Ajankohtaista Mallan luonnonpuistossa

Piirroskuva, jossa hihnassa oleva koira katselee omistajansa kanssa kauempana olevia poroja.

Kuohkimajärven varaustuvan myynti suljettu toukokuusta kesäkuulle

Kuohkimajärven varaustupa on pois myynnistä 4.5.–16.6. ajalla. Tupaan jo tehdyt varaukset ovat kuitenkin voimassa normaalisti. Varaustupien kesän ja syksyn 2024 myynti avautuu loppukeväästä Eräluvat.fi -verkkokauppaan (eraluvat.fi). (Päivitetty 25.4.2024)

Talviretki alkaa tästä – suunnittele ja varaudu 

1. Selvitä ennakkoon olosuhteet mahdollisimman tarkoin. Luonnonpuistossa ei kulje merkittyjä reittejä keskitalvella. Lue luonnonpuiston säännöt ennen retkeä ja noudata niitä. 

2. Suunnittele etukäteen reitti ja retken pituus. Älä yliarvioi omaa kuntoa, kykyjä tai taitoja. Päivänvalon määrä lisääntyy hitaasti alkuvuodesta, mutta aurinko ei vielä lämmitä. Tunturialue ei anna armoa ensikertalaiselle, vaan on yhtä karu kaikille. Tee riskikartoitus ennen retkeä. Jos kulkeminen käy vaikeaksi, palaa takaisin. Suunnitelmaa pitää muuttaa, jos olosuhteet niin vaativat.

3. Maastossa on lumista, upottavaa ja liukasta. Jyrkemmissä rinteissä on lumivyöryriski. Paikoin lunta voi olla myös hyvin vähän ja kivet ovat näkyvissä. Kulkemiseen pitää varata aikaa ja sopivat varusteet. Muista ottaa ensiaputarvikkeet mukaan.

4. Järvillä voi olla jään päällä vettä. Jokijäät ja virtapaikat voivat olla auki lumikannen alla. Vesistöjen ylittäminen on talvella riskialtista, suunnittele kiertoreitti tarvittaessa.

5. Suunnistustaito! Kartta ja kompassi! Kesäreittimerkinnät peittyvät lumeen. Tärkeää osata suunnistaa jopa lähellä tietä. Harjoittele suunnistustaidot ensin turvallisissa oloissa. Talvisuunnistus vaatii vahvat selviytymistaidot taustalle.

6. Eväät ja varusteet! Varaa tarpeeksi ruokaa ja lämmintä juomaa. Ota pakkasen- ja tuulenpitävät varusteet.

7. Vaatteet! Hiki kulkiessa, vilu pysähtyessä. Kerrospukeutuminen on avainasemassa, jotta voi poistaa ja lisätä vaatteita tarpeen mukaan. Tauolla tarvitaan suojaavia vaatteita, jotta voi ihailla maisemia.

8. Kaveri! Lähde yhdessä toisten kanssa, retkikokemukset on hieno jakaa! Kerro tulevasta retkestä ja jaa reittisuunnitelma jollekin kotiin jäävälle.
(Päivitetty 15.1.2024)

Mallan luonnonpuiston järjestyssääntö uusitaan

Mallan luonnonpuistossa retkeillään järjestyssääntöjen määräysten mukaisesti. Kesällä 2023 tuli voimaan uusi luonnonsuojelulaki sekä Mallan luonnonpuistoa koskeva laki muuttui hieman. Muutosten takia luonnonpuisto on saamassa uuden järjestyssäännon, josta valmistuneeseen luonnokseen voi antaa lausuntoja 31.1.2024 mennessä. Lue uutinen tiedotteesta (Metsa.fi). (Päivitetty 20.12.2023)

Uusia sammallajeja

Mallan luonnonpuistosta on löydetty kesällä tehdyissä sammalkartoituksissa kaksi Suomelle kokonaan uutta sammallajia. Nämä ovat Meesia minutissima ja Encalypta driva. Lue lisää sammalkartoituksista. (Päivitetty 20.12.2023)

Muista luonnonvesien keittosuositus retkelläsi

Luonnonvesien suodatus ja keittäminen kannattaa ottaa rutiiniksi retkillä ympäri vuoden. Lisätietoa erilaisista ruokamyrkytyksiä aiheuttavista bakteereista Ruokaviraston sivulta (Ruokavirasto.fi). (Päivitetty 20.12.2023)

Metsähallituksen palvelujen yrityskäyttö on maksullista

Metsähallituksen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista.

Uutisia Mallan luonnonpuistosta

Lumivyöryennuste

Muista tarkistaa lumivyöryennuste (ilmatieteenlaitos.fi) ennen retkeä!

Päivän sää

Paikallissää Kilpisjärvellä (ilmatieteenlaitos.fi).

Vinkit retkeilyyn

Nainen pystyttää telttaa.

Ensimmäinen yön yli retki, varusteet ja vinkit: Retkeilyn ABC.

Tarkista varoitukset

Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.