Ajankohtaista Syötteellä

3.3.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Teams-asiakaspalvelu käyttöön Syötteellä

(Päivitetty 23.2.2021)
Suunnitteletko retkeä Syötteen kansallispuistoon tai johonkin lähialueen luontokohteista? Kaipaatko käytännön retkineuvoja taikka esimerkiksi paikallisoppaan vinkkejä revontulikuvauskohteisiin, mutta et pääse syystä tai toisesta käymään paikan päällä Syötteen luontokeskuksella? Syötteen luontokeskuksen oppaat ovat apunasi luontokeskuksella entiseen tapaan, mutta lisäksi tavoitat meidät virtuaalisesti Teams-palvelun avulla.

Voit varata ajan henkilökohtaiseen Teams-tapaamiseen (kesto n. 10-20 min.) sähköpostitse osoitteesta syote(at)metsa.fi. Ilmoitathan viestissä mistä asioista olet erityisesti kiinnostunut sekä laita ehdolle muutamia aikoja, niin löydämme mitä luultavimmin niistä sopivan. Palvelu on käytössä luontokeskuksen henkilökunnan kalenterin niin salliessa päivittäin kello 9.00-16.00. Ollaan yhteyksissä!

Liisa Liito-oravan talvipolku 

(Päivitetty 19.2.2021)
Hiihtolomaviikkojen ajan (pe 19.2. alkaen) luontokeskuksen lähipolulla on lapsille pieniä pohdintatehtäviä talviseen luontoon liittyen. Polku on toteutettu niin, että mitään tehtävälappuja ei tarvitse sisältä hakea, vaan vastaukset löytyvät lappujen takaa. Polun voi kiertää omatoimisesti aukioloaikojemme ulkopuolellakin. Mukavaa ja turvallista hiihtolomaa kaikille!

Syötteen talvireittien ja latujen tilanne

(Päivitetty 29.1.2021)

Syötteen alueen hiihtolatujen ajankohtaisen tilanteen voi tarkistaa latupäiväkirjasta ja pävittyvästä latukartasta (syote.fi). Linkin takaa löydät myös ohjeet latupassin maksamiseen. 

Syötteellä on myös runsaasti talvireittejä (pdf), joilla saa kulkea lihasvoimin esimerkiksi pyörällä, hiihtäen, tai lumikengillä. Talvireiteillä saa kävellä myös pelkillä kengillä, jos kävelystä ei jää reitille kuoppia. Olosuhteet saattavat erämaassa muuttua nopeasti ja tuoreen pakkaslumen takia talvireitit voivat olla joskus yllättävän raskaita. Aina ei läskipyörälläkään pääse sujuvasti polkemaan ja rengas saattaa kyntää syvällä lumessa, jolloin voi joutua talutushommiin. Mukana onkin aina hyvä olla repussa varavaatteita ja evästä kulkijalle, varavirtaa puhelimeen, ja vielä varasuunnitelmakin. 

Toraslammesta pohjoiseen kulkevat reitit pyritään avaamaan viikosta 8 eteenpäin. 

Syötteen kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelma

(Päivitetty 11.1.2021)
Suunnitelmassa on analysoitu keskeisiin arvoihin kohdistuvat uhat ja asetettu päämäärät, tavoitteet ja toimenpiteet uhkien torjumiseksi ja kansallispuiston kehittämiseksi.
Sähköinen julkaisu: julkaisut.metsa.fi (pdf, 6,7 Mt).

Kaunislampi - Kuittilampi - Raatetupa -reitti suljettu

(Päivitetty 4.11.2020)
Kaunislammen ja Raatetuvan välinen retkeilyreitti on suljettu asiakasturvallisuuden takaamiseksi reitin huonon kunnon takia. Vähän käytetyllä reitillä pitkospuut ja sillat ovat huonokuntoisia. Raatetuvalle pääsee edelleen kulkemaan Ukonvaaran pysäköintialueelta lähtevää reittiä pitkin.

Soiperoisen grillikodan huolto lakkautettu

(Päivitetty 4.11.2020)
Huomioittehan, että Soiperoisen lammen grillikodalla ei ole enää huoltoa ja kohde tullaan poistamaan. Soiperoisen lammen länsipäässä sijaitsevan grillikodan pihaan on päässyt autolla ja alueella on ollut lyhyen reitin varrella 3 taukopaikkaa. Soiperoisen päivätupa ja Rääpysjärven laavu palvelevat retkeilijöitä jatkossakin.

Vaara-Salmisen autiotupa palanut

(Päivitetty 26.10.2020)
Vaara-Salmisen autiotupa on viikonlopun aikana palanut kokonaan. Tiedotamme enemmän, kun asiasta saadaan lisätietoja. 

Syötteen kansallispuiston järjestyssääntö

(Päivitetty 3.6.2020)
Metsähallitus on luonnonsuojelulain 20 §:n nojalla antanut päätöksen (MH 7406/2019) Syötteen kansallispuiston järjestyssäännöstä.

Samalla päätöksellä kumotaan Metsähallituksen 6.3.2006 antama Syötteen kansallispuiston järjestyssääntö.

Pitkospuita poistettu maastosta

(Päivitetty 4.10.2019)
Kaunislammen reitillä sekä Rytivaaran itäpuolen kierroksella on poistettu huonokuntoiset pitkospuut maastosta. Talven aikana paikalle viedään uudet pitkokset ja paikalleen asennus tapahtuu kesällä 2020. Retkeilijöiden kannattaa varautua reiteille vedenpitävin jalkinein.

Rytituvan saunan remontti valmis

(Päivitetty 18.9.2019)
Rytituvan sauna on jälleen normaalisti vuokraajien käytössä. 

Kesän työmaat on saatu päätökseen

(Päivitetty 30.8.2019)
Kansallispuiston ja retkeilyalueen työmaat on tältä kesältä saatu päätökseen. Kesän aikana on saatu kunnostettua uusia pyöräilyreittejä: Riihikummun alue on kestävöity, eli koko Pytkyn pyrähdys on nyt helposti pyöräiltävissä. Kansallispuistossa taas Toraslammen ja Koiratuvan välinen reitti on kunnostettu ja merkitty pyöräiltäväksi, joten Toraslammen taipaleen voi jälleen polkea ympyrälenkkinä (33 km).

Teerivaaran uusi päiväreitti on nyt virallisesti avattu. Reitillä on keltaiset maalimerkit ja opasteet joka risteyksessä. Eteläisemmän Teerivaaran huipulla on valoisa päivätupa, jossa on mukava keitellä päiväkahvit. Myös Vattukurun luontopolun huonokuntoiset portaat on nyt saatu uusittua.

Romevaaran kierros suljettu

(Päivitetty 21.8.2019)
Romevaaran kierros on suljettu toistaiseksi huonokuntoisten pitkosten takia. Pitkokset tullaan purkamaan reitiltä syksyn 2019 aikana.

Ahman kierroksen kunnostus valmis

(Päivitetty 3.8.2018)
Ahman kierroksen kunnostus ja viimeistelytyöt on saatu loppuun. Murskeen tasoitus, pitkospuiden rakentaminen sekä uusien opasteviittojen pystyttäminen on valmista, ja reitti on täysin valmis retkeilijöiden käyttöön. Luontokeskuksella myydään uudistettuja reittikarttoja, joissa Ahman kierroksen uusi linjaus näkyy. Reitti kulkee nykyään Välituvan kautta.

Ahman kierros ei ole vielä vuonna 2018 avoinna maastopyöräilylle, sillä murskeen täytyy antaa kovettua talven yli, jotta reitti kestää tulevaisuudessa hyvin maastopyöräilyä. Reitillä saa pyöräillä kesällä 2019.

Uutisia Syötteeltä

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.

Luontoaiheisia tapahtumia läheltä ja kaukaa

Perhe nuotiolla. Avaa Tapahtumat.luontoon.fi.
(tapahtumat.luontoon.fi)