Ajankohtaista Syötteellä

Alkutalven olosuhteet Syötteellä

(Päivitetty 25.10.2021)


Talvireitit eivät ole vielä Syötteellä käytössä, vaikka lunta maassa onkin. Talvireittien avaaminen vaatii riittävän määrän lunta sekä maapohjan ja purojen jäätymistä, jotta niistä pääsee ylitse. Talvireitit saadaan ylensä avattua joulukuun aikana. Säätiedotus lupaa lämmintä ja vesisateista viikolle 43. Se tarkoittaa loskaisia ja liukkaita olosuhteita poluilla. Latuja ei Syötteellä ole vielä avattu, mutta latupohjien valmistelu on käynnistynyt. Latujen aukeamisen ajankohtaan vaikuttaa talven eteneminen. Tällä hetkellä lunta on hiihtämisen kannalta vielä melko niukasti ylipäänsä. 

Pyöräilemään pääsee vielä jotenkin kesäreiteillä, mutta ennen satulaan hyppäämistä on syytä huomioida seuraavat asiat; 

 • Reitit ovat monin paikoin liukkaita ja jäiset kohdat eivät aina näy lumen alta. Erityisesti pitkospuilla on syytä olla nyt todella varovainen. Myös lumen alla olevat juuret voivat olla tosi liukkaita. Rengaspaineen lasku voi auttaa liukkaalla reitillä.
 • Osin vielä sulat ja märät reitit yhdistettynä pakkaseen aiheuttavat pyörään jäätymistä. Varsinkin jarrut ja vaihteet voivat jäätyä helposti.
 • Sähköpyörässä akku saattaa kestää lyhyemmän aikaa nyt, kun ilmat ovat kylmentyneet. 
 • Ilta alkaa hämärtyä nopeasti kello 17:00 jälkeen. Jos siis mielii polkemaan vielä iltapäivällä, kannattaa mukaan varata kunnon lamppu.
 • Sormet ja varpaat kylmettyvät helposti  pyöräillessä, ota siis mukaan riittävän paksut hanskat ja jämäkät kengät.
 • Toraslammen taipaleen polkeminen kannattaa jättää nyt suosiolla ensi kesään, sillä Pärjänjoen ylitys kahlaamalla alkaa olla hyistä hommaa.

Patikoimaan pääsee poluilla vielä aivan hyvin, mutta kivikkoiset ja juurakkoiset paikat sekä pitkokset ovat liukkaita. Riittävän lämpimät, vedenpitävät ja miksei nastapohjaiset kengät ovat nyt oiva kampe. Varaa mukaan myös vähän lämmintä varavaatetta ja juomaa sekä evästä.

Jos ajelee Syötteelle etelämpää, niin talvirenkaat on syytä vaihtaa auton alle ennen lähtöä. Mikäli retkensä mielii aloittaa jostain syrjäisemmältä lähtöpaikalta on hyvä muistaa, että kaikkia metsäautoteitä ei aurata talvella. Luontokeskukselta voi kysellä ajantasaista infoa. 

Yleisesti rospuuttoajan retkeilyssä kannattaa löysätä hieman vaihdetta ja hidastaa tahtia, niin tekee luontokin. Talvea riittää Syötteellä yleensä toukokuulle, joten jos ei vielä pääse kiristelemään monon nauhoja tai polkemaan talvimaiseman keskellä, niin kyllä niidenkin aika tulee vielä. Nyt on hieno hetki tunnelmoida vaikkapa kuuman mehukupillisen ääressä jollakin Syötteen tuvista.

Mukavia rospuuttoajan patikkareittejä ovat;

 • Huipun polku (1 km)
 • Pikku-Syötteen luontopolku (2 km)
 • Vattukuru (2km)
 • Naavaparran polku (3 km)

Astetta vaativampia, mutta maisemiltaan näyttäviä ovat esimerkiksi;

 • Teerivaaran kierros (4,5 km)
 • Pytkyn pyrähdys (9 km).

Erinomaisia alkutalven retkiä kaikille! 

Pudasjärvellä ja Taivalkoskella pois purettaviksi myytävät kohteet

(Päivitetty 6.10.2021)
Metsähallitus myy seuraavat kohteet pois purettaviksi:

 • Soiperoinen, kota ja puuliiteri-vessa, Taivalkoski
 • Petäjäkoski, kota ja puuliiteri, Pudasjärvi
 • Marjalampi, kota ja puuliiteri, Taivalkoski

Tarjoukset pyydetään jättämään osoitteeseen hannele.kyto@metsa.fi 18.10.2021 mennessä. Kohde myydään korkeimman tarjouksen tehneelle. Myyjällä on oikeus hylätä kaikki tarjoukset. Lisätietoja antaa tarvittaessa kenttäpäällikkö Hannele Kytö, 0401849709.

Kuvat myytävistä kohteista. 

Muutoksia varaus- ja vuokratupiin Syötteellä

(Päivitetty 30.8.2021)
Koronan aiheuttaman poikkeustilanteen takia Syötteen varaustuvat muutettiin vuokrattavaksi vain henkilön tai ryhmän yksityiskäyttöön ja mahdollisuus varata yksittäinen petipaikka poistettiin poikkeustilan takia. 

Järjestely on osoittautunut kuitenkin hyvin suosituksi ja siksi Rytitupa ja Isoniemi ovatkin muutettu nyt vuokratuviksi. Rytituvalla varausvuorokauden hinta on 60 euroa ja Isoniemessä 30 euroa. 

Ahmatuvalla korona-ajan poikkeusjärjestely jatkuu vielä vuoden loppuun. 1.1.2022 alkaen Ahmatupa palautuu varaustuvaksi ja tuvalta on mahdollista varata taas petipaikkoja.

Viihtyisiä yöpymisiä Syötteellä!

Syötteen kierroksen kunnostustyöt valmistuneet

(Päivitetty 16.7.2021)
Suosittua Syötteen kierrosta (19 km) on kunnostettu tänä kesänä ja työt reitillä on saatu valmiiksi. Kierroksen kaikki pitkospuut on levennetty kolmilankkuisiksi. Lisäksi reittiä on kestävöity kuluneimmilta paikoilta. 

Ketun Kevennys -maastopyöräilyreitti on valmistunut

(Päivitetty 16.7.2021)
Ketun Kevennys -maastopyöräilyreitti (5,1 km) on valmistunut käyttökuntoon. Helpohkossa maastossa kulkeva reitti on osittain sorastettu. Reitiltä voi jatkaa matkaansa Pitämävaaran maastopyöräilyreitille tai retkipyöräilyreitille Näköalatielle. Ketun Kevennys -reitti löytyy uudesta Syötteen Päiväreitit -kartasta (Pdf 5,2 Mt, julkaisut.metsa.fi).

Uusi päiväreittikartta

(Päivitetty 30.6.2021)
Päivitetty Syötteen Päiväreitit -kartta (Pdf 5,2 Mt, julkaisut.metsa.fi) löytyy netistä ja paperiversion voi ostaa luontokeskukselta 4 €:n hintaan. 

Syötteen kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelma

(Päivitetty 11.1.2021)
Suunnitelmassa on analysoitu keskeisiin arvoihin kohdistuvat uhat ja asetettu päämäärät, tavoitteet ja toimenpiteet uhkien torjumiseksi ja kansallispuiston kehittämiseksi.
Sähköinen julkaisu: julkaisut.metsa.fi (Pdf, 6,7 Mt, julkaisut.metsa.fi).

Kaunislampi - Kuittilampi - Raatetupa -reitti suljettu

(Päivitetty 4.11.2020)
Kaunislammen ja Raatetuvan välinen retkeilyreitti on suljettu asiakasturvallisuuden takaamiseksi reitin huonon kunnon takia. Vähän käytetyllä reitillä pitkospuut ja sillat ovat huonokuntoisia. Raatetuvalle pääsee edelleen kulkemaan Ukonvaaran pysäköintialueelta lähtevää reittiä pitkin.

Soiperoisen grillikodan huolto lakkautettu

(Päivitetty 4.11.2020)
Huomioittehan, että Soiperoisen lammen grillikodalla ei ole enää huoltoa ja kohde tullaan poistamaan. Soiperoisen lammen länsipäässä sijaitsevan grillikodan pihaan on päässyt autolla ja alueella on ollut lyhyen reitin varrella 3 taukopaikkaa. Soiperoisen päivätupa ja Rääpysjärven laavu palvelevat retkeilijöitä jatkossakin.

Vaara-Salmisen autiotupa palanut

(Päivitetty 26.10.2020)
Vaara-Salmisen autiotupa on viikonlopun aikana palanut kokonaan. Tiedotamme enemmän, kun asiasta saadaan lisätietoja. 

Syötteen kansallispuiston järjestyssääntö

(Päivitetty 3.6.2020)
Metsähallitus on luonnonsuojelulain 20 §:n nojalla antanut päätöksen (MH 7406/2019) Syötteen kansallispuiston järjestyssäännöstä.

Samalla päätöksellä kumotaan Metsähallituksen 6.3.2006 antama Syötteen kansallispuiston järjestyssääntö.

Uutisia Syötteeltä

Luontoaiheisia tapahtumia läheltä ja kaukaa

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.
(tapahtumat.luontoon.fi)