Linnansaaren reitit

Linnansaaren kansallispuiston pääsaaren luontoon ja nähtävyyksiin voit tutustua myös patikoiden. Kiipeä polkua pitkin Linnavuoren näköalapaikalle tai tee Linnansaaren torpassa aikamatka menneisyyteen!

Retkeilyreitit ja polut

Reittien lähtöpisteet

Kaikki reitit sijaitsevat Linnansaaren pääsaaressa ja sinne päästäksesi tarvitset venekyydin. Reitit lähtevät Sammakkoniemen leirintäalueen opastuspaikalta. Lyhyen Linnavuoren rengasreitin voi kiertää vain Perpulanluhdan telttailualueelta. 

Reitit ovat vaihtelevia helposta vaativaan. Lue lisää varusteista ja turvallisuudesta. Torpanpolku sopii myös esteettömään retkeilyyn. 

Reiteillä ei ole talvikunnossapitoa, mutta luistelukaudella Sammakkoniemen tulentekopaikalle muodostuu jäältä kävelty polku.

Sammakkoniemen leirintäalueella on kioski kesäaikaan (tarkista aukioloajat oravivillage.com), keittokatos, esteetön hormillinen tulentekopaikka (saa käyttää metsäpalovaroituksen aikaan), esteetön käymälä, vuokrattavia aittoja sekä sauna.

""

""

Torpanpolku 700 m/suunta

Sulan maan aikaan, kulkuaika noin 20 min/suunta.

Reitti torpalle on kestävöity ja levennetty, joten perille pääsee lastenvaunuja työntäen sekä pyörätuolilla avustetusti. Reitti sopii esteettömään retkeilyyn, eikä reitillä ole juuri korkeuseroja. Torpan pihapiirin heinikko voi olla märkä.

Linnansaaren torpalle kulkiessasi teet aikamatkan menneeseen. Torppa pihapiireineen ja ympäröivine kaskialueineen on näyteikkuna vanhan maatalouden maisemaan, joka aikanaan muotoutui työn, tulen ja karjan voimin. Kasken poltto, niitto ja laidunnus kuuluvat maiseman hoito- ja ylläpitotoimiin Linnansaaressa tänä päivänäkin, ja kesäkaudella torpan ympäristöä hoitaa lammaslauma.

Nainen ja kaksi lasta kävelevät kesällä kärrypolkua pitkin. Polun vierellä on metsää ja toisella puolella riukuaita. Taustalla näkyy puurakennus.

Retkeilyrakenteet

Sammakkoniemen leirintäalueella on esteetön käymälä ja tulentekopaikka. Torpan pihapiirissä on erilaisia rakennuksia, myös käymälä torpan takana. WC-paperia on syytä varata mukaan.

Nähtävää

Kesällä torppaan voi tutustua sisältä. Sisälle päästäksesi täytyy kulkea portaat.

Reittiselostus

Reitti kulkee välillä Sammakkoniemen leirintäalue - Linnansaaren torppa. Samaa tietä palataan takaisin, joten sitä seuraamalla ei ole mahdollista kulkea harhaan. 

""

Luontopolku Linnonpolku 2 km, rengasreitti

Sulan maan aikaan, kulkuaika noin 1 tunti.

Reitti on vaativuudeltaan haastavahko. Korkeuseroja on jonkin verran ja polku kapea ja paikoin epätasainen. 

Koe Linnansaaren eteläosa rengasreitillä. Parin kilometrin pituinen Linnonpolku tutustuttaa kävijän Linnansaaren historiaan ja luontoarvoihin. Maisema vaihtelee karuista kalliosta reheviin lehtoihin, ja retkeilijä voidaan palkita vilahduksella sääksestä tai valkoselkätikasta.

Syksyinen järvimaisema. Rannalla olevat puut on ruska värjännyt.

Retkeilyrakenteet

Sammakkoniemen leirintäalueella on esteetön käymälä ja tulentekopaikka. WC-paperia on syytä varata mukaan.

Reittiselostus

Reitti on merkitty oransseilla ympyröillä puihin. Kiertosuunta myötäpäivään kohti Linnansaaren torppaa Sammakkoniemen opastetauluilta alkaen.

""Linnavuoren polku 7 km, rengasreitti

Sulan maan aikaan, kulkuaika 3-4 tuntia.

Reitti on haastava, koska polku on juurakkoinen sekä kivinen. Linnansaarenlammen ylitse kuljetaan pitkin kaiteellista pitkossiltaa, joka voi olla sateella liukas. Linnavuoren näköalapaikalle kiivetään metallisia portaita pitkin.

Kulje halki Linnansaaren monimuotoisten metsien paahteisilta rantakallioilta rehevien lehtojen hämyyn. Kulkija palkitaan Linnavuoren huikealla näköalalla yli Saimaan saariston.

Korkealta kuvattu kesäinen järvimaisema. Järvellä on puustoisia saaria ja vene kulkee järvellä.

Retkeilyrakenteet

Sammakkoniemen leirintäalueella on käymälä ja tulentekopaikka. Perpulanluhdan retkisatamassa on myös käymälä ja tulentekopaikka.

Nähtävää 

Linnavuoren näköalapaikalta voi ihailla Haukiveden järvi-idylliä.

Reittiselostus

Lähtöpaikkana on Sammakkoniemen leirintäalue. Reitti on merkitty oransseilla ympyröillä puihin. Kiertosuunta myötäpäivään kohti Linnansaaren torppaa Sammakkoniemen opastetauluilta alkaen. Polkujen risteyksissä on kyltit, joissa ”Perpulanluhta” ja / tai ”Linnavuori”. Reitin puolivälissä on etappi - Perpulanluhdan retkisatama - jolla voi levähtää ja nauttia eväitä. 

Vaihtelevaan maastoon soveltuvat vedenpitävät ja tukevat kengät, kuten maastolenkkarit tai vaelluskengät. 

""

Muut patikointireitit

Linnansaaren rengasreitti, 5,5 km, on lyhyempi versio 7 kilometrin Linnavuoren polusta. Se vie sinut Linnansaarenlammen ympäri, mutta ei käy Linnavuoren näköalapaikalla. 

Reitti lähtee myötäpäivään Sammakkoniemen leirintäalueelta, minne se myös palaa kierrettyään lammen. Reitti on merkitty oransseilla ympyröillä puihin.

Linnavuoren rengasreitti, 2 km, kulkee Linnavuoren lähistöllä. Reitti on lyhyt yhdistelmä muista reiteistä ja polku alkaa Perpulanluhdan telttailualueelta. Reitti ei käy Sammakkoniemen leirintäalueella.

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Linnansaaren kartan Retkikartta.fi:ssä.

YLE Mennään metsään polkujuoksukartta, Linnansaari

Polkujuoksureittejä ei ole merkitty maastoon.

Liikut omalla vastuulla. Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.