Oulangan pyöräilyreitit

Oulangan kansallispuisto ei varsinaisesti ole pyöräilykohde. Käytössä on yksi kesäreitti, luontokeskus-Taivalköngäs, ja talvikaudella voi pyöräillä fatbike-pyörällä Oulangan erämaareittiä. Muilla reiteillä pyöräily on kielletty.

Pyöräilyä harrastavan kannattaa suunnata lähistöllä oleviin Syötteen kansallispuistoon tai Hossan kansallispuistoon, joissa molemmissa on vaativuudeltaan eritasoisia maastopyöräilyreittejä. Myös Pyhä-Luoston kansallispuistossa on pyöräilyreittejä.

Pyöräilyreittien lähtöpisteet ja pysäköintialueet

Kesäpyöräilyreitti

Pyöräilyreitti Oulangan luontokeskus  - Taivalköngäs, 9 km / suunta

Oulangan ainoa kesäpyöräilyreitti on osin helppoa mäntykangasta, mutta paikoin myös teknisesti vaativaa. Taivalkönkäällä on kolme riippusiltaa ja autiotupa.

Kuljettavissa sulan maan aikaan. Ei talvikunnossapitoa. 
Ohjeellinen kulkuaika 3-5 tuntia.
Vaativuus: Vaativa reitti. vaativa.

Lähtö- ja paluupiste

Oulangan luontokeskus tai Oulangan leirintäalue.

Retkeilyrakenteet

Oulangan luontokeskuksen ja leirintäalueen palvelut, jätteiden lajittelupiste leirintäalueella, Runsulammen laavu, polkusilta, Taivalkönkään riippusillat ja autiotupa. Taukopaikoilla on polttopuuvajat ja kuivakäymälät, joihin tarvitset mukaan omaa wc-paperia. 

Nähtävää

Kolmihaarainen Taivalköngäs-koski riippusiltoineen, Oulankajoki, Karhunkierros.

Reittiselostus

Reittimerkintä: oranssit maalimerkit.

Teknisestikin vaativa reitti on yhdensuuntainen. Taivalkönkään päässä odottaa autiotupa ja kohiseva koski. Pieni patikointi ylös jokitörmän päälle avaa maisemat Oulankajokilaaksoon. Reitti on osa Karhunkierros-vaellusreittiä ja Rytikönkään reissu -päiväreittiä.

Lue myös reittiesittely MTBreitti-sivustolta (mtbreitti.fi).

""

Talvipyöräilyreitti

Fatbike lumisella erämaareitillä metsän keskellä.

Oulangan erämaareitti, 26 km / suunta

Sukellus Oulangan talviseen luontoon lumikengin, suksin tai läskipyörällä - Oulangan erämaareitillä voit nähdä ketun juoksevan jäällä ja helmipöllön tähystämässä kuusen latvassa.

Kuljettavissa helmikuun puolestavälistä huhtikuuhun.
Ohjeellinen kulkuaika 1-2 päivää.
Vaativuus: Vaativa reitti vaativa.

Lähtöpiste

Oulangan luontokeskus tai Juuma.

Kartta

Oulangan erämaareitin kartta (retkikartta.fi)

Retkeilyrakenteet

Taukopaikkoja ovat autiotuvat Ansakämppä ja Jussinkämppä, Merenojan tulentekopaikka ja Kiutakönkään keittokatos. Jokaisella taukopaikalla on polttopuuvaja ja kuivakäymälä, johon tarvitset mukaasi omaa wc-paperia. 

Nähtävää

Kiutaköngäs, Oulangan erämaisimmat osat.

Reittiselostus

Reittimerkintä: kelta-oranssit nauhat.
Suositeltu kulkusuunta: ei määritelty.

Erämaareitti esittelee kulkijalleen kevättalvisen metsän. Reitin voi kulkea päiväretkenä tai yön yli seikkailuna. Erämaareitti kulkee Kiutakönkäältä Jussinkämpälle Karhunkierrosta pitkin, kunnes se erkanee Jussinkämpältä omalle uralleen kohti Juumaa. Korkeuserojen ja uran kapeuden vuoksi reitti on vaativa. Reitti lanataan kerran viikossa moottorikelkalla. Reittiä ylläpidetään huhtikuuhun niin pitkään kuin hanki säilyy kantavana.

Asiakaspalvelu

Oulangan luontokeskus
Puh. 0206 39 6850 (0,00€/min + pvm/mpm)
oulanka(at)metsa.fi

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Retkeilijän kommentti

Taneli, Kuusamo
Maastopyöräilyn harrastaja, talvi- ja kesäpyöräilijä 

Oulangan erämaareitti talvipyöräilykohteena:
"Huikea reittihän se on. Jos Syötteen Ahmavaaran ja Ahmakallion tykkykuusimetsät ovat Suomen upeimmat, niin Kiutaköngäs talvielementissä on koskimaisemien ykkönen. On meillä huikeita timantteja täällä Koillismaalla!"