Kolin talvireitit

Kolin kansallispuiston talvireitit houkuttelevat monipuolisesti talvilajien pariin. Kansallispuistossa ja sen lähistöllä on hoidettuja hiihtolatuja yli 80 km. Kolin huiput vetävät puoleensa erityisesti lumikenkäilijöitä, mutta kovaksi tallautuneita uria pitkin pääsee osin kulkemaan myös kävellen. Lumikenkäretken reitteinä voi hyödyntää maastoon merkittyjä kesäreittejä. Kansallispuistossa laskettelu on mahdollista Ukko-Kolin laskettelurinteillä. Kolin kylän ohi kulkeva moottorikelkkareitti sivuaa kansallispuistoa. Kolin kansallispuiston alueella on moottorikelkkailu kuitenkin kielletty. Retkeilykohteen ajankohtaiset tiedot kannattaa aina tarkastaa ennen maastoon lähtöä. 

Panoraamakuva vaaralta aurinkoisena talvipäivänä.

Reittien lähtöpisteet

  • Kiskohissi: Ukon Yläpihan ja pysäköintialueen P1 välinen kiskohissi on talvisin normaalisti käytössä. Hissin ollessa suljettuna Yläpihalle kulku pysäköintialueilta ajotien reunaa. Yläpihalle johtavissa portaissa ei ole talvihoitoa, joten portaat ovat erittäin liukkaat eikä niiden käyttäminen ole talviaikaan suositeltavaa. 
  • Pysäköinti: Ukko-Kolin Yläpihan pysäköintialueet P1 ja P2 ovat normaalisti käytössä. Ukon Yläpihalla on sallittu vain jättöliikenne (max 15 min) ja esteetön pysäköinti (2 paikkaa, vain luvalla). Kolin sataman pysäköintialue on myös käytettävissä. Rantatiellä ja Kotaniementiellä pysäköintipaikkojen sijaan on talvisin levikkeitä, joille auton voi jättää omalla vastuulla retken ajaksi. Ukko-Kolin laskettelurinteiden pysäköintialue sijaitsee Rantatien varrella Rinnetuvalla.
  • Tiestö: Kolin Rantatie saattaa talvisin olla huonokuntoinen erityisesti välillä Sikoniemi-Vesivaara. Vaihtoehtoiset reitit ovat suositeltavia.
  • Huoltoreittejä pitkin voi kulkea kävellen, hiihtäen tai lumikenkäillen. Reitit on tehty Metsähallituksen huoltohenkilökunnan käyttöön, eikä niitä erikseen ylläpidetä. 
  • Talvisin puuhuollettuja tulentekopaikkoja ovat Vaaralanaho ja Ikolanaho. Pääministerin tulentekopaikalla voit käyttää omia puita tai ostaa polttopuukassin luontokeskuksesta.

Neljä retkeilijää paistaa makkaraa tulentekopaikalla talvella.

Kävelyreitit

Ukko-Koli, 0,8 km edestakaisin

Reitti pysyy yleensä tallattuna läpi talven, mutta sillä ei ole talvihoitoa, joten ole varovainen. Rinteet ovat usein petollisen liukkaita. Suosittelemme esimerkiksi kävelysauvoja, nastakenkiä tai lumikenkiä. Kulkuaika alle 0,5 h.

Ukko-Kolilta avautuu Suomen tunnetuin kansallismaisema, joka sykähdyttää myös talviasussaan. 

Talvista metsämaisemaa ja jäätynyt järvi korkealta nähtynä.

Lähtöpiste
Osoite: Kolin luontokeskus Ukon pihapiiri, risteys nro 11 luontokeskuksen takana, Ylä-Kolintie 39, Koli.

Koordinaatit: WGS84 - lat: 63° 05.5292' lon: 29° 47.9326', ETRS-TM35FIN - P: 6998935 I: 641290

Palvelut
Kolin luontokeskus Ukko ja muut Yläpihan pihapiirin palvelut.

Retkeilyrakenteet 
Pääministerin tulentekopaikka, jossa ei ole puuhuoltoa. Voit tuoda omat puut tai ostaa polttopuukassin luontokeskukselta. 

Nähtävää
Ukko-Kolilta avautuu upea näkymä kansallismaisemaan. Talvisin huipuilla voi päästä ihailemaan myös tykkylumen kuorruttamaa metsämaisemaa.

Reittiselostus
Talvireitti kulkee radiomaston kulmalta risteyksestä nro 11 mukaillen kesäreittiä. Reitti nousee loivasti kuusikkoista rinnettä ylös. Risteyksistä nro 12 ja 13 käännytään vasemmalle. Reitti on osin yhteiskäytössä lumikenkäilijöiden kanssa. Takaisin palataan samaa reittiä. Ukko-Kolin portaissa ei ole talvihoitoa, joten portaat ovat erittäin liukkaat eikä niiden käyttäminen ole talviaikaan suositeltavaa. 

 

Hiihtoladut

Kolin kansallispuistossa ja sen lähiympäristössä on noin 80 km hoidettuja latuja. Paperisia latukarttoja, joista selviää eri latujen sijainti, vaativuus ja pituus sekä latukahviloiden ja tulentekopaikkojen sijainnit, voi ostaa useimmista Kolin alueen yrityksistä. Latuja ylläpitää Kolin Latupooli. Katso lisätietoja Kolin laduista (koli.fi) tai seuraa latuverkoston kunnostusta reaaliaikaisesta palvelusta (koli.fluentprogress.fi). Lisäksi tietoja latujen kunnosta voi tiedustella suoraan Kolin Matkailuneuvonnasta (koli.fi). Latupalautetta voi antaa Kolin matkailuneuvontaan (info(at)koli.fi) ja Kolin luontokeskus Ukkoon (ukko(at)koli).

Huomioitavaa
Hiihtäjiä pyydetään suosimaan erityisesti Kolin huippujen alueella hoidettuja latuja turvallisuussyistä.  

Kansallispuiston vaaraladut, 3 ja 7 km rengasreitit

Ladut eivät ole valaistuja.
3 km latu on tasoltaan helppo, 7 km vaativa jyrkkien nousujen ja mutkaisten laskujen takia. 

Kansallispuiston Vaaraladut tarjoavat metsän rauhaa ja vauhdin hurmaa niin aloittelevalle kuin kokeneemmallekin sivakoijalle. 

Hiihtolatu talvisessa lehtimetsässä.

Lähtöpiste
Osoite: Ukko-Kolin pysäköintialue P2, Ylä-Kolintie 31, Koli.

Koordinaatit: WGS84 - lat: 63° 05.6697' lon: 29° 48.2411', ETRS-TM35FIN - P: 6999207 I: 64153 

Palvelut
Kolin luontokeskus Ukko ja muut Yläpihan pihapiirin palvelut sijaitsevat vain kiskohissimatkan päässä lähtöpisteestä Kolin luontokeskus Ukon pihapiirissä.

Retkeilyrakenteet
Ikolanahon tulentekopaikalla on mahdollisuus tehdä taukotulet. Ikolanaholla on myös talvikäyttöinen Ikolanahon vuokratupa, jota voi varata sähköisesti (verkkokauppa.eraluvat.fi). 

Nähtävää
Talvisessa hiljaisuudessa lepäävä Mäkränaho ja Paimenenvaaran lumiset louhikot osuvat molempien latujen varrelle. Mäkrävaaran näköalat sekä Ikolanahon punatupainen idylli ihastuttavat 7 km lenkillä.

Reittiselostus
Noudatettava kiertosuunta on merkitty latukarttaan.

Helppo 3 km latu mukailee Mäkränaholle saakka kyseisen välin kesäreittiä ja palaa takaisin P2:lle Paimenenvaaran sivustaa ohi Paimenenlammen. Vaativa 7 km latu erkanee 3 km ladusta Mäkränaholla, jonka jälkeen se nousee Mäkrävaaralle ja palaa takaisin Ikolanahon kautta yhtyen taas 3 km latuun Paimenenvaaran sivustalla.

Yhteys
Vaaraladulta on yhdyslatu valaistulle Loma-Koli - Kopravaara -ladulle.

Valaistu latu Loma-Koli - Kopravaara, 22 km

Latu on koko matkaltaan valaistu, kaksisuuntainen ja sillä voi hiihtää vapaalla ja perinteisellä tyylillä. Ladulla on keskivaikeita ja helppoja osuuksia.

Kolin valaistu latu on eräs Suomen pisimmistä. Olipa tyylisi mikä tahansa, täällä sujuttelet ensilumilta pitkälle kevättalveen! 

Kaksi hiihtäjää ladulla.

Lähtöpisteet
Kopravaara, Jero, Leppäsärkkä (Ylä-Kolintie 16), Kolin kylä ja Loma-Koli. 

Kopravaara koordinaatit: WGS84 - lat: 63° 02.4184' lon: 29° 42.7460, ETRS-TM35FIN - P: 6992975 I: 637172

Jero koordinaatit: WGS84 - lat: 63° 05.8783' lon: 29° 47.2288' , ETRS-TM35FIN - P: 6999557 I: 640670

Leppäsärkän koordinaatit: WGS84 - lat: 63° 06.1161' lon: 29° 47.0303', ETRS-TM35FIN - P: 6999991 I: 640484

Kolin kylän koordinaatit: WGS84 - lat: 63° 06.8180' lon: 29° 46.7406', ETRS-TM35FIN - P: 7001283 I: 640184

Loma-Kolin koordinaatit: WGS84 - lat: 63° 08.8582' lon: 29° 49.7380', ETRS-TM35FIN - P: 7005179 I: 642536

Palvelut
Kopraraavassa Koli Freetimen (kolifreetime.fi), Loma-Kolilla Kolikeskuksen (kolikeskus.fi) ja Kolin kylän palvelut. Lisäksi Kolin luontokeskus Ukko ja muut Yläpihan pihapiirin palvelut ovat yhdysladun päässä valaistulta ladulta.

Retkeilyrakenteet
Tulentekopaikkoja ovat Napakallion ja Sutkan laavu sekä Ursan kota.

Lapsi hiihtoladulla.

Yhteys
Yhdyslatuja on useita ja ne käyvät ilmi parhaiten latukartasta (koli.fluentprogress.fi).

Hiihtotapahtumat

Kolilla on kaksi suurempaa hiihtotapahtumaa, Maisemahiihto (maisemahiihto.fi) ja Ahmanhiihto (ahmanhiihto.fi), joita varten latuja avataan lisää. Tapahtumien jälkeen lisäladut ovat osin käytössä hiihtokauden loppuun.

Lumikenkäilyreitit

Lumikenkäillen pääsee kansallispuistossa paikkoihin, joihin muutoin on vaikea tai haastavaa päästä. Omatoimiset lumikenkäretket erityisesti Tarhapurolle, Lakkalaan, Mäkrä- tai Vesivaaralle ovat elämyksiä. 

Huippujen lumikenkäilyreitti, 1,5 km rengasreitti 

Kulje Kolin komeimmissa maisemissa, ihaile alhaalla levittäytyvää Pielisen jäälakeutta tai auringonlaskun kruunaamia lumisia puita. 

Neljä luminkenkäilijää, taustalla talvista metsämaisemaa.

Lähtöpiste
Osoite: Kolin luontokeskus Ukon pihapiiri, risteys nro 11 luontokeskuksen takana, Ylä-Kolintie 39, Koli.

Koordinaatit: WGS84 - lat: 63° 05.5292' lon: 29° 47.9326', ETRS-TM35FIN - P: 6998935 I: 641290

Palvelut
Kolin luontokeskus Ukko ja muut Yläpihan pihapiirin palvelut.

Retkeilyrakenteet 
Pääministerin tulentekopaikka, jossa ei ole puuhuoltoa. Voit tuoda omat puut tai ostaa polttopuukassin luontokeskukselta. 

Nähtävää
Kansallismaisema ja Ukko-, Akka-, sekä Paha-Koli.

Talvista metsämaisemaa aurinkoisena päivänä.

Reittiselostus

Rengasreitti laskeutuu Kolin mantereen puoleiselle rinteelle ja nousee sieltä Akka-Kolille jatkuen kohti Mäkränahoa ja kääntyen kohti Pielistä ennen lakialueen loppumista. Reitti sivuaa Paha-Kolia ja palaa takaisin Ukko-Kolin huippujen kautta risteykseen nro 11. Reitti merkitään kuitunauhoilla puihin. Kulje reitillä vain lumikengin. 

Avaa tästä Huippujen lumikenkäilyreitin reittiesite (julkaisut.metsa.fi).

Huiput - Kolin kylä, 3 km suunta

Aisti Kolin historiaa patikoiden Kolin huipuilta vanhojen pihapiirien kautta Kolin kylälle. 

Hiihtolatu pihapiirin edustalla.

Lähtöpisteet
Kolin kylä ja Kolin luontokeskus Ukon pihapiiri, Ylä-Kolintie 39, Koli.

Kolin kylän koordinaatit: WGS84 - lat: 63° 06.8180' lon: 29° 46.7406', ETRS-TM35FIN - P: 7001283 I: 640184

Luontokeskuksen pihapiirin koordinaatit: WGS84 - lat: 63° 05.5292' lon: 29° 47.9326', ETRS-TM35FIN - P: 6998935 I: 641290

Palvelut
Kolin luontokeskus Ukko ja muut Yläpihan pihapiirin ja Kolin kylän palvelut.

Retkeilyrakenteet
Reitillä on puuhuollettu tulentekopaikka Vaaralanaholla (1,2 km Kolin luontokeskus Ukon pihapiiristä).

Nähtävää
Vanhat pihapiirit hurmaavat vuodenajasta riippumatta. Mattilan tila edustaa alueelle epätyypillistä kartanomaisuutta. Tutustu Kolin nähtävyyksiin.

Reittiselostus 

Huiput-Kolin kylä, 3 km lumikenkäilyreitti kulkee Vaaralanahon ja Mattilan kautta Kolin kylälle. 

Lumikenkäilyreitti Ukko-Kolilta Pielisen rantaan, noin 2 km / suunta

Vaella Ipatinvaaran valoisien koivikoiden ja tummien kuusikoiden läpi Pielisen jäälakeuksien äärelle. 

Jäätynyt järvi satamasta nähtynä, taustalla metsää.

Lähtöpiste
Osoite: Kolin luontokeskus Ukon pihapiiri, risteys nro 11 luontokeskuksen takana, Ylä-Kolintie 39, Koli.

Koordinaatit: WGS84 - lat: 63° 05.5292' lon: 29° 47.9326', ETRS-TM35FIN - P: 6998935 I: 641290

Palvelut
Kolin luontokeskus Ukko sekä muut Yläpihan pihapiirin, Kolin sataman (koliactive.com) ja Rinnetuvan (koliski.fi) palvelut. 

Retkeilyrakenteet
Vaaralanahon, Sataman ja Rinnetuvan tulentekopaikat.

Nähtävää
Vanhaa metsää, Vaaralanaho ja Pielinen.

Reittiselostus 
Reitti kulkee kesäreittiä pitkin Vaaralanahon kautta Satamaan. Reitti kulkee alkumatkan pääosin valoisassa koivikossa. Vaaralanhon tulentekopaikka 1,2 km päässä on käytettävissä myös talvella. Vaaralanaholta jatketaan varttuneeseen kuusimetsään ja vanhan Alamajan raunioiden ohitse kohti satamaa. Jäätilanteen salliessa voit lumikenkäillä satamasta rantaa myötäillen Rinnetuvalle, josta pääsee maksullisella hiihtohissillä takaisin Ukko-Kolille. Kertanousun sisältävän hissilipun voi ostaa Rinnetuvalta (koliski.fi). Tällöin lumikengillä kuljettava matka on noin 4 km (josta puolet jäällä), nousu hiihtohissillä 0,7 km.

Laskettelu

Ukko-Kolin laskettelurinteet (koliski.fi) sijaitsevat Kolin kansallispuistossa Kolin huippujen tuntumassa.

Lumilautailija rinteessä aurinkoisena talvipäivänä.

Lähtöpiste
Laskettelurinteiden pysäköintialue, välinevuokraus ja lipunmyynti sijaitsevat Kolin Rantatien varrella Rinnetuvalla (koliski.fi).

Huomioitavaa
Laskettelu on turvallisuussyistä kielletty Kolin huipuilla Ukko-Kolin rinnealueiden ulkopuolella. 

Palvelut
Kolin luontokeskus Ukko sekä muut Yläpihan pihapiirin ja Rinnetuvan (koliski.fi) palvelut. 

Retkeilyrakenteet
Rinnetuvan tulentekopaikat.

Ratsastusreitit

Kansallispuiston kulttuuriympäristöihin pääsee talvellakin ratsastaen. Lisätietoja Paimentuvalta (paimentupa.fi).

Joukko ratsastajia lumessa, taustalla lehdettömiä koivuja.

Moottorikelkkailureitit

Kolin kansallispuistossa on moottorikelkkailu kielletty, myös kansallispuistoon kuuluvissa saarissa. Moottorikelkkareitti kulkee Kolin kansallispuiston ulkopuolella Ahmovaarasta Kolin kylän kautta Pieliselle sivuten Kolin Satamaa ja Hiekkasaaria. Kolin satamassa ja Rinnetuvalla moottorikelkat voi pysäköidä jäälle. Moottorikelkkareitti jatkuu edelleen Kolilta Juukaan ja Nurmekseen, Lieksaan sekä Enoon ja Joensuuhun.