Tällä sivulla esitellyt palvelut koskevat Suomen puolella kulkevaa Kalottireitin osuutta paitsi tuvat, joista on kerrottu myös Norjan ja Ruotsin puolella.

Juomavesi

Vesi on yleensä juomakelpoista alueen virtavesissä. Luonnonvesiä ei kuitenkaan tutkita ja käyttö on jokaisen omalla vastuulla. Lämpimällä säällä vesi on syytä keittää. Tupien läheisyydessä vesi kannattaa ottaa ylävirran puolelta riittävän kaukaa rakennuksista.

Jätehuolto

  • Reitillä kulkijoiden toivotaan tuovan jätteensä pois maastosta.
  • Kuonjarjoen tuvalla ei ole sekajäteastioita, mutta muilla reitin varrella olevilla tuvilla jäteastioita vielä on. Maatuvat jätteet laitetaan käymälään tai kompostoriin ja pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois.
  • Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Polttopuuhuolto

Polttopuut ajetaan kevättalvella autio- ja varaustuville valmiiksi pilkottuina. Autio- ja varaustupien polttopuita saa käyttää ainoastaan tuvan lämmitykseen, ei avotulen tekoon. Toimi kestävästi ja käytä polttopuita ja kaasua säästeliäästi. Kaikki polttopuu ja kaasupullot tuodaan satojen kilometrien päästä. 

Huollosta vastaavat

Yöpyminen

Autio- ja varaustuvat Suomessa

Kalottireitin varrella on autiotupia sekä varaustupia, joista voi vuokrata petipaikkoja maksua vastaan.

  • Metsähallituksella on reitin varrella kahdeksan autiotupaa ja kuusi varaustupaa. Saarijärvellä, Kuonjarjoella, Pihtsusjärvellä ja Haltilla autiotuvat sijaitsevat varaustuvan kanssa samassa rakennuksessa, mutta Meekonjärven autiotupa ja varaustupa sijaitsevat noin puolen kilometrin päässä toisistaan. Kopmajoen autiotupa sijaitsee lähellä Norjan rajaa.

  • Tupien varauskalenterinäkymään pääsee tupien omien sivujen kautta. Sitä kautta varaustupia ei kuitenkaan vielä voi varata. Tupavaraukset voi tehdä soittamalla Kilpisjärven luontokeskukselle tai Tunturi-Lapin luontokeskukselle. Näistä asiakaspalvelupisteistä saa myös lisätietoa tuvista ja reitistä.

Tuvat Norjassa

Tuvat Ruotsissa

Yöpyminen Kilpisjärven lähiseudulla

Tietoa majoituksesta Kilpisjärven lähiseudulla löydät täältä.

Varusteiden vuokraus

Tietoa välinevuokrauksesta

Metsähallituksen palvelujen yrityskäyttö on maksullista

Metsähallituksen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista.