Kalottireitin ohjeet ja säännöt

17.1.2022
Tutustu koronaturvallisuusohjeisiin ennen kuin lähdet retkelle tai vierailet luontokeskuksissa.

Liminganlahden luontokeskus on suljettu 1.1.-4.2.2022. Suomen luontokeskus Haltia on suljettu 10.1.–1.2.2022. Kolin luontokeskus Ukko on suljettu 1.-26.1.2022. Kuusamon palvelupiste Karhuntassu on suljettu 13.1.-31.1.2022.

Suomen muissa luontokeskuksissa edellytämme maskin käyttöä ja 2 m turvavälin noudattamista. Lisäksi käytössä voi olla koronapassi ja/tai asiakasmäärää on rajoitettu. Tarkista tiedot luontokeskuksien sivuilta. Rajoituksien voimassaoloaika on aluekohtainen. Tarkemmat aluekohtaiset tiedot löytyvät aluehallintoviraston sivuilta.
1.7.2021
Tulva vei Vuomakasjoen sillan Kalottireitiltä ja uusi saadaan tehtyä vasta 2022. Vuomakasjoen yli joutuu nyt kahlaamaan.

Reittiviittoja, joissa lukee mm. Koltaluokta, Nordkalottleden, Kalottireitti ja Treriksröset.

 

Tupien koronaohjeita keväälle 2022 

Seuraa tarkasti tartuntatilannetta ja tee omakohtainen arvio, voitko lähteä retkelle ja tuville.
Tutustu retkeilijän koronaturvallisuusohjeisiin. 

Varaustuvat, uudet varaukset

Varaustupien paikkamäärät rajataan uusissa varauksissa 6 henkilöön ainakin 31.5.22 asti.

  • Jos esim. 10 hengen varaustuvalla on jo 2 hengen varaus, on paikkoja vapaana maksimissaan enää 4.
  • Jos esim. 10 hengen tuvalla ei ole muita varauksia ja samassa ryhmässä on 6–10 henkilöä, voi tuvalle silloin varata kaikille paikat.

Varaustuvat, aiemmin tehdyt varaukset

Jo tehtyjä varauksia ei automaattisesti peruta. Asiakas voi maksutta perua varauksen ajalta 1.1.-31.5.2022 ottamalla yhteyttä luontokeskukseen ennen varauksen alkua. Kannattaa huomioida, että kevättalvella tuvilla voi olla täyttä, jos kaikki käyttävät varaamansa tupapaikat. Esimerkiksi huhtikuussa moni tupa on useana yönä jo myyty loppuun.

Autiotuvat ja kodat

Myös autiotupien ja kotien käyttöä on rajoitettu ainakin 31.5.2021 asti. Suurimmat sallitut henkilömäärät ovat isoissa tuvissa ja kodissa 6 henkilöä, pienissä 4 henkilöä. Ota mukaan aina teltta, jos aiot yöpyä!

Seuraa lisäksi alueellisia ja yleisiä koronaohjeita. 

(Päivitetty 13.1.2022)

Ajankohtaista Käsivarren erämaa-alueella

Mallan luonnonpuistossa rajoituksia 

Suomessa reitti kulkee Käsivarren erämaa-alueella ja Mallan luonnonpuiston halki. Erämaa-alueella ovat voimassa jokamiehenoikeudet.

Mallan luonnonpuiston alueella vaeltajan pitää pysytellä vain merkityllä reitillä. Myös muut luonnonpuistoa koskevat säännöt on hyvä selvittää ennen vaelluksen aloittamista.

Valtion rajojen ylitykset 

Kalottireitillä retkeilijä ylittää valtioiden rajoja monta kertaa. On muistettava, että mukana ei saa olla tullattavaa tavaraa. Koiran kanssa rajanylitystä suunnittelevan on otettava huomioon, että koirien vienti ja tuonti Norjan ja Ruotsin rajojen yli on tarkasti säädeltyä. Tiedot koirille tarvittavista rokotuksista, madotuksista ja lemmikkieläinpassista löytyvät Ruokaviraston sivuilta (ruokavirasto.fi). Ruotsiin koiran kanssa matkustavan on ilmoitettava koira Ruotsin tullille (tullverket.se, ruotsiksi).

Metsähallituksen palvelujen yrityskäyttö on maksullista

Metsähallituksen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista.

Ennakkovarustautuminen

Matkapuhelimien kuuluvuus

Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovat kattavia, Kalottireitin varrella on katvealueita. Tarkista puhelinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Erämaassa on aina paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle avoimelle paikalle. Käsivarressa Norjan rajan lähellä saa aika helposti yhteyden Norjan verkon kautta, kun puhelimessa on automaattivalinta päällä. Vastaanottajan numeron edessä täytyy silloin olla maatunnus +358 ja puhelinnumero ilman ensimmäistä nollaa.

Joskus äärialueelta soitettaessa toimii, kun laittaa haluttuun numeroon tekstiviestin: soita minulle, ja pitää puhelinta mahdollisimman ylhäällä, jolloin puhelin saattaa ottaa puhelut vastaan. Puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi auttaa myös kuuluvuudessa. Kannattaa ottaa huomioon, että matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.

Puhelin kannattaa pitää lämpimänä vaatteiden sisällä. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa läheisille. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan varavirtalähde. Erämaahan ei saa lähteä lyhyellekään retkelle ilman karttaa, kompassia, lämpimiä vaatteita sekä ruokaa ja juomaa.

Turvallisuus

Vaeltamaan ei koskaan pitäisi lähteä yksin. Tupien vieraskirjoihin tulee merkitä nimen lisäksi myös suunniteltu reitti ja seuraava määränpää. Näin helpotetaan mahdollisissa eksymistapauksissa etsijöiden työtä.

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.

Huomaavainen retkeilijä

Autio- ja varaustupien polttopuita saa käyttää ainoastaan tuvan lämmitykseen, ei avotulen tekoon. Toimi kestävästi ja käytä polttopuita ja kaasua säästeliäästi. Polttopuut ja kaasupullot joudutaan kuljettamaan erämaahan satojen kilometrien päästä. 

Käsivarsi on erityistä poronhoitoaluetta, ja porojen häiritseminen on kiellettyä. Pidä koira aina kytkettynä ja sulje poroaitojen veräjät niistä kuljettuasi. Lue lisää poronhoitoalueella retkeilystä täällä.

Lähikuvassa koira, joka läähättää ja katsoo suoraan kameraan.

Varusteet

Kalottireittiä kulkevalla on oltava mukanaan kartta ja kompassi sekä riittävästi ruokaa, koska välimatkat maastossa ovat pitkiä. Kunnon jalkineet ja lämmin vaatetus ovat tarpeen. Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.

Sään vaihtelut ovat suuria Käsivarren erämaa-alueella. Lunta voi sataa keskikesälläkin ja sää voi olla hyytävän kylmä.

Vaikka reitin varrella on autiotupia, ei kannata luottaa siihen, että tupiin mahtuu, vaan on turvallisinta kuljettaa omaa telttaa mukana. Myös retkikeitin on tarpeen, sillä tupiin ei aina mahdu laittamaan ruokaa eikä tupien välillä ole tulentekopaikkoja. Kalottireitti kulkee pääosin puuttomassa tunturissa, eikä alueelta löydy tulentekoon soveltuvaa maapuuta.

Sesonkiajat

Kalottireitti on kesävaellusreitti. Elokuu ja syyskuun alku ovat kuukaudet, jolloin reitillä on eniten kulkijoita. Talvella Kilpisjärveltä voi hiihtää Haltille huoltouraa pitkin, mutta varsinaista merkittyä hiihtoreittiä ei ole.

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa hiihtäjä nostaa roskan ladulta.

1. Kunnioita luontoa.

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää