Tapahtumat Syötteen kansallispuistossa ja luontokeskuksessa

Syötteen luontokeskuksessa ja Syötteen kansallispuistossa järjestettävät tapahtumat ja vaihtuvat näyttelyt: Luontoon.fi/syote/tapahtumat.

Toraslammen sorastustyö on valmis

(Päivitetty 12.6.2023)
Koiratupa - Toraslampi välisellä patikointi- ja maastopyöräreitillä on tehty kestävöintia sorastamalla reittiä. Työ on nyt saatu päätökseen, ja reitillä voi liikkua normaalisti. 

Syötteen maastopyöräreiteille muutoksia

(Päivitetty 24.7.2023)
Syötteen kehuttuun ja monipuoliseen maastopyöräilyreitistöön on tehty muutoksia kuluvana kesänä. Mukavan, parinkymmenen kilometrin mittaisen Ketun kevennys -reitin nimeksi muutettiin Harjujen kierros, sillä tällä reitillä pääsee polkemaan kahdenkin harjun hienoihin maastoihin. Alkuperäinen Ketun kevennys -nimi jää vielä Syötekyläntien ja Näköalatien väliselle viiden kilometrin mittaiselle osuudelle.

Kaikilla Syötteen maastopyöräilyreiteillä siirtymiseen luontokeskuksen ja Iso-Syötteen ala-aseman välillä voi käyttää kesäaikaan tästä eteenpäin sorastettua latupohjaa, joka lähtee Syötteen kansallispuiston portilta länteen. Uudella reitillä kulkija ylittää autotiet hiihtosiltoja pitkin, ohittaa leppoisan Luppoveden uimarantoineen ja jatkaa siitä edelleen kohti etelää, josta reittiopasteiden avulla pääsee haluamalleen reitille. Kuten kaikki Syötteen mtb-reitit, on tämäkin uusi pätkä merkitty maastoon pinkeillä maalimerkeillä.

Yksi vaikeimmista reiteistä, kokonaan kansallispuiston sisällä kulkenut Ahmankierros, on jatkossa pyhitetty vain patikointikäyttöön. Kyseisen reitin polku kului liikaa pyörien alla ja se olisi vaatinut kestävöintiä herkän luonnon suojaamiseksi. Kansallispuistossahan saa pyöräillä vain pyöräilyyn erikseen merkityillä reiteillä. 

Skutsirastit

(Päivitetty 24.5.2023)
Yhteistyössä Mielenterveyden keskusliitto kanssa suunnitellut ja toteutetut Skutsirastit pitää sisällään yhteensä 21 hyvinvointiharjoitusta, jotka on sijoitettu Suomen kansallispuistoihin sekä luonnonsuojelu- ja retkeilyalueille. Lue koko tiedote Skutsirasteista.

Kettutupa siirretty

(Päivitetty 4.1.2023)
Syötteen virkistysmetsän alueella Syöteympyrän moottorikelkkauran varrella sijaitseva Kettutupa on siirretty. Uusi sijainti on edelleen Syöteympyrä-reitin varrella, noin 400 metriä itään risteyksestä, josta aiemmalle tuvan paikalle oli pistoura. Tuvan siirron yhteydessä tämä pistoura on suljettu. Uudessa sijaintipaikassa Kettutupa palvelee myös kesäisen Ketun kevennys -maastopyöräilyreitin käyttäjiä. Katso tarkemmat koordinaatit uudelle sijainnille Kettutuvan sivulta.

AVI:n päätöksellä Syötteen alueelle uusia metsästysrajoituksia

(Päivitetty 18.1.2022)
Aluehallintoviranomainen julkaisi perjantaina päätöksen uusista metsästysrajoituksista suosituilla retkeilykohteilla Koillismaalla ja Kainuussa. Metsästys kielletään retkeilijöiden suosimilla paikoilla viiden vuoden määräajaksi 14.1.2022–13.1.2027. Päätös koskee mm. Pikku-Syötteen, Iso-Syötteen retkeilyalueen sekä Syötteen virkistysmetsän alueita.

AVI toteaa, että alueet ovat suosittuja virkistys- ja matkailukohteita, joten metsästyksen rajoittaminen on tarpeen alueella liikkuvien ihmisten turvallisuuden vuoksi.

Uutisia Syötteeltä

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Vinkit retkeilyyn

Retkeilijä veistää kiehistä.

Tulenteko: Retkeilyn ABC.