Bihčosjávri / Pitsusjärvi, varaustupa

22.3.2024
Metsähallituksen Luontopalvelujen ylläpitämiin varaus- ja vuokratupiin voi tehdä varauksia vuodelle 2025 poikkeuksellisesti vasta marraskuun 2024 alussa. Lisätietoja

Varaustupa sijaitsee Käsivarren erämaa-alueella, Kalottireitin varrella. Pitsusjärven (Bihčosjávri) itärannalla, kivikkoisella rantatöyräällä, avonaisessa tunturimaisemassa sijaitseva tupa on kalastajien ja vaeltajien keskuudessa suosittu. Tuvalle on noin 42 km vaellus- tai hiihtomatka Kilpisjärven kylältä. Pitsusköngäs (Bihčosgorži), yksi Suomen suurimmista vapaasti putoavista vesiputouksista, sijaitsee n. 4 kilometriä tuvalta etelään. 

Varaustupa, 10 hlö

Varaukset

Tupaa voi varata alkukesästä 2024 alkaen suoraan Eräluvat.fi -verkkokaupasta (eraluvat.fi)Varausehdot Pitsusjärven varaustuvalle.

Lue turvallisuuden muistilista ennen tuvan varaamista.

Varaustupa on tarkoitettu jalkaisin, hiihtäen tai muulla tavoin omin voimin liikkuville. Tupaa saavat käyttää petipaikan varanneet 1–2 vrk ajan. Varaustupien käyttö matkailun liiketoiminnassa on sallittua vain Metsähallituksen luvalla.
 

Sijainti, kartat ja yleiskuvaus

Pohjois-Lappi, Enontekiön kunta (enontekio.fi), Käsivarren erämaa-alue

Tupa sijaitsee Pitsusjärven itärannalla, Rassajapuron pohjoispuolella.
Rakennuksen toisessa osassa on autiotupa / 10 hlö. Lähimmät muut varaustuvat ovat Megonjávri / Meekonjärvi ja Háldi / Halti.

Pitsusjärvi autiotupa, tuvan koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84)  lat: 69° 13.8696' lon: 21° 17.3611' ETRS-TM35FIN; P: 7690666m I: 274287m.

Kalottireitin kartta
Käsivarren erämaa-alueen muut kartat
Retkikartta.fi

Saapumisohjeet Kilpisjärvelle ja Käsivarren erämaa-alueelle.

Hinta ja avaimet

16,50 €/yö/hlö (sis. 10% alv).

Avaimet ovat koodillisessa avainkaapissa tuvan ovella. Ohjeet ja koodi lähetetään varauksen yhteydessä.

Varustus

Kamiina ja kaasuliesi. Välttämättömät keittoastiat (kattila, paistinpannu, kahvipannu). Kerrossängyt, joissa patjat, tyynyt ja huovat. Varaustuvassa retkeilijät nukkuvat kerrossängyissä vierivieressä, joten retkeilijän on tultava toimeen vieraidenkin ihmisten kanssa. 

Samassa pihapiirissä sijaitsevat kuivakäymälä, puuliiteri sekä jätteiden lajittelupiste. Tuvan läheisyydessä pystyy telttailemaan.  

Huomaathan, että mökin lämpiäminen vie aikansa.

Huomautukset

Hiihtovaellussesonki sijoittuu maalis-huhtikuulle. Kesällä suositeltavin ajankohta reitin vaeltamiseen on heinäkuun alusta syyskuun alkupuoleen.

Veden laatua ei tutkita. Luonnonvedet suositellaan keitettäväksi ennen käyttöä juomavetenä. Haltilta laskevan Govdajohkan suulle on matkaa noin 500 m.  

Säätilanne on syytä ottaa huomioon retkeä suunniteltaessa. Keliolosuhteet erämaassa voivat olla erittäin haastavia.  Vaeltajan on hallittava itsenäisesti erämaassa selviytyminen. Mukana on oltava asianmukaiset varusteet: lämmintä vaatetta, eväitä, kartta, kompassi, suunnistustaito ja tulentekovälineet. Sumu tai myrsky voi yllättää muutamassa tunnissa. Ota mukaan myös omaa wc-paperia. 

Polttopuut on tarkoitettu tupien lämmitykseen. Ulkona nuotioiden teko on kielletty, jos tuvalla ei ole virallista tulentekopaikkaa. 

Tupaan ei saa tuoda lemmikkieläimiä.

Matkapuhelimien kuuluvuus

Jätehuolto

Metsähallitus noudattaa roskattoman retkeilyn periaatteita. Retkeilijöitä kehotetaan viemään jätteensä pois maastosta.  Jätteiden lajittelupiste löytyy Kilpisjärven luontokeskuksen pihalta. Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Huollosta vastaava

Metsähallitus, Luontopalvelut.
Lisätietoja Tunturi-Lapin luontokeskus, puh. 0206 39 7950

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Pitsusjärven tuvan kartan Retkikartta.fi:ssä.

Katso varauskalenteria

Näet Kalottireitin varrella sijaitsevien tupien varaustilanteen eraluvat.fi verkkokaupasta etukäteen. Varaus tehdään annetun yhteystiedon kautta.

Varaustilanne

Ohjeita varaustuvan käyttäjälle

Lue ohjeita varaustuvan käyttäjälle.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää