Kalottireitin reittiselostus

17.1.2022
Tutustu koronaturvallisuusohjeisiin ennen kuin lähdet retkelle tai vierailet luontokeskuksissa.

Liminganlahden luontokeskus on suljettu 1.1.-4.2.2022. Suomen luontokeskus Haltia on suljettu 10.1.–1.2.2022. Kolin luontokeskus Ukko on suljettu 1.-26.1.2022. Kuusamon palvelupiste Karhuntassu on suljettu 13.1.-31.1.2022.

Suomen muissa luontokeskuksissa edellytämme maskin käyttöä ja 2 m turvavälin noudattamista. Lisäksi käytössä voi olla koronapassi ja/tai asiakasmäärää on rajoitettu. Tarkista tiedot luontokeskuksien sivuilta. Rajoituksien voimassaoloaika on aluekohtainen. Tarkemmat aluekohtaiset tiedot löytyvät aluehallintoviraston sivuilta.
1.7.2021
Tulva vei Vuomakasjoen sillan Kalottireitiltä ja uusi saadaan tehtyä vasta 2022. Vuomakasjoen yli joutuu nyt kahlaamaan.

Etualalla polku jonka vieressä kaksi lehtipuuta. Taustalla järvi sekä tunturit. Taivaalla pilviä.

Reittimerkintä

Kalottireitti muodostuu useista vanhoista reiteistä ja aivan uusista vakiintumattomista reiteistä.

  • Suomessa reitti on merkitty noin 40 cm:n korkuisilla oranssipäisillä tolpilla.
  • Norjassa reitti on merkitty kivipyykkeihin maalitäplillä.
  • Ruotsissa reitti on merkitty punaisilla ristitolpilla sekä symbolein varustetuilla viitoilla.

Reittiosuudet

Kalottireittiä voi kulkea osuuksittain.

Vuomakasjoen silta Kalottireitillä on poissa paikoiltaan

Kevättulva vei Vuomakasjoen yli johtavan sillan (Retkikartta.fi). Vuomakasjoen ylitys sijaitsee Kalottireitillä Kilpisjärveltä noin 35 km pohjoiseen. Kalottirettiä pääsee Meekonjärvelle asti, jonka jälkeen pohjoiseen kulkeminen vaatii Vuomakasjoen yli kahlaamista. 

Vuomakasjoen tilapäinen kahlaamo on merkitty opastein ja punaisella kuitunauhalla. Ylitys on melko vaativa kokemattomille henkilöille ja lapsille. Vettä on sääreen saakka, ja sateiden jälkeen vedenpinta voi nousta nopeasti. Kivet eivät ole kovin liukkaat, mutta varovainen pitää olla, ettei jalka mene kivien väliin. Koirien kanssa ylittäminen on haastavaa. Suositellaan ottamaan mukaan  kahluukengät sekä kävelysauva, joka helpottaa ylitystä. Myös Vuomakasjärven luoteispuolelta pääsee yli, mutta sieltä ei ole merkittyä ylityskohtaa. (Päivitetty 7.7.2021)

Kartta Vuomakasjoen kahluupaikan sijainnista.