Erävaellus Hiihto huolletulla ladulla Hiihto maastossa Kalastus Patikointi Lumikenkäily Lintujen tarkkailu Marjastus ja sienestys Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Osallistuminen ryhmäopastukseen Pyöräily Ratsastus Luontokeskukseen tutustuminen Luontopolkuun tutustuminen Pyörätuolireitti

Tule nauttimaan tunturitupien rauhasta ja loputtomiin jatkuvasta avarasta tunturierämaasta. Erämaan tunteen voi kokea niin pitkillä vaelluksilla kuin patikoimalla, hiihtämällä ja pyöräilemällä aivan Saariselän kupeessa sijaitsevalla päiväretkeilyalueella. Merkityt reitit sijaitsevat kansallispuiston lähialueella, vaativaan eräretkeilyyn soveltuu mainiosti keski- ja itäosat. 

Vaellus

Urho Kekkosen kansallispuiston laajan erämaan pääsee kokemaan talvella hiihtäen, sulan maan aikana jalan vaeltaen. Vaeltaminen merkittyjen reittien ulkopuolella vaatii retkeilijältä erä- ja suunnistustaitoja, ja lisähaasteita tuo talvivaellus umpihangessa. Kartta ja kompassi ovat alueella välttämättömiä, koska pelkkä GPS-paikannin ei ole riittävä erämaassa. Yösijan vaeltaja saa puiston monista polttopuilla varustetuista autio- ja varaustuvista, jotka sijaitsevat päivämatkan päässä toisistaan.

Vaikka reittejä ei ole merkitty maastoon, puistoon on syntynyt vakiintuneita kulku-uria. Ne sijoittuvat yleensä maastoon, joka on vaativuudeltaan keskitasoa. Yksi suosituimmista merkitsemättömistä kulkuväylistä on Kiilopää–Suomuruoktu–Tuiskukuru–Luirojärvi–Lankojärvi–Kiilopää -reitti (70–80 km).

Vaeltajat. Kuva: Niina Pehkonen

Hiihto

Saariselän, Kiilopään ja Kakslauttasen läheisyydessä hiihtäjä pääsee päiväretkillä ulkoilemaan hoidetulla latuverkostolla. Hoidettua latua on alueella 200 km:n pituudelta, josta 70 km on Urho Kekkosen kansallispuiston lähialueella. Latujen määrä vaihtelee lumitilanteen mukaan – latuverkosto on kattavimmillaan kevättalvella, kun lunta on eniten.

Tarjolla on vaativuudeltaan eritasoisia latuja niin sunnuntai- kuin himohiihtäjälle. Valtaosa laduista sopii sekä perinteiselle hiihtotyylille että luisteluhiihtoon. Latujen varrella on polttopuilla varustettuja päivätupia ja laavuja evästaukoja varten.

Hiihtajat merkityllä reitillä. Kuva: Aini Magga

Patikointi

Urho Kekkosen kansallispuiston luonnosta voi nauttia myös merkityillä reiteillä kävellen. Saariselän, Kiilopään ja Kakslauttasen läheisyydessä on merkitty päiväretkeilyyn sopiva patikkareitistö (200 km), josta 80 km on Urho Kekkosen kansallispuiston lähialueella. Patikkareittien varrella voit levähtää polttopuilla varustetuilla päivätuvilla ja laavuilla.Reitit ovat vaativuudeltaan vaihtelevia. Kaikenikäisille ja -kuntoisille sopivilla Tankavaaran luontopoluilla, Saariselän Iisakkipään reitillä ja Kiilopään Poro-, Kiiruna- ja Vasapoluilla  (1‒7 km) retkeilijää opastavat infotaulut, jotka kertovat paikallisesta luonnosta ja kulttuurista. Talvella edellä mainituilla reiteillä voi lumikenkäillä. Saariselän Aurorapolulla voi patikoida ympärivuoden. 

Ryhmä Kiilopäällä. Kuva: Metsähallitus

Merkittyjä useamman päivän patikointiin sopivia reittejä ovat Korvatunturin suunnalle johtava Kemihaara–Korvatunturinmurusta -retkeilyreitti (18 km yhteen suuntaan), Nuorttijoen kanjonia seuraileva Nuorttin retkeilyreitti (40 km ympyrälenkki) ja historiallinen Ruijanpolku (35 km yhteen suuntaan), joka kulkee eteläosassaan Sompion luonnonpuiston läpi. Reittien varrella on autiotupia, laavuja ja tulipaikkoja. Reitit ovat vaativuudelta eritasoisia: Kemihaara‒Korvatunturinmurusta -reitti on keskivaativa, Nuorttin reitti ja Ruijanpolku vaativia.

Luirojärvi. Kuva: Juha Kaipainen, Metsähallitus

Muut aktiviteetit

 • Kalastus:
  • UK-puiston kalastusalueille nro 1563 ja 1568 (www.eraluvat.fi) myydään vuorokauden, viikon sekä koko kauden kattavia lupia. Alueellisen luvan lisäksi 18-64-vuotiaalla kalastajalla pitää olla kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi) suoritettuna.
  • Nuorttijoen kalastusalueelle nro 3550 (www.eraluvat.fi) myydään kolmen tunnin, vuorokauden, viikon sekä koko kauden kattavia lupia. Alueellisen luvan lisäksi 18-64-vuotiaalla kalastajalla pitää olla kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi) suoritettuna.
  • Onkiminen ja pilkkiminen ovat maksuttomia yleiskalastusoikeuksia eli jokamiehenoikeuksia (www.ymparisto.fi). Niitä ei kuitenkaan saa harjoittaa vaelluskalavesistöjen koski- ja virtapaikoissa tai muilla vesialueilla, joissa kalastuslainsäädännön tai sen perusteella annettujen määräysten mukaan kalastaminen on kielletty.
  • Kalastuslupia voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eraluvat.fi) ja Saariselän palvelupiste Kiehisestäjosta saat myös lisätietoja kalastuksesta, kalastusalueista ja lupakäytännöistä.
  • Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.
Kuukkeli. Kuva: Aini Magga
 • Lintujen tarkkailu: Kansallispuistossa voi nähdä esim. maakotkan, kuukkelin, riekon tai kapustarinnan. Tankavaaran luontopolkujen varrella on kaksi näkötornia, jotka sopivat hyvin lintujen tarkkailuun.
 • Luontokeskus: Saariselän palvelupiste Kiehisestä ja Savukosken opastuskeskus Korvatunturista saat tietoa kansallispuistosta. Kysy meiltä retkeilyvinkkejä, tee varauksia varaus- ja vuokratupiin ja osta kalastus-, metsästys- ja maastoliikennelupia. Luontopuodista löydät mm. logo-tuotteet sekä ulkoilu- ja maastokartat. Savukoskella pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä ja AV-esityksiä.
 • Marjastus ja sienestys: Kansallispuistossa voit poimia marjoja ja sieniä.
 • Melonta: Hyviä melontapaikkoja ovat esim. Luiro- ja Kopsusjoki. Kansallispuistossa ei ole merkittyjä melontareittejä.
 • Metsästys: Urho Kekkosen kansallispuistossa saavat metsästää ainoastaan paikalliset asukkaat asuinkuntansa alueella metsästyslain mukaisin ehdoin.
 • Nähtävyydet ja näköalat: Vaella puiston keskiosassa sijaitsevalle Luirojärvelle ja sen itäpuolella kohoavalle puiston korkeimmalle tunturille Sokostille, Paratiisikuruun tai Vongoivan räystäälle. Vieraile kirkasvetisessä Suomujokilaaksossa tai matkaa Suomen ja Venäjän rajavyöhykkeelle Korvatunturille tai Nuorttin kanjoniin. Alueen kulttuuriperintöön tutustut mm. kansallispuiston pohjoisosan kolttakentillä ja Raja-Joosepin asuinkentällä Venäjän rajan tuntumassa sekä Tankavaaran toisen maailmansodan aikaisella saksalaisten Schutzwall-puolustusasemalla. Helposti tavoitettavia näköalapaikkoja ovat Rumakuru, Kiilopään huippu sekä Kaunispää kansallispuiston rajan läheisyydessä Saariselällä.

Vongoivanräystäs. Kuva: Petteri Polojärvi, Metsähallitus

 • Pyöräily: Kesäaikaan pyöräily on sallittu kansallispuistossa maastoon merkityillä ulkoilureiteillä sekä seuraavilla reiteillä: Kakslauttanen-Kopsusjärvi, Niilanpää-Suomunruoktu, Raja-Jooseppi-Anterinmukka, Kemihaara-Peskihaara-Keskipakat, Kemihaara-Mantoselkä, Kemihaara-Rakitsat.
 • Talvipyöräily on sallittua lumipeitteisenä aikana kaikkialla muualla, paitsi huolletuilla laduilla. 
 • Ratsastus: Ratsastus on sallittua kansallispuistossa seuraavilla reitillä: Kemihaara-Peskihaara-Keskipakat, Kemihaara-Mantoselkä, Kemihaara-Rakitsat ja Kakslauttanen-Kopsusjärven maastouran laavulle asti.
 • Koiravaljakot: Koiravaljakolla ajo on kiellettyä.
 • Vapaaehtoistoiminta: Voit osallistua puiston toimintaan talkooleireillä, Junior Ranger -leireillä ja erilaisissa tapahtumissa. Kansallispuistossa on myös kansainvälistä vapaaehtoistoimintaa.

 

Yhteistyötahojen palvelut Urho Kekkosen kansallispuistossa

Urho Kekkosen kansallispuistossa toimivat yrittäjät tarjoavat mm. opastettuja retkiä sekä vuokraavat mm. lumikenkiä, suksia ja maastopyöriä.

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus.

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi).

Tuikki.fi