Hiihtolomaviikoilla Syötteen luontokeskukselle

(Päivitetty 3.2.2019)

Syötteen luontokeskuksella on hiihtolomilla monipuolista ohjelmaa koko perheelle. Joka viikko on mahdollista kiertää maanantaiaamuisin opastetusti tai muina aikoina omatoimisesti Pupu Pitkäkorvan seikkailurata (500m). Lisäksi ohjelmassa on maksutonta talviliikuntavälineiden testausta tiistaisin, Pudasjärven 4h -yhdistyksen askartelua keskiviikkoisin, heijastinaskartelua torstaisin sekä maksuton elokuva Supermarsu perjantaisin. Katso tarkemmat aikataulut tapahtumakalenterista (syote.fi) ja tule mukaan!

 

Talvireittien pohjustaminen käynnissä

(Päivitetty 19.12.2018)
Kansallispuiston talviretkeilyreittien sekä latujen pohjustaminen on saatu käyntiin. Maastossa on lunta paikoitellen melko vähän ja se hankaloittaa reittien saamista käyttökuntoon. Metsähallituksen talvireittien pohjat on ajettu Ahmatuvalle sekä Toraslammelle. Huomioitavaa on, että maastossa ei ole vielä talvireittiopasteita. 

 

Kellarilammella työmaa käynnissä

(Päivitetty 30.8.2018)
Kellarilammen luontopolun (0,9 km) kunnostus on parhaillaan käynnissä. Tulevaisuudessa reitti kiertää suoalueen kuivemman maan kautta. Laavu ja käymälä-/liiterirakennus pysyvät entisillä paikoillaan. Laavun edustalle rakennetaan laituri, jota pitkin pääsee lammen rantaan. Työn arvioitu valmistumisaika on syksyn 2018 aikana.

 

Ahman kierroksen kunnostus valmis

(Päivitetty 3.8.2018)
Ahman kierroksen kunnostus ja viimeistelytyöt on saatu loppuun. Murskeen tasoitus, pitkospuiden rakentaminen sekä uusien opasteviittojen pystyttäminen on valmista, ja reitti on täysin valmis retkeilijöiden käyttöön. Luontokeskuksella myydään uudistettuja reittikarttoja, joissa Ahman kierroksen uusi linjaus näkyy. Reitti kulkee nykyään Välituvan kautta.

Ahman kierros ei ole vielä vuonna 2018 avoinna maastopyöräilylle, sillä murskeen täytyy antaa kovettua talven yli, jotta reitti kestää tulevaisuudessa hyvin maastopyöräilyä. Reitillä saa pyöräillä kesällä 2019.

 

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertue Suomen 40 kansallispuistossa

(Päivitetty 26.7.2018)

Syötteen kansallispuistossa polkujuoksutapahtuma juostiin 15.7. Alla löytyy reittikartta ja gpx-jäljet reiteille.

  • Huom! Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.
  • Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.
  • Liikut jokamiehenoikeudella ja omalla vastuulla!

Syötteen reiteistä entistä ehommat

(Päivitetty 10.5.2018)
Syötteen suosittuja maastopyöräreittien kunnostus jatkuu tulevana kesänä. Tavoitteena on saada pyöräilijöille hyvin opastetut reitit, jotka kestävät aikaa ja ovat myös muiden kohderyhmien hyödynnettävissä. Hanke on alkanut jo kesällä 2016 ja jatkuu vuoden 2018 loppuun saakka. 

Kesän suurin työmaa on Ahman kierroksella, jonne on talven aikana ajettu mursketta ja vanhat opasteet on poistettu. Alkukesästä aloitetaan viimeistelytyöt, joihin kuuluu muun muassa uusien opasteiden laitto sekä murskeen tasoitus. Reitti on alustavan arvion mukaan patikoitavissa loppukesästä. Maastopyöräilyyn reitti avataan kesällä 2019. Alkukesästä patikoijien toivotaan huomioimaan työmaa-alue, ja käyttämään vanhaa reittipohjaa retkeilyyn. Ensisijaisesti kuitenkin pyydetään välttämään retkeilyä ei opastetulla reitillä eksymisvaaran vuoksi.

Kaikki Syötteen kesäreitit ovat monikäyttöreittejä, jotka palvelevat myös patikointia sekä polkujuoksua. Syötteen kesäaikainen reittitarjonta monipuolistuu, vaikka ylläpidettävien reittien kokonaismäärä ja ylläpitokustannukset hankeen ansiosta pienenevät.

Reittien kestävöinti tehdään Syöte MTB-Syötteen maastopyöräreitit-hankkeessa, jonka toteuttaa Metsähallituksen Luontopalvelut. Rahoittaja on Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto. Kumppanina hankkeessa on Pudasjärven kaupunki.

  • Lisätietoja Projektipäällikkö Raimo Moilanen, Metsähallituksen Luontopalvelut, puh. 040 632 5054

Syöte mukaan kolmannelle Charter-kaudelle

(Päivitetty 13.12.2017) 
Syötteen kansallispuisto on ollut jäsenenä Euroopan kansallispuistoliiton (Europarkin) ylläpitämässä Charter-ohjelmassa vuodesta 2004 alkaen. Suomesta mukana ovat myös Kolin kansallispuisto sekä Pallas-Yllästunturin kansallispuisto. Ohjelman tarkoituksena on taata luontomatkailun moniulotteinen kestävyys Euroopan suojelualueilla. Torstaina luovutettiin kolmannelle kaudelle uusi sertifikaatti, jonka Brysselistä kävi noutamassa puistonjohtaja Kerttu Härkönen.

Lue lisää: Charter Award Ceremony 2017: 21 areas awarded in Brussels (www.europarc.org, englanniksi).

Syötteen maastopyöräreitit entistä ehommat

(Päivitetty 15.9.2017)  
Syötteen suosittuja maastopyöräreittejä on kunnostettu kesän aikana. Syötteen kierros ja Pitämävaaran lenkki on saatu kunnostettua loppuun. Uusi pyöräreittikartta on myös ilmestynyt, ja sitä voi ostaa esim. luontokeskukselta. Ensi vuonna kunnostetaan Ahmankierros, joka valmistuessaan palvelee patikoijia, polkujuoksijoita ja pyöräilijöitä. Kestävöintityöt tehdään Syöte MTB-Syötteen maastopyöräreitit-hankkeessa. Rahoittaja on Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto. Kumppanina hankkeessa on Pudasjärven kaupunki. 

Syötteen säätiedot

(Päivitetty 23.8.2017) 
Katso Syötteen täsmäsää  (www.foreca.fi)

Katso säätilannetta

Kelikameran kuvaa paikasta Iso-Syöte, Pudasjärvi
(www.liikennetilanne.liiken-nevirasto.fi)