Syötteen talviretkeilyreitit

1.10.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Nainen lumikenkäilee talvisessa metsässä.

 

Vattukurun lumikenkäilyreitti, 2 km, rengasreitti

Pysäköinti. Lumikenkäily. Kuivakäymälä. Luontopolku. Laavu.

Kuljettavissa lumiseen aikaan, kulkuaika vähintään 2 - 3 h
Vaativuusluokka: Keskivaativa reitti. Keskivaativa reitti 

Vattukurun lyhyehkö, mutta maastoltaan vaihteleva lumikenkäilyreitti sopii hyvin koko perheen retkikohteeksi.

Kolme lumikenkäilijää talvisessa metsässä.

Lähtöpiste

Vattukurun pysäköintialue, Syötekyläntie 1638, Pudasjärvi (google.fi).

Koordinaatit: WGS84 - lat: 65° 39.1403' lon: 27° 46.8795'

Retkeilyrakenteet 
Vattukurun laavu, ulkokäymälä, puuliiteri.

Reittiselostus 
Vattukurun lumikenkäilyreitti esittelee Syötteen kansallispuiston luontoa parhaimmillaan. Reitti mutkittelee vanhan metsän suojissa, sivuaa suurta rinnesuota ja taukoa voi pitää Vattukurun pohjalta löytyvällä viihtyisällä laavulla.

Reitti alkaa Vattukurun pysäköintipaikalta ja se on merkattu maastoon nauhoilla sekä risteyksissä opasteviitoilla. Myötä päivään kuljettaessa reitin alkupää on loivaa nousua ylös kalliolle, josta se alkaa laskea kohti kurunpohjaa. Kurussa olevan laavun jälkeen reitti nousee jonkun matkaa ja kulkee sitten tasaisena reittinä takaisin pysäköintipaikalle.  

Huomioitavaa 
Huomaa, että lumikenkäilyreitillä tai taukopaikalla ei ole talvikunnossapitoa, joten lumituiskun jälkeen ne ovat ummessa.

Teerivaaran kierros, 4,5 km, rengasreitti 

Pysäköinti. Lumikenkäily. Päivätupa. Kuivakäymälä. Luontokeskus. Nähtävyyksien ja näköalojen katselu.

Kuljettavissa talviaikaan lumikengillä, kulkuaika vähintään  3 h
Vaativuusluokka: Vaativa reitti. Vaativa reitti 

Teerivaaran lumikenkäilyreitti sopii erinomaisesti koko päivän retkikohteeksi niille, jotka kaipaavat retkeltä sykkeen nostetta. Reitti on suurien korkeuserojen vuoksi haastava.

Joukko lumikenkäilijöitä katsoo talvista metsämaisemaa Teerivaaran rinteeltä.

Lähtöpiste
Syötteen luontokeskus, Erätie 1, 93280 Syöte, Pudasjärvi (google.fi).

Koordinaatit: WGS84 - lat: 65° 38.1343' lon: 27° 36.4971'

Retkeilyrakenteet  
Teeritupa, kuivakäymälä ja puuliiteri.

Reittiselostus  
Ympäri vuoden käytössä oleva Teerivaaran kierros alkaa Syötteen luontokeskukselta. Alku- ja loppupätkä reitistä (500 m) kuljetaan samaa polkua ja itse kierros kiertää Teerivaaran molempien huippujen kautta. Lyhyempi reitti eteläisen huipun päivätuvalle on helpompikulkuista kuin pohjoisen huipun kautta kulkeva takalenkki. Takalenkillä on paikoin hankalakulkuista louhikkoa ja runsaasti korkeuseroja. Kesällä reitti toimii patikointireittinä ja talvella reitillä voi kulkea lumikengillä. Reitti on merkitty keltaisilla maalimerkeillä.

Huomioitavaa 
Huomaa, että reitillä ei ole talvikunnossapitoa, joten lumipyryn jälkeen se on ummessa.

Teerivaaran kierroksen esite (julkaisut.metsa.fi).
 

Kansallispuiston talvipyöräilyreitit 36,5 km 

Maastopyöräily. Pysäköinti. Kuivakäymälä. Autiotupa. Varaustupa. Päivätupa. Luontokeskus. Nähtävyyksien ja näköalojen katselu.

Kuljettavissa: talviaikaan; kysy ajankohtaiset reittitiedot Syötteen luontokeskukselta
Vaativuusluokka: Keskivaativa reitti. Keskivaativa - Vaativa reitti. Vaativa

Syötteen kansallispuiston talvipyöräilyreitit alkavat Syötteen luontokeskukselta. Läskipyörillä ajettavat reitit soveltuvat parhaiten jo hieman pyöräilyä sekä retkeilyä harrastaneille. Reitit kunnostetaan lanaamalla vähintään kerran viikossa. 

Maastopyöräilijä talvipyöräilyreitillä.

Lähtöpiste
Syötteen luontokeskus, Erätie 1, 93280 Syöte, Pudasjärvi (google.fi).

Retkeilyrakenteet
Annintupa, Koiratupa, Välitupa, Ylpiätupa, Ahmatupa, Toraslammen autiotupa, Rytivaara ulkotulipaikka.

Reittiselostus
Kansallispuiston talvipyöräilyreitit on hyvä aloittaa Syötteen luontokeskukselta, mistä saa ostettua paperisen reittikartan sekä lisäksi ajankohtaiset tiedot reittien kunnosta. Erämaiset reitit kulkevat kansallispuiston huoltouria pitkin, eikä niitä ole erikseen merkattu maastoon paitsi risteyksissä.

Luontokeskukselta talvipyöräilyreitti kulkee ensin Annintuvalle ja jatkuu siitä Pärjänjoen yli sillan kautta. Parin kilometrin päässä reitti haarautuu ja matkaa voi jatkaa joko Selkävaaran kautta Ahmatuvan tai Toraslammen autiotupien suuntaan. Reitiltä on mahdollista poiketa Välituvalle, Ylpiätuvalle sekä Koiratuvalle, joissa on tulentekomahdollisuus.

Toraslammen autiotuvalta lähtee viikosta 8 alkaen reitti Rytivaaran kruununmetsätorpalle.

Huomioitavaa
Reitit kunnostetaan huollon tarpeesta riippuen vähintään kerran viikossa arkiviikolla. Pyryn sattuessa reittejä ei välttämättä päästä heti kunnostamaan. Ota aina lyhyellekin talviretkelle mukaan riittävästi lämmintä vaihtovaatetta, evästä, lämmintä juotavaa sekä navigointivälineistä vähintään kartta ja kompassi.

Asiakaspalvelu

Syötteen luontokeskus
Puh. 0206 39 6550
syote(at)metsa.fi

Syötteen talvireitit -esite


Pdf, 2 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Poika makaa maassa silmät kiinni. Kuvaan on liitetty Ulkoruokinnassa-logo.

Talviretkeilyn tärpit

Juho Niemelä antaa loistavia vinkkejä talviretkeilyyn Pudasjärven Syötteen laduilta, ja vähän tulillakin pysähtyen. Hiihtokaverina Juholla Metsähallituksen Luontopalvelujen podisti Sini Salmirinne.

Kuuntele Talviretkeilyn tärpit latulenkiltä ladeltuna.

Talven retkiehdotukset 

½ päivää: Muksut pulkkaan ja eväät reppuun! Luontokeskukselta pääsee Annintuvalle (1,5 km) eväsretkelle helposti. Lanattu polku on oivallinen kävelyyn hangista huolimatta. 

1 päivä: Lähde kaamoksen lumikenkäilyretkelle Maaselän alueelle, johon syntyy Syötteen komeinta tykkyä. 

2 päivää: Hiihtele latua pitkin Ahmatuvalle (8 km) yöksi, jossa saunominen tykkymetsän hiljaisuudessa kruunaa retken. Ennen kotiinpaluuta kannattaa kiertää Ahmavaaran erämainen takalenkki (10 km). Koirien kanssa hiihtely ja tuvissa yöpyminen on Syötteellä sallittua. Musti ja Rekku mukaan! 

3 päivää: Metsäsuksilla tehty hiihtovaellus kansallispuiston halki on ikimuistoinen elämys. Yöpyä voi teltassa tai puiston kotoisissa autiotuvissa. 

Kevään retkiehdotukset

½ päivää: Vieraile Syötteen luontokeskuksessa ja valloita keväthanget Teerivaaralla lumikengillä (rengasreitti 6 km).

1 päivä: Loppukeväästä Pärjänjoella kuohuu. On oikea aika lähteä melomaan! Opastettu reitti (22 km) sopii myös vähemmän melontaa harrastaneille.

2 päivää: Kevät on lintuharrastajien kulta-aikaa. Sinipyrstö visertelee Ahmavaarassa ja Maaselällä, kotka liitelee korkeuksissa. Aamuvirkun kannattaa yöpyä ainakin Ahmatuvalla, josta näkötornille on muutama kilometri matkaa.

3 päivää: Geokätköt paljastuvat lumien alta. Rinkka selkään ja retken teemaksi aarteenetsintä! Aloita luontokeskukselta, yövy vaikkapa kummitusten Toraslammen tuvallaRytivaarassa torpparien tyyliin ja Raatetuvalla lähellä Kaunislampea.