Tapahtumat Syötteen kansallispuistossa ja luontokeskuksessa

Syötteen luontokeskuksessa ja Syötteen kansallispuistossa järjestettävät tapahtumat ja vaihtuvat näyttelyt: Luontoon.fi/syote/tapahtumat.

Syyssesonki lähestyy

(Päivitetty 29.8.2023)

Syksyn vilkkaat ruskaviikot ovat lähestymässä hyvää vauhtia. Syksy on mukavaa aikaa nauttia luonnosta patikoiden, pyöräillen, marjastaen tai vaikkapa valokuvaten. Ilma on raikasta ja luonto värikästä. Reiteillä ja taukopaikoilla liikkuu paljon ihmisiä ja on erityisen tärkeää muistaa ottaa huomioon toisetkin kulkijat. Pyöräilijän on syytä muistaa pitää vauhti rauhallisena etenkin tupien läheisyydessä sekä suosituilla polkupätkillä, missä liikkuu lapsiperheitä, patikoijia sekä koirien kanssa ulkoilevia Muistin virkistykseksi on hyvä kerrata maastopyöräilijän etiketti, joka löytyy täältä. Autiotuville yöpymään suuntaavan on syytä varata mukaansa varamajoite siltä varalta, että tupa onkin täynnä tai muuten epäsopiva yöpymiseen. Lemmikit saavat tulla Syötteellä kaikkiin tupiin, mutta on toki kohteliasta kysäistä tuvalla jo olevilta suostumus lemmikin tupaan ottamiseen. Koiranomistajan on hyvä muistuttaa itseään siitä, että kaikki eivät ole koiraihmisiä ja saattavat jopa pelätä karvakuonoja. Muistetaan lisäksi pitää lemmikit aina kytkettynä kansallispuistossa liikuttaessa. Yhteisillä pelisäännöillä ja toiset huomioon ottamalla saadaan kaikille mahdollisimman mieluista luontoelämys. Mukavia syysretkiä Syötteen vaarametsiin!

Syötteen luontokeskus ja siellä toimiva Kahvila Kerkkä on syyskuussa avoinna päivittäin. Vaihtuvana näyttelynä luontokeskuksella on Anni Tuovisen "Luontoihmeitä" -taidenäyttely. Pysyvä näyttelymme "Rakkaudella luontosi" on myös avoinna ja tutustuttaa vieraansa Syötteen luontoon monitasoisesti. 

Luontokeskuksen kahvila Kerkän aukioloajat elo-lokakuussa 

(Päivitetty 10.8.2023)

Luontokeskuksen kahvila Kerkkä on elokuussa maanantaisin ja tiistaisin suljettu. Kerkän aukioloajat elokuussa ovat ke-su klo 10–16. Lounas on tarjolla klo 11–15. Syys- ja lokakuussa kahvila on avoinna taas joka päivä klo 10–16.

Syötteen maastopyöräreiteille muutoksia

(Päivitetty 24.7.2023)
Syötteen kehuttuun ja monipuoliseen maastopyöräilyreitistöön on tehty muutoksia kuluvana kesänä. Mukavan, parinkymmenen kilometrin mittaisen Ketun kevennys -reitin nimeksi muutettiin Harjujen kierros, sillä tällä reitillä pääsee polkemaan kahdenkin harjun hienoihin maastoihin. Alkuperäinen Ketun kevennys -nimi jää vielä Syötekyläntien ja Näköalatien väliselle viiden kilometrin mittaiselle osuudelle.  

Kaikilla Syötteen maastopyöräilyreiteillä siirtymiseen luontokeskuksen ja Iso-Syötteen ala-aseman välillä voi käyttää kesäaikaan tästä eteenpäin sorastettua latupohjaa, joka lähtee Syötteen kansallispuiston portilta länteen. Uudella reitillä kulkija ylittää autotiet hiihtosiltoja pitkin, ohittaa leppoisan Luppoveden uimarantoineen ja jatkaa siitä edelleen kohti etelää, josta reittiopasteiden avulla pääsee haluamalleen reitille. Kuten kaikki Syötteen mtb-reitit, on tämäkin uusi pätkä merkitty maastoon pinkeillä maalimerkeillä.  

Yksi vaikeimmista reiteistä, kokonaan kansallispuiston sisällä kulkenut Ahmankierros, on jatkossa pyhitetty vain patikointikäyttöön. Kyseisen reitin polku kului liikaa pyörien alla ja se olisi vaatinut kestävöintiä herkän luonnon suojaamiseksi. Kansallispuistossahan saa pyöräillä vain pyöräilyyn erikseen merkityillä reiteillä. 

Huomattavaa: lauantaina 5.8. järjestetään Syöte MTB-maastopyöräilytapahtuma, joka lisää satamäärin pyöräilijöitä Syötteen reiteille. Kaikki mahtuvat kuitenkin luontoon liikkumaan, sillä sopu sijaa antaa!

Syötteen luontokeskuksella tapahtumarikas kesä

(Päivitetty 28.6.)
Syötteen luontokeskuksella vietetään juhlavuotta. Luontokeskus on palvellut Syötteen kansallispuiston, Litokairan sekä Olvassuon alueiden retkeilijöitä jo 20. vuoden ajan. Tänä kesänä ja syksyllä järjestetään erilaisia retkiä, opastuksia sekä teemapäiviä juhlavuoden kunniaksi. Kesän tapahtumat alkavat 2.7., kun lähdemme kasviretkelle luontokeskukselta Syötteen kansallispuistoon. Kaikki tapahtumat ovat maksuttomia, ja niistä voi lukea lisää Syötteen tapahtumakalenterista. Tervetuloa mukaan!

Kahvila Kerkkä avaa ovensa luontokeskuksessa 1.7.

(Päivitetty 7.6.)
Retkeilijöiden palvelut paranevat luontokeskuksella heinäkuun alusta alkaen, kun kesäkahvila Kerkkä aukeaa lauantaina 1.7. Kahvila on avoinna päivittäin kello 10-16, kuten myös Metsähallituksen retkeilyneuvonta ja luontokeskuksen uusi näyttely Rakkaudella luontosi. Vaihtuvana näyttelynä luontokeskuksella on Asta Siuruan upeaa huopataidetta elokuun 27. päivään saakka.

Kahvilassa on tarjolla suolaista ja makeaa syötävää, jäätelöä sekä kuumia ja kylmiä juomia.

Skutsirastit

(Päivitetty 24.5.2023)
Yhteistyössä Mielenterveyden keskusliitto kanssa suunnitellut ja toteutetut Skutsirastit pitää sisällään yhteensä 21 hyvinvointiharjoitusta, jotka on sijoitettu Suomen kansallispuistoihin sekä luonnonsuojelu- ja retkeilyalueille. Lue koko tiedote Skutsirasteista.

Kettutupa siirretty

(Päivitetty 4.1.2023)
Syötteen virkistysmetsän alueella Syöteympyrän moottorikelkkauran varrella sijaitseva Kettutupa on siirretty. Uusi sijainti on edelleen Syöteympyrä-reitin varrella, noin 400 metriä itään risteyksestä, josta aiemmalle tuvan paikalle oli pistoura. Tuvan siirron yhteydessä tämä pistoura on suljettu. Uudessa sijaintipaikassa Kettutupa palvelee myös kesäisen Ketun kevennys -maastopyöräilyreitin käyttäjiä. Katso tarkemmat koordinaatit uudelle sijainnille Kettutuvan sivulta.

Torpparintaipaleen uudet sivut julkaistu

(Päivitetty 8.11.2022)
Torpparintaipale on nyt esitelty kattavasti vaellusreiteissä. Tutustu Torpparintaipaleeseen.

Rajakosken silta on valmistunut retkeilijöiden iloksi

(Päivitetty 12.8.2022)
Toraslammen taival -reitillä olevalle Rajakoskelle on valmistunut silta. Sillan rakentamistöissä olivat mukana Metsähallituksen Luontopalvelut, Pohjan pioneerikilta sekä Syötteen maansiirto. 

Lisätietoja: Syötteen luontokeskus puh: 020 639 6550.

Torpparin taipaleen (33 km) lähtöpiste muuttui

(Päivitetty 6.7.2022)
Torpparin taival -vaellusreitin lähtöpiste on jatkossa Ukonvaaran pysäköintialueella. 33 kilometrin mittainen reitti kulkee Rytivaaran, Peuronlammen ja Ahmavaaran kautta Syötteen luontokeskukselle, ja se soveltuu mainiosti vaikkapa viikonlopun mittaiseksi patikointireitiksi.

Aikaisemmin reitin lähtöpiste oli Kouvalla, mutta uuden lähtöpisteen myötä siirtymämatka lyhenee puolella. Kouvanjärven upeat maisemat ovat kuitenkin näkemisen arvoiset ja suosittelemmekin tekemään Kouvalla piston, vaikkei reitti varsinaisesti enää sieltä kuljekaan. Voit kysellä lisää reitistä Syötteen luontokeskukselta, puh. 020 639 6550. Reittiesite: https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Esitteet/syote-torpparintaival.pdf

AVI:n päätöksellä Syötteen alueelle uusia metsästysrajoituksia

(Päivitetty 18.1.2022)
Aluehallintoviranomainen julkaisi perjantaina päätöksen uusista metsästysrajoituksista suosituilla retkeilykohteilla Koillismaalla ja Kainuussa. Metsästys kielletään retkeilijöiden suosimilla paikoilla viiden vuoden määräajaksi 14.1.2022–13.1.2027. Päätös koskee mm. Pikku-Syötteen, Iso-Syötteen retkeilyalueen sekä Syötteen virkistysmetsän alueita.

AVI toteaa, että alueet ovat suosittuja virkistys- ja matkailukohteita, joten metsästyksen rajoittaminen on tarpeen alueella liikkuvien ihmisten turvallisuuden vuoksi.

Uutisia Syötteeltä

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.