Syötteen maastopyöräilyreitit

17.1.2022
Tutustu koronaturvallisuusohjeisiin ennen kuin lähdet retkelle tai vierailet luontokeskuksissa.

Liminganlahden luontokeskus on suljettu 1.1.-4.2.2022. Suomen luontokeskus Haltia on suljettu 10.1.–1.2.2022. Kolin luontokeskus Ukko on suljettu 1.-26.1.2022. Kuusamon palvelupiste Karhuntassu on suljettu 13.1.-31.1.2022.

Suomen muissa luontokeskuksissa edellytämme maskin käyttöä ja 2 m turvavälin noudattamista. Lisäksi käytössä voi olla koronapassi ja/tai asiakasmäärää on rajoitettu. Tarkista tiedot luontokeskuksien sivuilta. Rajoituksien voimassaoloaika on aluekohtainen. Tarkemmat aluekohtaiset tiedot löytyvät aluehallintoviraston sivuilta.

Maastopyöräilyreittien lähtöpisteet ja pysäköintialueet

""

Syötteen kierros, 19 km, rengasreitti

Syke nousuun Syötteen kierroksella. Alueen helpoimpiin maastopyöräreitteihin lukeutuva Syötteen kierros tarjoaa sopivassa suhteessa nautinnollista poljentaa kuin haasteitakin. Reitin varrelle jäävät Kellarilammen sekä luontokeskuksen laavut. Kierroksen voi aloittaa helposti Syötteen luontokeskukselta. Kierroksen kaikki pitkospuut on levennetty kesällä 2021 ja polut ovat pitkälti sorastettuja.  

Kuljettavissa sulan maan aikaan. Kulkuaika 2-4 tuntia.
Vaativuus: Keskivaativa reitti. Keskivaativa reitti

Syötteen kierros -maastopyöräreitin esite (pdf, 4 Mt)

Lähtöpiste

Syötteen luontokeskus, Erätie 1, 93280 Syöte, Pudasjärvi (google.fi)

""

Pyöräilijä on nostanut maastopyöränsä korkealle ilmaan auringonlaskun aikaan.

Pitämävaaran lenkki, 35 km, rengasreitti

Tiukkoja nousuja, hauskoja laskuja ja pääasiassa single-trackia! Tätä kaikkea ja vielä vähän muutakin pitää sisässään Pitämävaaran lenkki. Reitti on etenkin pituutensa vuoksi melko haastava, mutta useat taukopaikat palvelevat ja reitillä saa halutessaan aikaa kulumaan vaikka kokonaisen päivän. Jos aloitat ja lopetat pyöräilyn luontokeskukselle, matkaa tulee kokonaisuudessaan 40 km. 

Kuljettavissa sulan maan aikaan. Kulkuaika 5-8 tuntia. 
Vaativuus: Vaativa reitti. Vaativa reitti

Pitämävaaran lenkki - maastopyöräreitin esite (pdf, 4,7 Mt)

Lähtöpisteet

Tunturi-marketin alapuolelta, Romekievarintie 1, 93280 Syöte, Pudasjärvi (google.fi) (35km)

Syötteen luontokeskus, Erätie 1, 93280 Syöte, Pudasjärvi (google.fi) (40km) 

""

Maastopyöräilijä polulla metsässä.

Ahmankierros, 17 km, rengasreitti

Ahmankierros tarjoaa erittäin kovia haasteita vaativammille maastopyöräilijöille! Reitiltä löytyy nousua ja laskua, pitkoksia, teknistä osuutta, kivikkoa, juurakkoa... ei siis todellakaan aloittelijakamaa! Matka tarjoaa upeita erämaisia kuusikoita, täydellistä luonnonrauhaa ja useita taukopaikkoja. Reitti kulkee Ahmankierroksen patikkareittiä pitkin.

Kuljettavissa sulan maan aikaan. Kulkuaika 3-7 tuntia.
Vaativuus: Vaativa reitti. Vaativa reitti

Ahmankierros - maastopyöräreitin esite (pdf, 3,6 Mt)

Lähtöpiste 
Syötteen luontokeskus, Erätie 1, 93280 Syöte, Pudasjärvi (google.fi)

""

Maastopyöräilijä kapealla polulla Toraslammen taipaleella.

Toraslammen taival, 33 km, rengasreitti

Pyöräretki Toraslammen kummituskämpälle on paikoin haasteellinen, mutta matkan varren kaunis vaaraluonto lumoaa. Polku on paikoin haastavan tekninen. Kelosyötteeltä pohjoiseen erkaneva reitti kulkee paikoin kansallispuiston alueella. Rajakoskella on Pärjänjoen ylitys kahlaamalla. Tulva-aikana joen ylitys voi olla vaarallinen, mutta ylitystä helpottamassa on vaijeri josta saa tukea. 

Kuljettavissa sulan maan aikaan. Kulkuaika 4-8 tuntia.
Vaativuus: Vaativa reitti. Vaativa reitti

Toraslammen taival - maastopyöräreitin esite (pdf, 4,4 Mt)

Lähtöpiste

Syötteen luontokeskus, Erätie 1, 93280 Syöte, Pudasjärvi (google.fi)

""

Ketun kevennys, 5,1 km, pistoreitti

Ketun kevennys on helpohkossa maastossa kulkeva noin 5 kilometrin mittainen reitti, joka soveltuu myös aloitteleville maastopyöräilijöille. Reitti on osin sorastettu ja enimmäkseen helpohkoa polkua. Ketun kevennykselle pääsee helpoimmin Syötteen kierrokselta. Reitiltä voi jatkaa matkaansa Pitämävaaran lenkin poluille tai Näköalatien retkipyöräreitille. Ketun Kevennys -reitti löytyy uudesta Syötteen Päiväreitit -kartasta.

Kuljettavissa sulan maan aikaan. Kulkuaika 1 tunti. 
Vaativuus: Keskivaativa reitti. Keskivaativa reitti

Syötteen päiväreitit -esite (pdf, 5,2 Mt, julkaisut.metsa.fi) 

""

Vinkki!
Youtube -sivustolta löytyy myös useita pyöräilijöiden tekemiä videoita Syötteen maastopyöräreiteistä, joista näkee millaista polkua ja maastoa reitillä on luvassa. Videoita voi hakea reitin nimellä. (youtube.com) 

""

Syötteen maastopyöräilyreittien kunnostustyötä ovat tukeneet Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ja Euroopan maaseudun kehittämisrahasto. 

""