Maastopyöräilyreittien lähtöpisteet ja pysäköintialueet

""

Syötteen kierros, 19 km, ympyräreitti

Syke nousuun Syötteen kierroksella. Alueen helpoimpiin maastopyöräreitteihin lukeutuva Syötteen kierros tarjoaa sopivassa suhteessa nautinnollista poljentaa kuin haasteitakin. Reitin varrelle jäävät Kellarilammen sekä luontokeskuksen laavut. Kierroksen voi aloittaa helposti Syötteen luontokeskukselta. Kierroksen kaikki pitkospuut on levennetty kesällä 2021 ja polut ovat pitkälti sorastettuja.  

Kuljettavissa sulan maan aikaan. Kulkuaika 2-4 tuntia.
Vaativuus: Keskivaativa reitti. Keskivaativa reitti

Syötteen kierros -maastopyöräreitin esite (pdf, 4 Mt)

Lähtöpiste

Syötteen luontokeskus, Erätie 1, 93280 Syöte, Pudasjärvi (google.fi)

""

Pyöräilijä on nostanut maastopyöränsä korkealle ilmaan auringonlaskun aikaan.

Pitämävaaran lenkki, 35 km, ympyräreitti

Tiukkoja nousuja, hauskoja laskuja ja pääasiassa single-trackia! Tätä kaikkea ja vielä vähän muutakin pitää sisässään Pitämävaaran lenkki. Reitti on etenkin pituutensa vuoksi melko haastava, mutta useat taukopaikat palvelevat ja reitillä saa halutessaan aikaa kulumaan vaikka kokonaisen päivän. Jos aloitat ja lopetat pyöräilyn luontokeskukselle, matkaa tulee kokonaisuudessaan 40 km. 

Kuljettavissa sulan maan aikaan. Kulkuaika 5-8 tuntia. 
Vaativuus: Vaativa reitti. Vaativa reitti

Pitämävaaran lenkki - maastopyöräreitin esite (pdf, 4,7 Mt)

Lähtöpisteet

Tunturi-marketin alapuolelta, Romekievarintie 1, 93280 Syöte, Pudasjärvi (google.fi) (35km)

Syötteen luontokeskus, Erätie 1, 93280 Syöte, Pudasjärvi (google.fi) (40km) 

""

Maastopyöräilijä polulla metsässä.

Ahmankierros, 17 km, ympyräreitti

Ahmankierros tarjoaa erittäin kovia haasteita vaativammille maastopyöräilijöille! Reitiltä löytyy nousua ja laskua, pitkoksia, teknistä osuutta, kivikkoa, juurakkoa... ei siis todellakaan aloittelijakamaa! Matka tarjoaa upeita erämaisia kuusikoita, täydellistä luonnonrauhaa ja useita taukopaikkoja. Reitti kulkee Ahmankierroksen patikkareittiä pitkin.

Kuljettavissa sulan maan aikaan. Kulkuaika 3-7 tuntia.
Vaativuus: Vaativa reitti. Vaativa reitti

Ahmankierros - maastopyöräreitin esite (pdf, 3,6 Mt)

Lähtöpiste 
Syötteen luontokeskus, Erätie 1, 93280 Syöte, Pudasjärvi (google.fi)

""

Maastopyöräilijä kapealla polulla Toraslammen taipaleella.

Toraslammen taival, 33 km, ympyräreitti

Pyöräretki Toraslammen kummituskämpälle on paikoin haasteellinen, mutta matkan varren kaunis vaaraluonto lumoaa. Polku on paikoin haastavan tekninen. Kelosyötteeltä pohjoiseen erkaneva reitti kulkee paikoin kansallispuiston alueella. Rajakoskella on Pärjänjoen ylitys kahlaamalla. Tulva-aikana joen ylitys voi olla vaarallinen, mutta ylitystä helpottamassa on vaijeri josta saa tukea. 

Kuljettavissa sulan maan aikaan. Kulkuaika 4-8 tuntia.
Vaativuus: Vaativa reitti. Vaativa reitti

Toraslammen taival - maastopyöräreitin esite (pdf, 4,4 Mt)

Lähtöpiste

Syötteen luontokeskus, Erätie 1, 93280 Syöte, Pudasjärvi (google.fi)

""

Ketun kevennys, 22 km,

Ketun kevennys on vaihtelevassa maastossa kulkeva noin 5 kilometrin mittainen maastopyöräreitti, josta saat reilun 20 kilometrin pituisen lenkin, kun yhdistät sen Pitämävaaran lenkin eteläosaan. Suosittelemme tätä vaihtoehtoa etenkin kesäviikonloppuisin, jolloin Syötteen kierros voi olla jopa ruuhkainen.

Ketun kevennys on osittain sorastettu, mutta neulaspolkuakin reitin varrelle jää mukavasti. Reitti on keskivaativa korkeuserojensa vuoksi. Ketun kevennys risteää Syötteen kierroksesta hieman Isoyötteentiestä etelään, jonka jälkeen se pian ylittää Syötekyläntien. Siitä reitti kulkee soiden, mäntykankaiden sekä kuusimetsien lomitse kohti Naamankaharjun neulaspolkuja. Näköalatien ylittämisen jälkeen ota suunta kohti etelää Pitämävaraan lenkille, eli kohti Pytkynharjua, jolloin käytettävissäsi on taukopaikkana Huuhkasen laavu. Maastoltaan reitti on tässä kohti pääasiassa kuivaa mäntykangasta, ja korkeuseroja on runsaasti, joten reisilihaksille on kysyntää. Ennen Pytkynharjua reitti ylittää uudelleen Syötekyläntien ja nousee ylös Pytkynharjun päälle. Pian tulet Syötteen kierroksen risteykseen, josta jatkat kohti pohjoista. Tälle reitinpätkälle eteesi tulevat pitkät Riihisuon pitkokset, vanhassa metsässä kiemurteleva osin kivinen maasto sekä loppuun vauhdikas loivahko lasku pitkosiltoineen sekä sorapolkuineen. Loppumatkan tulet samaa reittiä takaisin

Kuljettavissa sulan maan aikaan. Kulkuaika 2-3 tuntia. 
Vaativuus: Keskivaativa reitti. Keskivaativa reitti

Syötteen päiväreitit -esite (pdf, 5,2 Mt, julkaisut.metsa.fi) 

""

Vinkki!
Youtube -sivustolta löytyy myös useita pyöräilijöiden tekemiä videoita Syötteen maastopyöräreiteistä, joista näkee millaista polkua ja maastoa reitillä on luvassa. Videoita voi hakea reitin nimellä. (youtube.com) 

""

Syötteen maastopyöräilyreittien kunnostustyötä ovat tukeneet Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ja Euroopan maaseudun kehittämisrahasto. 

""

 

Asiakaspalvelu

Syötteen luontokeskus
Puh. 0206 39 6550
syote(at)metsa.fi

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.