Linnansaaren torppa – ikkuna entisajan elämään

Kurkista esivanhempiemme elämäntyyliin ja omavaraistalouteen kansallispuiston pääsaarella! Linnansaaren torppa on kunnostettu ikkunaksi entisajan kaskitilan elämään. Rakennusten lisäksi tilaan kuuluu kaskipeltoja ja niittylaikkuja. Kaskeamalla ja hoitamalla maisemaa avataan sellaiseksi, kuin se oli 1930-luvulla. Lue lisää Linnansaaren torpasta.

Pihapiiri rannassa. Pihassa punamultainen torppa ja harmaantunut aitta sekä suuria puita. Torpan edessä iso kivi. Kaksi ihmistä kävelee polulla ja kolme istuu aitan edessä.

Linnavuori – järvinäköala vailla vertaa

Linnavuoren näköalapaikka on korkea kallio Linnansaaren luoteisosassa. Se on oivallinen paikka ihailla ja tallentaa mieleen Saimaan ihastuttavat järvimaisemat.

Linnavuori lienee saanut nimensä siitä, että sitä on käytetty pako-, vartio- tai merkinantopaikkana rautakauden lopun levottomina vuosisatoina 1000–1300-luvuilla. Muinaislinnasta ei ole löydetty merkkejä, vaan Linnavuori on yleinen jylhille kallioille annettu paikannimi. Suojaisten rantojensa takia kallio on sopinut hyvin vartiopaikaksi. Linnavuoret ovat perinteisesti sijainneet lähellä asutusta ja vesistöjä, jolloin ne ovat mahdollistaneet nopean pakenemisen tai puolustautumisen vihollisilta.

Vinkki: Linnavuorelta näet muun muassa Kaunisluodon, jolle tarinan mukaan on kätketty aarre. Aarteen saa se, joka pystyy ajamaan yksiöisellä varsalla yksiöistä jäätä pitkin saareen. Aarteen saa myös heittämällä viisinaulaisen (alle 2,5 kiloa) kirveen Linnansaaresta Kaunisluotoon.

Neljä retkeilijää tutkii karttaa puiden ympäröimällä korkealla kalliolla. Kalliolta on hieno maisema järvelle. Taivas on pilvetön.