Kalottireitin vaativuus

29.3.2022
Tulva vei Vuomakasjoen sillan Kalottireitiltä ja uusi tehdään viimeistään heinäkuussa 2022. Vuomakasjoen yli joutuu alkukesän tulvissa kahlaamaan.

Tyttö korkealla tumman puuttoman tunturin jyrkällä reunalla. Taustalla syvä laakso ja jyrkkäreunaisia tuntureita, joiden kuruissa vähän lunta.

 

Kalottireitti on vaativa vaellusreitti eikä sovellu vasta-alkajille. Kaikkia rakenteita ei ole vielä rakennettu ja tupien välit ovat paikoin kovin pitkät. Oma teltta on syytä ottaa mukaan. Koko reitillä on noin 40 tupaa ja päivätaipaleet ovat 10 - 50 km pitkiä.

Sään äkillisiin vaihteluihin on varauduttava ennakolta, eikä tunturimaastoon kannata koskaan lähteä yksin.

Reitillä on paikoitellen vaikeakulkuista kivirakkaa. Suomessa suurimpien jokien, mm. Bierfejohkan ja Vuomakasjoen yli on tehty sillat, mutta pienempiä jokia ja puroja joutuu ylittämään kahlaamalla.

Kilpisjärvi - Halti - Kilpisjärvi -osuuteen kannattaa varata noin viikko aikaa. Abiskoon tai Kautokeinoon vaeltavan kannattaa varata vielä enemmän aikaa ja näitä reitinosuuksia suositellaankin vain kokeneille vaeltajille. Varsinkin Norjan puolella, missä reitti on merkitty kivipyykkeihin maalaamalla, reitillä pysyminen voi tuottaa ajoittain vaikeuksia.