Ajankohtaista Syötteellä

21.8.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Syötteen kansallispuiston järjestyssääntö

(Päivitetty 3.6.2020)
Metsähallitus on luonnonsuojelulain 20 §:n nojalla antanut päätöksen (MH 7406/2019) Syötteen kansallispuiston järjestyssäännöstä (pdf-tiedosto, 1,1 Mt, julkaisut.metsa.fi).

Päätös pidetään nähtävillä 27.5.2020 saakka Metsähallituksen pääkonttorin aulapalvelussa (Ratatie 11 B, katutaso, Tikkurila; 01300 Vantaa; ma–pe klo 8–16) sekä Metsähallituksen verkkosivuilla osoitteessa www.metsa.fi/kuulutukset. Ilmoitus on julkaistu Metsähallituksen verkkosivuilla 20.4.2020. Tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä ilmoituksen julkaisemisesta eli 27.4.2020. Valitusaika päättyi 27.5.2020. Samalla päätöksellä kumotaan Metsähallituksen 6.3.2006 antama Syötteen kansallispuiston järjestyssääntö.

Syötteen talvipyöräilyreittien huolto lopetettu

(Päivitetty 1.4.2020)
Syötteen talvipyöräilyreittien sekä tiettyjen hiihtolatujen huolto on lopetettu tämän talvikauden osalta koronaviruksen vuoksi. Seuraavat hiihtoladut huolletaan vielä 13.4.2020 saakka: KeloSyöte - Iso-Syöte - Luontokeskus - Syötteen kierros. Lisätietoja latujen huollosta löytyy täältä

Tämä tarkoittaa samalla sitä, että kaikkien kansallispuiston talvipyöräilyreittien sekä hiihtolatujen huolto on loppunut tältä talvikaudelta. Suosittelemme välttämään kulkemista niillä laduilla ja reiteillä, joiden huolto on lopetettu.

Päivä- ja autiotupia suljetaan Syötteellä

(Päivitetty 26.3.2020)
Metsähallituksen Luontopalvelut sulkee suosituimmilla retkikohteilla päivätupia ja autiotupia 27.3.2020 alkaen toistaiseksi koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.

Syötteen kansallispuistossa ja sen lähialueilla sulkeminen koskee seuraavia taukopaikkoja: Isoniemi vt, Kaunislampi pt, Raatetupa at, Rytivaara vt, Toraslampi at, Ahmatuvan kota, Ahmatupa at ja vt, Ylpiä pt, Hiltunen at, Välitupa pt, Koiratupa pt, Anninkoski pt, Teerivaara pt, Riihitupa pt (Iso-Syötteen retkeilyalue) ja Kettutupa pt (Syötteen virkistysmetsä).

Lue lisää uutisesta: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kansallispuistoissa sekä muissa retkikohteissa tupia kiinni korona-tilanteen vuoksi.

Pitkospuita poistettu maastosta

(Päivitetty 4.10.2019)

Kaunislammen reitillä sekä Rytivaaran itäpuolen kierroksella on poistettu huonokuntoiset pitkospuut maastosta. Talven aikana paikalle viedään uudet pitkokset ja paikalleen asennus tapahtuu kesällä 2020. Retkeilijöiden kannattaa varautua reiteille vedenpitävin jalkinein.

Rytituvan saunan remontti valmis

(Päivitetty 18.9.2019)

Rytituvan sauna on jälleen normaalisti vuokraajien käytössä. 

Kesän työmaat on saatu päätökseen

(Päivitetty 30.8.2019)
Kansallispuiston ja retkeilyalueen työmaat on tältä kesältä saatu päätökseen. Kesän aikana on saatu kunnostettua uusia pyöräilyreittejä: Riihikummun alue on kestävöity, eli koko Pytkyn pyrähdys on nyt helposti pyöräiltävissä. Kansallispuistossa taas Toraslammen ja Koiratuvan välinen reitti on kunnostettu ja merkitty pyöräiltäväksi, joten Toraslammen taipaleen voi jälleen polkea ympyrälenkkinä (33 km).

Teerivaaran uusi päiväreitti on nyt virallisesti avattu. Reitillä on keltaiset maalimerkit ja opasteet joka risteyksessä. Eteläisemmän Teerivaaran huipulla on valoisa päivätupa, jossa on mukava keitellä päiväkahvit. Myös Vattukurun luontopolun huonokuntoiset portaat on nyt saatu uusittua.
 

Romevaaran kierros suljettu

(Päivitetty 21.8.2019)
Romevaaran kierros on suljettu toistaiseksi huonokuntoisten pitkosten takia. Pitkokset tullaan purkamaan reitiltä syksyn 2019 aikana.

Ahman kierroksen kunnostus valmis

(Päivitetty 3.8.2018)
Ahman kierroksen kunnostus ja viimeistelytyöt on saatu loppuun. Murskeen tasoitus, pitkospuiden rakentaminen sekä uusien opasteviittojen pystyttäminen on valmista, ja reitti on täysin valmis retkeilijöiden käyttöön. Luontokeskuksella myydään uudistettuja reittikarttoja, joissa Ahman kierroksen uusi linjaus näkyy. Reitti kulkee nykyään Välituvan kautta.

Ahman kierros ei ole vielä vuonna 2018 avoinna maastopyöräilylle, sillä murskeen täytyy antaa kovettua talven yli, jotta reitti kestää tulevaisuudessa hyvin maastopyöräilyä. Reitillä saa pyöräillä kesällä 2019.

Luontoaiheisia tapahtumia läheltä ja kaukaa

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.
(tapahtumat.luontoon.fi)