Ilmoita kuolleista tai apua tarvitsevista norpista

Saimaannorpan suojelun kannalta on tärkeää saada kuolleet norpat tutkittaviksi. Ilmoita pikaisesti Metsähallitukseen puh. 0206 39 5000. Lisätietoja.

Talvella huomioitavaa Linnansaaren kansallispuistossa 

(Päivitetty 25.1.2023)

Tarkista sallitut reitit etukäteen ja kulje vain merkityillä reiteillä, jääturvallisuuden sekä saimaannorpan vuoksi. Leiriytyminen Linnansaaren kansallispuistossa ei ole sallittua 1.1.-30.4. välisenä aikana. Tarkemmat ohjeet löydät puiston ohjeet-sivulta.

Osassa Linnansaaren saarista on maihinnousu- ja liikkumiskielto 1.1.-30.4. välisenä aikana. Surmaluotojen saariryhmän ympärillä liikkumisrajoitus ulottuu myös jääalueelle 50 metrin etäisyydelle saarten rannasta. Lisäksi tietyillä vesialueilla liikkuminen moottorikäyttöisillä kulkuneuvoilla jääpeitteisenä aikana on kielletty.

Rajoituksilla ja liikkumiskielloilla turvaamme saimaannorpan pesintää. Norpat kaivavat pesäluolansa saarten ja luotojen rantakinoksiin helmikuun lopulla syntyviä kuutteja varten. Turvataan yhdessä pesärauha tänäkin talvena! 

Lue lisää saimaannorpasta.

Linnansaaressa mäyrävaroitus

(Päivitetty 14.9.2022)

Helppoon ruokaan mieltynyt mäyrä varastelee retkeilijöiden ruokia Sammakkoniemessä. Älkää jättäkö mitään ruokia vahtimatta! Kannattaa nostaa ruoat esim. puunoksalle tai muualle korkeammalle tai laittaa vesitiiviiseen pussiin, etteivät hajut houkuttele ylimääräisiä ruokailijoita.

Linnansaaren uudet portit

(Päivitetty 8.9.2022)

Linnansaaren uudet portit toivottavat tulijat tervetulleiksi Linnon suunnalla laivalaiturilla ja Sammakkoniemessä. Tervetuloa paikan päälle portteja katsastamaan!

Kaksi tolppaa muodostavat portin, jossa päällimmäisenä Linnansaari kansallispuisto -tunnus norppa kuvalla. Portti kehystää näkymää rakennukselle nurmikentän takana.

Kaksi tolppaa muodostavat portin, jossa päällimmäisenä Linnansaari kansallispuisto nationalpark -tunnus norppa kuvalla.

Sammakkoniemessä käsienpesupaikka

(Päivitetty 15.11.2022)

Retkikohteesta löytyvä kaivo helpottaa kummasti retkeilijän elämää! Jotta vesi pysyisi puhtaana meidän kaikkien käyttää, kaivolla ei saa pestä käsiä, ruokailuastioita tai mitään muutakaan. Sammakkoniemessä on erillinen käsienpesupaikka.

Uutisia Linnansaaresta

Sairaiden tai kuolleiden saimaannorppien ilmoittaminen

Metsähallituksen Luontopalvelut vastaa saimaannorppakannan seurannasta. Tänä vuonna Metsähallitus yhdessä muiden viranomaistahojen ja yhteistyökumppaneiden kanssa kehittää sairaana tai vammautuneina tavattujen norppien hoitoa.

Metsähallituksen keskeiset yhteystiedot ovat norppapuhelin, numero 0206 39 5000 ja sähköposti: saimaannorppa(at)metsa.fi.

Metsähallituksen henkilökunta tai vapaaehtoiset avustajat noutavat sairaiksi epäillyt ja myös kuolleena löydetyt saimaannorpat.
Selkeästi sairasta tai vammautunutta norppaa autetaan yhdessä eläinlääkärien ja muiden viranomaistahojen kanssa luonnonsuojelu- ja eläinsuojelulain mukaisesti mahdollisimman pikaisesti.

Sairaaksi tai vammautuneeksi epäiltyjen saimaannorppien osalta ensisijaista on norpan seuranta. Norppien käyttäytyminen on yksilöllistä ja avovesiaikaan tervekin norppa voi olla hyvinkin pitkään rannalla lepäämässä tai norppa voi palata samalle lepokivelle useita kertoja päivässä. Etenkin nuori norppa voi olla utelias ja vaikuttaa kesyltä. Jos norppa on rantavedessä tai rannalla, eikä lähietäisyydeltä (n. 5 m) väistä tai pakene ihmistä, on syytä olettaa sen olevan hoidon tarpeessa. Sairaaksi oletettua norppaa ei tule koskettaa eikä häiritä, vaan siitä tulee ilmoittaa norppapuhelimeen 0206 39 5000.