Ilmoita kuolleista tai apua tarvitsevista norpista

Saimaannorpan suojelun kannalta on tärkeää saada kuolleet norpat tutkittaviksi. Ilmoita pikaisesti Metsähallitukseen puh. 0206 39 5000. Lisätietoja.

Linnansaaren kansallispuistossa luvassa vilkas tapahtumakesä

(Päivitetty 22.5.2023)

Linnansaaressa on kesän aikana luvassa paljon erilaisia tapahtumia, ja yhteistyöyrittäjämme Haukiveden molemmin puolin tarjoavat muun muassa venekyytejä, kanootti- ja kajakkivuokrausta sekä opastettuja retkiä Saimaan kauneudessa. Kurkkaa kesän reittiveneaikataulut ja tapahtumavinkit uutisesta (11.5.).

Linnansaaressa mäyrävaroitus

(Päivitetty 14.9.2022)

Helppoon ruokaan mieltynyt mäyrä varastelee retkeilijöiden ruokia Sammakkoniemessä. Älkää jättäkö mitään ruokia vahtimatta! Kannattaa nostaa ruoat esim. puunoksalle tai muualle korkeammalle tai laittaa vesitiiviiseen pussiin, etteivät hajut houkuttele ylimääräisiä ruokailijoita.

Sammakkoniemessä käsienpesupaikka

(Päivitetty 15.11.2022)

Retkikohteesta löytyvä kaivo helpottaa kummasti retkeilijän elämää! Jotta vesi pysyisi puhtaana meidän kaikkien käyttää, kaivolla ei saa pestä käsiä, ruokailuastioita tai mitään muutakaan. Sammakkoniemessä on erillinen käsienpesupaikka.

Uutisia Linnansaaresta

Sairaiden tai kuolleiden saimaannorppien ilmoittaminen

Metsähallituksen Luontopalvelut vastaa saimaannorppakannan seurannasta. Tänä vuonna Metsähallitus yhdessä muiden viranomaistahojen ja yhteistyökumppaneiden kanssa kehittää sairaana tai vammautuneina tavattujen norppien hoitoa.

Metsähallituksen keskeiset yhteystiedot ovat norppapuhelin, numero 0206 39 5000 ja sähköposti: saimaannorppa(at)metsa.fi.

Metsähallituksen henkilökunta tai vapaaehtoiset avustajat noutavat sairaiksi epäillyt ja myös kuolleena löydetyt saimaannorpat.
Selkeästi sairasta tai vammautunutta norppaa autetaan yhdessä eläinlääkärien ja muiden viranomaistahojen kanssa luonnonsuojelu- ja eläinsuojelulain mukaisesti mahdollisimman pikaisesti.

Sairaaksi tai vammautuneeksi epäiltyjen saimaannorppien osalta ensisijaista on norpan seuranta. Norppien käyttäytyminen on yksilöllistä ja avovesiaikaan tervekin norppa voi olla hyvinkin pitkään rannalla lepäämässä tai norppa voi palata samalle lepokivelle useita kertoja päivässä. Etenkin nuori norppa voi olla utelias ja vaikuttaa kesyltä. Jos norppa on rantavedessä tai rannalla, eikä lähietäisyydeltä (n. 5 m) väistä tai pakene ihmistä, on syytä olettaa sen olevan hoidon tarpeessa. Sairaaksi oletettua norppaa ei tule koskettaa eikä häiritä, vaan siitä tulee ilmoittaa norppapuhelimeen 0206 39 5000.

Vinkit retkeilyyn

Luminen männynoksa.

Talvella kannattaa pitää puhelin lämpimänä ja varavirtalähde mukana. Katso myös muut vinkit talviretkeilyyn: Retkeilyn ABC.