Maastopyöräilyreittien lähtöpisteet ja pysäköintialueet

Syötteen kierros, 19 km, ympyräreitti

Syke nousuun Syötteen kierroksella. Alueen helpoimpiin maastopyöräreitteihin lukeutuva Syötteen kierros tarjoaa sopivassa suhteessa nautinnollista poljentaa kuin haasteitakin. Reitin varrelle jäävät Kellarilammen sekä luontokeskuksen laavut. Kierroksen voi aloittaa helposti Syötteen luontokeskukselta. Kierroksen kaikki pitkospuut on levennetty kesällä 2021 ja polut ovat pitkälti sorastettuja. 

Kuljettavissa sulan maan aikaan. Kulkuaika 2-4 tuntia.
Suositeltu kiertosuunta vastapäivään.
Vaativuus: Keskivaativa reitti. Keskivaativa reitti

Syötteen kierros -maastopyöräreitin esite (pdf, 4 Mt)

Lähtöpiste

Syötteen luontokeskus, Erätie 1, 93280 Syöte, Pudasjärvi (google.fi)

""

Pyöräilijä polulla metsässä.

Pitämävaaran lenkki, 35 km, ympyräreitti

Tiukkoja nousuja, hauskoja laskuja ja pääasiassa single-trackia! Tätä kaikkea ja vielä vähän muutakin pitää sisällään Pitämävaaran lenkki. Reitti on etenkin pituutensa vuoksi melko haastava, mutta useat taukopaikat palvelevat ja reitillä saa halutessaan aikaa kulumaan vaikka kokonaisen päivän. Jos aloitat ja lopetat pyöräilyn luontokeskukselle, matkaa tulee kokonaisuudessaan 40 km. 

Kuljettavissa sulan maan aikaan. Kulkuaika 5-8 tuntia. 
Vaativuus: Vaativa reitti. Vaativa reitti

Pitämävaaran lenkki - maastopyöräreitin esite (pdf, 4,7 Mt)

Lähtöpisteet

Tunturi-marketin alapuolelta, Romekievarintie 1, 93280 Syöte, Pudasjärvi (google.fi) (35km)

Syötteen luontokeskus, Erätie 1, 93280 Syöte, Pudasjärvi (google.fi) (40km) 

""

Pyöräilijä on pysähtyneenä avarassa kangasmaastossa ja katselee vaaramaisemaa.

Harjujen kierros, 25 km, ympyräreitti

Harjujen kierros on vaihtelevassa maastossa kulkeva noin 25 kilometrin mittainen maastopyöräreitti. Reitti kulkee osittain Pitämävaaran lenkkiä sekä Syötteen kierrosta. Suosittelemme tätä vaihtoehtoa etenkin kesäviikonloppuisin, jolloin Syötteen kierros voi olla jopa ruuhkainen.

Kuljettavissa sulan maan aikaan. Kulkuaika 2-5 tuntia. 
Vaativuus: Keskivaativa reitti. Keskivaativa reitti

Harjujen kierros on osittain sorastettu, mutta neulaspolkuakin reitin varrelle jää mukavasti. Reitti on keskivaativa korkeuserojensa vuoksi. Harjujen kierros risteää Syötteen kierroksesta hieman Iso-Syötteentiestä etelään, jonka jälkeen se pian ylittää Syötekyläntien. Siitä reitti kulkee soiden, mäntykankaiden sekä kuusimetsien lomitse kohti Naamankaharjun neulaspolkuja. Näköalatien ylittämisen jälkeen ota suunta kohti etelää Pitämävaaran lenkille, eli kohti Pytkynharjua, jolloin käytettävissäsi on taukopaikkana Huuhkasen laavu. Maastoltaan reitti on tässä kohti pääasiassa kuivaa mäntykangasta ja korkeuseroja on runsaasti, joten reisilihaksille on kysyntää.

Ennen Pytkynharjua reitti ylittää uudelleen Syötekyläntien ja nousee ylös Pytkynharjun päälle. Pian tulet Syötteen kierroksen risteykseen, josta jatkat kohti pohjoista. Tälle reitinpätkälle eteesi tulevat pitkät Riihisuon pitkokset, vanhassa metsässä kiemurteleva osin kivinen maasto sekä loppuun vauhdikas loivahko lasku pitkossiltoineen sekä sorapolkuineen. Loppumatkan tulet samaa reittiä takaisin

Lähtöpiste

Syötteen luontokeskus, Erätie 1, 93280 Syöte, Pudasjärvi (google.fi)

""

Kaksi pyöräilijää ajaa suolla pitkospuita pitkin. Suolla on paljon tupasvilloja.

Toraslammen taival, 33 km, ympyräreitti

Pyöräretki Toraslammen kummituskämpälle on paikoin haastavan tekninen, mutta matkan varren kaunis vaaraluonto lumoaa. Kelosyötteeltä pohjoiseen erkaneva reitti kulkee paikoin kansallispuiston alueella. Rajakoskelle entisen kahlaamon kohdalle on valmistunut elokuussa 2022 silta, joten Pärjänjoen pääsee ylittämään kuivin jaloin. 

Kuljettavissa sulan maan aikaan. Kulkuaika 4-8 tuntia.
Vaativuus: Vaativa reitti. Vaativa reitti

Toraslammen taival -maastopyöräreitin esite (pdf, 4,4 Mt)

Lähtöpiste

Syötteen luontokeskus, Erätie 1, 93280 Syöte, Pudasjärvi (google.fi)

 

""

Vinkki!
Youtube -sivustolta löytyy myös useita pyöräilijöiden tekemiä videoita Syötteen maastopyöräreiteistä, joista näkee millaista polkua ja maastoa reitillä on luvassa. Videoita voi hakea reitin nimellä. (youtube.com) 

""

Syötteen maastopyöräilyreittien kunnostustyötä ovat tukeneet Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ja Euroopan maaseudun kehittämisrahasto. 

""

 

Asiakaspalvelu

Syötteen luontokeskus
Puh. 0206 39 6550
syote(at)metsa.fi

Syötteen yleisesite


(Pdf 3 Mt, julkaisut.metsa.fi)

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.