Tällä sivulla esitellyt palvelut koskevat Suomen puolella kulkevaa Kalottireitin osuutta paitsi tuvat, joista on kerrottu myös Norjan ja Ruotsin puolella.

Juomavesi

Vesi on yleensä juomakelpoista alueen virtavesissä. Luonnonvesiä ei kuitenkaan tutkita ja käyttö on jokaisen omalla vastuulla. Lämpimällä säällä vesi on syytä keittää. Tupien läheisyydessä vesi kannattaa ottaa tupakirjassa osoitetusta paikasta ylävirran puolelta riittävän kaukaa rakennuksista.

Jätehuolto

  • Reitillä kulkijoiden toivotaan tuovan jätteensä pois maastosta.
  • Kuonjarjoen tuvalla ei ole sekajäteastioita, mutta muilla reitin varrella olevilla tuvilla jäteastioita vielä on. Maatuvat jätteet laitetaan käymälään tai kompostoriin ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois.
  • Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Polttopuuhuolto

Polttopuut ajetaan kevättalvella autio- ja varaustuville valmiiksi pilkottuina. Koska polttopuut tuodaan Käsivarren erämaa-alueelle kaukaa ja polttopuuhuolto on kallista, toivotaan että tuville tarkoitettuja puita ei polteta tupien ulkopuolella.

Huollosta vastaavat

Yöpyminen

Autio- ja varaustuvat Suomessa

Kalottireitin varrella on autiotupia sekä varaustupia, joista voi vuokrata petipaikkoja maksua vastaan.

  • Metsähallituksella on reitin varrella kahdeksan autiotupaa ja kuusi varaustupaa. Saarijärvellä, Kuonjarjoella, Pihtsusjärvellä ja Haltilla autiotuvat sijaitsevat varaustuvan kanssa samassa rakennuksessa, mutta Meekonjärven autiotupa ja varaustupa sijaitsevat noin puolen kilometrin päässä toisistaan. Kopmajoen autiotupa sijaitsee lähellä Norjan rajaa.

  • Tupien varauskalenterinäkymään pääsee tupien omien sivujen kautta. Tätä kautta varaustupia ei kuitenkaan vielä voi varata. Tupavaraukset voi tehdä soittamalla Kilpisjärven luontokeskukselle tai Tunturi-Lapin luontokeskukselle. Näistä asiakaspalvelupisteistä saa myös lisätietoa tuvista ja reitistä.

Tuvat Norjassa

  • Suuren osan Kalottireitin Norjan puolella olevista tuvista omistaa Den Norske Turistforening (www.turistforeningen.no), josta käytetään lyhennettä DNT. DNT:n omistamiin tupiin on vakioavain, joka käy kaikkiin tupiin. Avaimen saa mm. Kilpisjärven tullista panttimaksua vastaan, puh. 0295 527 007.
  • Tromson alueen DNT-tuvista ja niiden varauksista saa tietoa Troms Turlagilta (troms.dnt.no).
  • Myös Norjan Statskogilla (www.statskog.no) on tupia Kalottireitin varrella. Osa tuvista on avoimia ja osa lukittuja.

Tuvat Ruotsissa

  • Kalottireitin Ruotsin puolella olevat tuvat omistaa Svenska Turistförening (www.svenskaturistforeningen.se), STF. Sesonkiaikana tuvilla toimii tuvanhoitaja, joka perii maksut tuvasta ja opastaa.
  • Ruotsin tuvissa Kungsledenin varrella on myös elintarvikkeiden myyntiä.

Yöpyminen Kilpisjärven lähiseudulla

Tietoa majoituksesta Kilpisjärven lähiseudulla löydät täältä.

Varusteiden vuokraus

Tietoa välinevuokrauksesta

 

Osallistu kävijäkyselyyn

Osallistu Käsivarren erämaa-alueen ja Kalottireitin palvelujen kehittämiseen vastaamalla oheiseen sähköiseen kyselyyn (app.maptionnaire.com). Kiitos!

Yhteystietoja

Kilpisjärvi – Kautokeino

Kilpisjärvi - Abisko

Abisko - Kvikkjokk