Talvireittien lähtöpisteet ja pysäköintialueet

Vattukurun lumikenkäilyreitti, 2 km, ympyräreitti

Vattukurun lyhyehkö, mutta maastoltaan vaihteleva lumikenkäilyreitti sopii hyvin koko perheen retkikohteeksi.

Kuljettavissa lumiseen aikaan, kulkuaika vähintään 2-3 tuntia.
Vaativuus: Keskivaativa reitti. Keskivaativa reitti 

Lähtöpiste

Vattukurun pysäköintialue, Syötekyläntie 1638, Pudasjärvi (google.fi).

Koordinaatit: WGS84 - lat: 65° 39.1403' lon: 27° 46.8795'

Retkeilyrakenteet

Vattukurun laavu, ulkokäymälä, puuliiteri.

Reittiselostus

Vattukurun lumikenkäilyreitti esittelee Syötteen kansallispuiston luontoa parhaimmillaan. Reitti mutkittelee vanhan metsän suojissa, sivuaa suurta rinnesuota ja taukoa voi pitää Vattukurun pohjalta löytyvällä viihtyisällä laavulla.

Reitti alkaa Vattukurun pysäköintipaikalta. Myötä päivään kuljettaessa reitin alkupää on loivaa nousua ylös kalliolle, josta se alkaa laskea kohti kurunpohjaa. Kurussa olevan laavun jälkeen reitti nousee jonkun matkaa ja kulkee sitten tasaisena reittinä takaisin pysäköintipaikalle.  

Huomioitavaa

Huomaa, että lumikenkäilyreitillä tai taukopaikalla ei ole talvikunnossapitoa, joten lumituiskun jälkeen ne ovat ummessa.

Vattukurun luontopolun esite (pdf, 1,1 MT, julkaisut.metsa.fi) 

Joukko lumikenkäilijöitä katsoo talvista metsämaisemaa Teerivaaran rinteeltä.

Teerivaaran kierros, 4,5 km, ympyräreitti

Teerivaaran lumikenkäilyreitti sopii erinomaisesti koko päivän retkikohteeksi niille, jotka kaipaavat retkeltä sykkeen nostetta. Reitti on suurien korkeuserojen vuoksi haastava.

Kuljettavissa talviaikaan lumikengillä, kulkuaika vähintään 3 tuntia.
Vaativuus: Vaativa reitti. Vaativa reitti 

Lähtöpiste

Syötteen luontokeskus, Erätie 1, 93280 Syöte, Pudasjärvi (google.fi).

Retkeilyrakenteet

Teeritupa, kuivakäymälä ja puuliiteri.

Reittiselostus

Ympäri vuoden käytössä oleva Teerivaaran kierros alkaa Syötteen luontokeskukselta. Alku- ja loppupätkä reitistä (500 m) kuljetaan samaa polkua ja itse kierros kiertää Teerivaaran molempien huippujen kautta. Lyhyempi reitti eteläisen huipun päivätuvalle on helpompikulkuista kuin pohjoisen huipun kautta kulkeva takalenkki. Takalenkillä on paikoin hankalakulkuista louhikkoa ja runsaasti korkeuseroja. Kesällä reitti toimii patikointireittinä ja talvella reitillä voi kulkea lumikengillä. Reitti on merkitty keltaisilla maalimerkeillä.

Huomioitavaa

Huomaa, että reitillä ei ole talvikunnossapitoa, joten lumipyryn jälkeen se on ummessa.

Teerivaaran kierroksen esite (pdf 0,4 Mt, julkaisut.metsa.fi).

Kolme pyöräilijää ajaa talvireittiä pitkin. Taustalla näkyy vaaramaisemaa

Kansallispuiston talvireitit

Syötteen kansallispuiston talvireitit alkavat Syötteen luontokeskukselta. Läskipyörillä, lumikengillä, tai retkisuksilla kuljettavat reitit soveltuvat parhaiten jo hieman pyöräilyä sekä retkeilyä harrastaneille. Reitit kunnostetaan lanaamalla vähintään kerran viikossa. 

Kansallispuiston talvireitit ovat monikäyttöuria, joilla saa kulkea lihasvoimin esimerkiksi pyörällä, lumikenkäillen, tai hiihtämällä. Pelkillä kengillä kävelemistä talvireiteillä suositellaan vain, jos reitti on pakkautunut niin kovaksi, ettei kulkemisesta aiheudu reitille vauriota. Hiihtoladuilla ei saa kulkea muilla kuin suksilla. 

Kansallispuiston talvireitit on hyvä aloittaa Syötteen luontokeskukselta, mistä saa ostettua paperisen reittikartan sekä lisäksi ajankohtaista tietoa reittien kunnosta. Erämaiset reitit kulkevat kansallispuiston huoltouria pitkin, eikä niitä ole erikseen merkattu maastoon paitsi risteyksissä. Talvireittiä pitkin pääsee myös Iso-Syötteen ympäri, ja edestakaisen reitin Pytkynharjun itäpuolelle Pytky Cafelle saakka. 

Kuljettavissa: talviaikaan; kysy ajankohtaiset reittitiedot Syötteen luontokeskukselta
Vaativuus: Keskivaativa reitti. Keskivaativa - Vaativa reitti. Vaativa

Lähtöpiste

Syötteen luontokeskus, Erätie 1, 93280 Syöte, Pudasjärvi (google.fi)

Reittikartta

Syötteen kansallispuiston talvireitit näkyvät Syötteen latukartassa, jota voi ostaa alueen yrityksistä. Sähköinen reittikartta (InfoGis Pudasjärvi), mistä voi tarkastaa myös kunnossapitotilanteen. 

Syötteen kansallispuiston talvireittien esite (2.1 mb, pdf, julkaisut.metsa.fi).

Retkeilyrakenteet talvireiteillä

Annintupa, Koiratupa, Välitupa, Ylpiätupa, Ahmatupa, Toraslammen autiotupa, Rytivaara ulkotulipaikka.

Huomioitavaa

Reitit kunnostetaan huollon tarpeesta riippuen vähintään kerran viikossa arkiviikolla. Pyryn sattuessa reittejä ei välttämättä päästä heti kunnostamaan. Ota aina lyhyellekin talviretkelle mukaan riittävästi lämmintä vaihtovaatetta, evästä, lämmintä juotavaa sekä navigointivälineistä vähintään kartta ja kompassi. Osallistuthan talvireittien ylläpitoon ostamalla latupassin, jonka tuotto menee lyhentämättömänä reittien kunnossapitoon (syote.fi). 

Iso-Syötteen talvikierros, 9 km 

Vaativuus: Keskivaativa reitti. Keskivaativa. Sää voi muuttua nopeasti retken aikana.

Luontokeskus - Toraslampi - Luontokeskus 18 km

Vaativuus: Keskivaativa reitti. Keskivaativa. Sää voi muuttua nopeasti retken aikana.

Syötteen hiihtoladut, yli 100 km

Kuljettavissa: talviaikaan
Vaativuusluokka: Keskivaativa reitti. Keskivaativa - Vaativa reitti. Vaativa -  Helppo reitti. Helppo reitti

Kansallispuiston hiihtoladut lähtevät Syötteen luontokeskukselta, mutta Syötteen alueella on paljon latuja myös kansallispuiston ulkopuolella. Syötteen ladut johdattavat upeisiin maisemiin ja seikkailulle runsaslumisiin metsiin. Hiihtokausi käynnistyy usein jo marras-joulukuussa, ja täysimittaisena hiihtolomien aikaan latuverkosto on toistasataa kilometriä pitkä.  Syötteen latupooli ylläpitää alueen latuverkostoa ja ajankohtaisen tilanteen näkee latukartasta. Latukarttoja voi ostaa luontokeskukselta. 

Latujen ajankohtainen kunto ja ohjeet latupassin maksamiseen (syote.fi).

Lähtöpiste

Syötteen luontokeskus, Erätie 1, 93280 Syöte, Pudasjärvi (google.fi).

Retkeilyrakenteet

Annintupa, Koiratupa, Välitupa, Ylpiätupa, Ahmatupa, Toraslammen autiotupa

Huomioitavaa

Laduilla ei saa kulkea muilla kuin suksilla. Ladut kunnostetaan huollon tarpeesta riippuen mahdollisimman usein. Pyryn sattuessa reittejä ei välttämättä päästä heti kunnostamaan. Myös perheen karvaiset jäsenet saavat nauttia hiihtolenkeistä Syötteellä: koirahiihto on sallittua lähes kaikilla laduilla. Tietoja latujen kunnosta, koiraladuista ja latupassin maksamisesta (syote.fi). 

Ahmatuvan lenkki 17 km

Reitti alkaa 1,5 km matkalla Anninkosken päivätuvalle, josta on 2 km Välituvalle. 1,5 km Välituvan jälkeen reitti kääntyy vasemmalle. Risteyksestä on 3 km Ahmatuvalle. Tämän jälkeen reitti laskettelee alaspäin 3,5 km Ylpiätuvalle. Ylpiätuvanlatua hiihdetään 3 km, jonka jälkeen käännytään oikealle ja palataan samaa reittiä pitkin Annintuvan kautta luontokeskukselle 2,5 km. 

Ahmatuvalta lähtee ympyräreitti Ahmakallion latu 9 km. Ahmakallion näkötornille ei ylläpidetä reittiä talvella, mutta näköalat ovat tällä kierroksella upeat. 

Toraslammen lenkki 24 km 

Reitti alkaa 1,5 km matkalla Anninkosken päivätuvalle, josta on 2 km Välituvalle. Tämän jälkeen jatketaan suoraan kohti Toraslampea 6 km. Toraslammelta on 5,5 km Ahmatuvalle. Tämän jälkeen reitti laskettelee alaspäin 3,5 km Ylpiätuvalle. Ylpiätuvanlatua hiihdetään 3 km, jonka jälkeen käännytään oikealle ja palataan samaa reittiä pitkin Annintuvan kautta luontokeskukselle 2,5 km. 

Iso-Syötteen ympäryslatu 10 km

Luontokeskukselta pääsee myös Iso-Syötteen ympäri kiertävälle lenkille. 

Luppovesi 4,7 km 

Luontokeskukselta voi tehdä edestakaisen hiihdon Luppovedelle ja takaisin. Reitti on valaistu. 

Luppoveden lähellä on myös pysäköintipaikka, josta pääsee laduille (google.fi).

Pytkyn lenkki  9 km

Lähtöpiste: Pytky Cafe, Syötekyläntie 382, 93280 Syöte (google.fi)

Naamangan kierros  13 km

Lähtöpiste: Pytky Cafe, Syötekyläntie 382, 93280 Syöte (google.fi)

Vattukurun ensilumen latu 3 km / suunta

Lähtöpiste: Vattukurun pysäköintialue, Syötekyläntie 1638, Pudasjärvi (google.fi)

Kelosyötteen kierros 2,5 km (+Myllyn lenkki 3,5 km)

Lähtöpiste: Kelosyötteentie 108-110, 93280 Pudasjärvi (google.fi)

 

Asiakaspalvelu

Syötteen luontokeskus
Puh. 0206 39 6550
syote(at)metsa.fi

Syötteen yleisesite


(Pdf 3 Mt, julkaisut.metsa.fi)

Poika makaa maassa silmät kiinni. Kuvaan on liitetty Ulkoruokinnassa-logo.

Talviretkeilyn tärpit

Juho Niemelä antaa loistavia vinkkejä talviretkeilyyn Pudasjärven Syötteen laduilta, ja vähän tulillakin pysähtyen. Hiihtokaverina Juholla Metsähallituksen Luontopalvelujen podisti Sini Salmirinne. Kuuntele Talviretkeilyn tärpit latulenkiltä ladeltuna.

Talven retkiehdotukset 

½ päivää: Muksut pulkkaan ja eväät reppuun! Luontokeskukselta pääsee Annintuvalle (1,5 km) eväsretkelle helposti. Lanattu polku on oivallinen kävelyyn hangista huolimatta. 

1 päivä: Lähde kaamoksen lumikenkäilyretkelle Maaselän alueelle, johon syntyy Syötteen komeinta tykkyä. 

2 päivää: Hiihtele latua pitkin Ahmatuvalle (8 km) yöksi, jossa saunominen tykkymetsän hiljaisuudessa kruunaa retken. Ennen kotiinpaluuta kannattaa kiertää Ahmavaaran erämainen takalenkki (10 km). Koirien kanssa hiihtely ja tuvissa yöpyminen on Syötteellä sallittua. Musti ja Rekku mukaan! 

3 päivää: Metsäsuksilla tehty hiihtovaellus kansallispuiston halki on ikimuistoinen elämys. Yöpyä voi teltassa tai puiston kotoisissa autiotuvissa. 

Kevään retkiehdotukset

½ päivää: Vieraile Syötteen luontokeskuksessa ja valloita keväthanget Teerivaaralla lumikengillä (ympyräreitti 4,5 km).

1 päivä: Loppukeväästä Pärjänjoella kuohuu. On oikea aika lähteä melomaan! Opastettu reitti (22 km) sopii myös vähemmän melontaa harrastaneille.

2 päivää: Kevät on lintuharrastajien kulta-aikaa. Sinipyrstö visertelee Ahmavaarassa ja Maaselällä, kotka liitelee korkeuksissa. Aamuvirkun kannattaa yöpyä ainakin Ahmatuvalla, josta näkötornille on muutama kilometri matkaa.

3 päivää: Geokätköt paljastuvat lumien alta. Rinkka selkään ja retken teemaksi aarteenetsintä! Aloita luontokeskukselta, yövy vaikkapa kummitusten Toraslammen tuvallaRytivaarassa torpparien tyyliin ja Raatetuvalla lähellä Kaunislampea.