Kolin aktiviteetit

1.10.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Löydä kansallismaisemasta monenlaista tekemistä ja fyysisesti vaativaa menoa, mutta myös luonnon rauhaa ja hiljaisuutta. Kolilla aika ei käy pitkäksi kenelläkään.

Patikointi

Nauti huikeasta kansallismaisemasta, kaskimetsistä ja synkeistä kuusikoista merkityillä reiteillä omin päin tai opastetusti. Merkittyjä polkuja on noin 80 kilometriä, joista voi valita oman kunnon ja ajan mukaan juuri itselleen sopivan. Ukko-Kolilta avautuvaa kansallismaisemaa pääsevät ihailemaan Kolin luontokeskus Ukosta lähtevällä reitillä myös liikuntaesteiset (0,8 km). Koululaisille ja perheille sopii esimerkiksi Kaskenkierros (julkaisut.metsa.fi) perinnemaisemassa (2,5–5 km). Vaativalla Herajärven kierroksella (30–61 km) kulkijan matkalle osuu vaarametsien ja -maisemien lisäksi purojen solinaa ja lehtolintujen laulua. Yöpyä voi vaikka laavussa, vuokratuvassa, teltassa tai ylellisesti hotellissa.

Nainen havainnoi kukkivaa pihlajaa Kolin kallioilla. Pielinen näkyy taustalla.

Lumikenkäily

Talvisaikaan vaeltaminen sujuu kätevimmin lumikengillä (maastoon merkittynä Huippujen lumikenkäilyreitti 1,5km). Lumikengillä pääsee kapuamaan vaarojen laelle ja kulkemaan metsän siimeksessä suksia näppärämmin. Lumikenkiä voi vuokrata Kolin alueen yrittäjiltä, jotka tarjoavat myös opastettuja lumikenkäilyretkiä.

Lumikenkäilijät retkellä kansallismaisemassa. Tykkylumiset puut taustalla.

Laskettelu

Kansallismaisemaa voi ihailla myös lasketellen. Ukko-Kolilla sijaitseva eteläisen Suomen haastavin ja korkein (korkeusero 230 m) rinne on kokeneidenkin laskettelijoiden mieleen. Ukko-Kolin kuusi rinnettä sijaitsevat Kolin luontokeskus Ukon ja Break Sokos Hotellin vieressä. Tuolihissillä pääsee Pielisen rannasta ylös maisemia ihailemaan myös ilman suksia.

Ratsastus

Koe Kolin kauneimmat vaaramaisemat hevosen selässä. Kansallispuistossa ratsastetaan kolmella reitillä pikkuteillä, osalla ympäri vuoden. Ratsain voi tutustua vaikkapa Paimenenvaaraan tai kansallispuiston vanhoihin pihapiireihin. Ohjattuja ratsastusretkiä järjestetään myös aloittelijoille ja vain vähän ratsastaneille. Valitse ratsastusretkistä muutaman tunnin talutusratsastus tai jopa paripäiväinen vaellus.

Muut aktiviteetit

Retkeilijä on rantautunut soutuveneellä hiekkarannalle. Sininen taivas heijastuu tyynestä vedestä.

  • Nähtävyydet ja näköalat: Suomen tunnetuin kansallismaisema avautuu Ukko-Kolilta 347 metristä. Kulttuurimaiseman aarteita ovat myös ahot ja vanhat pihapiirit.
  • Purjehdus ja veneily: Pielisen saariin voi rantautua myös moottoriveneellä, mutta niihin ei ole rakennettu luiskia eikä laiturirakenteita. Yöpyminen saarissa on sallittu vain isomman Hiekkasaaren ja Iso-Korpin tulentekopaikoilla. Muutoin yöpyjän kannattaakin suunnata kansallispuiston eteläpäähän Rykiniemeen, jonka rannassa on luvallinen telttailualue. 
  • Pyöräily: Puiston halki kulkevilla yksityisteillä sekä Herajärven ja Jeronjärven tuntumassa kiertävillä merkityillä pyöräilyreiteillä polkeminen on sallittua.
  • Ryhmäopastukset: Tietoa erilaisista opastuksista luontokeskuksessa ja luonnon helmassa saa Kolin luontokeskus Ukosta.
  • Uinti: Hienoja hiekkarantoja löytyy saarista ja pitkin Pielisen rantaviivaa. Parhaiten pääsee uimaan Kolin satamassa, mutta puistossa ei ole virallista uimarantaa.
  • Vapaaehtoistoiminta: Paimenna lampaita, polta kaskea ja osallistu talkooleirillä tai muissa vapaaehtoistapahtumissa kansallispuiston töihin.

Talkoolaisia heinätöissä. Heinäseipäitä niityllä, taustalla pieni mökki.