Linnansaaren reitit

Linnansaaren kansallispuiston pääsaaren luontoon ja nähtävyyksiin voit tutustua myös patikoiden. Kiipeä polkua pitkin Linnavuoren näköalapaikalle tai tee Linnansaaren torpassa aikamatka menneisyyteen!

Retkeilyreitit ja polut

Reittien lähtöpisteet

Kaikki reitit sijaitsevat Linnansaaren pääsaaressa ja sinne päästäksesi tarvitset venekyydin. Reitit lähtevät Sammakkoniemen leirintäalueen opastuspaikalta. Lyhyen Linnavuoren ympyräreitin voi kiertää vain Perpulanluhdan telttailualueelta. 

Reitit ovat vaihtelevia helposta vaativaan. Lue lisää varusteista ja turvallisuudesta. Torpanpolku sopii myös esteettömään retkeilyyn. 

Reiteillä ei ole talvikunnossapitoa, mutta luistelukaudella Sammakkoniemen tulentekopaikalle muodostuu jäältä kävelty polku.

Sammakkoniemen leirintäalueella on kioski kesäaikaan (tarkista aukioloajat oravivillage.com), keittokatos, esteetön hormillinen tulentekopaikka (saa käyttää metsäpalovaroituksen aikaan), esteetön käymälä, vuokrattavia aittoja sekä sauna.

""

""

Torpanpolku, vaativa esteetön luontoreitti, 700 m/suunta

Sulan maan aikaan, kulkuaika noin 30 min/suunta.

Reitti torpalle on kestävöity ja levennetty, joten perille pääsee lastenvaunuja työntäen sekä pyörätuolilla avustetusti. 

Torpanpolku kulkee läpi rehevän monimuotoisen sekametsän, joka muuttuu vähitellen kuusivaltaiseksi. Reitin varrelle jää vanhempia ja uudempia kaskimaita ja lammaslaidun, joka pisteaitoineen ja veräjineen rajoittuu Torpanpolkuun. Linnansaaren torppa pihapiireineen ja ympäröivine kaskialueineen on näyteikkuna vanhan maatalouden maisemaan, joka aikanaan muotoutui työn, tulen ja karjan voimin. Kasken poltto, niitto ja laidunnus kuuluvat maiseman hoito- ja ylläpitotoimiin Linnansaaressa tänä päivänäkin, ja kesäkaudella torpan ympäristöä hoitaa lammaslauma. 

Nainen ja kaksi lasta kävelevät kesällä kärrypolkua pitkin. Polun vierellä on metsää ja toisella puolella riukuaita. Taustalla näkyy puurakennus.

Retkeilyrakenteet
Sammakkoniemen leirintäalueella on keittokatos sekä kaksi tulentekopaikkaa, joista toinen on katettu. Lisäksi leirintäalueella on kuivakäymälä. Keittokatos, katettu tulentekopaikka sekä käymälä ovat esteettömiä. Lue lisää esteettömyydestä Sammakkoniemen retkeilyrakenteissa ja palveluissa.   

Torpan pihapiirissä on erilaisia rakennuksia, myös käymälä torpan takana. Nämä rakenteet eivät ole esteettömiä. WC-paperia on syytä varata mukaan. 

Katoksen alla on tulentekopaikka ja katoksen reunamilla on penkkejä. Taka-alalla on nurmikkoa ja puita.

Nähtävää

Torpan pihapiiri niittyineen ja rakennuksineen on hieno näyte vanhan maatalouden maisemasta. Kesällä torppaan voi tutustua sisältä. Sisälle päästäksesi täytyy kulkea portaat. 

Reittiselostus

Reitti kulkee välillä Sammakkoniemen leirintäalue–Linnansaaren torppa, ja reittimerkintänä on oranssi ympyrä, jonka sijainti polun oikealla tai vasemmalla puolen vaihtelee. Samaa tietä palataan takaisin, joten sitä seuraamalla ei ole mahdollista kulkea harhaan. 

Reitti torpalle on kestävöity ja levennetty, joten perille pääsee lastenvaunuja työntäen sekä pyörätuolilla avustetusti. Reitti sopii esteettömään retkeilyyn, mutta reitillä on ylä- ja alamäkiä pituuskaltevuuden ollessa enimmillään yli 20 % noin 10 metrin matkalla. Reitin kestävöity osuus päättyy torpan pihaan tultaessa savusaunan kohdalle. Loppumatka torpan edustalle – noin 40–50 metriä – on kovapohjaista matalaa ruohikkoa, jossa pituuskaltevuus on enimmillään yli 15 % ja sivuttaiskaltevuus 12 %. Torpan pihapiirin heinikko voi olla märkä. 

""

Luontopolku Linnonpolku 2 km, ympyräreitti

Sulan maan aikaan, kulkuaika noin 1 tunti.

Reitti on vaativuudeltaan haastavahko. Korkeuseroja on jonkin verran ja polku kapea ja paikoin epätasainen. 

Koe Linnansaaren eteläosa ympyräreitillä. Parin kilometrin pituinen Linnonpolku tutustuttaa kävijän Linnansaaren historiaan ja luontoarvoihin. Maisema vaihtelee karuista kallioista reheviin lehtoihin, ja retkeilijä voidaan palkita vilahduksella sääksestä tai valkoselkätikasta.

Syksyinen järvimaisema. Rannalla olevat puut on ruska värjännyt.

Retkeilyrakenteet

Sammakkoniemen leirintäalueella on käymälä ja kaksi tulentekopaikka, joista toinen on katettu, sekä keittokatos. WC-paperia on syytä varata mukaan.

Reittiselostus

Reitti on merkitty oransseilla ympyröillä puihin. Kiertosuunta vastapäivään kohti Linnansaaren torppaa Sammakkoniemen opastetauluilta alkaen.

Reitti alkaa Sammakkoniemen leirintäalueelta. Myötäpäivään kuljettaessa reitin alkupuoli kulkee kallioisessa maastossa rannan tuntumassa. Puiden lomasta häämöttää Haukivesi lukuisine saarineen. Noin kilometrin jälkeen, Linnansaarenlammen sillalle tultaessa, käännytään jyrkästi oikealle. Reitin loppuosa kulkee saaren sisämaassa lehtojen ja kaskikoivikoiden reunustamana.

""Linnavuoren polku 7 km, ympyräreitti

Sulan maan aikaan, kulkuaika 3-4 tuntia.

Reitti on haastava, koska polku on juurakkoinen sekä kivinen. Linnansaarenlammen ylitse kuljetaan pitkin kaiteellista pitkossiltaa, joka voi olla sateella liukas. Linnavuoren näköalapaikalle kiivetään metallisia portaita pitkin.

Kulje halki Linnansaaren monimuotoisten metsien paahteisilta rantakallioilta rehevien lehtojen hämyyn. Kulkija palkitaan Linnavuoren huikealla näköalalla yli Saimaan saariston.

Korkealta kuvattu kesäinen järvimaisema. Järvellä on puustoisia saaria ja vene kulkee järvellä.

Retkeilyrakenteet

Sammakkoniemen leirintäalueella on käymälä ja tulentekopaikka. Perpulanluhdan retkisatamassa on myös käymälä ja tulentekopaikka.

Nähtävää 

Linnavuoren näköalapaikalta voi ihailla Haukiveden järvi-idylliä.

Reittiselostus

Lähtöpaikkana on Sammakkoniemen leirintäalue. Reitti on merkitty oransseilla ympyröillä puihin. Kiertosuunta myötäpäivään kohti Linnansaaren torppaa Sammakkoniemen opastetauluilta alkaen. Polkujen risteyksissä on kyltit, joissa ”Perpulanluhta” ja / tai ”Linnavuori”. Reitin puolivälissä on etappi - Perpulanluhdan retkisatama - jolla voi levähtää ja nauttia eväitä. 

Vaihtelevaan maastoon soveltuvat vedenpitävät ja tukevat kengät, kuten maastolenkkarit tai vaelluskengät. 

""

Muut patikointireitit

Linnansaaren ympyräreitti, 5,5 km, on lyhyempi versio 7 kilometrin Linnavuoren polusta. Se vie sinut Linnansaarenlammen ympäri, mutta ei käy Linnavuoren näköalapaikalla. 

Reitti lähtee myötäpäivään Sammakkoniemen leirintäalueelta, minne se myös palaa kierrettyään lammen. Reitti on merkitty oransseilla ympyröillä puihin.

Linnavuoren ympyräreitti, 2 km, kulkee Linnavuoren lähistöllä. Reitti on lyhyt yhdistelmä muista reiteistä ja polku alkaa Perpulanluhdan telttailualueelta. Reitti ei käy Sammakkoniemen leirintäalueella.

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Linnansaaren kartan Retkikartta.fi:ssä.

YLE Mennään metsään polkujuoksukartta, Linnansaari

Polkujuoksureittejä ei ole merkitty maastoon.

Liikut omalla vastuulla. Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.