Esteetön Linnansaari

Puinen rakennus, jonka sivua myöten kulkee ovelle johtava ramppi. Rampissa on puukaide.

Linnansaaren kansallispuiston pääsaarelle, Sammakkoniemen leirintäalueelle, kulkee keulaportillinen yhteysalus, jonka kyytiin pääsee pyörätuolilla veneen lähtöpisteestä Oravista. Myös reittiveneen laituri Sammakkoniemessä on esteetön ja polku laiturilta eteenpäin kestävöity.  

Osa Sammakkoniemen retkeilyrakenteista ja palveluista on esteettömiä. Sammakkoniemestä niin ikään lähtevä 700 metrin mittainen Torpanpolku sopii pyörätuolilla tai esimerkiksi lastenvaunujen kanssa kuljettavaksi. On suositeltavaa olla liikkeellä avustajan kanssa, sillä rakenteiden osalta esteettömyyskriteerit eivät kaikilta osin täyty ja Torpanpolku on korkeuseroista johtuen luokiteltu vaativaksi esteettömäksi reitiksi. Lisätietoa saat Metsähallituksen asiakaspalvelusta.   

Linnansaaren esteettömät luontoreitit  

Esteettömyys retkeilyrakenteissa ja -palveluissa 

  • Sammakkoniemen katettu tulentekopaikka on esteetön. Tulentekopaikkaa on sallittua käyttää myös metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana ja se sijaitsee noin 40 metrin päässä reittiveneen laiturilta. Tulentekopaikan yhteydessä oleva liiteri ei ole esteetön.  
  • Tulentekopaikan läheisyydessä sijaitsevien pöytäpenkkien päädyt on jätetty avoimiksi, jolloin pöydän ääreen pääsee pyörätuolilla.  
  • Sammakkoniemen keittokatos sijaitsee noin 100 metrin päässä tulentekopaikasta. Keittokatokseen pääsee kulkemaan ramppia pitkin. Rampin pituuskaltevuus on 9 % ja siinä on käsijohde. Katoksessa on liukuovi. Katoksen päädyssä on esteetön astioiden pesupaikka. Keittokatoksen yhteydessä sijaitseva liiteri on esteetön. Myös keittokatoksen läheisyydessä sijaitsevalle kaivolle on esteetön kulku, ja kaivon käyttö on mahdollista myös esimerkiksi pyörätuolista käsin. 
  • Kuivakäymälälle on matkaa tulentekopaikalta yli 200 metriä. Reitti on kestävöity ja nousee loivasti. Enimmillään pituuskaltevuutta on 7 %. Käymälälle johtaa pääpolulta hieman viettävä polunpätkä ja käymälään vielä lyhyt ramppi. Rampin ja oven vapaa leveys on 90 cm. Rampissa on suojareunat, mutta ei ylätasannetta. Ovi avautuu ulospäin suoraan rampille. Käymälässä on käsijohde ja istuimen toisella puolella tilaa pyörätuolille. 
  • Sammakkoniemen reittiveneen venelaiturin laudoitus on pitkittäin, mutta lautojen väliset raot ovat pienet, enintään noin 1 cm:n levyiset. Siirtymä laiturilta maihin on jyrkkä noin yhdeksän metrin matkalta: ensimmäiset kaksi metriä on pituuskaltevuudeltaan 24 % ja loput seitsemän metriä noin 14 %. 
  • Sammakkoniemen esteetön kanoottilaituri sijaitsee noin 75 metrin päässä tulentekopaikalta. Kestävöity reitti kulkee laiturille rannan suuntaisesti, ja reitin pituuskaltevuus on suurimmillaan 7 %. Laiturille johtavalla yhdyssillalla on suojareunat. Yhdyssillan liitos maareittiin on lähes kynnyksetön, mutta laituriin jyrkkä. Laituri palvelee pyörätuolin tai rollaattorin kanssa liikkuvien melojien lisäksi myös etenkin aloittelevia melojia.  

Yhteistyötahojen palvelut  

Oravista Linnansaareen liikennöivä reittivene on keulaportillinen, joten kyytiin pääsee myös pyörätuolilla. Esteettömiä majoitusvaihtoehtoja, opastettuja retkiä sekä muita esteettömiä palveluita voi tiedustella Linnansaaren kansallispuiston läheisyydessä toimivilta yhteistyöyrityksiltä.