Ajankohtaista Linnansaaressa

21.8.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Kamarluodon laituri poissa käytöstä

(Päivitetty 18.8.2020)

Linnansaaren Kamarluodon laiturista on kiinnityskettinki poikki ja laituri on poistettu käytöstä. Laituri uusitaan 2021. Pahoittelemme häiriötä!

Linnavuoren portaat remontissa

(Päivitetty 4.8.2020)

Linnavuoren portaita uusitaan elo-syyskuun aikana. Laiturilta nouseva osio ja "vuoren" alin osa on jo purettu pois. Näköalapaikalle kyllä pääsee, mutta kehotamme varovaisuuteen. Varsinkin rannasta nouseva pätkä on jyrkkä ja louhikkoinen, eikä sovellu huonojalkaisille.

Luontopolkua kestävöity

(Päivitetty 28.7.2020)

Linnansaaressa on kestävöity luontopolkua kesän aikana. Esteetön 300 m polku kulkee Sammakkoniemestä kuusikon ja lehdon läpi torpan/Linnanlampi polun risteykseen.

Sammakkoniemessä uusi käsienpesupaikka

(Päivitetty 7.7.2020)

Retkikohteesta löytyvä kaivo helpottaa kummasti retkeilijän elämää! Jotta vesi pysyisi puhtaana meidän kaikkien käyttää, kaivolla ei saa pestä käsiä, ruokailuastioita tai mitään muutakaan. Sammakkoniemessä on nyt ihan erikseen käsienpesupaikka.

Sairaiden tai kuolleiden saimaannorppien ilmoittaminen

(Päivitetty 22.5.2020)
Metsähallituksen Luontopalvelut vastaa saimaannorppakannan seurannasta. Tänä vuonna Metsähallitus yhdessä muiden viranomaistahojen ja yhteistyökumppaneiden kanssa kehittää sairaana tai vammautuneina tavattujen norppien hoitoa.

Metsähallituksen keskeiset yhteystiedot ovat norppapuhelin, numero 0206 39 5000 ja sähköposti: saimaannorppa(at)metsa.fi.

Metsähallituksen henkilökunta tai vapaaehtoiset avustajat noutavat sairaiksi epäillyt ja myös kuolleena löydetyt saimaannorpat.
Selkeästi sairasta tai vammautunutta norppaa autetaan yhdessä eläinlääkärien ja muiden viranomaistahojen kanssa luonnonsuojelu- ja eläinsuojelulain mukaisesti mahdollisimman pikaisesti.

Sairaaksi tai vammautuneeksi epäiltyjen saimaannorppien osalta ensisijaista on norpan seuranta. Norppien käyttäytyminen on yksilöllistä ja avovesiaikaan tervekin norppa voi olla hyvinkin pitkään rannalla lepäämässä tai norppa voi palata samalle lepokivelle useita kertoja päivässä. Etenkin nuori norppa voi olla utelias ja vaikuttaa kesyltä. Jos norppa on rantavedessä tai rannalla, eikä lähietäisyydeltä (n. 5 m) väistä tai pakene ihmistä, on syytä olettaa sen olevan hoidon tarpeessa. Sairaaksi oletettua norppaa ei tule koskettaa eikä häiritä, vaan siitä tulee ilmoittaa norppapuhelimeen 0206 39 5000.

Älä ruoki mäyrää - eväät piiloon Sammakkoniemessä!

(Päivitetty 6.8.2019, muokattu 26.5.2020)
Retkeilijöiden aamupalaherkut kiinnostavat myös eläimiä. Viime aikoina Sammakkoniemessä yöksi ulos jätettyjä ruokatarvikkeita on lähtenyt mäyrän matkaan.

Mäyrillä on hyvä muisti, joten kannattaa edelleen pitää eväät poissa mäyrien tai muiden eläinten ulottuvilta.