Ajankohtaista Mallan luonnonpuistossa

Piirroskuva, jossa hihnassa oleva koira katselee omistajansa kanssa kauempana olevia poroja.

Talviretki alkaa tästä – suunnittele ja varaudu

1. Luonnonpuistossa on sallittua kulkea jalan merkityllä reitillä. Talvisin lumipeitteen aikaan alueella saa hiihtää tai lumikenkäillä. Lue luonnonpuiston säännöt ennen retkeä ja noudata niitä.

2. Selvitä ennakkoon olosuhteet mahdollisimman tarkoin. 

3. Suunnittele etukäteen reitti ja retken pituus. Älä yliarvioi omaa kuntoa, kykyjä tai taitoja. Erämaa ei anna armoa ensikertalaiselle, vaan on yhtä karu kaikille. Tee riskikartoitus ennen retkeä. Jos kulkeminen käy vaikeaksi, palaa takaisin. Suunnitelmaa pitää muuttaa, jos olosuhteet niin vaativat.

4. Maastossa on lumista ja liukasta. Kulkemiseen pitää varata aikaa ja sopivat varusteet. Muista ottaa ensiaputarvikkeet mukaan.

5. Jäät eivät kestä kulkemista! Joet eivät jäädy aikoihin! Vesistöjen ylittäminen on riskialtista alkutalvella, älä mene heikoille jäille.

6. Suunnistustaito! Kesäreittimerkinnät peittyvät lumeen. Tärkeää osata suunnistaa jopa lähellä tietä. Harjoittele suunnistustaidot ensin turvallisissa oloissa. Talvisuunnistus vaatii vahvat selviytymistaidot taustalle.

7. Eväät! Varaa tarpeeksi ruokaa ja lämmintä juomaa.

8. Vaatteet! Hiki kulkiessa, vilu pysähtyessä. Kerrospukeutuminen on avainasemassa, jotta voi poistaa ja lisätä vaatteita tarpeen mukaan. Tauolla tarvitaan tuulenpitäviä ja suojaavia vaatteita, jotta voi ihailla maisemia.

9. Kaveri! Lähde yhdessä toisten kanssa, retkikokemukset on hieno jakaa! Kerro tulevasta retkestä ja tarkenna reittisuunnitelma jollekin kotiin jäävälle.
(Päivitetty 30.11.2023)

Tulentekopaikka poissa käytöstä

Kuohkimajärven autiotuvan pihapiirissä oleva virallinen tulentekopaikka on poissa käytöstä. Avotulen tekeminen Mallan luonnonpuistossa on kiellettyä. (Päivitetty 30.11.2023)

Muista luonnonvesien keittosuositus retkelläsi

Luonnonvesien suodatus ja keittäminen kannattaa ottaa rutiiniksi retkillä ympäri vuoden. Purovesistä voi saada kampylo-tartunnan, ja lämmin sää lisää tartuntariskiä. Lisätietoa Ruokaviraston sivulta (Ruokavirasto.fi). (Päivitetty 30.11.2023)

Metsähallituksen palvelujen yrityskäyttö on maksullista

Metsähallituksen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista.

Uutisia Mallan luonnonpuistosta

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Vinkit retkeilyyn

Luminen männynoksa.

Talvella kannattaa pitää puhelin lämpimänä ja varavirtalähde mukana. Katso myös muut vinkit talviretkeilyyn: Retkeilyn ABC.