Retkeilijä sytyttää nuotiota rakennetulla tulipaikalla.

Retkelle Linnansaareen!

(Päivitetty 14.3.2022)

Ethän toimi näin? Rantakinokseen oli tehty nuotio luonnonpuista, joten pieni kertaus Linnansaaren talviseen retkeilyyn lienee paikallaan!

Tällä hetkellä on voimassa saimaannorpan pesärauha. Linnansaaren tunnuseläin kaivaa poikaspesäkseen lumiluolan rantakinoksiin ja häiriintyy helposti, mikäli pesän lähellä liikutaan. Emon pakeneminen avantoon keskeyttää kuutin imetyksen.

Juuri nyt Saimaan rantakinoksissa tuhisee vain parin viikon ikäisiä pikkukuutteja. Vältä siis rantojen ja luotojen lähellä liikkumista! Norpan pesimäajan vuoksi valtaosa Linnansaaren retkisatamista ja useat saaret ovat maihinnousukiellossa 1.1.-30.4. välisenä aikana.

Merkittyjä reittejä jäällä ja selkävesillä kaukana rannoista tulisi suosia myös siksi, että alueella on paljon virtapaikkoja. Reitiltä poikkeaminen voi siis olla turvallisuusriski paitsi saimaannorpalle, myös retkeilijälle itselleenkin.

Kansallispuistoissa tulenteko on sallittu vain merkityillä tulentekopaikoilla! Käytä tulentekoon paikalle varattuja klapeja, älä milloinkaan eläviä, kasvavia puita. Lue lisää retkietiketistä tulenteosta.

Norpan tärkeimmät pesimäalueet (julkaisut.metsa.fi).

(Päivitetty 28.2.2022)

Linnansaaren kansallispuiston pääsaarelle pääsee talvella Oravista talvivaellusreittiä pitkin hiihtäen, kävellen tai vaikkapa rekikyydillä. Parhaiten kulku pääsaarella onnistuu lumikenkäillen. Sammakkoniemen katettu nuotiopaikka tarjoaa suojaa eväistä nauttimiseen. Rantasalmen puolella Järvisydämestä kulkee reitti Kaarnetsaareen. Katso tarkemmat tiedot reiteistä Oravin sivujen päiväkirjasta tai Tour skating in Finland, Linnansaari National Park -Facebook-sivulta

Luontopolkua kestävöity

(Päivitetty 28.7.2021)

Linnansaaressa on kestävöity luontopolkua kesän aikana. Esteetön 300 m polku kulkee Sammakkoniemestä kuusikon ja lehdon läpi torpan/Linnanlampi polun risteykseen.

Sammakkoniemessä uusi käsienpesupaikka

(Päivitetty 7.7.2021)

Retkikohteesta löytyvä kaivo helpottaa kummasti retkeilijän elämää! Jotta vesi pysyisi puhtaana meidän kaikkien käyttää, kaivolla ei saa pestä käsiä, ruokailuastioita tai mitään muutakaan. Sammakkoniemessä on nyt ihan erikseen käsienpesupaikka.

Sairaiden tai kuolleiden saimaannorppien ilmoittaminen

(Päivitetty 22.5.2020)

Metsähallituksen Luontopalvelut vastaa saimaannorppakannan seurannasta. Tänä vuonna Metsähallitus yhdessä muiden viranomaistahojen ja yhteistyökumppaneiden kanssa kehittää sairaana tai vammautuneina tavattujen norppien hoitoa.

Metsähallituksen keskeiset yhteystiedot ovat norppapuhelin, numero 0206 39 5000 ja sähköposti: saimaannorppa(at)metsa.fi.

Metsähallituksen henkilökunta tai vapaaehtoiset avustajat noutavat sairaiksi epäillyt ja myös kuolleena löydetyt saimaannorpat.
Selkeästi sairasta tai vammautunutta norppaa autetaan yhdessä eläinlääkärien ja muiden viranomaistahojen kanssa luonnonsuojelu- ja eläinsuojelulain mukaisesti mahdollisimman pikaisesti.

Sairaaksi tai vammautuneeksi epäiltyjen saimaannorppien osalta ensisijaista on norpan seuranta. Norppien käyttäytyminen on yksilöllistä ja avovesiaikaan tervekin norppa voi olla hyvinkin pitkään rannalla lepäämässä tai norppa voi palata samalle lepokivelle useita kertoja päivässä. Etenkin nuori norppa voi olla utelias ja vaikuttaa kesyltä. Jos norppa on rantavedessä tai rannalla, eikä lähietäisyydeltä (n. 5 m) väistä tai pakene ihmistä, on syytä olettaa sen olevan hoidon tarpeessa. Sairaaksi oletettua norppaa ei tule koskettaa eikä häiritä, vaan siitä tulee ilmoittaa norppapuhelimeen 0206 39 5000.

Uutisia Linnansaaresta

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.