Háldi / Halti, varaustupa

22.3.2024
Metsähallituksen Luontopalvelujen ylläpitämiin varaus- ja vuokratupiin voi tehdä varauksia vuodelle 2025 poikkeuksellisesti vasta marraskuun 2024 alussa. Lisätietoja

Varaustupa sijaitsee Käsivarren erämaa-alueella, avoimessa ja erittäin kivikkoisessa maastossa suurtuntureilla. Soveltuu omin voimin liikkuville, jotka osaavat suunnistaa hyvin vaativissa olosuhteissa ja haluavat kokea todellisen erämaan. Tuvalta on noin 50 km kävely- tai hiihtomatka Kilpisjärven kylään ja noin 5 km Suomen korkeimmalle kohdalle, joka sijaitsee Haltin rinteessä.

Varaustupa, 12 hlö

Varaukset

Kilpisjärven luontokeskus, 99490 Kilpisjärvi, puh. 0206 39 7990 ja Tunturi-Lapin luontokeskus, Peuratie 15, 99400 Enontekiö, puh. 0206 39 7950 (0,00€/min + pvm/mpm). Varausehdot Haltin varaustuvalle. Katso avaintennoutopaikat.

Varaustupa on tarkoitettu jalkaisin, hiihtäen tai muulla tavoin omin voimin liikkuville. Tupaa saavat käyttää petipaikan varanneet 1–2 vrk ajan. Varaustupien käyttö matkailun liiketoiminnassa on sallittua vain Metsähallituksen luvalla.

Sijainti, kartat ja yleiskuvaus

Pohjois-Lappi, Enontekiön kunta (enontekio.fi), Käsivarren erämaa-alue.

Entinen rajavartioston tupa sijaitsee Haltitunturin eteläpuolella olevan järven pohjoisrannalla, noin 1,5 km:n päässä Kalottireitistä. Peruskorjattu vuonna 2003. Rakennuksen toisessa osassa on autiotupa / 8 hlö. Lähin varaustupa on Bihčosjávri / Pitsusjärvi.
 

Halti varaustupa, tuvan koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 69° 17.1802' lon: 21° 16.0864' ETRS-TM35FIN: P: 7696874m I: 274025m

Kalottireitin kartta
Käsivarren erämaa-alueen muut kartat
Retkikartta.fi 

Saapumisohjeet Kilpisjärvelle ja Käsivarren erämaa-alueelle.

Hinta ja avaimet

16,50 €/yö/hlö (sis. 10% alv).

Avaimet voi noutaa maksukuittia vastaan Kilpisjärven luontokeskukselta sen avoinnaoloaikoina tai Kilpisjärven tullilta, puh. 0295 527 007 (avoinna vuorokauden ympäri).

Varustus

Kamiina ja kaasuliesi. Välttämättömät keittoastiat (kattila, paistinpannu, kahvipannu). Kerrossängyt, joissa patjat, tyynyt ja huovat. Varaustuvassa retkeilijät nukkuvat kerrossängyissä vierivieressä, joten retkeilijän on tultava toimeen vieraidenkin ihmisten kanssa. 

Tuvan pihapiirissä on samassa rakennuksessa kuivakäymälä ja puuliiteri. 200 metrin päässä tuvasta sijaitsee Háldi / Halti vanha autiotupa, puuliiteri ja kuivakäymälä.

Sulan maan aikaan telttapaikan löytäminen on lähes mahdotonta pihapiirin kivikkoisuuden vuoksi.

Huomaathan, että tuvan lämpiäminen vie aikansa.

Huomautukset

Matkalla tuvalle on paljon korkeuseroja sekä voimakkaasti virtaavia jokia, joita joutuu ylittämään kahlaamalla. Hiihtovaellussesonki sijoittuu maalis-huhtikuulle. Kesällä suositeltavin ajankohta reitin vaeltamiseen on heinäkuun alusta syyskuun alkupuoleen.

Veden laatua ei tutkita. Luonnonvedet suositellaan keitettäväksi ennen käyttöä juomavetenä. Tuvalta on 150 m järven rannalle ja noin 100 m järveen laskevalle purolle. 
 
Säätilanne on syytä ottaa huomioon retkeä suunniteltaessa. Keliolosuhteet erämaassa voivat olla erittäin haastavia.  Vaeltajan on hallittava itsenäisesti erämaassa selviytyminen. Mukana on oltava asianmukaiset varusteet: lämmintä vaatetta, eväitä, kartta, kompassi, suunnistustaito ja tulentekovälineet. Sumu tai myrsky voi yllättää muutamassa tunnissa. Ota mukaan myös omaa wc-paperia.
 
Polttopuut on tarkoitettu tupien lämmitykseen. Ulkona nuotioiden teko on kielletty, jos tuvalla ei ole virallista tulentekopaikkaa. 

Tupaan ei saa tuoda lemmikkieläimiä.

Matkapuhelimien kuuluvuus

Jätehuolto

Metsähallitus noudattaa roskattoman retkeilyn periaatteita. Retkeilijöitä kehotetaan viemään jätteensä pois maastosta. Jätteiden lajittelupiste löytyy Kilpisjärven luontokeskuksen pihalta. Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Huollosta vastaava

Metsähallitus, Luontopalvelut.
Lisätietoja Tunturi-Lapin luontokeskus, puh. 0206 39 7950.

Varausehdot

Lue tupien varausehdot.

Ohjeita varaustuvan käyttäjälle

Lue ohjeita varaustuvan käyttäjälle.

Katso varauskalenteria

Näet Kalottireitin varrella sijaitsevien tupien varaustilanteen eraluvat.fi verkkokaupasta etukäteen. Varaus tehdään annetun yhteystiedon kautta.
 

Varaustilanne

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Haltin varaustuvan kartan Retkikartta.fi:ssä.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää