon aikana pysäköintialue on pienempi.

Seppälän ja Lakkalan pysäköintialue, Herajärven rantatie 36, Kontiolahti. Tilaa noin 6 autolle. Ei talvikunnossapitoa.

Rykiniemen pysäköintialue, Vaaralahdentie 116, Joensuu. Tilaa noin 5 autolle. Ei talvikunnossapitoa. Vaaralahdentien risteyksestä on matkaa pysäköintialueelle noin 300 m. Ennen pysäköintialuetta on risteys, josta pitää ajaa vasemmalle.

Lähtevänsärkän pysäköintialue, Herajärven rantatie 48, Joensuu. Tilaa noin 10 autolle. Talvikunnossapidon aikana pysäköintialue on pienempi.

Kiviniemen pysäköintialue, Mustalahdentie 27, Kontiolahti. Tilaa noin 20 autolle. Talvikunnossapidon aikana pysäköintialue on pienempi. Pysäköinti kääntymisalueen laidalle.

Eteläpään pysäköintialue, Eteläpääntie 126, Joensuu. Tilaa noin 5 autolle. Ei talvikunnossapitoa.

Esteetön pysäköinti

Esteetön pysäköintialue, Ylä-Kolintie 39, Lieksa (tien nro 5040). Tilaa 2 autolle. Esteettömät pysäköintipaikat sijaitsevat Break Sokos Hotel Kolin sivusisäänkäynnin vieressä. Pysäköinti paikoille on sallittu vain siihen oikeuttavalla luvalla.

Liikuntaesteiset voivat pysäköidä myös P1 pysäköintialueelle. Pyörätuoli mahtuu kiskohissiin, joka kuljettaa matkailijoita P1 pysäköintialueelta Yläpihalle.

Lisätietoa liikuntaesteisten palveluista.

Veneellä Kolille

Kolin satamassa (Rantatie 12, Lieksa), Pielisen rannalla, on kahdeksan vierasvenepaikkaa, pienveneiden veneluiska sekä risteilyalus- ja autolauttalaituri.

Lähtevänsärkällä (Herajärven rantatie 48, Joensuu), Herajärven rannalla, on veneidenlaskupaikka.

Tutustu tarkemmin veneilijöiden palveluihin sekä melonta- ja veneilymahdollisuuksiin Kolilla (koli.fi).

Muistathan, että vesilintujen pesimärauhan turvaamiseksi rantautuminen tai liikkuminen hehtaaria pienemmillä luodoilla on kielletty aikavälillä 15.5.–17.7.

Pyörällä Kolille

Kolin kansallispuistoon ei pääse perille asti julkisilla kulkuyhteyksillä, mutta pyörän voi ottaa helposti mukaan junaan tai bussiin, ja jatkaa lähimmältä pysäkiltä pyöräillen Kolille. Kansallispuiston alueella kulkevia Ylä-Kolintietä, Rantatietä ja Kotaniementietä pitkin tavoittaa kaikki retkeilyreittien lähtöpisteet.

Vinkki: Pyöräilyreittejä Kolille voi suunnitella muun muassa Juuan, Nurmeksen ja Lieksan kautta kulkeva Pielisen Kierros -pyöräilyreitin (250 km) avulla. Pielisen Kierros -pyöräilyreitti (koli.fi) kulkee pääosin maaseudun rauhallisia hiekkateitä pitkin.

Muistathan, että pyöräily ei ole sallittua jyrkkämäkisen Kolin kansallispuiston retkeilyreiteillä. Pyöräilyä kansallispuiston retkeilyreiteillä on rajoitettu luonnon kulumisen estämiseksi ja kaikkien alueella liikkuvien turvallisuuden takaamiseksi. Kolin kansallispuistossa pyöräily on sallittua vain ajoteillä.

Lentäen Joensuuhun

Lähin lentoasema (finavia.fi) sijaitsee Joensuussa (63 km). Joensuusta pääsee Kolille kimppakyydillä tai bussilla.