Saarijärvi, varaustupa (Enontekiö)

22.3.2024
Metsähallituksen Luontopalvelujen ylläpitämiin varaus- ja vuokratupiin voi tehdä varauksia vuodelle 2025 poikkeuksellisesti vasta marraskuun 2024 alussa. Lisätietoja

Tupa sijaitsee Kalottireitin varrella, Käsivarren erämaa-alueella, lähellä Norjan rajaa. Salmivaarojen pohjoispuolella, Saarijärven luoteispuolella sijaitseva tupa toimii hyvänä yhden yön retkikohteena heille, jotka haluavat nauttia Kalottireitin tunnelmasta, mutta viikon vaeltamiseen ei ole mahdollisuutta. Tupa sijaitsee noin 12 km kävely- tai hiihtomatkan päässä Kilpisjärven kylältä.

Varaustupa, 8+8 hlö.

Varaukset

Kilpisjärven luontokeskus, 99490 Kilpisjärvi, puh. 0206 39 7990 ja Tunturi-Lapin luontokeskus, Peuratie 15, 99400 Enontekiö, puh. 0206 39 7950. Varausehdot Saarijärven varaustuvalle. Katso avaintennoutopaikat.

Varaustupa on tarkoitettu jalkaisin, hiihtäen tai muulla tavoin omin voimin liikkuville. Tupaa saavat käyttää petipaikan varanneet 1–2 vrk ajan. Varaustupien käyttö matkailun liiketoiminnassa on sallittua vain Metsähallituksen luvalla.

Sijainti

Pohjois-Lappi, Enontekiön kunta (enontekio.fi), Käsivarren erämaa-alue

Tuvan lähellä erillisessä rakennuksessa on autiotupa / 16 hlö. Seuraava varaustupa Kalottireitin varrella on Guonjarjohka.

Saarijärven varaustupa, tuvan koordinaatit: ETR S89 (~ WGS84)  lat: 69° 03.927' lon: 21° 05.211' ETRS-TM35FIN; P: 7672972m I: 264602m.

Kartat

Kalottireitin kartta
Käsivarren erämaa-alue
Käsivarren erämaa-alueen muut kartat
Retkikartta.fi

Saapumisohjeet Kilpisjärvelle ja Käsivarren erämaa-alueelle.

Hinta ja Avaimet

16,50 €/yö/hlö (sis 10% alv).

Avaimet voi noutaa maksukuittia vastaan Kilpisjärven luontokeskukselta tai Kilpisjärven tullilta, puh. 0295 527 007 (tulli avoinna vuorokauden ympäri).

Varustus

Varaustuvassa on kaksi eri puolta: Naali ja Kiiruna. Molemmissa on kerrossängyt ja petipaikat 8 hengelle. Yhteensä petipaikkoja on 16. Polttopuun säästämiseksi retkeilijöiden toivotaan täyttävän ensin toisen tuvan ja sitten toisen tuvan. Tupien välissä on kuivaushuone.

Kamiina ja kaasuliesi. Välttämättömät keittoastiat (kattila, paistinpannu, kahvipannu). Kerrossängyt, joissa patjat, tyynyt ja huovat. Varaustuvassa retkeilijät nukkuvat kerrossängyissä vierivieressä, joten retkeilijän on tultava toimeen vieraidenkin ihmisten kanssa.

Tuvan pihapiirissä on erillinen autiotupa sekä kuivakäymälä, puuliiteri ja lajittelupiste. Tuvan pihapiirissä voi telttailla.

Huomaathan, että tuvan lämpiäminen vie aikansa.

Huomautukset

Hiihtovaellussesonki sijoittuu maalis-huhtikuulle. Kesällä suositeltavin ajankohta reitin vaeltamiseen on heinäkuun alusta syyskuun alkupuoleen.

Veden laatua ei tutkita. Luonnonvedet suositellaan keitettäväksi ennen käyttöä juomavetenä. Tupa sijaitsee järven laskujoen eteläpuolella, matkaa on n. 200 m.

Säätilanne on syytä ottaa huomioon retkeä suunniteltaessa. Keliolosuhteet erämaassa voivat olla erittäin haastavia. Vaeltajan on hallittava itsenäisesti erämaassa selviytyminen. Mukana on oltava asianmukaiset varusteet: lämmintä vaatetta, eväitä, kartta, kompassi, suunnistustaito ja tulentekovälineet. Sumu tai myrsky voi yllättää muutamassa tunnissa. Ota mukaan myös omaa wc-paperia.

Polttopuut on tarkoitettu tupien lämmitykseen. Ulkona nuotioiden teko on kielletty, jos tuvalla ei ole virallista tulentekopaikkaa.

Tupaan ei saa tuoda lemmikkieläimiä.

Matkapuhelimien kuuluvuus

Jätehuolto

Metsähallitus noudattaa roskattoman retkeilyn periaatteita. Retkeilijöitä kehotetaan viemään jätteensä pois maastosta. Jätteiden lajittelupiste löytyy Kilpisjärven luontokeskuksen pihalta. Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Huollosta vastaava

Metsähallitus, Luontopalvelut.
Lisätietoja Kilpisjärven luontokeskus, puh. 0206 39 7990 ja  Tunturi-Lapin luontokeskus, puh. 0206 39 7950 (0,00€/min + pvm/mpm)

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Saarijärven tuvan kartan Retkikartta.fi:ssä.

Varausehdot

Lue tupien varausehdot.

Ohjeita varaustuvan käyttäjälle

Lue ohjeita varaustuvan käyttäjälle.

Katso varauskalenteria

Näet Kalottireitin varrella sijaitsevien tupien varaustilanteen eraluvat.fi verkkokaupasta etukäteen. Varaus tehdään annetun yhteystiedon kautta.

 

Varaustilanne

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää