Kolin talvireitit

Kolin kansallispuiston tykkylumiset vaarat kutsuvat nauttimaan talviretkeilystä. Kolin huiput tarjoavat upeat puitteet varsinkin lumikenkäilyyn. Kauneimmille maisemapaikoille pääsee merkittyä Huippujen lumikenkäilyreittiä pitkin, mutta lumikenkäillä voi talvisin myös merkittyjen reittien ulkopuolella. Halutessaan lumikenkäilyretken reitteinä voi hyödyntää maastoon merkittyjä kesäreittejä.

Kansallispuiston alueella on vain yksi talvihuollettu kävelyreitti, Kylän polun talvireitti, mutta suosituimpien kesäretkeilyreittien kovaksi tallautuneita uria pitkin pääsee usein kulkemaan talvellakin. Huomioithan, että lyhin Ukko-Kolille talvisin vievä reitti poikkeaa kesäreitistä.

Kolin ladut (koli.fi) kulkevat vaihtelevissa maastoissa Kolin vaaroilta Pielisen jäälle. Kansallispuistossa laskettelu on mahdollista Ukko-Kolin laskettelurinteillä (koliski.fi). Kolin kylän ohi kulkeva moottorikelkkareitti sivuaa kansallispuistoa, mutta Kolin kansallispuiston alueella on moottorikelkkailu kuitenkin kielletty.

Pysäköinti talvella: Kaikki Kolin kansallispuiston pysäköintialueet aurataan talvisin lukuun ottamatta Seppälän ja Lakkalan, Rykiniemen sekä Eteläpään pysäköintialueita. Rantatien varrella aurataan myös Mäkränmajalle vievän polun ja Ala-Murhin kohdalla sijaitsevat levikkeet. Huomioithan, että talvikunnossapidon aikana pysäköintialueet ovat normaalia pienempiä ja Rantatie saattaa talvisin olla huonokuntoinen erityisesti välillä Sikoniemi—Vesivaara. Lue lisää Saapuminen Kolille.

Tarkista aina myös retkikohteen ajankohtaiset asiat ennen maastoon lähtöä. 

 

Reittien lähtöpisteet

Kolin luontokeskus Ukon piha-alue (Yläpiha, Ylä-Kolintie 39, Lieksa. Lähimmät pysäköintialueet ovat P1 ja P2, Ylä-Kolintie 31, Lieksa.)

Ukko-Kolin P2-pysäköintialue (Ylä-Kolintie 31, Lieksa)

Kolin kirkon pysäköintialue (Ylä-Kolintie 4, Lieksa)

Laskettelurinteet 

Ratsastusreitit

Kävelyreitit

Ukko-Koli, 400 m/suunta

Piipahda lyhyellä reitillä nauttimassa Suomen eteläisimmän tykkylumen kruunaamasta talven ihmemaasta ja Pielisen näkymistä valkeassa avaruudessaan.

Kuljettavissa: Reitti pysyy usein auki tallattuna läpi talven, mutta sillä ei ole talvikunnossapitoa.

Kulkuaika: 30 min.

Vaativuus: Reitti on talvisin vaativa korkeuserojen, vaihtelevien lumiolosuhteiden, jyrkkien portaiden ja liukkauden vuoksi. Reitti on kuljettavissa portaattomasti Ukko-Kolin esteettömälle näköalatasanteelle saakka.

Lähtöpiste

Osoite: Kolin luontokeskus Ukon piha-alue (Yläpiha), Ylä-Kolintie 39, Lieksa.

Lähtöpistettä lähinnä ovat P1, P2 ja P3 -pysäköintialueet Ylä-Kolilla, osoitteessa Ylä-Kolintie 31, Lieksa. Pysäköintialueilta pääsee ilmaisella kiskohissillä Yläpihalle. Hissin ollessa suljettuna Yläpihalle kulku pysäköintialueilta ajotien reunaa. Yläpihalle johtavissa portaissa ei ole talvikunnossapitoa, joten portaat ovat erittäin liukkaat, eikä niiden käyttäminen ole talviaikaan suositeltavaa.

Huomioithan, että Ylä-Kolin pysäköintialueet ruuhkautuvat sesonkiaikoina herkästi.

Ennen retkelle lähtöä lue Saapuminen Kolille.

Ukko-Kolin talvireitin kartta (pdf 1 Mt, julkaisut.metsa.fi).

Nähtävää

Ukko-Kolilta avautuva klassikkomaisema itään yli Pielisen jäisen selän, sydäntalven tykkyluminen vaarametsä, talvisen valon luomat herkät sävyt maisemassa.

Palvelut

Lähtöpaikalla Yläpihan palvelut, kuten hotelli-ravintola (sokoshotels.fi) ja Kolin luontokeskus Ukko myymälöineen, kahviloineen ja näyttelyineen.

Huomioithan, että lyhyen reitin varrella ei ole käymälää, mutta sisä-WC löytyy Kolin luontokeskus Ukosta ja Break Sokos Hotel Kolilta.

Retkeilyrakenteet

Yläpihalla Kolin luontokeskus Ukon välittömässä läheisyydessä on Pääministerin tulentekopaikka. Tällä tulentekopaikalla ei ole puuhuoltoa, joten voit tuoda omat puut tai ostaa polttopuita Kolin luontokeskus Ukosta tai Break Sokos Hotel Kolilta.

Reittiselostus

Reitti merkitään maastoon talvisin sinisellä kuitunauhalla. Lisäksi reitin risteysviitat on numeroitu ja numerot täsmäävät Kolin palvelu- ja retkeilykartan (1:20 000) (koli.fi) numerointiin.

Reitti alkaa Yläpihalta Kolin luontokeskus Ukon vierestä, risteyksestä nro 65. Risteyksestä kuljetaan tien viertä pitkin 60 metriä alarinteeseen luontokeskuksen taakse, risteyksen nro 11 luo, josta suunnataan metsään.

Radiomaston kohdalta reitti alkaa nousta jyrkästi. Risteyksestä nro 12 käännytään vasemmalle ylös metsän läpi kohti Ukko-Kolia. Ylämäki loivenee risteykselle nro 13 tullessa, josta käännytään ylös vasemmalle ja kuljetaan vielä lyhyesti eteenpäin. Edessä ovat jyrkät luonnonkiviportaat, joiden yläpäässä odottaa Ukko-Kolin huippu.

Mikäli Ukko-Kolin maisemista haluaa nauttia kiipeämättä portaita huipulle saakka, voi ennen portaita kääntyä risteyksestä nro 66 oikealle, josta päästään Ukko-Kolin esteettömälle näköalatasanteelle.

Takaisin palataan samaa reittiä.

Huomioitavaa

Koska reitillä ei ole talvikunnossapitoa, on reitti usein petollisen liukas etenkin kaltevissa ja jyrkissä paikoissa. Talven edetessä portaiden askelmat peittyvät kokonaan lumen alle ja tallautuvat luisuksi rinteeksi. Suosittelemme reitille nastakenkiä tai liukuesteitä ja kävelysauvoja tueksi. Huomioithan kuitenkin, että paljaille kallioille ei nastakengillä, lumikengillä tai liukuesteillä saa mennä, koska ne kuluttavat kalliopintaa. Kyseessä on myös oma turvallisuutesi. Piikit ovat kalliolla liukkaat eivätkä välttämättä pidä vaan aiheuttavat liukastumisia.

Jyrkät portaat Ukko-Kolilta suoraan takaisin Yläpihalle ja risteykseen nro 65 eivät ole talvella kuljettavissa.

Kylän polku, 3,3 km/suunta

Aisti Kolin kylän ja kansallispuiston historiaa taivaltaessasi kylältä ylös Yläpihan ja luontokeskus Ukon palveluiden äärelle. Halutessasi voit kiivetä aina korkeimmalle tykkylumihuipulle saakka noudattaen Ukko-Kolille vievää talvireittiä.

Kuljettavissa: Ympäri vuoden. Talvella reitti pohjustetaan ja ajetaan tarvittaessa kelkalla auki arkisin (ei aurausta). Huomioithan, ettei reittiä huolleta viikonloppuisin.

Kulkuaika: 1,5–2 tuntia/suunta ylämäkeen (paluu 1 tunti/suunta alamäkeen).

Vaativuus: Reitti on vaativa suurien korkeuserojen, vaihtelevien lumiolosuhteiden, jyrkkien portaiden ja liukkauden vuoksi. Reitti vaatii retkeilijältä hyvää peruskuntoa.

Lähtöpiste

Osoite: Kolin kirkon pysäköintialue, Ylä-Kolintie 4, Lieksa.

Jos haluat kulkea Yläpihalta Kolin kylälle, on vaihtoehtoinen lähtöpiste Ylä-Kolintie 39, Lieksa.

Yläpihan lähtöpistettä lähinnä ovat P1, P2 ja P3 -pysäköintialueet Ylä-Kolilla, osoitteessa Ylä-Kolintie 31, Lieksa. Pysäköintialueilta pääsee ilmaisella kiskohissillä Yläpihalle.

Huomioithan, että Ylä-Kolin pysäköintialueet ruuhkautuvat sesonkiaikoina herkästi.

Ennen retkelle lähtöä lue Saapuminen Kolille.

Kylän polun talvireitin kartta (pdf 447 kt, julkaisut.metsa.fi).

Nähtävää

Mattilan ja Vaaralan kulttuurihistoriallisesti arvokkaat ympäristöt, Kolin kylän ja Yläpihan monipuoliset palvelut, vanha metsä Ipatinvaaran rinteessä, Ukko-Kolin ikoniset maisemat lumivaippaan verhoutuneina.

Palvelut

Kolin kylän palvelut, kuten ravintolat, matkailuneuvonta (koli.fi), ulkoiluvälinevuokraus (vaara.net) ja elintarvikemyymälä sekä Mattilan tilan majoitus- ja kahvilapalvelut (kolinkeidas.com).

Lisäksi reitin varrella on Yläpihan palvelut, kuten hotelli-ravintola (sokoshotels.fi) ja Kolin luontokeskus Ukko myymälöineen, kahviloineen ja näyttelyineen.

Retkeilyrakenteet

Vaaralanahon tulentekopaikka, jonka yhteydessä on myös kuivakäymälä. Ota mukaan wc-paperia.

Yläpihalla Kolin luontokeskus Ukon välittömässä läheisyydessä on Pääministerin tulentekopaikka. Tällä tulentekopaikalla ei ole puuhuoltoa, joten voit tuoda omat puut tai ostaa polttopuita Kolin luontokeskus Ukosta tai Break Sokos Hotel Kolilta.

Reittiselostus

Reitti merkitään maastoon talvisin sinisellä kuitunauhalla. Lisäksi reitin risteysviitat on numeroitu ja numerot täsmäävät Kolin palvelu- ja retkeilykartan (1:20 000) (koli.fi) numerointiin.

Reitti alkaa Kolin kirkon pysäköintialueelta, joka sijaitsee aivan Kolin kylän keskustassa. Kesäreitistä poiketen ensin kuljetaan Ylä-Kolintien viereistä kevyen liikenteen väylää 400 m Ukko-Kolin suuntaan, kunnes tien vasemmalla puolella näkyy risteys nro 58. Kevyen liikenteen väylältä käännytään vasemmalle Mattilan suuntaan vievälle polulle. Pian risteykseen nro 2 saapuessa ylitetään latu-ura, joten olethan varovainen. Reitti jatkuu suoraan loivaa mäkeä ylös Mattilan pihapiiriin.

Mattilan pihan nurkan risteyksestä nro 4 lähdetään ylös kohti Vaaralanahon kulttuuriympäristöä. Vaaralanahon tulentekopaikan jälkeen risteyksestä nro 6 jatketaan oikealle ja ylös kohti Ukko-Kolia. Jyrkkä mäki Uhrihalkeamalle ja Yläpihalle nousee risteyksien nro 8 ja 9 kautta.

Yläpihan etelälaidalta, luontokeskus Ukon vasemmalta puolelta risteyksestä nro 65 lähdetään seuraamaan talvireittiä Ukko-Kolin huipulle. Jyrkät portaat risteyksestä nro 65 ylös Ukko-Kolin huipulle eivät ole talvella kuljettavissa.

Reitti on yhdensuuntainen. Jos haluat kulkea takaisin lähtöpisteeseen, reitti on kuljettava edestakaisin.

Huomioitavaa

Reitti voi olla petollisen liukas etenkin kaltevissa ja jyrkissä paikoissa. Talven edetessä portaiden askelmat peittyvät kokonaan lumen alle ja tallautuvat luisuksi rinteeksi. Suosittelemme reitille nastakenkiä tai liukuesteitä ja kävelysauvoja tueksi. Jos reitti on päässyt tuiskuttamaan umpeen, voivat lumikengät olla tarpeen. Huomioithan kuitenkin, että paljaille kallioille ei nastakengillä, lumikengillä tai liukuesteillä saa mennä, koska ne kuluttavat kalliopintaa. Kyseessä on myös oma turvallisuutesi. Piikit ovat kalliolla liukkaat eivätkä välttämättä pidä vaan aiheuttavat liukastumisia.

Lumikenkäilyreitit

Lumikenkäillen voi nähdä kansallispuistoa aivan uudella tavalla, sillä lumikengillä liikkuminen on sulan maan retkeilyä vapaampaa. Lumi suojaa herkkää maastoa kulumiselta, joten halutessaan lumikenkäilyretkiä voi tehdä merkittyjen reittien ulkopuolellekin. Oletko jo nähnyt talvisen Mäkrävaaran, Vesivaaran tai Lakkalan?

Huippujen lumikenkäilyreitti, 2 km ympyräreitti

Koe Kolin rakastetuimmat maisemat valkeaan pyhäpukuunsa pukeutuneina, ihaile alhaalla levittäytyvää Pielisen jäälakeutta ja auringonlaskun värjäämiä lumisia puita.

Kuljettavissa: Talvella, kun lumen syvyys on riittävä. Tiedotamme reitin avaamisesta ja sen kunnosta Ajankohtaista-sivulla.

Kulkuaika: 1,5–2 tuntia.

Vaativuus: Reitti on vaativa korkeuserojen, vaihtelevien lumiolosuhteiden ja liukkaiden kallioiden vuoksi. Reitti vaatii retkeilijältä hyvää peruskuntoa.

Lähtöpiste

Osoite: Kolin luontokeskus Ukon piha-alue (Yläpiha), Ylä-Kolintie 39, Koli, Lieksa.

Lähtöpistettä lähinnä ovat P1, P2 ja P3 -pysäköintialueet Ylä-Kolilla, osoitteessa Ylä-Kolintie 31, Koli, Lieksa. Pysäköintialueilta pääsee ilmaisella kiskohissillä Yläpihalle. Hissin ollessa suljettuna Yläpihalle kulku pysäköintialueilta ajotien reunaa. Yläpihalle johtavissa portaissa ei ole talvikunnossapitoa, joten portaat ovat erittäin liukkaat, eikä niiden käyttäminen ole talviaikaan suositeltavaa.

Huomioithan, että Ylä-Kolin pysäköintialueet ruuhkautuvat sesonkiaikoina herkästi.

Ennen retkelle lähtöä lue Saapuminen Kolille.

Huippujen lumikenkäilyreitin reittiesite (pdf 667 kt, julkaisut.metsa.fi).

Nähtävää

Panoraamanäkymät jokaiseen ilmansuuntaan, tykkylumen muovaama talvinen metsä, auringon maalaamat värit valkeassa maisemassa.

Palvelut

Lähtöpaikalla Yläpihan palvelut, kuten hotelli-ravintola ja Kolin luontokeskus Ukko myymälöineen, kahviloineen ja näyttelyineen.

Huomioithan, että lyhyen reitin varrella ei ole käymälää, mutta sisä-WC löytyy Kolin luontokeskus Ukosta ja Break Sokos Hotel Kolilta.

Retkeilyrakenteet

Yläpihalla Kolin luontokeskus Ukon välittömässä läheisyydessä on Pääministerin tulentekopaikka. Tällä tulentekopaikalla ei ole puuhuoltoa, joten voit tuoda omat puut tai ostaa polttopuita Kolin luontokeskus Ukosta tai Break Sokos Hotel Kolilta.

Reittiselostus

Reitti merkitään maastoon talvisin sinisillä heijastinviitoilla.

Reitti alkaa Kolin luontokeskus Ukon pihalta, risteyksestä nro 65. Siitä suunnataan luontokeskuksen taakse risteykselle nro 11, josta käännytään vasemmalle maastoon. Heti radiomaston jälkeen lumikenkäilyreitti erkanee Huippujen kierroksesta alas oikealle metsään.

Kallioseinämiä sivuten saavutaan Akka-Kolille, jonka jälkeen reitti jatkuu etelään jälleen omalle uralleen Huippujen kierroksesta. Suunnilleen puolivälissä matkaa reitti kääntyy jyrkästi vasemmalle seuraten idänpuoleisia upeita järvinäkymiä Paha-Kolille.

Paha-Kolin huipun jälkeen seurataan edelleen huippujen itäjyrkänteen myötäistä reittiä Ukko-Kolin esteettömän näköalapaikan ohi Ukko-Kolin korkeimmalle huipulle saakka.

Sieltä reitti jatkuu vielä lyhyesti eteenpäin pohjoiseen, kunnes käännytään jyrkästi vasemmalle alas ja palataan risteyksen nro 12 kautta takaisin lähtöpaikalle.

Huomioitavaa

Reitti on tarkoitettu kuljettavaksi vain lumikengillä.

Kolin huiput ja useat muut näköalapaikat ovat vaikeakulkuisia ja liukkaita. Näköalapaikoilla ei ole kaiteita, vaan ne ovat luonnonnähtävyyksiä, joilla kävijä liikkuu omalla vastuullaan. Talvisin lumi voi muodostaa petollisia lumilippoja jyrkänteille, joten vältäthän reunalle menemistä. Suurisompaiset sauvat ovat hyvä apu myös lumikenkäillessä. Huomioithan, että kalliopinnan suojelemiseksi paljaille kallioille ei lumikenkien tai liukuesteiden kanssa saa mennä.  Kun kävijöitä on paljon, luonnon kuluminen tapahtuu nopeasti. Keväällä lumen alta paljastuneilla avokallioilla lumikenkien piikit eivät myöskään pidä kunnolla. Suojelet siis luontoa ja itseäsi, kun pysyt lumi- tai jääpinnalla.

Hiihtoladut

Kolin alue tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet hiihtämiseen. Kansallispuistossa sijaitsevien vaaralatujen (3–7 km) lisäksi puiston ulkopuolella hiihtäjää odottaa muun muassa Suomen pisin yhtämittainen valaistu latu (25 km) Loma-Kolilta Kopravaaraan. Talvilomien ja hiihtotapahtumien aikaan hoidettu latuverkosto on laajimmillaan. Latujen avaamisesta ja kunnossapidosta vastaa Kolin Matkailu Oy.

Kaikki Kolin latujen ajantasainen tieto karttoineen (koli.fi).

Huomioitavaa

Hiihtäjiä pyydetään suosimaan erityisesti Kolin huippujen alueella hoidettuja latuja turvallisuussyistä.

Hiihtolatu talvisessa lehtimetsässä.

Kansallispuiston vaaraladut, 3 ja 7 km ympyräreitit

Kansallispuiston Vaaraladut tarjoavat metsän rauhaa ja vauhdin hurmaa niin aloittelevalle kuin kokeneemmallekin sivakoijalle. 

Kuljettavissa: Talvella, kun lumen syvyys on riittävä. Tarkista Kolin reaaliaikainen latujenhoidon tilanne (infogis.fi) ennen ladulle lähtöä.

Vaativuus: 3 km latu on vaativuudeltaan keskivaativa, 7 km latu puolestaan vaativa jyrkkien nousujen ja mutkaisten laskujen takia. Huomioithan, että ladut eivät ole valaistuja.

Lähtöpiste

Osoite: Ukko-Kolin P2-pysäköintialue, Ylä-Kolintie 31, Lieksa.

Nähtävää

Talvisessa hiljaisuudessa lepäävä Mäkränaho ja Paimenenvaaran lumiset louhikot osuvat molempien latujen varrelle. Mäkrävaaran näköalat sekä Ikolanahon punatupainen idylli ihastuttavat 7 km lenkillä.

Palvelut

Lyhyen kiskohissimatkan päässä lähtöpisteestä Yläpihan palvelut, kuten hotelli-ravintola (sokoshotels.fi) ja Kolin luontokeskus Ukko myymälöineen, kahviloineen ja näyttelyineen.

Retkeilyrakenteet

Ikolanahon vuokratupa, tulentekopaikka ja kuivakäymälä. Ota mukaan wc-paperia.

Reittiselostus

Noudatettava kiertosuunta on merkitty Kolin latukarttaan.

Keskivaativa 3 km latu mukailee Mäkränaholle saakka kyseisen välin kesäreittiä ja palaa takaisin P2:lle Paimenenvaaran sivustaa ohi Paimenenlammen. Vaativa 7 km latu erkanee 3 km ladusta Mäkränaholla, jonka jälkeen se nousee Mäkrävaaralle ja palaa takaisin Ikolanahon kautta yhtyen taas 3 km latuun Paimenenvaaran sivustalla.

Yhteys

Vaaraladulta on yhdyslatu valaistulle Loma-Koli — Kopravaara -ladulle.

Hiihtotapahtumat

Kolilla on kaksi suurempaa hiihtotapahtumaa, Maisemahiihto (maisemahiihto.fi) ja Ahmanhiihto (ahmanhiihto.fi), joita varten latuja avataan lisää. Tapahtumien jälkeen lisäladut ovat osin käytössä hiihtokauden loppuun.

Laskettelu

Lumilautailija rinteessä aurinkoisena talvipäivänä.

Ukko-Kolin laskettelurinteet

Ukko-Kolin laskettelurinteet (koliski.fi) sijaitsevat Kolin kansallispuistossa Kolin huippujen tuntumassa.

Lähtöpiste

Osoite: Ukko-Kolin rinteiden pysäköintialue, Rantatie 27, Lieksa.

Palvelut

Rinnetuvan (koliski.fi) palvelut, kuten ravintola, välinevuokraus ja rinnelippujen myynti.

Hiihtohissimatkan päässä Ylä-Kolilla Yläpihan palvelut, kuten hotelli-ravintola (sokoshotels.fi) ja Kolin luontokeskus Ukko myymälöineen, kahviloineen ja näyttelyineen.

Retkeilyrakenteet

Rinnetuvan tulentekopaikat.

Huomioitavaa

Laskettelu on turvallisuussyistä kielletty Kolin huipuilla Ukko-Kolin rinnealueiden ulkopuolella. 

Ratsastusreitit

Joukko ratsastajia lumessa, taustalla lehdettömiä koivuja.

Kansallispuiston kulttuuriympäristöihin pääsee talvellakin ratsastaen. Lisätietoja Paimentuvalta (paimentupa.fi).

Moottorikelkkailureitit

Kolin kansallispuistossa on moottorikelkkailu kielletty, myös kansallispuistoon kuuluvissa saarissa. Moottorikelkkareitti kulkee Kolin kansallispuiston ulkopuolella Ahmovaarasta Kolin kylän kautta Pieliselle sivuten Kolin Satamaa ja Hiekkasaaria. Kolin satamassa ja Rinnetuvalla moottorikelkat voi pysäköidä jäälle. Moottorikelkkareitti jatkuu edelleen Kolilta Juukaan ja Nurmekseen, Lieksaan sekä Enoon ja Joensuuhun.